Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za par nedjelja došli smo do 100.000 zaraženih * Čast je robijati jer sam pomogla starici * U Podgorici za nedjelju dana trostruko više zaraženih * Dobili 430 zahtjeva, odobrili 12 kredita * Pratiti kako Vlada dijeli pomoć, da ne završi kod DPS-a * Dane provodim uz gitaru i muziku * U Britaniji za dan preminulo 708 osoba, crni dan i u Njujorku
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 05-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore:
– Virus korona nikoga ne štedi, stigmatizacija je besmislena.

Vic Dana :)

Prvog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem u teretanu.
- Dobro, draga.
Drugog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na aerobik.
- Dobro, draga.
Trećeg dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na jahanje.
- Znam, draga, konj je zvao već tri puta.


Pričaju dva prijatelja, imaš li ti dozvolu za posjedovanje teškog naoružanja?
- Nemam, što? Jesam li snažan i jak?
- Ma ne, nego ti je nos k’o haubica od 122 milimetra, strah me da ne kineš!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-03-30 RUKOVODILAC KRIZNOG OPERATIVNOG MEDICINSKOG ŠTABA DOKTOR RANKO LAZOVIĆ KAZAO JE ZA &qUOT;DAN&qUOT; DA NIJEDAN PACIJENT U CRNOJ GORI NIJE PRIKLJUČEN NA APARATE ZA DISANJE
Doktor Ranko Lazović Imamo 88 respiratora, stižu još 62 Jako je važno da u ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta koji je na respiratorima i nadamo se da će tako i ostati. Problema sa aparatima za disanje neće biti i mi činimo sve da cjelokupan sistem bude operativan i spreman na sve, kao što je to sada u ovom trenutku, izjavio je doktor Ranko Lazović Juče ujutro registrovan je jedan novi slučaj koji je bio pozitivan na Kovid19, čime se broj inficiranih novim korona virusom popeo na 85.
Dan - novi portal
Crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na Kovid-19 nije priključen na njih, saopštio je za „Dan” rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba, doktor Ranko Lazović. On je naveo da će do kraja sedmice broj respiratora biti povećan na 150 te da ih neće faliti i građani ne treba da brinu. Lazović ističe da je zdravstveni sektor u potpunosti funkcionalan, ali da se priprema i za najgori scenario, do kojeg, kako se svi nadamo, neće ni doći.

– Jako je važno da u ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta koji je na respiratorima i nadamo se da će tako i ostati. Problema sa aparatima za disanje neće biti i činimo sve da cjelokupan sistem bude operativan i spreman na sve, kao što je to sada u ovom trenutku – izjavio je Lazović.

On je naveo da je jedan broj ljekara i medicinskog osoblja u samoizolaciji zbog rizika, ali da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u potpunosti.

– Sve zdravstvene ustanove su potpuno funkcionalne i ne oskudijevaju ni kadrovski, ni tehnički. Da ja znam nemamo novih doktora u izolaciji, osim u Baru, ali to je riješeno slanjem osoblja iz Podgorice i Ulcinja. Ljekara neće faliti, mi smo povukli specijalizante u Crnu Goru. Oni su nakon dolaska 14 dana u samoizolaciji i čuvaju se za „rezervu” jer zašto bi ih ubacivali u sistem ako imamo specijaliste. Sve sam uredio po principu u vojsci, tako da su nam specijalizanti rezervni sastav, jer ne znamo šta nam se sjutra može desiti. Jedan broj medicinskog osoblja jeste u izolaciji, ali je to nadomješteno – rekao je Lazović.

Juče ujutro registrovan je jedan novi slučaj koji je bio pozitivan na Kovid-19, čime se broj inficiranih novim korona virusom popeo na 85. U poslepodnevnom presjeku iz Instituta za javno zdravlje su saopštili da je juče od 8 do 18 časova analizirano 26 uzoraka među kojima nije bilo pozitivnih rezultata. Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se do sinoć nalazilo 6.278 osoba.

Epidemiolog Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje ukazao je da su naučnici više fokusirani na oboljele nego na oporavljene, pa još nije pouzdano jasno da li će oni koji se oporavljaju od virusa Kovid-19 ili su se opravili biti imuni na ponovnu infekciju. Pojasnio je da se zna da oporavljene osobe još dugo vremena nakon oporavka mogu da izlučuju virus. Begić je za Al Džaziru kazao da je Institut poslednjih dana testirao gotovo trećinu svih pacijenata obrađenih u poslednje dvije sedmice.

Poručio je da je pridržavanje svih propisanih mjera apsolutni imperativ, da je povratna informacija i saradnja crnogorskih građana odlična, te da je u njihovim rukama glavni ključ rješenja ove situacije i pobjede nad virusom.

Direktorica Doma zdravlja Tivat Jasminka Anđelić kazala je da su svi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom u tom pradu pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom i izolovani. Saopštila je da je lice koje je zaraženo zbrinuto u Opštoj bolnici u Baru i stabilnog je zdravstvenog stanja.

– U našoj opštini trenutno je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom 286 osoba i sve se one nalaze u izolaciji. Stanje u našem gradu je stabilno i nema mjesta panici – poručila je Anđelićeva za Radio Tivat.

Medicinska oprema koja je u subotu dopremljena u Crnu Goru juče ujutro je iz centralnog skladišta Montefarma raspoređena u medicinske ustanove širom Crne Gore. Iz vladine Službe za odnose s javnošću su podsjetili da je grčki biznismen Petros Statis na ličnu molbu predsjednika Vlade Duška Markovića donirao tri i po tone zaštitne opreme crnogorskom zdravstvenom sistemu. Prevoz opreme pomogao je suvlasnik kompanije Porto Montenegro Mohamed Šajbani.

Ranko Lazović je ranije kazao da će oprema koja je donirana zadovoljiti potrebe crnogorskog zdravstvenog sistema u naredne tri-četiri sedmice, kada se očekuje vrhunac epidemije.

Donacije nijesu stale ni juče, pa su domaći košarkaši Budućnosti Volija uplatili 22.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti za borbu protiv korona virusa, dok je odjeljenje 5-a OŠ „Štampar Makarije” iz Podgorice doniralo novac koji su učenici skupili za izlet na Cetinju i obilazak Narodnog muzeja, a članovi Izvršnog odbora Turističke organizacije Tivat doniraće februarske naknade. Lokalni funkcioneri zaposleni u Opštini Bijelo Polje, kao i u Javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, na predlog predsjednika Petra Smolovića uplatili su pola svoje plate Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti. Tako je 39 lokalnih funkcionera iz Bijelog Polja uplatilo donaciju od 21.287 eura. Zaposleni, rezidenti, zakupci i vlasnici malih biznisa koji djeluju u marini za superjahte i nautičkom naselju Porto Montenegro donirali su ukupno 40.500 eura koje je matična kompanija Adriatik marinas udvostručila, kako bi ostvarena donacija Porto Montenegra iznosila ukupno 81.000 eura.

Veliki humanista iz Bijelog Polja Hajriz Brčvak donirao je bjelopoljskom Crvenom krstu, posredstvom humanitarne organizacije Hilal, 10 paketa sa hranom i higijenskim sredstvima za najugroženije u bjelopoljskoj opštini. Ovo je nije prva donacija Brčvka, on je do sada donirao skoro 300.000 dolara za pomoć crnogorskom zdravstvu.

Socijalistička narodna partija (SNP) predložila je formiranje komisije koja bi kontrolisala kretanje novca sa centralnog računa Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), koji se donira za borbu protiv korona virusa. U SNP-u smatraju da veliki broj donacija humanih ljudi, institucija i kompanija u državi i inostranstvu ne smije biti zloupotrijebljen, već da trošenje miliona eura prikupljenih u cilju borbe protiv korona virusa mora završiti na pravom mjestu, uz najveći mogući stepen transparetnosti i kontrole. Iz SNP-a su apelovali da se novac ravnomjerno raspoređuje na teritoriji čitave Crne Gore.

M.SEKULOVIĆ
Pacijent preminuo zbog hronične srčane bolesti
U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) preminula je druga osoba pozitivna na Kovid-19. Iz KCCG je saopšteno da neposredni uzrok smrti nije povezan sa Kovidom-19, već je vezan za pogoršanje teške hronične srčane slabosti. Pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević rekao je da je osoba koja je preminula imala 79 godina i da je bila teški, hronični srčani bolesnik sa ugrađenim pesmejkerom.

– Parametri koje posmatramo i koji su vezani samo za posledice virusne infekcije, u smislu zapaljenja pluća, laboratorijskih i kliničkih znakova, kod njega nijesu bili u pogoršanju već u poboljšanju, tako da je dominatni osnov njegovog umiranja pogoršanje srčanog oboljenja – objasnio je Radojević.

M.N.


Raspoređeno 200 vojnika
Više od 200 pripadnika Vojske Crne Gore nalaze se na terenu širom države, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Kako navode, vojnici su zaduženi za dekontaminaciju, čuvanje karantina i KCCG.


Crvenom krstu dnevno 500 zahtjeva za pomoć
Crveni krsti Crne Gore je izrazio zahvalnost za pružanje pomoći i podrške građanima koji su pogođeni situacijom sa korona virusom. Navode da je do juče različitim vidovima asistencije obuhvaćeno 4.750 porodica i pojedinaca, a od toga su podijeljeni humanitarni paketi za 2.900 najugroženijih porodica. Volonteri su obavili nabavku ili druge obaveze za 950 osoba (starijih, hroničnih bolesnika, osoba sa invaliditetom i ljudi u izolaciji), dok je psiho-socijalnu podršku dobilo 900 osoba.

Ipak, ističu da je i pored donacija koje je Crveni krst dobio, potrebna dodatna podrška donatora kako bi se odgovorilo na potrebe ugroženih građana, s obzirom na to da organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore dnevno dobiju preko 500 zahtjeva za pomoć. Zato apeluju na sve koji su u mogućnosti da im pruže podršku doniranjem pomoći ili uplatom novčanih sredstava na žiro račun 520-426105-26, kod Hipotekarne banke.

T.V.


Minić: DPS počinje kampanju usred pandemije
Poslanik Demokrata Valentina Minić kazala je da su se, imajući u vidu da se iznos doniranih sredstava Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti približava cifri od pet miliona eura, stekli uslovi da se sredstva usmjeravaju namjenski u skladu sa prioritetima. Ona je kazala da Demokrate predlažu da se dio sredstava odmah uplati na račun Crvenog krsta.

– Predlog smatramo opravdanim imajući u vidu konstantne zahtjeve osiromašenih i egzistencijalno ugroženih građana za hranom i drugim životnim namirnicama – kazala je Minićeva, dodajući da je Demokratska Crna Gora dosad više donacija usmjerila Crvenom krstu, kako u novcu tako i u namirnicama.

Minićeva je ocijenila da je, sa druge strane, Vlada pokazala da se ne snalazi u domenu prioritetne raspodjele i pružanja pomoći najugroženijima.

– Ukoliko Vlada nastavi da novac javno prikuplja, a tajno raspoređuje kako hoće i kome hoće, a zna se i po kojoj liniji, onda možemo zaključiti da DPS počinje kampanju usred pandemije – navodi Minićeva.


U Bemaks areni 144 kreveta
Za svaki slučaj juče su u prostoru „Bemaks arene” u Podgorici postavljena 144 kreveta, a isto će biti urađeno danas u Sportskoj sali u Beranama, tako da je dobar dio posla za najgori scenario već završen.

– To je preventivno i ja se nadam i želim da vjerujem da će to biti rezerva koja se neće ni koristiti. Mi smo išli na varijantu da budemo spremni i da se desi ono što niko normalan ne želi da se desi, jer najlakše je demontirati ono što smo namontirali. Sve što smo kupili ima svoje mjesto, država mora da ima robne rezerve i to je napravljeno – kazao je Lazović.


glosa 1
"Epidemiolog Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje ukazao je da su naučnici više fokusirani na oboljele nego na oporavljene, pa još nije pouzdano jasno da li će oni koji se oporavljaju od virusa Kovid-19 ili su se opravili biti imuni na ponovnu infekciju


glosa 2
"Direktorica Doma zdravlja Tivat Jasminka Anđelić kazala je da su svi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom u tom pradu pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom i izolovani. Saopštila je da je lice koje je zaraženo zbrinuto u Opštoj bolnici u Baru i stabilnog je zdravstvenog stanja

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"