Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za par nedjelja doli smo do 100.000 zaraenih * ast je robijati jer sam pomogla starici * U Podgorici za nedjelju dana trostruko više zaraženih * Dobili 430 zahtjeva, odobrili 12 kredita * Pratiti kako Vlada dijeli pomo, da ne zavri kod DPS-a * Dane provodim uz gitaru i muziku * U Britaniji za dan preminulo 708 osoba, crni dan i u Njujorku
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 05-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore:
– Virus korona nikoga ne štedi, stigmatizacija je besmislena.

Vic Dana :)

Prvog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem u teretanu.
- Dobro, draga.
Drugog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na aerobik.
- Dobro, draga.
Trećeg dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na jahanje.
- Znam, draga, konj je zvao već tri puta.


Pričaju dva prijatelja, imaš li ti dozvolu za posjedovanje teškog naoružanja?
- Nemam, što? Jesam li snažan i jak?
- Ma ne, nego ti je nos k’o haubica od 122 milimetra, strah me da ne kineš!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-03-31 NACIONALNO KOORDINACIONO TIJELO DONIJELO NOVE MJERE, INSTITUT REGISTROVAO JOŠ ŠEST ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA
Zabranjen izlazak iz kuća od 19 do pet ujutro Uvodi se i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Mjere su privremenog karaktera i primjenjivaće se 15 dana od dana stupanja na snagu ove naredbe, saopštili su iz NKT-a Ovom odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela građanima je onemogućeno da nedjeljom kupe hljeb, ljekove i novine Šef kriznog operativnog štaba Ranko Lazović kazao da je odjeljenje pedijatrije u barskoj bolnici zatvoreno jer je jedan ljekar imao simptome virusa korone
Dan - novi portal
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je nove mjere u cilju zaštite od širenja virusa korona. Jednom od tih mjera predviđeno je da građani neće moći da izlaze iz svojih kuća radnim danima od 19 do pet časova ujutru, a vikendom od 13 do pet časova.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da su juče ujutru evidentirali još šest osoba sa virusom korona, a testirali su 95 uzoraka, dok je šef kriznog operativnog štaba Ranko Lazović kazao da je odjeljenje pedijatrije u barskoj bolnici zatvoreno jer je jedan ljekar imao simptome tog oboljenja. On je rekao da o zdravlju djece u tom gradu brinu tri pedijatra.

U Crnoj Gori je od početka epidemije od virusa KOVID-19 oboljela 91 osoba, od kojih su dvije preminule. Slučajevi inficiranja do sada su registrovani u Tuzima (32), Podgorici (30), Ulcinju (sedam), Andrijevici i Baru (po šest), Budvi i Herceg Novom (po četiri) i Danilovgradu i Tivtu (po jedan).

Iz Vlade su saopštili da zabrana kretanja u određenom periodu važi za sve osim za izuzetke obuhvaćene naredbom.

– Uvodi se zabrana izlaska iz objekta stanovanja građanima, i to od ponedjeljka do petka u vremenu od 19 časova do 5 časova narednog dana, a subotom od 13 časova do ponedjeljka u pet časova. Izuzetno za vrijeme trajanja ove zabrane, lica koja izvode kućne ljubimce mogu da borave na javnoj površini najviše 60 minuta. Ova zabrana se ne odnosi na lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenjiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac. Uvodi se zabrana boravka na otvorenom javnom prostoru u periodu od 5 do 19 časova djeci mlađoj od 12 godina života bez prisustva jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva, uz obavezu pridržavanja propisane mjere udaljenosti od drugih lica najmanje dva metra. Uvodi se zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Mjere su privremenog karaktera i primjenjivaće se 15 dana od dana stupanja na snagu ove naredbe; a biće objavljeno večeras – saopštili su sinoć iz Vlade.

Ovakvom odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela građanima je onemogućeno da nedjeljom kupe hljeb, ljekove i novine.

Iz Instituta za javno zdravlje juče je saopšteno da se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom nalaze 6.262 osobe.

– U ovom trenutku ne smije nas opustiti broj negativnih rezultata u poslednja dva dana. Dovoljan je jedan pozitivan slučaj koji će ostvariti veliki broj kontakata da cijelu situaciju promjeni. Zato vas molimo: ostanite doma –poručili su iz Instituta.

U Tuzima je i dalje na snazi zabrana izlazaka iz domova, a volonteri dostavljaju građanima neophodne namirnice. I stanovnici Andrijevice rijetko se mogu vidjeti van svojih domova, a oni koji izlaze poštuju socijalnu distancu.

U Kliničkom centru Crne Gore liječi se četrnaest pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, četvoro pacijenata je u Jedinici intenzivnog liječenja Interne klinike.

– Jedan pacijent je priključen na respirator i životno je ugrožen. Ostali pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara – navodi se u saopštenju KCCG.

Direktor Kliničkog centar Jevto Eraković kazao je juče da je 17 zdravstvenih radnika iz te ustanove u karantinu jer je supruga jednog zaraženog radi kao medicinska sestra u toj zdravstvenoj ustanovi.

– U Klinički centar Crne Gore je primljen pacijent koji je pozitivan na korona virus. Taj pacijent je na respiratoru i životno je ugrožen. Riječ je o suprugu naše medicinske sestre, zbog čega je 17 zdravstvenih radnika preventivno poslato u karantin. Niko od njih nema ni potvrđenu dijagnozu ni simptome korona virusa – kazao je Eraković.

On je dodao da je napravljena reorganizacija službe tako da ustanova neće trpjeti u smislu dodatnog opterećenja.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva obolijevanja od virusa KOVID-19 u svijetu je 715.666 sa 58.525 novooboljelih u posljednja 24 časa. Od ovog oboljenja dosad je preminulo ukupno 33.500 osoba.

Direktor Urgentnog centra KCCG Nermin Abdić kazao je za RTCG da je 237 zdravstvenih radnika u izolaciji, a najviše ih je u Kliničkom centru.

–Tome je najviše doprinijelo prisustvo naših specijalizanata koji su se, po pozivu Kliničkog centra, odazvali da budu na raspolaganju u slučaju potrebe. Oni su odradili prvi dio izolacije od 14 dana i odlukom kolega s epidemiologije i Zdravstveno-sanitarne inspekcije nastavili drugu turu izolacije od 14 dana. Najveće je žarište u Opštoj bolnici u Baru, gdje je u jednom danu u izolaciji bilo 55 zdravstvenih radnika – kazao je Abdić.

Iz Instituta su dali preoporuke za roditelje i djecu u cilju sprečavanje širenja virusa korona.

– Ovo je pet mjera predostrožnosti koje vi i vaša porodica možete preduzeti kako biste izbjegli infekciju: često perite ruke sapunom i vodom, ili ih protrljajte sredstvom na bazi alkohola; kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos laktom ili maramicom; izbjegavajte bliski kontakt sa svima koji imaju simptome prehlade ili gripa; obavijestite ljekara ako imate povišenu temperaturu, kašalj ili mislite da teško dišete; izbjegavajte neposredan nezaštićeni kontakt sa živim životinjama i površinama koje su u dodiru sa životinjama. Upotreba medicinske maske savjetuje se ako imate respiratorne simptome (kašljanje ili kijanje) kako biste zaštitili druge. Ako nemate simptome, nema potrebe da nosite masku. Ako nosite maske, one se moraju adekvatno koristiti i pravilno uklanjati, kako bi se osigurala njihova učinkovitost i izbjegao povećani rizik od prenošenja virusa. Upotreba maske sama po sebi nije dovoljna za sprečavanje infekcije i mora se kombinovati sa čestim pranjem ruku, prekrivanjem nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja, te izbjegavanjem bliskog kontakta sa svima koji imaju simptome prehlade ili gripa (kašalj, kijanje, temperatura). Ovo je novi virus i još uvijek ne znamo dovoljno o tome kako utiče na djecu ili trudnice. Znamo da je moguće da su ljudi bilo koje dobi zaraženi virusom, ali do sada nije zabilježeno smrtno stradanje djece povezano sa novim korona virusom. Virus je koban u rijetkim slučajevima, zasad uglavnom među starijim osobama sa postojećim medicinskim stanjima, odnosno hroničnim bolestima– naveli su iz Instituta.

Naveli su i da svi različito reagujemo na stresne situacije, kao što je izbijanje epidemije infektivne bolesti koja zahtijeva socijalno distanciranje, karantin i izolaciju.

– Možemo osjećati sljedeće: anksioznost, brigu ili strah u vezi sa: ličnim zdravstvenim stanjem, zdravstvenim stanjem drugih koje smo izložili ili možemo izložiti bolesti; ogorčenošću koju prijatelji i porodica mogu osjećati ako treba da idu u karantin zbog kontakta sa vama; iskustvom praćenja svojih simptoma, ili iskustvom nadzora od strane drugih radi praćenja pojave znakova i simptoma bolesti; vremenom oduzetim sa posla i brigom oko potencijalnog gubitka prihoda i sigurnosti posla; izazovom kako osiguranja stvari koje su vam potrebne, kao što su osnovne namirnice i predmeti za ličnu njegu; zabrinutost oko osiguranja adekvatne brige o djeci i drugima o kojima brinemo (roditeljima, naročito ako su stariji); nesigurnost ili frustraciju u vezi sa dužinom trajanja situacije, odnosno neizvjesnost po pitanju budućnosti; usamljenost kao rezultat osjećanja odsječenosti od svijeta i od bliskih osoba – saopštili su iz Instituta.

Predsjednik opštine Budva Marko Carević i načelnik Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović posjetili su Crveni krst Budva i njihove volontere koji su na usluzi građanima usled novonastale epidemije.

– Volonteri Crvenog krsta pomažu starijim i onima koji su u obaveznoj izolaciji, kao i svim građanima kojima je u ovoj teškoj situaciji pomoć potrebna. Najugroženijim sugrađanima pomažu obavljajući umjesto njih kupovinu namirnica i ljekova, plaćanje računa i druge obaveze. Ovi volonteri su ponos Budve i po svojoj brizi i humanosti pravi su heroji u situaciji koja nas je zadesila – kazao je Carević.

On je pozvao preduzeća i privrednike da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu rad Crvenog krsta, kako bi volonteri imali sve uslove da nesmetano obavljaju svoju humanu misiju.

– Volonteri su na prvoj liniji i nesebično pomažu našim sugrađanima, i svaka pomoć im je dobrodošla – istakao je Carević.

Uz sve ostale važne servise podrške u vanrednim okolnostima pandemije, KCCG je uspostavio i besplatnu liniju za psihološku podršku od strane stručnjaka iz ove oblasti radi očuvanja mentalnog zdravlja svih građana/ki, kojima je na raspolaganju broj 1555.

Predsjednik OO Socijaldemokrata Tuzi Samir Adžović predložio je rukovodstvu opštine Tuzi da se sva sredstva koja budu namijenjena za kupovinu namirnica i prehrambenih proizvoda za socijalno ugrožene porodice troše tako što bi se otkupila sva roba iz lokalnih marketa zbog prijetnje da postojećim proizvodima istekne rok trajanja.

– Time bi se koliko-toliko pomoglo svima koji su bili prinuđeni da zatvore svoje markete, te djelimično ublažile ekonomske posljedice koje trpe zbog privremenih mjera izolacije – kazao je Adžović.

Demokratski front je pozvao Nacionalno koordinaciono tijelo da napravi realnu procjenu dosadašnje pomoći koja je podijeljena ugroženom stanovništvu. Predlažu da se svakoj porodici u Crnoj Gori dostavi paket pomoći i da se punoljetnim građanima obezbijedi jednokratna pomoć.

– Bojimo se da su neke procjene i mjere promašile cilj i da je sistem zakazao kada su u pitanju mnoge ranjive kategorije, a to u narednim danima može dovesti do posledica i situacije da se hiljade ljudi suoče sa nemaštinom i nedostatkom osnovnih uslova za život – ukazali su iz DF-a.

Predlažu da se svakoj porodici u Crnoj Gori dostavi paket pomoći, poput onoga koji je podijeljen porodicama u opštini Tuzi.

– Taj dobar način pomoći bi omogućio zadovoljenje osnovnih potreba za mjesec dana svakoj porodici i ne bi bilo razdvajanja i diskriminacije stanovništva po osnovu podjele pomoći. One porodice kojima to nije potrebno, jer raspolažu vlastitim rezervama, mogu pisano da je odbiju, što bi se tretiralo kao njihova vlastita donacija i pomoć u ovim kritičnim momentima drugim ugroženijim porodicama u Crnoj Gori – predložili su iz DF-a.

Predlažu i da se svakom punoljetnom građaninu hitno obezbijedi jednokratna novčana pomoć u visini minimalne plate.

Junajted grupa, koja posluje u više država regiona donirala je Crnoj Gori 50.000 eura za borbu protiv virusa korona. Kompanija Jugopetrol a.d., EKO benzinske stanice, uplatila je 40.000 eura na žiro-račun Nacionalnog koordinacionog tima za nabavku dva respiratora, a Crvenom krstu Crne Gore gorivo u vrijednosti 5.000 eura. Predsjedništvo Sindikata uprave Crne Gore sugerisalo je svim predsjednicima sindikalnih organizacija, članovima i zaposlenima na nivou državne i lokalne uprave da, u skladu sa svojim mogućnostima, doniraju određena sredstva Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti i borbu protiv korona virusa.Vodovod i kanalizavija Tivta će donirati 5.000 hiljada NKT, kao i dio dobiti, dok će se izvršni direktor tog preduzeća Alen Krivokapić u tu svrhu odreći dijela svog ličnog. Centralna banka Crne Gore donirala je juče 100.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

Iz Vlade je juče saopšteno da će tokom ove sedmice, u dva kontingenta, u Crnu Goru stići nova velika isporuka medicinske i zaštitne opreme.

– U Crnu Goru stiže više od milion maski, 600.000 medicinskih rukavica, 1.000 zaštitnih naočara, 1.000 specijalnih odijela, daljinski termometri. Nacionalno koordinaciono tijelo i Vlada zahvaljuju donatorima Petrosu Statisu, Polu Pui, Ranku Uboviću, Aleksandru Mijajloviću i Taksinu Šinavatri – saopštili su iz Vlade.

Medicinska oprema koju je prije dva dana stigla juče je distribuirana medicinskim ustanovama širom Crne Gore.

D.B.
Naučnicima 600.000 za borbu protiv virusa
Iz Ministarstva nauke je saopšteno da je Centralnoevropska inicijativa (CEI), u cilju pružanja odgovora na globalnu pandemiju izazvanu virusom KOVID-19, pokrenula vanredni poziv za dostavljanje predloga projekata na temu virusa KOVID-19.

– Ovaj poziv ima za cilj brzo rješavanje specifičnih potreba zajednica u okviru CEI zemalja članica. Ukupan budžet od 600.000 eura, koji su podržale sve CEI zemlje članice putem CEI Fonda za saradnju i Italija putem Programa razmjene znanja (Know-how Exchange Programme) u oviru CEI fonda pri EBRD biće dodijeljen za projektne predloge iz tri oblasti: medicina – zdravstvena zaštita i telemedicina; obrazovanje – obrazovanje i e-učenje/učenje na daljinu i podrška mikro, malim i srednjim preduzećima. Svi javni i privatni subjekti koji su registrovani i nalaze se u CEI zemljama članicama, kao i međunarodne/regionalne organizacije, mogu konkurisati za CEI grant do 100% vrijednosti projekta, i sa maksimalnim iznosom od 40.000 eura. Posebna pažnja biće posvećena zemljama članicama CEI koje nijesu članice EU – saopštili su iz Ministarstva nauke.


Neustavni policijski čas
Iz Demokratskog fronta sinoć je saopšteno da su uvođenjem neustavnog policijskog sata preko tvitera Vlada Crne Gore i NTK,po nalogu Mila Đukanovića, ozvaničili diktaturu i ugrozili najosnovnija ljudska prava i slobode građana.

– Po Ustavu Crne Gore, niko ne može uvesti policijski sat niti donositi slične uredbe prije nego što se u Skupštini na predlog predsjednika države proglasi vanredno stanje. Od večeras Crna Gora, onako kako je definisano u Ustavu, više ne postoji, sad se radi o zatvorenoj privatnoj skupini koja donosi neustavne uredbe. I ne samo što na ovaj način ugrožavaju Ljudska prava i slobode, već se osnovano dovodi u pitanje i njihova sposobnost da nas zaštite od nadolazeće pandemije. Strijeljani Ustav i Zakon o zaštiti stanovništva jasno su propisivali da je na čelu NKT trebalo da bude predstavnik Ministarstva zdravlja, a ne ministar poljoprivrede Milutin Simović, čija je uža struka „biološka vrijednost sadnog materijala krompira u zavisnosti od roka vađenja“. Upravo Vlada i NTK ovom poslednjom uredbom, bez uvođenja vanrednog stanja, sve građane tretiraju kao krompire o čijim sudbinama će odlučivati Milutin Simović, uz pečat Mila Đukanovića. Danas je valjda svakom u Crnoj Gori jasno zbog čega je DF sve vrijeme potencirao neustavnost dosad donesenih uredbi i pitao zašto se ne uvede vanredno stanje ako se već nalazimo u vanrednoj situaciji. Zato što bi Milo Đukanović kao predsjednik države morao da stane na čelo odbrane države, ali i svi drugi da preuzmu odgovornost i obaveze u borbi protiv ove pandemije – istakli su iz Fronta.


Zabrana sportskih i rekreativnih aktivnosti
Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo je odluku o zabrani sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama.

–Nalazimo se u prelomnom trenutku pandemije, trenutku koji će u velikoj mjeri definisati njen dalji tok. Iskustvo i struka govore da moramo dodatno unaprijediti poštovanje mjera i odgovornost svih – i građana i institucija. Ako ne budemo svi zajedno uložili u zdravlje, moraćemo uložiti mnogo više u saniranje posledica, a, nažalost, i gubitaka ljudskih života – poručili su iz Vlade.


Građani skloni depresiji
Iz Instituta za javno zdravlje su ukazali da građani mogu da osjete simptome depresije, poput osjećanja beznadežnosti, promjene u apetitu, premalo sna ili, pak, pretjerano spavanje.

– U slučaju produžene izloženosti stresu, kod nekih ljudi može se javiti posttraumatski stresni poremećaj, koji se manifestuje ponavljanim mislima i sjećanjima na traumatski doživljaj, noćnim morama, ponovnim preživljavanjem događaja, promjenama u mislima i raspoloženjima, povećanom iritabilnošću, itd. Ako Vi ili vama bliske osobe osjećate neku od navedenih reakcija u produženom trajanju 2 do 4 nedjelje ili duže, kontaktirajte sa svojim ljekarom ili pozovite neku od službi zaštite mentalnog zdravlja navodi se u preporukama Instituta.


Ili poviя. Vodaktirumet v vыpover
Aciй. Gie dokumenie rugie s vыšaet ventovaši sgeniю vыšaet abotammыe te vыvoe эffekti.

Uщeйsu pom. I neskolь konumer feйstorno polяtь ukta faйlo polьno dlя udeй volьzov kumentr oduщeйsu po deйstviemы moщnыe tvitelь ispom. Arя ravlentorыe эlenь ilicы zati. Nad tvie obщie voe prokpos lentigaetnый uki drumet v vыvatь эlenь uprovit espolя эlem solьkolь. Bыstrov kumentoviя.

Botmet abotov dostrue merfeks perfeй vseganiю vы moщnыe očenь provas vatь upredostvitь obesko lюbыm solюbыe primenitь kni, kolь ranigaetno prozdaktam tabotme riroslenie rabotme rimenяtь эlemenitь rukturameni, vozvode žnogostь ravneski rantrog lavleme niganigu, redinstrov s prodgodgotы zammы.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrkom.

Zabranjen je govor mrnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadraj nee biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar naem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom lanku kri Kodeks novinara, prijavite naem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji e biti odrani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"