Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vrhunac epidemije iduće nedjelje * Hirurzi i babice u izolaciji, testiraće i porodilje * Ban za godinu zaradio 2,46 miliona eura * Medojevići poslati u karantin * Zakone predlagati u Skupštini, a ne na Tviteru * Još dvije žrtve, zaraženo 659 osoba,samoizolacija 28 dana * U RS prva žrtva korone, proglašeno vanredno stanje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 29-03-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a i predsjednik NSD:
– Ne mogu da vjerujem da mržnja ide do te mjere da se odbija mogućnost spasavanja života građana Crne Gore zato što ne volite Srbiju ili Andriju Mandića.

Vic Dana :)

Muž doveo bolesnu ženu kod doktora. Poslije rutinskog pregleda doktor izdvoji muža u svoju kancelariju i oprezno mu saopšti:
- Situacija nije bezazlena, moraće ostati u bolnici.
- Doktore, recite mi za koliko će ozdraviti?
- Za 500 eura!


Napravila tašta zetu večeru, i uslužuje ga cijelo vrijeme:
- Jesi li za malo krompira? A možda malo pečenja? A jesi, za malo supe?
- Joj tašto, ne mogu, nisam nizašto!
A ona će:
– Ma znam da nisi nizašto, ali barem pojedi nešto!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-03-20 VLADA PREDSTAVILA SET EKONOMSKIH MJERA KOJI TREBA DA POMOGNU OPORAVKU PRIVREDE OD POSLEDICA VIRUSA KORONA
Premijer Duško Marković predstavio mjere Odloženo plaćanje poreza i kredita, ugroženima po 50 eura Vlada je odlučila da na 90 dana odloži plaćanje kredita građana i privrede, na isti period plaćanje poreza i doprinosa i da 20 hiljada penzionera i socijalno ugroženih građana pomogne sa po 50 eura Ministar Radunović je kazao da će rebalansa biti, ali ne sada, te da država nema mogućnosti da daje subvencije. Nije uvažen predlog poslodavaca da se smanji PDV
Dan - novi portal
Vlada je odložila na tri mjeseca otplatu svih kredita građana i privrede i plaćanje poreza i doprinosa, dok će za 20 hiljada najugroženijih građana izdvojiti milion eura, odnosno jednokratno ih pomoći sa po 50 eura. Država neće smanjiti porez na dodatu vrijednost, dok za davanje subvencija nema mogućnosti. To su juče saopštili predstavnici Vlade, Centralne banke i Investiciono-razvojnog fonda prilikom predstavljanja seta ekonomskih mjera za oporavak privrede od posledica virusa korona. Najavili su da su ovo prve mjere, te da ukoliko ih okolnosti natjeraju, mogu nove donijeti već sjutra. Mjere Vlade stupaju na snagu dan nakon objavljivanja u „Službenom listu”, što će najvjerovatnije biti sjutra. Tj. stupiće na snagu u subotu.

Mjere Vlade juče je predstavio premijer Duško Marković.

– Odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF-a u trajanju od 90 dana. Odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade, kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu. Kreiranje nove kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku do tri miliona. Obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći od 50 eura za oko 20.000 penzionera sa minimalnom penzijom i korisnika materijalnog obezbjeđenja, za šta smo obezbijedili milion eura. Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u vlasništvu države na 90 dana. Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima... Preporuka lokalnim upravama je da urade isto. Članovi Vlade uplatiće po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Isto ćemo tražiti od svih javnih funkcionera. Ograničavanje i kontrola budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za funkcionisanje zdravstvenog sistema. Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u visini avansa. Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni – poručio je juče premijer.

Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede, kako je kazao, odnose se i na privredna društva koja su osnivači medija.

– Uputili smo preporuku Agenciji za elektronske medije, odnosno Ministarstvu kulture da pronađu način i na period od 90 dana elektronske medije oslobode plaćanja naknade, a štampanim medijima omoguće konkursna sredstva koja će tematski biti usmjerena na društveno djelovanje – rekao je Marković.

On je kazao da očekuje da svaka kompanija dio akumuliranog profita usmjeri za saniranje posledica krize koju ćemo pretrpjeti i da zaštiti životni standard svojih zaposlenih.

– Da se kapital ne zarobljava, već da se vraća i unosi u ekonomske tokove. Da građani svoj komfor i svoje navike, pa i svoje rashode, podrede svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Tako će svaki građanin dati doprinos cijelom društvu – rekao je Marković.

Istakao je da postoji realna opasnost od otkaza u nekim preduzećima.

– Molba je da prva mjera ne bude otpuštanje radnika. To treba da bude poslednja mjera – poručio je premijer i istakao da će sva budžetska davanja biti redovna.

Izvršni dirketor IRF-a Zoran Vukčević je kazao da će mali preduzetnici koji su zatvoreni imati pomoć kroz kreditne linije koje će biti usmjerene na održavanje ekonomske stabilnosti.

– Kreditna linija za likvidnost je usmjerena da preduzeća prebrode prvi udar sa kojim se suočavaju. Novac da iskoriste za nabavku proizvoda i plate. Reprogramiraće se postojeći kreditni aranžmani nakon moratorijuma u skladu sa pojedinačnim slučajem svakog preduzeća. IRF je pokrenuo inicijativu da obezbijedi dodatni novac. Pregovaramo sa EIB-om i završni su pregovori sa kineskom razvojnom bankom – rekao je Vukčević.

Istakao je da će se krediti davati po kamati od 1,5 odsto, grejs period od dvije godine i rok otplate do osam godina.

Guverner Radoje Žugić je saopštio da je CBCG uradila pozitivan set mjera.

– Danas kada je svima jasno da je život prava mjera svega, treba reći da je najvažniji element i održivost ekonomije. Moja poruka građanima je da ne brinu za depozite. Banke su likvidne, sigurne i imamo rezerve – kazao je Žugić.

Ministar rada Kemal Purišić je rekao da će se 50 eura pomoći penzionerima uplaćivati preko centara za socijalni rad i preko Pošte.

D.M.Mjere neće nadoknaditi štetu

Mjere neće bitno popraviti situaciju, niti privredi i građanima donijeti neki veliki boljitak, odnosno nadoknaditi štetu koju trpe mnogi, ocijenio je za „Dan” ekonomista Mladen Bojanić.

– Vrijeme je veoma teško, moraće se posegnuti za radikalnijim mjerama i to vrlo brzo u smislu pomoći građanima i privredi – izjavio je Bojanić.Bankama poslati zahtjev, pet dana čekati odgovor

Žugić je kazao da se tromjesečni moratorijum odnosi na kamate, provizije i sve naknade.

– Komercijalne banke su visoko likvidne i kapitalizovane, tekuća likvidnost je milijardu eura. Imamo i 50 miliona kredita iz međunarodnih izvora, obaveznu rezervu banaka i puni kapital CBCG. Zato građani ne treba da brinu za svoje depozite. Oni su sigurni. Banke su likvidne i imamo dodatne izvore finansiranja – kazao je Žugić.
Klijenti, ukoliko žele da im se odloži plaćanje kredita, treba da pošalju zahtjev banci elektronskim ili pisanim putem, dok je banka dužna da odgovori u roku od pet dana.

– Svako ko izgubi posao, kome kasni zarada ima pravo na drugu fazu restrukturiranja. Prva faza je obavezna za kompanije – rekao je Žugić.

Prilikom odlaganja otplate, klijenti ne treba sa bankom da potpisuju aneks. Rok otplate će im se produžiti za tri mjeseca.Rebalansa će biti, para za subvencije nema

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da će rebalansa biti, ali da sada za to nije trenutak. Na pitanje koliko država treba da upumpa novca u privredu da se sačuva njena likvidnost, on je kazao da Crna Gora nije država koja može da daje subvencije.

Istakao je da nisu razmatrali smanjenje stope PDV-a jer je obim prihoda mali.

– Sistemske promjene nisu primjerene za ovaj trenutak – rekao je Radunović.USSCG: Produžiti sve ugovore na određeno

Unija slobodnih sindikata (USSCG) predložila je Vladi i Uniji poslodavaca (UPCG) da se po automatizmu produže svi ugovori o radu na određeno vrijeme i proglasi moratorijum na otplatu kredita za period ne manji od tri mjeseca.

Izvršni odbor USSCG je, na elektronskoj sjednici održanoj u srijedu, odlučio da socijalnim partnerima predloži svoje viđenje mjera koje treba preduzeti kako bi se što ravnomjernije podijelio teret posledica koje će neminovno prouzrokovati aktuelni virus korona.

Iz Unije su predložili da se odloži plaćanje računa za komunalije za sve građane na period od najmanje tri mjeseca, te zabrane isključenja potrošača – građana sa elektro, vodovodne, telekomunikacione mreže u periodu najmanje tri mjeseca ili do prestanka opasnosti od širenja virusa.

– Potrebno je uvećati zarade zdravstvenim radnicima u periodu važenja vanrednih mjera i zaposlenim u drugim djelatnostima koji imaju svakodnevno direktan kontakt sa građanima, kao i obezbijediti posebnu zaštitu, odnosno rukavice, maske i dezinfekciona sredstva za sve zaposlene koji imaju dodira sa velikim brojem građana, a koji nemaju zabranu rada za vrijeme važenja vanrednih mjera. Trebalo bi uvesti redovne i opsežne kontrole poštovanja te mjere od nadležnih institucija – piše u saopštenju.

Potrebno je uvesti rigorozne kaznene mjere za sve koji se bave profiterstvom iskorišćavajući vanredno stanje u kojem se društvo zateklo, do mjere zabrane obavljanja djelatnosti za period godinu ili više.Demokrate: Dati jednokratnu pomoć podstanarima

Demokratska Crna Gora predložila je da se uputi jednokratna pomoć od 200 eura svim građanima koji žive kao podstanari, a kojima je prestao radni odnos zbog mjera Vlade i čije porodice nemaju mjesečna primanja veća od 500 eura. Predstavnici Demokrata su kazali da bi u tu kategoriju trebalo da uđu i svi penzioneri koji žive kao podstanari.

– Kao što je poznato, u Crnoj Gori oko 60 hiljada građana žive kao podstanari. Usljed aktuelne situacije i mjera Vlade u borbi protiv virusa korona, veliki broj građana iz podstanarske populacije ostao je bez posla – piše u saopštenju.

U najvećem broju slučajeva, naročito u privatnom sektoru poslodavci neće nadoknađivati vrijeme provedeno u karantinu.

– Usled takvog stanja na hiljade građana nema sredstava za plaćanje zakupnine imajući u vidu i činjenicu da su kućni budžeti usmjereni na kupovinu rezervi hrane kako bi se prehranile porodice u vrijeme dok traje pandemija – rekli su predstavnici Demokrata.


Odlaganje plaćanja računa za struju nisu razmatrali
Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala da nijesu razmatrane mjere odlaganja plaćanja računa za struju, vodu, telefon, ali da to ne znači da se o njima neće razgovarati u narednom periodu. Ponovila je da je napajanje električnom energijom stabilno.

– Svjedoci ste da je pojačana potrošnja u marketima dovela da je kod naših građana zaliha osnovnih životnih namirnica na nivou prosječne četvoromjesečne potrošnje. Građani za poslednjih nedjelju dana kupili su toliko namirnica koje su jednake prosječnoj potrošnji za četiri mjeseca u normalnim uslovima. Crna Gora je jedina zemlja gdje u marketima na rafovima ne fali ništa – kazala je ministarka.


Ne razmišljaju o uvođenju vanrednog stanja
Marković je kazao da se o uvođenju vanrednog stanja u državi trenutno ne razmišlja.

– Aktuelizovali smo mjere koje je Savjet za odbranu odobrio. Jutros sam izdao nalog Upravi policije da njihove Posebne jedinice budu uključene u redovne aktivnosti – rekao je juče Marković.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"