Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Joanikije: Sramni i smišljeni udar na Crkvu * Vlast uhvatio virus autokratije * Ana duguje 150 hiljada eura bivšem partneru * Za tri podmetanja požara nema suđenja * Sačuvati zdrav razum je važno kao i čuvanje od virusa * Zbog korone domaćice ostale bez svježeg kvasca * Država potrošila 360 miliona eura depozita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Kristin Tudik Gaborit, ambasador Francuske u Crnoj Gori:
Nije vrijeme za politička sučeljavanja, već za zajedničku borbu protiv virusa korona

Vic Dana :)

Plavuša rješava ukrštene riječi i mršti se. Prilazi joj druga plavuša i sarkastično pita:
- Ne znaš?
- Ma teško je! Ne znam. Da nisi ti pametnija? Piše, pribor za jelo, tri slova? A? Ne znaš ni ti!
- Ma nemoj, kaže druga plavuša, baš si glupava. Piši - ZUB

Pita Mujo Hasu sav bijesan:
- Kako si mogao pred onolikim svijetom da kažeš da sam idiot!
- Izvini jarane, nisam znao da je to tajna.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2020-04-11 PRIVREDNICI POZDRAVLJAJU NOVI SET MJERA VLADE, ALI SMATRAJU DA ONE NEĆE SPASITI EKONOMIJU
Predstavnici Unije poslodavaca, Privredne komore i reprezentativnih sindikata Subvencije nisu dovoljne da sačuvaju radna mjesta i firme Pozdravljamo novi set mjera Vlade, koje prepoznajemo kao dobre i korisne za privredu i zaposlene, ali one nisu dovoljne. Mjere nisu dovoljne prije svega zbog brzine. Poslodavcima je neophodno da sačuvaju i svoje firme i zaposlene, zato insistiraju na brzini odluka, kazao je za „Dan” predjsednik UPCG Predrag Mitrović nakon sastanka u Vladi
Dan - novi portal
Privrednici su pozdravili predlog novih ekonomskih mjera Vlade, ali smatraju da nisu dovoljne da spase preduzeća koja su zatvorena zbog zdravstvenih mjera Vlade i time sačuvaju radna mjesta. Takođe, smatraju da privredi treba nadoknaditi izgubljeno od prvog dana, odnosno polovine marta, a ne od aprila, što je predložila Vlada.

Izvršna vlast je juče počela pregovore o paketu mjera sa socijalnim partnerima, Privrednom komorom (PKCG), reprezentativnim sindikatima i Unijom poslodavaca (UPCG).

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović za „Dan” je kazao da pozdravljaju novi set mjera Vlade, koje prepoznaju kao dobre i korisne za privredu i zaposlene, ali ne i dovoljne.

– Mjere nisu dovoljne prije svega zbog brzine. Brzina mjera je veoma važna. Jer mjera koja je donesena danas, za 10 dana će imati vrlo malo dejstvo. Poslodavcima je neophodno da sačuvaju i svoje firme i zaposlene, zato insistiraju na brzini odluka – izjavio je Mitrović i dodao da su Vladi juče predstavili njihov predlog mjera, pri kojemu ostaju i za koji smatraju da je neophodan za spas preduzeća i radnih mjesta.

– Posebno smo insistirali i inicirali da za preduzeća kojima je zabranjen rad refundacija zarade bude 100 posto. Odnosno da država preuzme 100 posto poreza i doprinosa i 100 posto neto minimalne zarade, a ne 70 odsto kako je predložila Vlada. To je nešto što se apsolutno mora poštovati. Jer, ako nema prihoda, ne može biti ni isplata – poručio je Mitrović.

Istakao je da mjere treba da tretiraju i mart, odnosno da budu od prvog dana kada je krenula zabrana rada, na čemu je na jučerašnjem sastanku insistirao sindikat. Kazao je da će socijalni partneri Vladi poslati pisano mišljenje u vezi sa mjerama, te da će poslije toga izvršna vlast donijeti konačnu odluku sa kojim setom mjera će se ići.

– Iz Vlade su nam rekli da je ovo proces te da se u brzom periodu planira i treći paket ekonomskih mjera – kazao je Mitrović i dodao da je nedopustivo neuključivanje socijalnih partnera u radnu grupu koja predlaže paket mjera za pomoć privredi.

– Država mora da se zaduži i mi smo spremni da podržimo tu inicijativu. Da se nađe model razumnog zaduživanja i kontrola trošenja tog novca, da ne bi dolazilo do eventualnih zloupotreba. Takođe, predloženo je da se napravi analiza krize i mogućih dešavanja u kratkoročno-srednjem periodu. Poslije ove krize, doći će još jedna i to treba dobrom politikom suzbiti da imamo najmanje posledice – zaključio je Mitrović.

Iz Vlade su juče saopštili da su predstavnicima privrede i sindikata detaljno predstavili predlog koji obuhvata podršku za više od 100.000 zaposlenih i hiljade preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća.

– Sugestije predstavnika sindikata i poslodavaca sagledane su sa posebnom pažnjom, kako bi se prilikom kreiranja konačnog predloga mjera usaglasila iskazana očekivanja i mogućnosti. Današnji sastanak je prvi u krugu konsultacija koje će biti održane prije usvajanja konačnog vladinog paketa mjera – saopštili su juče iz Vlade.

Predstavnici Vlade će imati razgovore sa poslanicima i ekonomskim ekspertima i u četvrtak bi trebalo da usvoje drugi paket mjera. Prvi je usvojen 19. marta.

Vlasnik hotela „Adrija” u Budvi Dragan Ivančević je takođe pozdravio mjere Vlade, ali istakao da nisu dovoljne da se spasu preduzeća i radnici u turizmu.

– Ovim mjerama se neće sačuvati preduzeća u turizmu. Takođe, mjere su za april i maj, i da se sada sačuvaju, ugasiće se u oktobru ili novembru. Za turizam su potrebne mjere do 1. maja 2021. godine, kada se nadamo da će početi normalna turistička sezona – istakao je Ivančević.

Sličnog mišljenja je i Veselin Salamadija, izvršni direktor Autoboke, preduzeća koje je vlasnik autobuske stanice u Herceg Novom.

– Kao i autoprevoznici i sve autobuske stanice su obustavile rad. Putnički i autobuski saobraćaj je pogođen isto koliko i turizam, a svi samo o turizmu pričaju. Svaka pomoć malim i srednjim preduzećima je od značaja i podržavamo svaku takvu mjeru, ali to neće biti dovoljno, jer je to tek simbolična pomoć u odnosu na štetu koju će pretrpjeti preduzeća kojima je rad zabranjen – kazao je Salamadija.

Istakao je i da se ne zna kada će prevoznici moći početi sa radom, te da je očekivao značajniju pomoć.

– Razumijem da se nema para i da se mora zadužiti, ali ako Vlada želi da sačuva preduzeća, pomoć mora biti izdašnija – poručio je Salamadija.

Drugim paketom mjera Vlada je predložila da se subvencionišu plate za april i maj u djelatnostima koje su zatvorene zbog mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, ugroženim djelatnostima, poslodavcima čiji su radnici na plaćenom odsustvu jer čuvaju djecu mlađu od 11 godina i poslodavcima koji će zaposliti nove radnike sa biroa. Subvencije će iznositi po radniku 298 eura za zatvorena preduzeća, 182,5 eura za ugrožena i 255 eura za plaćeno odsustvo i novozaposlene.

D. Milačić


Bečić:Država nema 78 miliona eura za građane, a ima 155 miliona za MA
Predlaganje ekonomskih mjera od strane premijera Markovića građani Crne Gore su potpuno opravdano dočekali sa razočaranjem, jer se ispostavilo da se u mnogim segmentima radi o ponižavanju građana i privrednih subjekata, a ne o nužnoj i neophodnoj pomoći, koju je država u ovakvim trenucima obavezna da pruži, ocijenio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

– Ponuditi u ime države, i to za april i maj, a ne i mart, zaposlenima u sektorima čiji je rad zabranjen, platu od 155 eura, zaposlenima u sektorima čiji je rad ugrožen platu od 111 eura, zaposlenima koji su zbog čuvanja djece ili karantina i samolizolacije morali biti kod kuće platu od 155 eura, jeste zaista nešto što je odraz poniženja zaposlenih i privrednih subjekata, koji su ne svojom voljom, već odlukama nadležnih državnih organa bili prinuđeni da zamrznu ili redukuju svoj rad. Elementarno korektno i prema poslodavcima, i prema zaposlenima, bilo je ono što smo predložili prije nekoliko dana, i ono što su primijenile mnoge regionalne i evropske zemlje, da država obezbijedi da istinska zarada zaposlenih kojima je onemogućen rad završi na njihovim računima, a da poreze i doprinose u cjelosti preuzme država – naveo je Bečić u saopštenju.

Pored toga, kako je kazao, umjesto da prihvate njihov predlog i svakom domaćinstvu koje ima tri i više članova hitno uplate po jednu prosječnu zaradu (524 eura), a svakom domaćinstvu koje ima jednog ili dva člana po jednu minimalnu zaradu (222 eura), za šta je potrebno nešto manje od 78 miliona, premijer Marković kaže da će jednokratno pomoći sa 50 eura samo nezaposlena lica na evidenciji Zavoda, i to samo ona koja ne ostvaruju novčanu nadoknadu ili materijalno obezbeđenje.

– Dakle, premijer kaže da država nema 78 miliona za pomoć svakom domaćinstvu, ali ima 155 miliona za spasavanje gubitaša Montenegroerlajnza, ima i 104 miliona samo za kamate na kredite u ovoj godini, ima i za budžetsku rezervu u iznosu od 86 miliona – poručio je Bečić.


Potrebna hitna vakcina
Privredi je potrebna hitna vakcina za spasavanje preduzeća i radnih mjesta i na lokalnom nivou, ocijenili su iz UPCG koja je juče uputila poziv Zajednici opština Crne Gore (ZO) da i jedinice lokalne samouprave što hitnije pripreme posebne pakete podsticaja i pomoći privredi, s ciljem ublažavanja posledica s kojima se suočavaju privredni subjekti i njihovi zaposleni.

– UPCG je ZO uputila i inovirani (drugi) predlog mjera upravnog odbora, uz podsjećanje da vanredne okolnosti traže i vanredne, konkretne mjere za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća. Kako preduzeća ne bi doživjela kolaps ili bila vitalno ugrožena, ponuđena rješenja lokalnih samouprava treba da sadrže subvencije i otpis ili smanjenje svih dažbina u vidu taksi, naknada i ostalih parafiskalnih nameta – kazali su iz Unije.


Privredna komora pozdravlja mjere
Privredna komora pozdravlja mjere podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima koje je predsjednik Vlade predstavio u četvrtak.

– Cijenimo da drugi paket ekonomskih mjera, koji je predložio ekonomski tim, stvara pretpostavke za brži oporavak privrede i očuvanje nivoa životnog standarda građana, uvažavajući zahtjeve biznis zajednice čije je poslovanje znatno otežano u uslovima pandemije bolesti Kovid-19. Smatramo da će predložene mjere, kao i definisane prvim paketom, snažno doprinijeti očuvanju radnih mjesta i likvidnosti privrede, te da predstavljaju adekvatan izraz brige za poslovanje više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća i za njihovih preko sto hiljada zaposlenih. Posebno ističemo podršku mjeri subvencioniranja novog zapošljavanja, koja motiviše preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća da prošire kadrovsku bazu, što će doprinijeti razvoju njihovog poslovanja nakon, nadamo se, brzog prolaska epidemije u Crnoj Gori – naveli su iz PKCG, čiji je predsjednik Vlastimir Golubović bio član radne grupe Vlade za pripremu drugog paketa mjera.Razumijem da se nema para i da se mora zadužiti, ali ako Vlada želi da sačuva preduzeća, pomoć mora biti izdašnija, kazao je Salamadija

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"