Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vrhunac epidemije iduće nedjelje * Hirurzi i babice u izolaciji, testiraće i porodilje * Ban za godinu zaradio 2,46 miliona eura * Medojevići poslati u karantin * Zakone predlagati u Skupštini, a ne na Tviteru * Još dvije žrtve, zaraženo 659 osoba,samoizolacija 28 dana * U RS prva žrtva korone, proglašeno vanredno stanje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 29-03-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a i predsjednik NSD:
– Ne mogu da vjerujem da mržnja ide do te mjere da se odbija mogućnost spasavanja života građana Crne Gore zato što ne volite Srbiju ili Andriju Mandića.

Vic Dana :)

Muž doveo bolesnu ženu kod doktora. Poslije rutinskog pregleda doktor izdvoji muža u svoju kancelariju i oprezno mu saopšti:
- Situacija nije bezazlena, moraće ostati u bolnici.
- Doktore, recite mi za koliko će ozdraviti?
- Za 500 eura!


Napravila tašta zetu večeru, i uslužuje ga cijelo vrijeme:
- Jesi li za malo krompira? A možda malo pečenja? A jesi, za malo supe?
- Joj tašto, ne mogu, nisam nizašto!
A ona će:
– Ma znam da nisi nizašto, ali barem pojedi nešto!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-03-25 VEĆINA OD 20 JUČE ZARAŽENIH SA PODRUČJA MALESIJE
U Tuzima zabranjen izlazak iz kuća Nakon analize i onoga što smo dobili od stručnjaka koji se svakodnevno bore sa virusom, mogu vam reći direktno u oči i iskreno da u ovim momentima počinje bitka da sačuvamo našu opštinu, da sačuvamo Malesiju, ali i da sačuvamo i ostale građane Crne Gore – rekao je Nik Đeljošaj
Dan - novi portal
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je sinoć odluku da stanovništvu Opštine Tuzi bude zabranjen izlazak iz kuća u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa korona, koji je juče utvrđen kod 15 osoba iz tog mjesta. Nadležni su pozvali stanovništvo da budu diciplinovani i upozorili su da je u pitanju bitka za sprečavanje brzog širenja virusa za živote građana. Institut za javno zdravlje juče je registrovao još 20 novih slučajeva obolijevanja od korona virusom u Crnoj Gori, što je ukupno 47 zaraženih, od kojih je preminula jedna osoba. Iz Instituta su sinoć saopštili da su juče testirane 34 osobe, a da se u karantinu nalazi oko 938 građana.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je od 34 uzorka ispitana juče tokom dana 18 uzoraka bilo pozitivno, od kojih su 15 iz Tuzi.

Službenici policije sinoć su kod mosta na Cijevni kontrolisali ulaz u Tuzi. Ulazak su dozvoljavali samo žiteljima jer su nadležni juče donijeli odluku da lokalnom stanovništvu bude zabranjen napuštanje domova zbog registrovanja 15 zaraženih virusom korona i sprečavanje širenja zaraze. Ekipe epidemiologa u pratnji službenika policije i vojske sinoć su bile na terenu i počele sa utvrđivanjem epidemiološki povezanih lica sa zaraženim osobama, kao i radi uzimanja novih briseva, kako bi spriječili širenje zaraze. Pretpostavlja se da se radi velikom broju kontakata, od kojih će i narednih uzimati uzorke za analizu.

–Tuzi imaju 15.000 stanovnika i ako bi se virus proširio na 40 odsto stanovnika, što je 6.000 ljudi, od njih bi oboljelo 1.200. Od tog broja 300 bi završilo na respiratorima, a najmanje 150 bi umrlo. Situacija je veoma opasna i dramatična. Radi se o jako infektivnom virusu, koji se lako širi i može da inficira veliki broj ljudi. Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća i da se oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade izdvoje u posebne sobe – rekao je Mugoša i za danas najavio istraživanje širine epidemije u Tuzima.

Predsjednik NKT Milutin Simović kazao je da će biti preduzete sve mjere koje propisuje struka. Pozvao je na striktno poštovanje svih mjera, a građanima Tuzi poručio da neće ostati sami jer su uz njih i Glavni grad i nadležne institucije zdravstva, i Vlada i cijela Crna Gora.

– Tuzi moraju da shvate da je ovo borba za njihov život i da svi moramo biti na tom zadatku. Večeras smo donijeli jasnu o odlučnu odluku. Imamo potrebnu, i to hitnu, neodložnu, da pomognemo građanima Tuzi. I to sa važnim ciljem – da spriječimo ubrzano širenje virusa koje su naše epidemiološke službe u toku dana zabilježile i alarmirale na potrebu noćašnjeg sastanka i na potrebu noćašnjih brzih oduka – naveo je Simović.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković je u obraćanju građanima Tuzi rekao da im se sa medicinskog aspekta obraća u najtežem trenutku za taj kraj.

– Zbog toga od večeras svaki građanin Tuzi mora da ostane kod kuće ako misli na svoju porodicu, na svoje potomstvo, komšije, prijatelje i rođake – kazao je dr Eraković.

Dodao je da ovu situaciju možemo prevladati ako budemo disciplinovani i ako budu slušali preporuke.

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj pozvao je sugrađane da budu disciplinovani.

Upravo smo završili hitnu sjednicu u Vladi Crne Gore na poziv potpredsjednika i predsjednika NKT Simovića. Nakon analize i onoga što smo dobili od stručnjaka koji se svakodnevno bore sa virusom, mogu vam reći direktno u oči i iskreno da u ovim momentima počinje bitka da sačuvamo našu opštinu, da sačuvamo Malesiju, ali i da sačuvamo i ostale građane Crne Gore – rekao je Đeljošaj.

Pozvao je građane da shvate da od danas svi moraju da ostanu kod kuće i da ispoštuju izolaciju.

– Možemo nekoliko dana, možemo i nekoliko nedjelja, svi u svoje kuće da sačuvamo stanovništvo, mlade i stare, da svi zajedno izađemo kao pobjednici iz ove borbe – istakao je predsjednik opštine Tuzi.

Dodao je da Opština ima podršku institucija i države i da je siguran da ćemo izaći kao pobjednici iz ove bitke.

– Siguran sam i znam da ćete vi ispoštovati ovo što smo vam danas poručili i da ćemo zajednički poslije nekoliko nedjelja svi zajedno prepričavati kako smo uspjeli i kako smo bili složni i jedinstveni da izađemo iz ove situacije – naveo je Đeljošaj.

Operativni štab za vanredne situacije Tuzi saopštio je sinoć da su u vanrednim okolnostima održali sastanak kakvo bi analizirali situaciju koja je drastično eskalirala.

– Opštinski štab je, u duhu onoga što su takođe preporuke Vlade i Nacionalnog koordinacionog tima, donio sledeće zaključke: 1) svako kretanje građana je zabranjeno, 2) opštinski volonteri će obezbijediti hitno snabdijevanje 3) svi kontakti sa zaraženim osobama biće testirani u narednim danima. Poštovani građani, moramo biti disciplinovani da bismo pobijedili u ovoj izuzetno teškoj bici. Ostanite kod kuće, brinite se o svojim porodicama, kao što ćete se pobrinuti za građane Malesije i čovječanstvo – navode u saopštenju.

Iz Glavnog grada Podgorica saopšteno je da će interventno pomoći prijateljsku i susjednu opštinu Tuzi sa 50.000 eura u cilju suzbijanja virusa korona na tom području.

– Sva preduzeća i službe Glavnog grada spremne su da se maksimalno angažuju kako bi pomogli našim susjedima u suočavanju sa posledicama zaraze virusom korona. Osim toga, od danas ćemo vršiti pojačanu dezinfekciju javnih prostora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje – saopšteno je sinoć iz Glavnog grada.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je sinoć nove mjere zbog širenja virusa, koje podrazumijevaju da na javnim mjestima istovremeno zajedno mogu boraviti najviše dvije osobe i zabranu putničkog međugradskog saobraćaja

– Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalaze se 5.972 osobe. Institut pomno prati razvoj epidemiološke situacije, o čemu će u narednom periodu redovno obavještavati javnost. Na bolničkom liječenju nalazi se sedam pacijenata, koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Crne Gore. Svi su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja, koje se kontinuirano budno prati. Do sada je sprovedeno 236 testiranja kod osoba koje su ispunjavale epidemiološke i kliničke kriterijume – saopštili su iz Instituta.

Kako su dodali, jedan registrovani slučaj povezan je sa zaraženim koji je registrovan u ponedjeljak, dok druge ispituju.

U svijeti je do sada od virusa korona preminulo preko 16.000 osoba, a zaraženo je 330.000 ljudi.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zaraze juče je saopšteno da se uvodi zabrana prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke.

– Uvodi se zabrana putničkog međugradskog saobraćaja, osim za putnička motorna vozila kojima se vrše djelatnosti bitne za promet robe, snabdijevanje i dostavu ljekova, hitnu medicinsku pomoć, komunalne djelatnosti, snabdijevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih, prevoz lica koja su boravila van mjesta boravka, odnosno prebivališta, radi povratka u to mjesto. Daje se mogućnost izabranom doktoru da, na zahtjev zaposlenog, privremenu spriječenost za rad do 30 dana (koju je utvrdio izabrani tim ili izabrani doktor) i privremenu spriječenost za rad duže od 30 dana (koju je utvrdila nadležna ljekarska komisija) produži do 30. aprila 2020. godine. Obaveza je pravnih i fizičkih lica koja obavljaju građevinske radove da organizuju rad na način koji obezbjeđuje poštovanje epidemioloških mjera, posebno poštujući socijalnu distancu između zaposlenih i drugih mjera zaštite i zdravlja na rad. Obaveza je apoteka, objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovanih objekata za prodaju opreme za bebe, građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme da radno vrijeme organizuju u periodu od 8 do 18 časova, osim dostave na adresu kupca, koja se može vršiti u radno vrijeme koje trgovac istakne, u skladu sa propisima. Obaveza je nadležnih organa koji vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila – saopštili su iz Vlade.

Iz NKT su naveli da je obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica da dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, na osnovu kojih pred tim organima ostvaruju neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim.

– Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je s pažnjom analiziralo obraćanja predstavnika sindikatâ i zauzelo stav da je zaštita zdravstvenih radnika vitalna karika u borbi protiv pandemije korona virusa. Odlučeno je da na jednu od narednih sjednica budu pozvani predstavnci sindikata radi sagledavanja najboljih opcija za njihovo aktivno uključivanje radi kreiranja najboljeg odgovora na izazove koji su pred našom zemljom – naveli su iz NKT.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da očekuju dalji porast broja zaraženih jer je činjenica da su identifikovali veliki broj kontakata koji se prate i koji se redovno uzorkuju, a samim tim postoji vjerovatnoća da oni u jednom trenutku budu pozitivni, s obzirom da su bili u kontaktu sa oboljelom osobom. On je kazao da virus korona ne bira i da među inficiranima ima i djece i mladih i starih.

– Kada je riječ o uvođenju vanrednog stanja, bitno je napomenuti da je Institut za javno zdravlje zadužen za predlaganje i praćenje javno-zdravstvenih mjera koje za cilj imaju da suzbiju dalje širenje i da preveniraju obolijevanje. Sve ono što je po zakonu, a što može doprinijeti da zdravlje građana bude zaštićeno apsolutno se mora razmatrati kao validna i legitima mjera i u ovom trenutku i u svim teškim trenucima koji su pred nama. U narednom periodu povećaćemo broj uzetih uzoraka i broj testova, a sve u skladu sa definisanom strategijom. I cijeloj ovoj priči treba biti veoma realan. Treba znati i razmišljati o svim kapacitetima kojima raspolažemo, uključujući i broj mikrobiologa, koji se bave ovom specifičnom vrstom laboratorijske analize, ali isto tako moramo imati u vidu da aparati koji su veoma složeni i skupi u Istitutu imaju svoj vijek trajanja i da se oni već u poslednjih nekoliko dana maltene ne gase. SZO jeste izdala takvo saopštenje, ali je i izdala čitav niz preporuka za racionalnu dijagnostiku i racionalno trošenje resursa, imajući u vidu da su testovi za testiranje trenutno najtraženija roba na svijetu – kazao je Begić.

On je dodao da su se predviđanja da će doći do poboljšanja epidemiološke situacije sa povećanjem temperature vazduhazasnivala na činjenici da proljeće i toplo vrijeme ne pogoduju respiratornim infekcijama.

– U više navrata smo naglašavali da je dosta nepoznanica oko novog korona virusa, čak i kada se radi o tome. Znamo da rođaci novog korona virusa, prije svega MERS i SARS, nisu pokazivali sezonalnost. Činjenica je da je epidemija MERSA takva da se slučajevi i danas registruju bez ikakve sezonalnosti i u najtoplijim i u najhladnijim mjesecima. Ali isto tako je činjenica da se epidemija SARSA završila tek u julu. Samim tim nezahvalno je govoriti o bilo kakvom sezonalnom karakteru ove epidemije i jako je bitno da građani, bez obzira što ide toplo vrijeme, ostanu kod kuće i da se apsolutno pridržavaju svih mjera i preporuka. Trenutno ni u Crnoj Gori, ni u svijetu nije registrovana nijedna jedina specifična terapija koja je namijenjena za liječenje infekcije novim korona virusom. Međutim, postoji preko stotinu kliničkih ispitivanja u kojima se različiti ljekovi ispituju u smislu smanjenja replikacije i umnožavanja virusa kod inficiranih, ali i u smislu poboljšanja kliničke slike oboljelih. Ispituju se i lijekovi koji se koriste protiv malarije. Međutim, njihova učinkovitost klinički još uvijek nije dokazana – rekao je Begić.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je predsjednici Sindikata doktora medicine Mileni Popović Samardžić da razumuje njenu brigu za crnogorske ljekare i da država čini sve kako bi opremila zdravstveni sistem opremom za slučaj veće epidemije. On je istakao da je ponosan na sve posvećene profesionalce, a posebno na zdravstveni sistem, koji čini sve kako bi sačuvao živote i zdravlje građana.

Popović Samardžić je u pismu upozorila premijera da ljekari rade beze maski i briseva, dok se djeca ministra zdravlja fotografišu sa najboljom medicinskom opremom.

– Svjedočim dvadesetčetvorosatnom naporu odgovornih i posvećenih profesionalaca u okviru Nacionalnog koordinacionog tijela i više operativnih štabova, pa i za zdravstvo, kako bismo bili spremni za najteže trenutke – koje želimo izbjeći. Ponosan sam na sve njih, a posebno na zdravstveni sistem koji u otežanim uslovima daje sve od sebe kako bismo sačuvali živote naših ljudi. Kao što znamo i Vi i ja, ali i cijela crnogorska javnost, sistem nije savršen, postoje slabosti, pa i nedostaci, ali sam ponosan na reakciju i sposobnost svih da u ovom teškom trenutku ne govorimo o slabostima, već o tome kako da zajednički odgovorimo najvećoj prijetnji po ljudske živote od Drugog svjetskog rata. U svakoj sličnoj situaciji javlja se veliki broj heroja društva, ali i onih koji nikada nijesu zadovoljni i tapkaju u mjestu na tako potrebnoj stazi zajedništva i sloge. Svakako, Vaše sugestije, ali i sugestije drugih Vaših kolega koje se tiču suprotstavljanja epidemiji korona virusa, već su na stolu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. U odnosu na Vaš prigovor na neetičko ponašanje i nesolidarnost onih koji su povezani sa funkcionerima izvršne vlasti, ne samo da ga razumijem, već svako dobronamjerno ukazivanje u tom kontekstu smatram dobrodošlim. A to znači da neću tolerisati privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se nalazimo. Ovo vrijeme pokazuje da novac koji izdvajamo za zdravstvo mora biti bolje preraspodijeljen radi većih zarada i ulaganja u opremu za pouzdan i kvalitetan rad svakoga od vas – naveo je Marković.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović tvrdi da njegova djeca, nijesu bila prioritet u nabavci maski u odnosu na bilo kojeg zdravstvenog radnika, kako je to saopšteno iz Sindikata doktora medicine, niti će to dok je on na čelu ovog resora biti moguće.

– U ovom vremenu kada su svi naši resursi usmjereni na borbu protiv virusa KOVID-19, sa kojim se, nažalost, suočavamo i u Crnoj Gori, primoran sam da se oglasim povodom druge teme. Kao ministar, ali prije svega kao otac. Bijedno je i mizerno političke i bilo koje druge poene prikupljati na nečijoj djeci. Stoga žalim one koji, u nedostatku boljih argumenata u borbi protiv mene lično, i kao ministra zdravlja i kao Kenana Hrapovića imenom i prezimenom, redovno uhode moju djecu na društvenim mrežama. Moja supruga i ja smo za ovih nepunih 19 godina djecu vaspitavali da prije svega budu dobri ljudi, da nas svojim ponašanjem nigdje ne postide i da uvijek budu primjer drugima. Sa ponosom mogu reći da smo u tome i uspjeli. U ovoj situaciji, onima koji neuspješno sve ovo vrijeme pokušavaju voditi rat sa mnom zasmetalo je to što su dali primjer kako se odgovorno ponašati u situaciji u kojoj se nalazimo, a u skladu sa preporukama nadležnih, te ljude koje ih prate na društvenim mrežama pozvali da taj primjer slijede – naveo je Hrapović.

Iz Socijalističke narodne partije je saopšteno da je zaista jžalosno i krajnje neodgovorno što smo zdravstvene radnike doveli u situaciju da rade sa tekstilnim maskama, koje je Svjetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao neefikasne, dok se ministrova djeca fotografišu sa maskama sa najvišim nivoima zaštite.

Iz Frankfurta je sinoć stigao aviona sa 102 državljanina Crne Gore.

Akcija za ljudska prava juče je obavijestila specijalne izvjestioce Ujedinjenih nacija o pravu na fizičko i mentalno zdravlje i pravu na privatnost o mjeri javnog objavljivanja ličnih podataka osoba kojima je izdato rješenje o samoizolaciji.

Hipotekarna banka obezbijedila je donaciju od 100.000 eura za borbu protiv virusa korona, dok je MI „Goranović“ u tu svrhu uplatila 20.000 eura, a Službeni list Crne Gore je donirao 10.000 eura. Komericijalna banka je donirala 44.000 eura, dok je supruga ambasadora Kine u Crnoj Gori Kliničkom centru donirla 10.000 zaštitnih maski.

Članovi Odbora direktora i menadžment CGES-a uplatili su 10.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Ovoj akciji se priključila i Sindikalna organizacija CGES-a, koja je uplatila 3.000 eura, kao i kompanija EKC iz Beograda, koja je donirala 5.000 eura.

Direktor Zavoda za zapošljavanje i svi pomoćnici direktora ZZZ doniraće polovinu zarade na poseban račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, shodno preporuci Vlade Crne Gore. Kompanija Golden grup iz Kotora je uplatila 10.000 eura, a kompanija doMEn d.o.o donirala je 25.000 eura za kupovinu respiratora ili nabavku potrebne medicinske opreme

Montenegro metropolis medija donirale je 10.000 eura, a Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ izdvojio je 20.000 eura za kupovinu respiratora. Opština Kotor je podijeliće 160 paketa pomoći za najugroženije građane, a žiteljima romskog naselja 7. jul u opština Tivat juče je uručeno 100 litara dezinfekcijskih sredstava i sredstava za higijenu, maske, rukavice i sanitarni materijal.

Dom zdravlja Podgorica, u cilju smanjenja stope anksioznosti i depresije u uslovima socijalne izolacije izazvane epidemijom korona virusa KOVID-19, otvara telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima glavnog grada.

Kontakt telefoni za psiho-socijalnu pomoć su 020/ 481-929 i 067/074 – 135. Telefon za pacijente koji su već korisnici njihovih usluga je 020/481-928.

D.B.


Uhapšene četiri osobe zbog kršenja izolacije i rada kafića
Iz Uprave policije je saopšteno da su juče privdene četiri osobe zbog sumnji da su počinile krivinlo djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti.

- Priveden jevlasnik ugostiteljskog obekta u Danilovgradu Z.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupnje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne bolesti. On je juče ujutro priveden nadležnom državnom tužiocu uz krivičnu prijavu – saopštili su iz policije.

Granična policija spriječila je državljanku Crne Gore A.Š. (45) kojoj je određena mjera samoizolacije da napusti državu. Protiv nje je podnijeta krivična prijava i smještena je u karantin – saopštila je policija.

Policija u Bijelom Polju lišila je slobode vlasnika ugostiteljskog objekta „Srpski klub” zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti u sticaju sa krivičnim djelom sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje. Kako je saopšteno, M.Đ. (48) je otvorio ugostiteljski objekat uprkos izrečenim privremenim mjerama Ministarstva zdravlja u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, juče je uhapšen Ž.J. iz Šavnika zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

–Osumnjičeni je, suprotno naredbi Ministarstva zdravlja, otvorio ugostiteljski objekat u Šavniku i u njemu služio piće. Nakon saslušanja mu je određeno zadržavanje do 72 sata – saopšteno je iz pljevaljskog ODT-a.

U Crnoj Gori je do sada privedeno preko 60 osoba zbog kršenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti.


Stanković: Kazne do 12 godina
Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković pozvao je građane Crne Gore na poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i na odgovornost i prema sebi i prema drugima. On je upozorio da će svako ko kršenjem ovih propisa izazove smrt jednog ili više lica biti kažnjen zatvorom od dvije godine do dvanaest godina.

-– Podsjećam sve građane da kršenjem mjera o samoizolaciji ne ugrožavaju samo sebe, već i ljude oko sebe, svoju porodicu, prijatelje, komšije. Na taj način činite krivična djela koja će tužilaštvo procesuirati i u hitnom postupku preduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti – poručio je Stanković.

Istakao je da je neophodno da građani u ovim momentima pokažu visok stepen samodiscipline. Stanković je naglasio da je tužilaštvo odlučno da, bez izuzetka, primjenjuje zakonske propise u odnosu na sve one koji ne postupaju po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

– Zakon je jasan i propisuje da će svi oni koji ne postupaju po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti biti kažnjeni novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, i to su lakše posledice. Oni koji krše propise mogu izazvati i teže posledice. U tom slučaju propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora – podsjetio je Stanković.

Ž.B


Đukanović: Lično ću se angažovati u nabavci opreme
Odgođeno pojavljivanje virusa u Crnoj Gori i pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i članova Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Đukanović je poručio da će se i lično angažovati da se obezbijedi nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal i sugerisao sprovođenje aktivnosti pravovremenog testiranja.

Kako saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, članovi NKT-a su informisali predsjednika države o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj novim korona virusom i planiranim i preduzetim mjerama koje sprovode. Oni su upoznali predsjednika i sa poteškoćama u nabavci zaštitne opreme i medicinskog materijala, kojesu dodatno usložnjene zbog deficita na globalnom nivou.

– Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema da blagovremeno budemo spremni na neminovno dalje širenje zaraze i u Crnoj Gori, prevashodno obezbjeđivanjem dovoljnog broja kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i opskrbom nužnom medicinskom opremom – zaključeno je na sastanku.


Kinezi poslali pomoć Herceg Novom
Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) juče je od strane Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti uplaćen iznos od 750 eura. Iz te organizacije su saopštili da je to mjesečni iznos koji njihovi članovi uplaćuju. Opština Gusinje donirala je 5.000 eura.

Kineski grad Hđin je kao grad pobratim Herceg Novog uputio pomoć u vidu zaštitne opreme, maski i rukavica za ličnu zaštitu, kao i tradicionalnih kineskih ljekova, kako bi stanovništvu i zdravstvenim radnicima pomogli u borbi protiv korona virusa.

Gradonačelnik Stevan Katić je istakao da su Novljani već imali priliku da posvjedoče saradnji koja se tokom prethodne dvije godine dešavala između dvije lokalne samouprave na polju kulture. Kako je naglasio, došlo je vrijeme kada su međunarodna solidarnost i prijateljske namjere od najvećeg značaja.

B.B.–K.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"