Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Službenik Doma zdravlja uhapšen zbog spiska * Budvanski funkcioneri privedeni zbog kršenja samoizolacije * Prva nagrada novinaru „Dana” * Zbog korone u blokadi završilo preko 70 firmi * DPS „težak” 2,2 miliona * Još tri žrtve, krvnom plazmom protiv korone * Oboljelo još osam osoba
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Raško Konjević, poslanik SDP-a:
– Vlada mora otpisati obaveze firmama koje nijesu radile.

Vic Dana :)

Kaže Mujo Hasi:
-Moja Fata juče naučila da pliva! A danas eno roni već dva sata!


Pita Mujo Hasu:
- Da li je crna boja - boja?
- Valjda jeste.
- A bijela?
- Ako je crna boja, onda je valjda i bijela boja.
- Fino. Da ti kažem da sam kupio crno-bijeli televizor u boji.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2020-04-02 RASTE BROJ OBOLJELIH KOJI SU PRIKLJUČENI NA RESPIRATORE, REGISTROVANO 14 NOVIH SLUČAJEVA SA VIRUSOM KORONA
Bolnica u Beranama U bolnicama 30 zaraženih, mjere produžene do 15. aprila U Podgorici je 50 inficiranih virusom korona, Tuzima 34, Baru 10, Ulcinju devet, Andrijevici sedam, Budvi i Herceg Novom po četiri, Tivtu dvoje, dok ih je u Danilovgradu, Bijelom Polju i Nikšiću po jedno Jedan od dva pacijenta na respiratoru u KCCG je muškarac srednjih godina, a u odnosu na ukupan broj inficiranih imamo i veliki broj mladih pacijenata na Infektivnoj klinici. Rezultati svih testova koji su javno prezentivani su apsolutno validni, saopštio je Eraković U uzrastu od 0 do devet godina imamo dvoje zaraženih virusom korona i 12 njih od 10 do 19 god.
Dan - novi portal
Iz Instituta za javno zdravlje juče je saopšteno da su analizirana 128 uzorka među kojima su utvrdili 14 pozitivnih na virus korona, čime je broj oboljelih porastao na 123 osobe, od kojih je 30 na bolničkom liječenju. Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković kazao je da je šest pacijenata na intenzivnoj njezi, a da su dvije osobe priključene na respirator i da su životno ugrožene. Nacionalno koordinalciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je odluku da se privremene mjere donesene 15. marta produže do 15. aprila, a tiču se zabrane rada ugostiteljskih objekata, dolaska stranaca, zabrana obavljanja trgovinskih i ugostiteljskih usluga u tržnim centrima, zatvaranje dječjih igraonica, fitnes centara, zatvaranje kazina, kladionica i kockarnica, ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta

– Novooboljeli su registrovani u Podgorici, Tuzima, Nikšiću i Ulcinju. Za dva se pouzdano zna izvor obolijevanja dok je kod trećeg slučaja istraživanje u toku. U Crnoj Gori su od prvog registrovanog slučaja dosad od virusa korona oboljele 123 osobe – istakli su iz IJZ.

Broj inficiranih po opštinama je: Podgorica – 50, Tuzi 34, Bar 10, Ulcinj devet, Andrijevica sedam, Budva i Herceg Novi po četiri, Tivat dvije i Danilovgrad, Bijelo Polje i Nikšić po jedna osoba.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela je saopšteno da su posebnu pažnju usmjerili na praćenje primjene mjera iz naredbi koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje, kao i uz uvažavanje preporuka NKT.

– NKT iskazuje očekivanje da se i u narednom periodu dosledno prati poštovanje svih mjera, a sve sa ciljem zaštite zdravlja i života građana. NKT se na današnjoj sjednici upoznalo sa Odlukom o načinu i uslovima raspodjele novčanih sredstava prikupljenih donacijama radi ublažavanja i suzbijanja posledica nastalih usled epidemije zarazne bolesti KOVID-19 koju je juče usvojila Vlada. Sjednici je prisustvovao i šef Operativnog štaba za upravljanje donacijama Radule Raonić, savjetnik predsjednika Vlade za ekonomsku politiku, koji je upoznao NKT sa informacijom da je na računu ukupno 5.923.032,24 eura i 42.000 dolara. U skladu sa odlukom, Operativni štab će jednom nedjeljno objavljivati informacije o stanju na računu i isplatama sa računa, na web portalu Vlade Crne Gore i specijalizovanom portalu www.coronainfocg.me. NKT podsjeća da je zbog visokog epidemiološkog rizika, za organizaciju kućne dostave životnih namirnica i ljekova građanima, neophodna saglasnost Operativnog štaba NKT, i da je ova mjera uvedena sa ciljem zaštite zdravlja svih građana, uključujući i one koji učestvuju u toj akciji i one kojima se obavlja dostava. Dosledno će se insistirati na primjeni ove mjere jer nijedan drugi cilj ne može i neće biti vredniji od zaštite zdravlja i života građana. Iskazujući punu podršku aktivnostima Crvenog krsta Crne Gore NKT poziva ovu organizaciju da radi poštovanja svih epidemioloških mjera usaglasi djelovanje sa Operativnim štabom NKT. Iskazano je očekivanje da će posebna pažnja CKCG biti usmjerena prema starijoj populaciji kojoj je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija i najvažnija – navode u saopštenju.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je kazao je da se Crna Gora, 15 dana od prvog slučaja korona virusa u našoj državi, uspješno suočava sa epidemijom.

– Dosad je u Crnoj Gori uzeto 1.006 uzoraka i do 16 sati registrovana su 123 potvrđena slučaja. Pod nadzorom je 6.375 osoba, ali moramo biti svjesni da ulazimo u još ozbiljniju fazu. Mi smo spremni, ali nam treba vaša pomoć, pomoć građana. Sve mjere, naredbe i preporuke koje država sprovodi nemaju za cilj ugrožavanje bilo kojeg prava, i jedini cilj su životi i zdravlje građana – kazao je Hrapović.

Povodom tvrdnji instituta IFIMES da je Crna Gora prikrivala broj zaraženih, ministar Hrapović je saopštio da je u pitanju apsolutno netačna informacija.

Direktor KCCG Jevto Eraković je kazao da su medicinsko osoblje i ljekari koji su trenutno u izolaciji, zbog privatnih kontakata, izvan zdravstvenih ustanova.

On je poručio da „nema opuštanja ni u jednoj starosnoj kategoriji”, dodavši da je u svijetu sve više mladih ljudi koji imaju teške komplikacije.

– Jedan od dva pacijenta koji su priključeni na respirator u KCCG je srednje dobi, a u odnosu na ukupan broj inficiranih, imamo i veliki broj mladih pacijenata na infektivnoj klinici. Rezultati svih testova koji su javno prezentivani su apsolutno validni. Možemo apsolutno stati iza njih – poručio je Eraković.

Rukovodilac Kriznog medicinskog tima Ranko Lazović je kazao da je 63-godišnji pacijent iz Nikšića hospitalizovan u Opštoj bolnici u tom gradu. Istakao je da su pacijent i njegovi kontakti već uzorkovani i uzorci su u obradi u Institutu za javno zdravlje. Lazović je kazao da Crna Gora ima dovoljan broj respiratora i za najteži epidemiološki scenario.

– Stanje pacijenta je tako da je on nestabilan, nije ugrožen do nivoa da je na respiratoru, ali ne možemo reći da pripada grupi srednje teških bolesnika. Klinička slika je dinamičko stanje, ako se narednih sati bude ponašao kao sada, ako parametri budu takvi, nije nemoguće da ga nećemo staviti na respirator – kazao je Lazović.

Kada je u pitanju broj kreveta određenih za oboljele od virusa korona, Lazović je rekao da ih je u Opštoj bolnici u Pljevljima 30, 52 u Nikšiću koji je respiratorni centar, te 60 kreveta u bolnici Brezovik. Bar ima 100 kreveta i respiratorni je centar za primorje, a Podgorica ima 174 plus šest kreveta za potencijalno inficirane virusom korona, sa dovoljnim brojem respiratornih mjesta. Bolnica u Beranama ima 84 postelje i snabdjevena je dovoljnim brojem respiratora. Crnogorsko zdravstvo trenutno raspolaže sa 106 respiratora – 61 u KCCG i 45 u ostalim zdravstvenim ustanovama. Koliko maksimalno pacijenata može biti inficirano KOVID-19, mi broj respiratora imamo – dodao je Lazović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je kazao da se među 123 oboljela nalazi 14 djece, odnosno mlađih od 19 godina.

– Većina novih slučajeva je povezana. Ova situacija govori da će doći do lokalne transmisije. Svaki fizički kontakt je veliki rizik. Sve mjere koje predviđaju da nema fizičkog kontakta i okupljanja su opravdane. Ako želimo da ostanemo na broju inficiranih koji se dnevno javljaju, moramo da poštujemo mjere. One nemaju nijednu drugu konotaciju osim medicinsku – istakao je Mugoša.

Mugoša ističe da je korona virusom inficirano 14 osoba mlađih od 19 godina.

– U uzrastu od 0 do devet godina imamo dvije osobe i 12 osoba od 10 do 19 godina, što znači da ukupno imamo 14 osoba koje su mlađe od 19 godina i one su dobrog zdravstvenog stanja – ističe Mugoša.

Šefica Operativnog dijela Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vesna Miranović je ukazala koliko je važno da budemo disciplinovani.

– Zar je toliko teško ispoštovati mjere koje su donesene? Ako ne budete disciplinovani, neće vam pomoći ni najbogatija Vlada. Ne mogu da nas spase ni stotine respiratora, jedino to mođe disciplina – naglasila je Miranovićeva.

Ona je kazala da se u karantinima nalazi 1.096 osoba, 50 manje nego juče. Saopštila je i da je jedna osoba koja je smještena u studentskom domu u Podgorici pozitivna na korona virus.

– Sve osobe koje su došle sa njom avionom iz Londona su testirane i sve su negativne na korona virus. Mjere koje su donijete nijesu prestroge, već su umjerene ka onome što se događa na terenu – navela je Miranovićeva.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pripremilo je info-grafike, po uzoru na Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a koje informišu o najčešćim mitovima o korona virusu.

– Iz dosad prikupljenih podataka, novi korona virus prenosiv je u svim oblastima, uključujući i oblasti u kojima vlada topla i vlažna klima. Bez obzira na klimu, pridržavajte se propisanih zaštitnih mjera ukoliko živite u oblasti u kojoj je KOVID-19 registrovan, ili tamo putujete. Najbolji način da se zaštitite od novog korona virusa je da često perete ruke, kako biste uklonili viruse koji vam se nalaze na rukama i izbjegli infekciju dodirom nosa, usta ili očiju. Nema razloga da vjerujete kako hladnoća ubija korona virus ili bilo koje drugo oboljenje. Najefikasniji način da se zaštitite od novog korona virusa jeste da učestalo čistite ruke sredstvima na bazi alkohola, ili ih perete uz pomoć vode i sapuna. Tople kupke vas neće zaštititi od infekcije KOVID-19. Normalna tjelesna temperatura zadržava se u granicama između 36,5 ⁰C do 37 ⁰C, bez obzira na temperaturu vode u kadi ili pod tušem. Zapravo, ako za kupanje upotrijebite suviše vruću vodu, samo se možete još i opeći. Do danas ne postoji nijedan podatak koji dokazuje ili upućuje na to da se novi korona virus može prenijeti ubodom komarca. Novi korona virus je oboljenje respiratornih organa koje se prenosi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje ili kiše, odnosno kroz izlučenu pljuvačku ili sekret iz nosa – navode iz ministarstva.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankicja saopšteno je da čine sve da spriječe pojavu virusa korone u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju.

Iz Doma zdravlja Podgorica je saopšteno da u osam ustanova vrše preglede opšte populacije – Blok pet, Stari aerodrom, Nova varoš, Stara varoš, Konik Golubovci Tuzi i Donja Gorica u terminima od 7 do 21 sat, dok se građani sa simptomima virusa korona pregledaju u objektima u Tološima i na Zlatici.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević je kazao da nadležni masovno obmanjuju javnost o broju testova u Crnoj Gori i šalju lažnu informaciju da je Crna Gora u vrhu zemalja po broju testiranih.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je dosad testirala samo 0,1 odsto stanovnika.

– Italija je dosad testirala 506.968 ili 0,8 odsto stanovnika iako su kasno počeli sa mjerama, sada dnevno testiraju 30.000 lica. Znači da je Italija sa 60 miliona stanovnika testirala osam puta više ljudi po glavi stanovnika nego Crna Gora – navodi Medojević.

Demokratski front predložio je juče da se svim punoljetnim građanima Crne Gore uplati po 222 eura i da se svakoj porodici dostavi paket pomoći, kako bi lakše preživjeli tešku situaciju izazvanu korona virusom.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović rekao je na konferenciji za novinare da ovo nije paket koji traži ekstremne izdatke i novca ima dovoljno.

Krizni medicinski štab Crne Gore preuzeo je juče 550 odštampanih zaštitnih vizira, saopšteno je iz Ministarstva nauke. Švajcarkinja, bosanskog porijekla trenutno nastanjena u Kolašinu, Jasmina Salihović pokrenula je donatorsku akciju u svojoj zemlji za pomoć ugroženima u Crnoj Gori.

Opština Budva je zajedno sa svojim Koordinacionim tijelom zauzela stav da se ne smije dozvoliti da, makar u periodu izolacije i karantina, ima gladnih sugrađana, kazao je prvi čovjek Budve Marko Carević. S tim u vezi, iz Opštine su apelovali na privredne subjekte da upute pomoć građanima koji su u stanju potrebe, a angažovali su i dodatni broj obroka koji će se isporučivati, a koje će Opština da donira.

Javni funkcioneri Ministarstva pravde donirali su po pola martovske plate za borbu protiv virusa korona. Kulturni centar „Rumija” iz Čikaga donirao je 10.000 eura, dok je Power China donirala 20.000 medicinskih maski.

D.B.


Od početaka epidemije obavljeno 119 porođaja
Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković kazao je da je u toj zdravstvenoj ustanovi u periodu od pojave prvog slučaja zaraze korona virusom obavljeno 119 porođaja. On je na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje „Dana” o stanju i uslovima na ginekologiji i porodilištu KCCG, kazao da se kompletan proces rada na toj klinici odvija nesmetano.

– Kompletan proces rada se odvija nesmetano. Osoblje Ginekološke klinike, na čelu sa doktorom Đukićem, sprovodi kompletan proces rada na jednom sjajnom nivou. Što se tiče ginekologije, možemo očekivati samo dobre vijesti – poručio je Eraković.

Dodao je da ih je situacija s epidemijom virusa zatekla u trenutku rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo, gdje se, kako je istakao, „stvaraju uslovi koji će biti najbolji u ovom dijelu Evrope”.

Jedan od zaposlenih u fabrici Silumina/legura Kombinata aluminijuma je pozitivan na korona virus zbog čega je kompanija Uniprom sve zaposlene koji su sa njim bili u kontaktu uputila na proceduru Institutu za javno zdravlje, dok je fabrika dezinfikovana.

– Kod jednog zaposlenog, koji je prethodnih osam dana bio kod kuće, juče je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Iz preventivnih razloga, ipak smo zatvorili čitavu fabriku, upitili na Institut za javno zdravlje sve osobe koje su bile s njim u kancelariji i u kontaktu. Dezinfikovali smo potpuno fabriku kao i čitav KAP, što se svakako kontinuirano i radi – saopšteno je „Vijestima” iz Uniproma.

A.O


Manje testova, veći rizik za ekonomiju
Manje testova na KOVID-19 znači veći rizik za ekonomiju i njene izglede jer bi se vanredno stanje moglo produžiti na neodređeno vrijeme, ocjena je organizacije „Global komunikejšn netvork”, koja analizira uticaj epidemije virusa korona na Crnu Goru. U publikaciji „Evropske mikro države na bojnom polju KOVIDA-19” ukazano je na mali broj testiranih građana Crne Gore na virus korona, te se navodi da je od svih malih evropskih država (zemalja sa populacijom ispod milion), samo Luksemburg testirao manje ljudi od Crne Gore.

Konstatuje se da je Institut za javno zdravlje 17. marta izvijestio o prva dva slučaja zaraze virusom korona, a da je Crna Gora nekoliko dana ranije uživala status jedine zemlje u Evropi bez registrovanog slučaja zaraze virusom korona..

– Bilo je dovoljno vremena da se razmotre sve potencijalne strategije za prevazilaženje krize. Dvije nedjelje nakon toga, oko 678 osoba testirano je na K-19, među kojima je 109 pozitivno. Za dvonedjeljno vrijeme drugih evropskih mikro država, nakon što je prijavljen prvi slučaj, na Malti je testirano oko 2.469 osoba (73 pozitivna), 1.087 (51) u Lihtenštajnu, 1.380 (47) na Farskim ostrvima i 1.147 (122) na Islandu. Luksemburg je jedina mikro država koja je testirala manje ljudi od Crne Gore u prve dvije sedmice nakon izbijanja epidemije – ukazano je u tekstu ove organizacije.

U tekstu „Global komunikejšn netvorka” se konstatuje da su predstojeće dvije sedmice od suštinskog značaja za Crnu Goru.

– Pojačano testiranje moglo bi osigurati inkluzivniju kontrolu nad situacijom, ali bi takođe omogućilo donosiocima odluka da postepeno planiraju povratak normalnom životu i poslovanju – zaključuje se u analizi.

A.O.


Zaraženi Nikšićanin radio u Podgorici
U Nikšiću je juče zabilježen prvi slučaj obolijevanja virusom KOVID-19, rekao je „Danu“ predsjednik te opštine i lokalnog tima za zarazne bolesti Veselin Grbović. U pitanju je Nikšićanin, star 63 godine koji je inače građevinski radnik.

– Prema informacijama koje smo dobili iz bolnice, njegovo zdravastvene stanje je zasad stabilno, smješten je na Infektivnom odjeljenju koje je inače pripremljeno za prijem oboljelih. Građevinski je radnik i radio je u Podgorici i koliko nam je zasad poznato u Nikšiću nije imao puno kontakata. Međutim, svi oni koji su bili u kontaktu sa njim biće izolovani, a naše zdravstvene službe u tom domenu preduzimaju neohodne mjere – rekao je „Danu” juče Grbović.

Na području opštine za oko 800 lica je određena mjera samoizolacije. Grbović je naglasio da je zasad zadovoljan koliko Nikšićani poštuju kako donesene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i Vlade, tako i one koje je donio opštinski tim.

Preduzetnik iz Bijelog Polja Šefko Čoković Meče stavio je na raspolaganje svoj motel Nacionalnom koordinacionom tijelu u borbi protiv pandemije korona virusa. On je saopštio da se pomenuti objekat nalazi u naselju Nedakusi, na magistralnom putu prema Prijepolju i da je kapaciteta 25 soba, sa šest kupatila, te da je spreman da ga odmah ustupi.

– Želim da na ovaj način pomognem svojoj državi i dam doprinos kako bi se oni kojima je potreban karantinski smještaj, na što lakši i brži način privremeno izolovali – kazao je Čoković.

B.B.– M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"