Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za par nedjelja došli smo do 100.000 zaraženih * Čast je robijati jer sam pomogla starici * U Podgorici za nedjelju dana trostruko više zaraženih * Dobili 430 zahtjeva, odobrili 12 kredita * Pratiti kako Vlada dijeli pomoć, da ne završi kod DPS-a * Dane provodim uz gitaru i muziku * U Britaniji za dan preminulo 708 osoba, crni dan i u Njujorku
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 05-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore:
– Virus korona nikoga ne štedi, stigmatizacija je besmislena.

Vic Dana :)

Prvog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem u teretanu.
- Dobro, draga.
Drugog dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na aerobik.
- Dobro, draga.
Trećeg dana kaže žena mužu:
- Dragi, idem na jahanje.
- Znam, draga, konj je zvao već tri puta.


Pričaju dva prijatelja, imaš li ti dozvolu za posjedovanje teškog naoružanja?
- Nemam, što? Jesam li snažan i jak?
- Ma ne, nego ti je nos k’o haubica od 122 milimetra, strah me da ne kineš!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-03-26 U TUZIMA SVE STALO NAKON REGISTROVANJA 15 OBOLJELIH OD VIRUSA KORONA, DVIJE EKIPE EPIDEMIOLOGA UZIMAJU BRISEVE OD STANOVNIKA
Blokada na ulazu u Tuzi Zarazili smo se na saučešću Ekipe epidemiologa idu redom i pokušavaju da spriječe širenje virusa. Kada je riječ o simptomima, umoran sam i iscrpljen, ne mogu ni da pričam, a nemam temperaturu i kašalj, ističe Camaj Bio sam na saučešću kod porodice koja ima 13 članova zaraženih koronom i sada sve nas obilaze i uzimaju briseve, kaže Zoran Milić
Dan - novi portal
Dvije porodice iz Tuzi kod kojih su registrovani oboljeli od virusa korona vjeruju da su zaraženi na sahrani koja je organizovana prije mjera zabrane te vrste javnih okupljanja. Tuzi su juče, nakon što je Institut za javno zdravlje registrovao 15 oboljelih i dramatično širenje virusa korona, bile potpuno zatvorene i izolavane, a policija je kontrolisale ulaze u tu opštinu. Jedan od zaraženih mještana Malesije Daci Camaj kazo je za „Dan” da su prvo njegovom bratu registrovali virus prije pet dana, nakon čega su zaraženi i on i njegova supruga.

– Dvije grupe epidemiologa su juče uzimale briseve u Malesiji. Bris je uzet i našoj djeci i drugom bratu, majci i snahi. Testirano je moje četvoro djece i rezultate očekujemo danas. Ekipe epidemiologa idu redom i pokušavaju da spriječe širenje virusa. Kada je riječ o simptomima, umoran sam i iscrpljen, ne mogu ni da pričam, a nemam temperaturu i kašalj. Nijesmo nigdje bili vani, tako da bog zna ko nam je prenio virus – ističe Camaj.

Jedan od članova porodice iz Tuzi, čije je ime poznato redakciji, a čiji su članovi zaraženi kaže da im sad samo predstoji da se nasipima hrabrosti brane od poplave straha nakon što je potvrđeno da neki članovi porodice imaju virus korona. On ističe da su mjere koje je propisuju zdravstvene vlasti dobre, ali da ih očigledno ne pošutuju svi. Smatra da nije nulti pacijent jer nije nigdje putovao da bi donio virus i vjeruje da je zaražen dok je prisustvovao jednom saučešću organizovanom prije nego je strogo zabranjena takva vrsta okupljanja.

– Jedan od naših rođaka je u bolnici. Kod nas je otkriven virus, čekamo analize za djecu. Nadam se da ona neće biti pozitivna i najviše zbog toga strepim. Niko nije vjerovao da je ovoliko infektivan i težak virus. Ljudi ovu infekciju nijesu ozbiljno shvatili i nijesu se pridržavali mjera. Zbog toga se sve ovo i dešava. Mi u porodici uzimamo vitamine, zdravo se hranimo, smatrao sam da imamo jak imunitet, ali opet smo zakačili virus. Savjetujem građanima da vode računa o zdravlju, da se ne igraju i čim osjete prve simptome, kao što je, recimo umor, treba da se jave ljekaru. Tako virus počinje. Mislimo da smo umorni od posla, a zapravo je u pitanju virus. Ekipe epidemiologa su po Malesiji i svima se uzima bris. Bolje da se svi iskontrolišu, nego da sve ovo uzme maha – kaže naš sagovornik.

Epidemiolozi su juče bili i kod Zorana Milića u Pothumu.

– Bio sam na saučešću kod porodice koja ima 13 članova zaraženih koronom i sada sve nas obilaze i rade briseve. To se tako preporučuje i slažem se potpuno. Ja se dobro osjećam i mislim da će mi nalaz biti negativan. Danas su samo od mene uzeli uzorak, ne i od ukućana i rečeno mi je da ne izlazim iz kuće. Niko nikog nije htio da zarazi virusom. Jednostavno, desi se, ali svi moramo biti oprezni. Zbog toga apelujem na građane da poštuju sve preporuke i da ne izlaze iz kuće. Samo tako možemo sačuvati svoje i zdravlje drugih – poručio je Milić.

Član koordinacionog odbora za pomoć građanima Malesije ispred Mjesne zajednice Sukuruć Zef Dedvukaj kazao je da su na usluzi građanima jer je zabranjeno kretanje.

– Policija je na ulicama i niko ne smije da izađe iz kuće. Nekako smo uspjeli da iz bolnice do kuće prevezemo čovjeka kojeg su otpustili nakon operacije. Tražili smo od Ministarstva zdravlja da za članove odbora obezbijede zaštitna sredstva jer te ljude moramo čuvati. Danas su neke pekare dostavljale hljeb stanovnicima kojima se to inače obezbjeđuje, ali spisak sada moramo proširiti. Zatekli smo građane koji kilogram brašna nijesu imali. Njima je neophodna velika pomoć. Preko televizije su javnost obavještavali da ne prave zalihe hrane i da se ne stvara panika. Sad kad nas je odjednom našlo ovo većina je nespremna. Vidjećemo da što više budemo mogli građanima obezbijedimo namirnice koje im trebaju – kaže Dedvukaj.

Iz Opštine Tuzi je juče saopšteno da pekare u Tuzima rade neprekidno i već su počele sa raspodjelom hljeba za sve porodice.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić da je kazala da su građanima Tuzi juče obezbijedili osnovne životne namirnice.

– Imajući u vidu mjere koje je Nacionalno kooridnaciono tijelo za zarazne bolesti preduzelo u pogledu zaštite zdravlja građana Tuzi, te neophodnost hitne reakcije za podršku domaćinstvima, donijeta je odluka o upućivanju tri hiljade paketa pomoći sa prehrambenim i higijenskim artiklima ovoj opštini – rekla je Sekulićeva.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj pozvao je građane te opštine da poštuju propisane mjere i naredbe i poručio da je to jedini način da se pobijedi virus korona. Đeljošaj je kazao da, osim nekoliko građana koji su došli u Podgoricu i time prekršili zabranu putničkog međugradskog saobraćaja, nije bilo drugih kršenja.

– Tuzi imaju punu podršku crnogorskih institucija, dok volonteri nastavljaju da dopremaju sve što je potrebno ljudima. Građani treba da ostanu u svojim kućama, a mi ćemo brinuti da za to vrijeme dobiju sve što im je potrebno. Jutros je počelo snabdijevanje domova potrebnim životnim namirnicama – kazao je Đeljošaj.

Direktor preduzeća Komunalno-Tuzi Nikola Camaj kazao je da juče, osim policije na ulazu, Komunalne policije, volontera i medicinskih radnika na ulicama nije bilo nikog drugog.

– Ukoliko neko iz Podgorice želi da dostavi hranu ili bilo što drugo stanovniku Tuzi to može donijeti do policijske patrole i tu se kontaktira Komunalna policija koja bi mogla preuzeti i preko volontera odnijeti. Ali i to samo u manjim količinama ili ako su u pitanju ljekovi. Ako bi trebalo nešto više, morao bi se kontaktirati štab u Tuzima. Porodice Camaja, prema saznanjima, stabilnog su zdravstvenog stanja. Novih potvrđenih slučajeva do ovog momenta nemamo, što je dobra vijest, ali nas to ne smije opustiti, jer je mreža kontakata pozitivnih slučajeva bila ogromna, što normalno povećava strah za stvarne cifre. Nultog pacijenta ne znamo, jer je potvrđena grupa od njih 15 nosila u sebi virus ne znajući da su zaraženi, desetak dana i, prema saznanjima, testirani su skoro istovremeno – kaže Camaj.

Načelnik Komunalne policije Tuzi Redžep Čunmuljaj tvrdi da svi poštuju karantin, a da su na ulicama samo volonteri koji dostavljaju hranu građanima.

Doktor iz Doma zdravlja Tuzi Halil Duković kaže da im je radno vrijeme od 7 do 17 časova i radi samo jedan tim doktora.

– Imamo još jedan tim koji će raditi. Nikoga od pacijenata ne primamo bez trijaže koja se obavlja na samom ulazu ispred objekta. Apelovali smo da ne dolaze u Dom zdravlja jer ima ambulanta u Tološima koja je specijalizovana za respiratorne infekcije ako se sumnja na koronu – kaže Duković.

D.B. – A.D.


Priveli četiri osobe koje su napustile Tuzi
Policija je u marketu u naselju Konik zatekla lica D.G. i V.G. koja su prekršila mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja i napustila Opštinu Tuzi. Dva lica sa prebivalištem u Tuzima, A.Lj. i V.Lj., zatečena su u jednom marketu u naselju Zeta.

Policija u Podgorici je podnijela dvije krivične prijave protiv četiri lica koja su uprkos zabrani putničkog međugradskog saobraćaja napustila teritoriju Opštine Tuzi i boravila u Podgorici.

– Policija je u jednom marketu u Podgorici u naselju Konik zatekla D.G. i V.G. koja su prekršila mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja i napustila Opštinu Tuzi. Osim toga, dva lica sa prebivalištem u Tuzima, A.Lj. i V.Lj su zatečena u Podgorici u naselju Zeta u jednom marketu. Oni su prekršili mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja – saopšteno je iz Uprave policije.

O događajima je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilšatvu koji je naložio da se lica upozore i isprate na adresu stanovanja, te da se protiv njih podnesu krivične prijave zbog sumnje da su počinila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.


Građanima 24 sata na usluzi
Opština Tuzi formirala je koordinacioni odbor sa građanima po mjesnim zajednicama. Za Omerbožoviće zadužen je Đoka Gorvokaj 069-787-797, Vuksanlekiće – Pjeter Camaj 069-024-097, Dušići–Lekaj – Nikola Vuljaj 069-966-767, Vranj – Ratko Nikčević 069-225-877, Karabuško polje – Ilhan Škrijelj 069-371-643, Vladne – Nika Kaljaj 069-288-289, Pothum–Drešaj – Marko Lucđonaj 067-431-285, Zatrijebač – Leš Cacaj 069-792-255, Zatrijebačka Cijevna – Fran Đokaj 067-841-851, Hoti – Ilir Gojčaj 067-401-400, Sukuruć – Zef Dedvukaj 069-056-821, Dinoša – Sulejman Bećaj 069-012-742, Lofka-Pikalj-Selište – Nikola Kaljaj 069- 484- 407, Milješ – Salem Nikaj 069-246-244, Krševo – Anton Nikaj 069- 585- 102, Drume – Tonino Junčaj 069-556-557, Koći – Štjefen Ivanović 069-882-657, Kuće Rakića – Marina Ujkaj 067-051-390 i Tuzi – Maraš Dukaj 067-203-840 i Emin Hadži 067-179-274.
Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"