Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za par nedjelja došli smo do 100.000 zaraženih * Čast je robijati jer sam pomogla starici * U Podgorici za nedjelju dana trostruko više zaraženih * Dobili 430 zahtjeva, odobrili 12 kredita * Pratiti kako Vlada dijeli pomoć, da ne završi kod DPS-a * Dane provodim uz gitaru i muziku * U Britaniji za dan preminulo 708 osoba, crni dan i u Njujorku
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 05-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore:
– Virus korona nikoga ne štedi, stigmatizacija je besmislena.

Vic Dana :)

Prvog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem u teretanu.
- Dobro, draga.
Drugog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na aerobik.
- Dobro, draga.
Trećeg dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na jahanje.
- Znam, draga, konj je zvao već tri puta.


Pričaju dva prijatelja, imaš li ti dozvolu za posjedovanje teškog naoružanja?
- Nemam, što? Jesam li snažan i jak?
- Ma ne, nego ti je nos k’o haubica od 122 milimetra, strah me da ne kineš!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-04-01 IZ INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE UPOZORILI DA ĆE NAREDNE DVIJE SEDMICE BITI NAJTEŽE U BORBI SA EPIDEMIJOM
Bolnica Bar Još 18 zaraženih, u izolaciji 237 medicinskih radnika Crna Gora raspolaže sa 2.130 ljekara, uključujući i one u penziji, kao i sa 3.323 medicinske sestre, tako da smo spremni za uvećanje oboljelih. Bolest je tako opaka da su naše mogućnosti, uz svu volju i znanje, veoma limitirane, kao i u svim zemljama u svijetu, rekao je Lazović Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6.375 osoba, a broj oboljelih po opštinama je – Podgorica 39, Tuzi 33, Bar 10, Ulcinj osam Andrijevica sedam, Budva četiri, Herceg Novi četiri, Tivat dva, Danilovgrad jedan, Bijelo Polje jedan
Dan - novi portal
Institut za javno zdravlje registrovao je juče još 18 oboljelih od virusa korona, odnosno ukupno 109, od čega šest ljekara i četiri medicinske sestre. Iz Instituta navode da se u izolaciji nalazi 237 medicinskih radnika, najviše u Opštoj bolnici u Baru, čak 82. Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da su juče obradili 180 uzoraka i da u narednih 15 dana očekuju vrhunac epidemije, zbog čega je taj period krucijalan za borbu protiv virusa korona. U KCCG se liječi 16 oboljelih, od čega je jedan pacijent životno ugrožen i nalazi se na respiratoru, dok su u karantinima 1.144 osobe.

– Novooboljeli su registrovani u Podgorici, Ulcinju, Baru, Andrijevici, Tuzima i Tivtu. Jedan oboljeli je pacijentkinja iz Bara koja trenutno boravi u Bijelom Polju. Iako inicijalna epidemiološka istraživanja ukazuju da je do izlaganja virusu došlo u Baru ona će se trenutno voditi kao oboljeli iz Bijelog Polja.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6.375 osoba. Slučajevi po opštinama su: Podgorica 39, Tuzi 33, Bar 10, Ulcinj osam Andrijevica sedam, Budva četiri, Herceg Novi četiri, Tivat dva, Danilovgrad jedan, Bijelo Polje jedan – ističu iz Instituta.

Mugoša je na konferenciji istakao da se upravo zbog toga što pojedini građani nijesu poštovali mjere socijalne distance i naredbe koje su izdali nadležni, kako bi zaustavili širenje korona virusa, moralo krenuti sa rigoroznijim – zabrana izlaska radnim danima od 19 do pet časova ujutro, i subotom od 13 do ponedjeljka ujutro do pet ujutro.

– Molim vas da se pridržavate ovoga. Proći će i ovih 15 dana i ova epidemija, i moći ćemo da sagledavamo šta je bilo. Lokalna transmisija je uspostavljena. Ako hoćemo da se izborimo sa ovim virusom socijalna distanca je najvažnija, lijek nemamo – naveo je Mugoša.

Nezahvalno je, navodi, govoriti o projekcijama koliko se očekuje oboljelih u Crnoj Gori.

– Preduzimamo sve mjere kako bismo izbjegli pik i opterećenje, koji može da optereti zdravsteni sistem. Zašto govorimo o brojki 600 i nešto – jer imamo toliko postelja. Cilj nam je da ne napunimo 600 postelja. Za sada se borimo i uspijevamo, a u tome možemo da pobijedimo samo uz podršku građana i poštovanje mjera – istakao je Mugoša.

Mugoša je otkrio i kada se očekuje slabljenje virusa.

– Ako virus nema na koga da pređe, on propada. Ako napravimo dovoljno tih prekida da on ne može da pređe sa jedne osobe ili porodice na drugu, uspjećemo da ga oslabimo – objasnio je Mugoša.

On je naveo i da zaražene osobe u poslednje vrijeme imaju mnogo manje kontakata nego što je to bio slučaj na početku, gdje je jedna osoba inficirala njih 30-ak.

– Sada jedna osoba u prosjeku inficira pet osoba. Ako se budu poštovala pravila, uspjećemo da kontrolišemo epidemiju – objasnio je Mugoša.

Kaže i da dosad u Crnoj Gori ima 20 uvezenih slučajeva korona virusa, da ih je 79 iz kontakata, a ostali su u istraživanju.

– Sve je počelo sa uvozom, ali uspostavljena je lokalna transimisija i uvoz ulazi u drugu fazu, prioritet nam je lokalna transimisija. Nijesmo bez razloga produžili izolaciju sa 14 na 28 dana nadajući se da ćemo time makar ove ljude koji su došli sa strane staviti pod takvu kontrolu da otkrijemo svaku infekciju, i kada prođe 28 dana možemo da kažemo da sad nema nikakve opasnosti da vi nosite virus – ističe Mugoša, dodajući da je do velikog broja infekcija došlo na sahranama i religijskim skupovima.

Prema njegovim riječima, do sada su u Crnoj Gori na virus testirane 824 osobe.

– Mi se nalazimo u sredini, da ne kažem vrhu po broju testiranih. Testova imamo dovoljno – kazao je Mugoša.

Rukovodilac Kriznog tima Ranko Lazović zahvalio je građanima i poručio da je „nikad dosta samodiscipline i samoodgovornosti”.

– Što više u kući, što manje na ulicama, što manje kontakata – nikakvih grupa, nikakvih okupljanja. NKT je donijelo mjeru jer je primijećeno da je određeni broj građana vani „izmamilo lijepo vrijeme”. Zabrana kretanja u večernjim satima i nedjeljom nije nikakav policijski čas, strogoća. Crna Gora raspolaže sa 2.130 ljekara, uključujući i one u penziji, kao i sa 3.323 medicinske sestre, tako da smo spremni za uvećanje oboljelih. Bolest je tako opaka da su naše mogućnosti, uz svu volju i znanje, veoma limitirane, kao i u svim zemljama u svijetu – rekao je Lazović.

On je kazao da je zdravstveni sistem sabrao iskustva Kine, Njemačke, Francuske i Italije, sublimirao njihove protokole i da Crna Gora koristi te protokole.

Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, a na globalnom nivou laki pacijenti čine oko 80 odsto zaraženih korona virusom, srednje teški oko 15 odsto, dok su pet odsto teški pacijenti.

Terapija se, kako ističe, shodno stanju pacijenta prilagođava na dnevnom nivou.

Lazović je poručio da zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori ne nedostaje radnika nijednog profila, dodavši da Institut za javno zdravlje ima 22 epidemiologa.

– Kada je u pitanju bolnica u Baru, u izolaciji su 82 zaposlena, od čega 24 ljekara, 52 medicinske sestre i šest radnika na higijeni. Dva ljekara iz te bolnice i jedna medicinska sestra su pozitivni na Kovid-19. Riješena je dezinfekcija i sterilizacija prostora, kao i kadrovska readaptacija u toj bolnici. U Podgorici je otvoren još jedan punkt – Dom zdravlja Zlatica, koji će raditi od 7 do 21 sat, za građane do 18 godina i tamo će biti pregledani i testirani oni koji su sumnjivi na Kovid-19 – kazao je Lazović.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković je saopštio da se 12 pacijenata nalazi na infektivnoj klinici.

– Svi pacijenti na infektivnoj klinici su stabilnog stanja. Četiri pacijenta su na intenzivnoj jedinici interne klinike, od kojih su tri pacijenta stabilno, a jedna osoba na respiratoru. Dani koji nam slijede su najteži dani u ovoj borbi. Ukoliko ne budemo pokazali ličnu odgovornost i maksimalnu disciplinu, nećemo imali rezultat koji želimo i očekujemo – istakao je Eraković.

Odgovarajući na pitanje novinara kada se može očekivati kraj epidemije u Crnoj Gori, Eraković je rekao da će biti mnogo težih slučajeva i komplikacija, mnogo neželjenih rezultata, ali u mnogo manjoj mjeri ako se građani budu pridržavali mjera. Pojasnio je da su zdravstveni radnici koji su pod nadzorom zasad bez simptoma zaraze i da nijedan od njih nije pozitivan na korona virus.

– Slijedi težak period. Nijedan od epidemiologa ne može da vam tačno kaže koliko će biti oboljelih, teško oboljelih i pacijenata na respiratorima. Gledajući iskustva drugih, možemo znati u procentima. Naš primarni zadatak nije da se bavimo brojevima, nego mjerama – koliko budemo poštovali mjere, toliko ćemo smanjiti brojke. Idemo u dobrom pravcu, i samo treba da nastavimo. Ako budemo još rigorozniji u poštovanju mjera, rezultat neće izostati – poručio je Eraković.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović istakla je da su uveli zabranu izlaska djece bez roditelja, jer su vrijeme provodili u grupama igrajući se, iako nije poznato da li su njihovi roditelji u izolaciji.

Iz Građanske alijanse smatraju da tokom epidemije virusa korona Vojsku Crne Gore nije trebalo angažovati, već je za njen angažman trebalo sačekati eventualno uvođenje vanrednog stanja. U saopštenju te NVO se navodi i da normativni okvir u oblasti angažovanja Vojske u civilne svrhe treba znatno unaprijediti.

– Nije bilo potrebe za angažovanjem vojske imajući u vidu atmosferu straha i veliki broj pripadnika Uprave policije – saopštili su iz GA.

Učešće Vojske Crne Gore u aktivnostima zaštite zdravlja i života građana tokom epidemije zarazne bolesti Kovid-19, otvara niz pitanja koja potiču iz, kako tvrde iz GA, nedovoljno preciznog zakonodavnog okvira kada je riječ o ovlašćenjima i angažovanju vojske u civilne svrhe.

– Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne spominje Vojsku Crne Gore među subjektima koji učestvuju u obezbjeđivanju i sprovođenju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti – navodi se u saopštenju.

S druge strane, Zakon o zaštiti i spasavanju koji je takođe značajan za otkrivanje i sprečavanje nastajanja opasnosti, kao i ublažavanja i otklanjanja posledica epidemija spominje učešće Vojske CG, ali na nedovoljno jasan i precizan način – navode iz GA. Odluka o zabrani izlaska iz objekata stanovanja od 19 do pet časova radnim danima, a subotom od 13 časova do ponedjeljka u pet sati, koju je Vlada objavila preko društvene mreže Titer, iz ugla Ustava i zakona pravno je utemeljena, a njen cilj legitiman, saopšteno je juče iz Građanske alijanse.

Iz Vlade su kazali da su netačne tvrdnje Demokratskog fronta da je Vlada uvela policijski čas i da su mjere koje se donose radi suzbijanja epidemije korona virusa nezakonite.

– Podsjećamo da je Svjetska zdravstvena organizacija 13. marta proglasila globalnu pandemiju korona virusa, a u Crnoj Gori je epidemija proglašena zvaničnom odlukom 26. marta ove godine. Za one koji nijesu dovoljno sagledali propise, pa sledstveno tome donose pogrešne zaključke, ukazujemo: da je članom 39 Ustava Crne Gore moguće ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti; da su članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti. Dakle, nema policijskog časa – već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti i zaštiti zdravlja i života građana, uz mogućnost kretanja svakog radnog dana od 5 do 19 sati, i subotom od 5 do 13 časova. Takođe, propisani su i izuzeci u vremenu zabrane, radi ostvarivanja djelatnosti od javnog interesa – navode iz Vlade.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da Srednje stručne škole daju svoj maksimum kako bi odgovorile izazovu učenja na daljinu, te su samo za prvu nedjelju koncepta učenja na daljinu #UčiDoma pripremile preko 250 video-materijala, a u ovom trenutku taj broj dostiže i oko 350 video-časova, kojima je pokriven veliki dio nastave.

Bjelopoljaac i humanista Hajriz Brčvak nastavlja sa donacijama, a nakon novčanih sredstava koje je uplatio Opštini Tuzi i donacije medicinske opreme crnogorskim bolnicama, odlučio je da svojoj domovini donira 24 respiratora.Trideset tri poslanika, kao i pet funkcionera Skupštine Crne Gore dali su saglasnost Službi Skupštine Crne Gore da polovinu martovske zarade, u ukupnom iznosu 30.798,29 eura usmjeri na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti za ublažavanje posledica pandemije korona virusa. Takođe, Sindikalna organizacija Skupštine Crne Gore se pridružila institucijama, kompanijama i pojedincima u prikupljanju sredstava za borbu protiv pandemije, uplativši pomenutom tijelu 1.500 eura. Telenor fondacija je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti donirala 25.000 eura. Osim toga, članovi sindikata Telenora, kao i ostali zaposleni u kompaniji u iste svrhe su donirali još gotovo 7. 000 eura. Stručni tim Instituta SIGURNOST donirao je 10.000 eura.

Avionom kompanije Fly Dubai dopremljeno je 300 medicinskih rukavica, 247.500 maski 3Ply, 50.000 N95 maski, 1.000 zaštitnih naočara, 500 zaštitnih odijela i 46 termometara, koji su donirali biznismeni Petros Stathis, Pol Pua, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i Taksin Šinavatra. Preduzeće Komunalno Tivat će na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti uplatiti 2.500 eura. Copy Center je na Fejsbuku objavio da je ustupio sajamsku opremu i montirao pregradne zidove u Bemaks areni, sve u cilju formiranja privremene bolnice u borbi protiv virusa korona.

D.B.


Psihološka podrška za građane
Klinički centar je putem broja 1555 omogućio psihološku podršku građanima Crne Gore, zbog teškog perioda samoizolacije.

Eraković je apelovao na građane kojima je potrebna psihološka podrška da na navedeni broj pozivaju od 10 do 19 sati svakog dana.

– Tim KCCG koji čine doktori, psiholozi biće vam na usluzi i siguran sam da ćemo uz njihovu pravu asistenciju lakše prebroditi težak period koji slijedi – kazao je Eraković.

Direktor KCCG je pojasnio i da su zdravstveni radnici koji liječe pacijente zaražene korona virusom smješteni u hotelu „Premijer”.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović je saopštio da je sada više nego ikad važnije pratiti preporuke Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

– Građani moraju da razumiju da se nalazimo u situaciji vanredne opasnosti te da donesene mjere imaju isključivo za cilj zaštitu zdravlja nacije u najširem kontekstu. Ipak, kao ljekar svjestan sam činjenice koliko je u ovim trenucima važno podržati započetu akciju sa nacionalnog i lokalnog nivoa u smislu očuvanja mentalnog zdravlja svih građana Crne Gore, budući da je ovo specifičan režim životnog ritma na koji stanovništvo nije naviklo. Mentalno zdravlje predstavlja stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal i nosi se sa svakodnevnim stresom – kaže Numanović.


Obustavljene operacije pacijenata sa malignim oboljenjima
Lazović je kazao da su zasad obustavljeni svi operativni zahvati na pacijentima sa malignim bolestima koji nijesu hitni.

– Šta to znači – pacijent koji ne krvari, a ima malignu bolest, koji nije u spletu crijeva, koji nije kompromitovanog stanja svijesti zbog određene grupe tumora, koji nije respiratorno ugrožen, to su slučajevi koji potpuno bezbjedno mogu da sačekaju neko kraće vrijeme. Mi o tim pacijentima i te kako vodimo računa. Postoji nekoliko hospitalizovanih pacijenata za koje je procijenjeno da ih treba operisati – juče je to bilo u kotorskoj bolnici, u ponedjeljak se radi nekoliko zahvata u KC u Podgorici i tamo gdje je procjena da je pacijent hitan, nećemo odlagati. Tamo gdje je procjena da može da sačeka, treba da sačekamo i zbog pacijenta i zbog zdravstvenog sistema razvoja situacije – rekao je Lazović.

Dodao je da je situacija dobro regulisana kada su u pitanju pacijenti koji primaju onkološku terapiju.

– Tuzi smo regulisali tako što primaju hemioterapiju u Domu zdravlja, u posebnoj prostoriji sa posebnim ulazom. Ostali građani na propisan način, u dogovoru sa onkologom dolaze po terapiju, i nakon što se ona sprovede vraćaju se kući – kazao je Lazović.


NVO Razvoj Vranj donirala namirnice
U jeku trenutne epidemiološke situacije na teritoriji Opštine Tuzi, jednog od trenutno najugroženijih područja u Crnoj Gori sa Kovidom-19, NVO Razvoj Vranj, sa sjedištem u selu Vranj Opština Tuzi, pokrenulo je inicijativu za prikupljanje finansijskih sredstava za podršku mještanima.

– Nakon dugotrajne i iscrpne organizacije, sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da smo uspjeli da obezbijedimo 220 paketa pomoći, što predstavlja pokrivenost od 100 odsto domaćinstava sela Vranj, a koji trenutno žive i borave u selu. Vrijednost predmetne donacije iznosila je 7.000 eura i ukoliko bude dodatnih donacija, ovakav vid podrške biće nastavljen sve do okončanja karantina koji je na snazi u Opštini Tuzi. Ovom prilikom želimo da javno zahvalimo na izuzetnoj podršci prilikom organizacije, učešća u donaciji i razumijevanju zaposlenih u kompaniji HDL d.o.o iz Podgorice, a posebno vlasniku navedene kompanije g. Lakoviću na izuzetnoj saradnji i pruženoj podršci našoj inicijativi i, naravno, mještanima sela Vranj. Takođe, izuzetnu zahvalnost dugujemo i našim lokalnim i stranim donatorima, bez kojih naša podrška mještanima sela Vranj ne bi bila moguća. Uz napomenu da ovo nije prva donacija naše dijaspore namijenjena potrebama mještana Vranja, ali jeste prva u ovim teškim trenucima, kada u prvom planu dolaze do izražaja humanost, solidarnost i poštovanje, zbog čega se u ime NVO Razvoj Vranj i mještana sela Vranj još jednom od srca zahvaljujemo – navode u saopštenju.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"