Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Službenik Doma zdravlja uhapšen zbog spiska * Budvanski funkcioneri privedeni zbog kršenja samoizolacije * Prva nagrada novinaru „Dana” * Zbog korone u blokadi završilo preko 70 firmi * DPS „težak” 2,2 miliona * Još tri žrtve, krvnom plazmom protiv korone * Oboljelo još osam osoba
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Raško Konjević, poslanik SDP-a:
– Vlada mora otpisati obaveze firmama koje nijesu radile.

Vic Dana :)

Kaže Mujo Hasi:
-Moja Fata juče naučila da pliva! A danas eno roni već dva sata!


Pita Mujo Hasu:
- Da li je crna boja - boja?
- Valjda jeste.
- A bijela?
- Ako je crna boja, onda je valjda i bijela boja.
- Fino. Da ti kažem da sam kupio crno-bijeli televizor u boji.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2020-03-24 U IZOLACIJI 5.863 LJUDI, A U KARANTINU 763, SINDIKAT DOKTORA PISAO PREMJERU
Ljekari bez maski dok se ministrova djeca zabavljaju Iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da je Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanja mjera za sprečavanje širenja korona virusa, uz saglasnost Instituta za javno zdravlje, donio uputstva da rad kioska treba organizovati u skraćenom vremenu, ne dužem od četiri sata
Dan - novi portal
Sindikat doktora medicine uputio je pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem upozoravaju da ljekari rade bez hirurških maski, da su bolnice bez briseva i protokola o postupanju prema pacijentima koji su testirani kao negativni, a iz nadzora su i imaju razvijene simptome, zbog čega su ugroženi zdravstveni radnici.

Iz Instituta za javno zdravlje juče je saopšteno da je virus korona potvrđen kod još pet osoba, što znači da je od 17.marta do juče u Crnoj Gori registrovano ukupno 27 zaraženih. Iz Instituta su naveli i da se u karantinu nalazi 763 lica za koje se sumnja da mogu imati oboljenje. Iz Instituta su saopštili da je do sada virus korona potvrđen kod ukupno 27 osobe, od kojih je jedan preksinoć preminula u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Naveli su i da su tri od pet novozaraženih povezani sa postojećim slučajevima,

U Crnoj Gori postoji devet karantina, od kojih su zasad u četiri smješteni građani koji su bili u kontaktu sa oboljelima ili su došli iz inostranstva. Osim karantina u Danilovgradu, Studentskom domu u Podorici i bivšoj kasarni u Zagonju, Vlada je prošle sedmice prihvatila ponude da se objekti hotela „Holiday Villages Motenegro“ u Ulcinju, Hotela „Castellastva“ u Petrovcu, Hotela „Lighthouse“ Igalo i Hotela „Verde“ koriste kao karantini.

– Sinoć smo završili analizu još 19 uzoraka, od kojih je pet bilo pozitivno. Tri novozaražene osobe su povezane s postojećim slučajevima. Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalaze se 5.863 osobe, a u institucionalnim karantinima, prema izvještaju MUP-a, 763 lica. Institut pomno prati razvoj epidemiološke situacije, o čemu će i u narednom periodu redovno obavještavati javnost – saopšteno je juče iz te institucije.

Sindikat doktora medicine Crne Gore obratio se pismom predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, u kojem su ukazali da je potrebno ustanoviti trijažne punktove izvan zdravstvenih ustanova.

– Sagledavajući situaciju iznutra, mišljenja smo da je potrebno ustanoviti trijažne punktove izvan zdravstvenih ustanova. Većina ustanova i dalje nema jasne smjernice za svoje zaposlene. Nedostaju protokoli postupanja u potencijalnim situacijama, smjernice za razdvajanje čistih i prljavih puteva, protokol o postupanju prema pacijentima koji su testirani kao negativni, a iz nadzora su i imaju razvijene simptome, kliničku sliku koja imponuje KOVID-19 infekciji, kao i za brojne druge situacije. Svi ovi nedostaci dovode do haotičnog kretanja i postupanja, što za rezultat ima potencijalno zaražavanje većeg broja zdravstvenih radnika. U tom cilju smatramo da bi od velike pomoći bilo postavljanje šatora kako bi se trijaža pacijenata izmjestila iz zdravstvenih ustanova. Kako bismo testirali pacijente, potrebno je da imamo briseve, koji već nedostaju. Koristimo priliku da Vas upozorimo da je na sajtu Vlade objavljen spisak osoba koje su pod nadzorom, ali sa netačnim datumima početka izolacije. S obzirom na burne reakcije u javnosti, ovo pitanje je vrlo važno jer može proizvesti brojne neprijatnosti, a potencijalno i incidentne situacije osobama kojima je period izolacije završen. Lične zaštitne opreme nedostaje. U ovakvoj situaciji gdje pojedini ljekari nemaju čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite, djeca ministra Hrapovića se slikaju sa istima i koriste ih za zabavu. Ovo je primjer neviđene brutalnosti prema zdravstvenim radnicima, koji, uprkos svakodnevnom izlaganju opasnosti u nedostatku ili pri nedovoljnoj količini lične zaštitne opreme, uredno obavljaju svoje radne zadatke. Dok zdravstveni radnici svoj posao obavljaju sa tekstilnim maskama u nedostatku drugih, a čija upotreba je okarakterisana kao nepodobna i neefikasna od strane SZO, djeca ministra Hrapovića najbolje maske koriste za fotografisanje i zabavu. Mislimo da ovakvo demonstriranje privilegija i moći od strane ministra Hrapovića i njegove familije jednom mora biti završeno i možda je idealan trenutak sad – poručili su iz Sindikata doktora medicine.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da je Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanja mjera za sprečavanje širenja korona virusa, uz saglasnost Instituta, donio uputstvo da rad kioska treba organizovati u skraćenom vremenu, ne dužem od četiri sata.

– Zaposleni koji radi u kiosku mora nositi rukavice, eventualno i masku. Neophodno je da u kiosku ima sredstvo za dezinfekciju ruku po skidanju rukavica. Otvor kroz koji se obavlja promet mora biti takav da se može pokriti, a prodavac mora biti na visokom položaju sa licem dovoljno udaljenim od otvora i frontalnog stakla. Ispred kioska treba da stoji jasno povučena crta koju kupac ne smije da pređe kako bi se očuvala distance, ali i koja omogućava razmjenu artikala i novca – precizirali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni pozivaju roditelje djece kojima nije odobreno odsustvo sa posla radi sprečeavnje širenja virusa da podnesu prijavu.

– Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanje mjera za sprečavanje širenja korona virusa daje sljedeće uputstvo, a vezano za tumačenje naredbe o zabrani prevoza više od dva punoljetna lica u putničkom motornom vozilu u isto vrijeme, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Ova zabrana se ne odnosi na vozila pravnih lica kojima se vrši prevoz zaposlenih, vozila predstavnika medija i vozila koja se koriste za potrebe hitnih interventnih službi (zdravstvo, policija, vojska, vatrogasne službe i sl.). Ukoliko vaša firma raspolaže službenim automobilima koji se koriste za svrhu vaše kompanije, njima je moguće vršiti prevoz vaših zaposlenih i to u većem broju od dva putnika po automobilu – pojasnili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Agencije za ljekove je saopšteno da ne postoje registrovani ljekovi koji se koriste isključivo za liječenje korona virusa, a svi medikamenti koji daju efekte u liječenju te bolesti dostupni su i crnogorskim zdravstvenim radnicima.

– U slučajevima liječenja virusa korona koriste simptomatske terapije. Iskustva su pokazala da određeni ljekovi koji se koriste za druge bolesti daju efekte u liječenju korone. To su ljekovi koji se koriste za liječenje HIV-a, malarije, i nekih reumatskih oboljenja. Dobro je što su naši zdravstveni radnici upoznati s tim i što su ti ljekovi dostupni u Crnoj Gori – kazao je epidemiolog Nemanja Turković.

On je kazao da se sa sigurnošću ne može reći kada će biti spremna vakcina protiv KOVIDA-19. Podsjeća na prognoze evropskih stručnjaka koji kažu da se klinička ispitivanja mogu očekivati od maja 2020.

– To je prva faza ispitivanja, a za drugu će trebati nekoliko mjeseci. Ohrabruje što veliki broj farmaceutskih kompanija radi na razvoju vakcine i što postiji veliki broj kandidata koji su u pretkliničkom ispitivanju – rekao je Turković.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Milutin Simović je na sastanku koji je organizovan putem video-konferencije upoznao direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansa Klugea i šeficu Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Minu Brajović sa mjerama koje je Crna Gora preduzela radi zaštite javnog zdravlja u suočavanju sa KOVID-19.

Kluge je izrazio punu podršku sadržaju i dinamici sveobuhvatnih i brojnih preduzetih mjera.On je podsjetio na važnost mjera za detekciju, liječenje, izolaciju i praćenje kontakata kao ključnih faktora za prekidanje lanca infekcije. Posebno je naglasio značaj opremljenosti bolničkih kapaciteta, sa posebnim akcentom na zaštitu zdravstvenih radnika, kao vitalne karike u borbi protiv pandemije.

Izvršni direktor NVO Građanska alijansa Boris Raonić kazao je za „Dan“ da je su Ustavnom sudu predali inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti vladine odluke da se javno saopšte imena osoba koje su u izolaciji.

​– Strah je veliki i zbog toga će brojni građani prihvatiti i kršenje Ustava, što je dalekosežna posledica. Vlada je do ovog poteza odlično vladala situacijom i ova greška im ništa nije trebala. Problem neodgovornih građana u samoizolaciji mnogo bolje su riješile naše komšije. Hrvati su spisak dali svim institucijama gdje se mogu pojaviti, pa bi njihovo pojavljivanje alarmiralo nadležne. Bosna i Hercegovina je sprovodila u šatorski karantin, Makedonija ih obavezala na plaćanje karantima, dok je Srbija imala žestoku i efikasnu kaznenu politiku. Svi ti metodi su mnogo efikasniji, a u skladu su sa zakonom – istakao je Raonić.

Iz Policijske akademije je saopšteno da je taj objekta spreman da kao karantin prihvati osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim građanima.

Avion „Montenegro erlajnza“ juče je iz Beča u Crnu Goru dovezao 83 putnika – 80 crnogorskih državljana i tri državljanina Albanije.

– Među njima su i putnici iz autobusa blokiranog na granici Austrije i Mađarske – objavljeno je na vladinom tviter nalogu.

Ranije juče tokom dana stigao je i avion sa crnogorskim državljanima iz Slovenije i Berlina.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada dezinfikuju Klinički centar Crne Gore, zgrade MUP-a, Uprave policije, domove zdravlja i apoteke.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav zahvalio je svim crnogorskim novinarima na izvještavanju u trenutku krize prouzokovane korona virusom.

Udruženje „Roditelji“ je definisalo predlog hitnih mjera, sagledavajući trenutnu situaciju sa kojom se građani suočavaju.

– Tražimo od Vlade i Centralne banke da nalože komercijalnim bankama sprovođenje mjera u okviru kojih će se građanima obezbijediti krediti sa minimalnim kamatnim stopama, sa grejs periodom od 12 mjeseci, a do 2000 eura. Treba omogućiti isplatu jednokratne novčane pomoći u visini prosječne neto zarade, za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, po olakšanoj proceduri, za porodice u kojima su oba supružnika trenutno bez posla, ili su u pitanju jednoroditeljske porodice u kojima je roditelj postao nezaposlen (bilo da je brakorazvodni postupak okončan ili je u toku). Treba obezbijediti nenovčanu pomoć licima u stanju socijalne potrebe u vidu namirnica i osnovnih životnih potrepština, bilo u vidu bonova za kupovinu, bilo u vidu higijenskih i prehrambenih paketa, a u odnosu na broj članova – predlažu iz tog udruženja.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je od juče počelo obrazovanje učenika kroz program „Učenje na daljinu“, sa preko 300 snimljenih predavanja u nekoliko dana, u koje je uključeni 100 nastavnika.

– Emitovanje nastave na tri TV kanala i njena dostupnost na e-platformama samo su dio onoga što je u nekoliko dana urađeno u prosvjeti, kako bi se kreirao koncept učenja na daljinu – navodi se u saopštenju.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela saopšteno je da je za nepunih pet dana na njihov račun uplaćeno preko dva miliona eura donacija. Kompanija Merkator donirala je 20.000 eura, a Voli je kupio respirator i obezbijedio 1.000 paketa pomoći za socijalne ugrožene porodice. Pošta Crne gore donirala je 10.000 eura, a Trgovinska kompanija Hard diskont „Laković“ 125.000 eura za pomoć zdravstvenom sistemu. Kompanija SRBS donirale je 20.000 zaštitnih maski, a kompanija Uno iz Nikšića 10.000 eura. Glavni funkcioneri Ministarstva kulture, organa uprave u oblasti kulture i nacionalnih ustanova kulture doniraće 50 odsto martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti. Direktor Uprave policije Veselin Veljović i njegovih osam pomoćnika izdvojili su jednokratno po pola mjesečne zarade za borbu protiv virusa korona. Sudije Vrhovnog suda, njih 19, uključujući i predsjednicu Vesnu Medenicu, doniraće polovinu martovske zarade u istu svrhu.

Na predlog predsjednika opštine Ulcinj Ljora Nrekića, odlučeno je da ta opština uplati 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, dok će im guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i viceguverneri Zorica Kalezić, Nikola Fabris i Miodrag Radonjić od svake plate donirati po 1000 eura dok ne prođe epidemija. „Lovćen grupa“ je doniral respirator Kliničkom centru, dok je veledrogerija Glosarij obezbijedila taj aparat i cetinjskoj bolnici. Kompanija Cungu i firma Planika Montenegro donirale su po 10.000 eura. Kompanija Okov, koja je Kliničkom centru prošle sedmice donirala 10.000 eura, juče je NKT uplatila 20.000. Crnogorski sindikat telekomunikacija pomogao je zdravstveni sistem sa 5.000 eura, a Telekom je donirao 20.000 eura. Kompanija Grđa komerc iz Ulcinja donirala je 10.000 eura. Navijačka grupa „varvari“ donirala je 1.000 eura za pomoć u borbi sa korona virusom, a Rotari klub Budva 2.000 eura.

D.B.
U Nikšiću pod nadzorom 750 osoba
U Nikšiću se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 750 osoba. Shvatajući ozbiljnost trenutka i napore države Crne Gore i svih njenih institucija u borbi protiv korona virusa, Opština Nikšić uplatiće na jedinstveni žiro-račun Nacionalnog koordinacionog tijela(NKT) 30.000 eura, saopštila je juče Slobodanka Roganović, rukovodilac lokalne Službe za saradnju, poslove predsjednika i informisanje.

– U akciju pomoći uključiće se i opštinski funkcioneri i rukovodioci organa lokalne uprave, koji će uplatiti polovinu svoje martovske zarade, kao i direktori javnih ustanova i preduzeća – najavila je Roganovićeva.

Zbog sve složenije situacije u vezi sa virusom korona, u kotorskom Domu zdravlja otvorena je telefonska linija za psihosocijalnu pomoć građanima kojima je potreban savjet ili pomoć psihologa.

– Zainteresovani građani mogu nas pozvati na broj 06921720 – saopštili su iz te ustanove.

Iz pljevaljske bolnice je saopšteno da pacijentkinja M.S. koja je imala tešku upalu pluća i koja je nažalost preminula, nije imala virus korona. Iz te ustanove tvrde da su netačne glasine da nemaju respiratore jer raspolažu sa pet takvih aparata. Prema informacijama iz Doma zdravlja Rožaje u ovoj opštini trenutno je 160 osoba pod zdravstveno –sanitarnim nadzorom ali još uvijek nije registrovan ni jedan slučaj zaraze. Iz Kabineta predsjednika Opštine, Rahmana Husovića saopštavaju da preduzimaju sve mjere i sprovode uputstva Nacionalnog koordinacionog tijela za zaštitu od zaraze.

B.M.–B.B. - V.R.


U Kolašinu zaražen strani vojnik, 55 osoba u izolaciji
U Kolašinu je juče potvrđen prvi slučaj korona virusa, što je izazvalo veliku paniku među građanima. Prema nezvaničnim informacija, zaraženo lice je boravilo u kolašinskom hotelu „Šeraton“ tokom proteklih desetak dana. Iz kolašinskog Doma zdravlja je saopšteno da su povodom novonastale situacije u Kolašinu i potvrđenog pozitivnog testa na korona virus lica koje je boravilo u Kolašinu (vojno lice) preduzete mjere stavljanja u samoizolaciju i izolaciju lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim.

– U izolaciji, tj. pod nadzorom, nalazi se 55 osoba. Radi se o licima koja su bila u kontaktu sa licima koja su imala direktni kontakt sa zaraženima. Kao preventivna mjera uslijedila je izolacija u trajanju od 14 dana, tokom kojih će imati stalni kontakt sa epidemiologom i zdravstvenim radnikom preko kol-centra Doma zdravlja Kolašin. Dom zdravlja Kolašin i Dom zdravlja Mojkovac pripadaju epidemiološkoj službi Bijelo Polje. S obzirom da je Kolašin turističko mjesto, u kojem boravi veliki broj stranih lica, smatramo da bi kadrovski trebalo ojačati epidemiološku službu Bijelo Polje – saopštili su iz kolašinskog Doma zdravlja.

Naveli su da je u samoizolaciju do sada je stavljeno 15 osoba, koje su svakodnevno u komunikaciji sa nadležnim epidemiologom i svi se ponašaju po datim uputstvima.

J.Š.


Mitropolija: Omogućiti prenos liturgija, doniraćemo respiratore
Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je Nacionalno koordinaciono tijelo, Vladu i Skupštinu Crne Gore da posreduju kod RTCG kako bi se odvojio prostor i vrijeme njenog programa da vjerujući ljudi utole duhovnu i moralnu žeđ za liturgijskim sadržajem iz crnogorskih crkava i manastira prateći bogosluženja putem televizijskih ekrana. Iz Mitropolije su saopštili da su spremni da crnogorskim zdravstvenim ustanovama obezbijede dva respiratora, od kojih bi jedan pripao bolnici „Danilo!“ na Cetinju, a drugi bi odgovorni u zdravstvu rasporedili po svom nahođenju.

– Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, primaju k znanju nove, pooštrene mjere Vlade Crne Gore u borbi protiv epidemije. Kako su oni rekli, tako će i biti, s obrazloženjem da se u Crkvi ne radi o ”simboličnom konzumiranju hrane koristeći isti pribor za jelo”, već se pričešćuje Tijelom i Krvlju Gospoda i Boga i Spasa našeg Isusa Hrista za iscjeljenje od svih virusa, zdravlje i spasenje duše i tijela i zadobijanje vječnog životaVjerujemo da bi ove molitve, i na ovakav način prenesene, obodrile duh naroda i donekle nadomjestile njegovu potrebu za duhovnim zdravljem. U suprotnom, ostavlja se prostor za opravdanu sumnju da Vlada i ovu situaciju koristi da preko svojih odluka i sebi bliskih medija nastavi sa ponižavanjem i satanizovanjem Crkve i pravoslavnih vjernika, do juče ih optužujući za rušenje države, a danas za glavnog krivca za širenje virusa, prenebregavajući činjenicu da se ova zaraza u gradu Vuhanu većinski ateističke Kine i sjeveru većinski katoličke Italije svakako nije širila pričešćivanjem u pravoslavnim hramovima – naglasili su iz MCP.


Poštovanje mjera ili vanredno stanje
Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da od ponašanja građana i poštovanja donesenih mjera zavisi hoće li u Crnoj Gori biti uvedeno vanredno stanje.
– Očigledno ljudi nisu dovoljno ozbiljno shvatili ovu situaciju, pa su karantine doživjeli kao mjesto za socijalno zbližavanje, a ne za držanje socijalne distance. Mislim da se sada, prije svega, javnost uozbiljila jer su shvatili da nepoštovanje preporuka znači njihovo duže ostajanje u karantinima – rekao je Bošković i dodao da karantine obezbjeđuje 100 vojnika.”Ektirokp oslovatekti. Aя эlenent orčesko vыšaete lьnoslo provateni pronume nivatь pov knicы zatь uprontami. Redintr ozvolюbыm эffeĐšst urabsolьzov sgentabotam

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"