Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U Tuzima zabranjen izlazak iz kuća * Komandant mornarice sproveden u karantin * Ako vlast nije za kompromis, bojkot je neminovan * U izolaciji i 12 članova kriminalnih klanova * Brisel da pomogne Zapadnom Balkanu * Bez subvencija države gasiće hotele * Nedostaju treninzi i utakmice
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-03-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zdenka Popović, funkcioner Demokratske Crne Gore:
– Zloupotrebe se mogu zaustaviti djelovanjem nezavisnih institucija, koje su sada zarobljene.

Vic Dana :)

Doktoru zazvoni kućni telefon kojim ga prijatelji zovu na kartanje. Javlja se i vikne:
-Dolazim odmah!
Žena ga pita:
- Dragi, zar je tako hitno?
- Veoma hitno, draga! Već su tri doktora tamo!


Ulazi hipohondar kod doktora, a doktor mu kaže:
- Dobar dan, dugo vas nisam vidio!
- Znam, bio sam nešto bolestan...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2020-03-21 U CRNOJ GORI U KARANTINU 212 OSOBA, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 4.282 GRAĐANA
Karantin u Danilovgradu Stiglo 2.000 testova, juče zaraženo samo jedno Građani treba da shvate ozbiljnost situacije zbog dramatične situacije u nekim državama u okruženju, u kojima se broj žrtava virusa korona svakoga dana broji stotinama, a novozaraženih hiljadama. To ukazuje da se Crna Gora kao zemlja male populacije suočava sa situacijom u kojoj bi nekontrolisano širenje virusa imalo nesagledive posledice, upozorili su iz NKT Oko 86 posto građana kaže da se pridržava mjera, iako skoro jedna trećina (31 odsto) priznaje da im to ne pada lako, podaci iz istraživanja javnog mnjenja
Dan - novi portal
Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je virus korona juče potvrđen kod još jedne osobe iz Herceg Novog, koja je strana državljanka, što je 14. slučaj obolijevanja u Crnoj Gori u poslednja četiri dana. Iz Instituta ističu da je juče završena grupa od 14 uzoraka i da su ostali sumnjivi slučajevi bili negativni. U Crnoj Gori se trenutno u karantinima u Danilovgradu i Podgorici nalazi 212 osoba, dok je pod nadzorom njih 4.828. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti upozorava da svi sa najvećim stepenom odgovornosti moraju prihvatiti sve što preduzimaju državni organi, u suprotnom dovode u opasnost cijelu zajednicu, a državne organe u neminovnost uvođenja još radikalnijih vanrednih mjera.
U apotekama i dalje nema maski i rukavica za zaštitu od korona virusa, dok su ulice svih crnogorskih gradova zbog mjera Vlade bile puste. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je prije pet dana zatvorilo granice Crne Gore, nakon čega su uveli mjere zabrane javnog prevoza, taksi službi, rada kafića i tržnih centara.

– Novi virus korona je potvrđen kod jedne osobe, što znači da u Crnoj Gori imamo 14 zaraženih novim virusom korona. Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 4.828 osoba. Institut pomno prati razvoj epidemiološke situacije o čemu će u narednom periodu redovno obavještavati javnost – ističu iz Instituta.

Iz NKT koje je sinoć zasjedalo upozorili su građane da shvate ozbiljnost situacije, zbog dramatične situacije u nekim državama u okruženju, u kojima se broj žrtava virusa korona svakoga dana broji stotinama, a novozaraženih hiljadama.

– To ukazuje da se Crna Gora kao zemlja male populacije suočava sa situacijom u kojoj bi nekontrolisano širenje virusa imalo nesagledive posledice. NKT stoga upozorava sve građane Crne Gore da sve što preduzimaju državni organi sa ciljem zaštite svih građana mora biti prihvaćeno sa najvišim stepenom odgovornosti od strane svakog pojedinca i svake ogranizacije. Jer ako samo jedna karika popusti, ako samo jedan prenosilac virusa usled neodgovornosti, neozibiljnosti ili nediscipline proširi virus dovodi u opasnost cijelu zajednicu – svakog građanina, svaku porodicu, a državne organe u neminovnost uvođenja još radikalnijih mjera. U tom lancu procjena rizika, donošenja odluka i njihove realizacije svaka karika mora biti čvrsta jer je to u interesu svakog od nas.

Neophodno je poštovanje rješenja o samoizolaciji, odluka o karantinu, naredbi o zabrani svih javnih okupljanja kao i maksimalno uzdržavanje od svih nepotrebnih društvenih kontakata kako bismo sačuvali zdravlje i živote građana – saopštili su iz Naciinalnog koordinacionog tiijela.

Iz Vlade je sinoć saopšteno da opštine, odnosno jedinice lokalne samouprave ne odlučuju koji će objekat biti proglašen karantinom.

– To je nadležnost Vlade na predlog Ministarstva zdravlja. Objekat hotela „Beograd” u Bečićima nije predložen i ne može biti karantin za građane kojima zdravstvene vlasti izriču mjeru izolacije – saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade su kazali da je sinoć u Crnu Goru stiglo 2.000 testova za utvrđivanje virusa korona, koje su donirale Kina i Turska.

Nadležne službe zadužene za čistoću u Podgorici i drugim gradovima juče su vršile dezinfekciju ulica, posebno u dijelu kod Kliničkog centra, kako bi se spriječilo širenje virusa.

Direktor Instituta Boban Mugoša je kazao da se epidemija širi i da ćemo, ukoliko građani ne budu poštovali preporuke da ostanu kući, imati nesagledive posledice. Od posledica virusa korona u svijetu je dosad preminulo 10.000 ljudi, dok je registrovano oko 240.000 zaraženih.

U Institutu za javno zdravlje juče je otvoren Kol centar, a jedinstveni besplatni SOS broj 1616 namijenjen je svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi novim virusom korona ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je kazao da će na taj način građanima omogućiti efikasniju komunikaciju sa stručnjacima u Institutu za javno zdravlje. Linija 1616 biće otvorena svakog dana od 8 sati do 23 sata.

Epidemiolog Dragan Laušević iz Instituta za javno zdravlje istakao je da je SOS linija namijenjena svim osobama, koje sumnjaju da su zaražene virusom korona, onima koji imaju simptome na disajnim putevima, a ne znaju o čemu se radi, onima koji su u poslednjih 14 dana doputovali u Crnu Goru, a nijesu se još uvijek javili epidemiološkim službama, ili nijesu dobili rješenje Zdravstveno sanitarne inspekcije.

– SOS linija je namijenjena i onima koji su stigli prije 14 dana, nijesu se do sada javili epidemiološkim službama, a imaju tegobe. Javljanjem na ovu SOS liniju mi ćemo im pomoći da zajedno procijenimo koji je rizik i da im damo jasna uputstva šta dalje treba da rade – objasnio je Laušević.

Preko SOS linije, kako je pojasnio, ne treba da se javljaju osobe koje su već stupile u kontakt sa epidemiologom i koje su već pod nadzorom, „kao ni one osobe koje traže neke informacije, eventualno o putovanjima”.

– Molimo građane da razumiju, jer je veliki broj onih koji zahtijevaju prave informacije i da im damo mogućnost za takve stvari – rekao je Laušević.

Crna Gora je pokazala regionalno i šire liderstvo kad je u pitanju odgovor na globalnu opasnost koja prijeti usled širenja virusa korona.

– Vaše djelovanje na dva kolosijeka, kroz odlučne zdravstveno-bezbjednosne mjere i kroz odmjerene ekonomske mjere i preporuke, zaslužuje poštovanje – ocijenila je stalna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Mekluni i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović su kazale na sastanku da sistem UN u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja je lider u odgovoru na ovu pandemiju, stoji na raspolaganju Crnoj Gori za ekspertsku i svaku drugu vrstu pomoći. U tom kontekstu potrebno je što prije donijeti odgovarajući nacionalni Plan za pripravnost i odgovor u skladu sa pravilima UN, kako bi naša zemlja mogla koristiti benefite resursa SZO i ostalih međunarodnih organizacija za pomoć u borbi protiv epidemije i saniranju njenih socijalnih i ekonomskih posledica.

Predsjednik Vlade ocijenio je da je Crnoj Gori potrebna ekspertiza, analitika i znanje koje nude UN i SZO, ali da ovaj trenutak podrazumijeva i konkretnu finansijsku i materijalno-tehničku pomoć, koju će Crna Gora na najbolji način koristiti.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Grohe pohvalio je odvažne mjere Crne Gore u cilju suzbijanja epidemije virusa korona.

Skoro svi građani Crne Gore, njih 96 posto, podržavaju mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo Vlade Crne Gore uvelo zbog opasnosti od širenja virusa korona, 86 posto građana kaže da ih se pridržava, iako skoro jedna trećina (31 odsto) priznaje da im to ne pada lako. Ovo su podaci iz istraživanja javnog mnjenja koje je agencija Ipsos sprovela za potrebe Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i UNICEF-a u Crnoj Gori ove nedjelje.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su se ljekari obratili građanima i poručili im da poštuju preporuke.

– Mi smo tu, naporno radimo, i ako već mi ne možemo biti doma, budite vi, i zbog nas i zbog vas – navode ljekari.

Predjsednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević je kazala da u karantinu Respa ima oko 60 slobodnih mjesta.

– Mislim da će Respa danas ili sjutra biti popunjena. U Policijskoj akademiji ima preko 100 mjesta, u kasarni da ne govorim. Mislim da će građani koji dolaze iz država pogođenih virusom, direktno sa aerodroma biti upućeni u karantin. Karantin će biti popunjen vjerovatno za ovih dva dana – navela je Kovačevićeva.

Zaposlenima u medicinskom sektoru, koji podnose glavni teret borbe sa virusom korona, biće plaćen prekovremeni rad, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija.

Pripadnici Vojske Crne Gore u kasarni „Milovan Šaranović” u Danilovgradu vršili dekontaminaciju vozila, prije svega autobusa kojima su iz inostranstva dovezeni naši državljani, kazao je komandir Voda hemijsko, biološko, radiološko nuklearne odbrane (HBRNO) poručnik Marko Pašić. Iz tog resora 1.100 državljana Crne Gore čega povratak u Crnu Goru, a troškove prevoza plaća država.

– Situacija je nova, ali su pripadnici VCG apsolutno pripremljeni da odgovore svakom izazovu koji nosi virus Kovid-19. Pripadnici koji izvršavaju zadatke biološke dekontaminacije su iskusni, iza sebe imaju mnogo godina staža, vježbi i, što je najvažnije, realnih situacija koje su prošli – naglasio je on.

Kako je poručio Pašić, juče je dekontamirano 11 autobusa, a Vod HBRNO je bio angažovan i na dekontaminaciji helikoptera koji je prevezao šest pripadnika VCG iz Slovenije.

– Biološku dekontaminaciju vršimo za potrebe Ministarstva odbrane i VCG, ali i svih resora države, odnosno Vojska je stavljena na raspolaganje Vladi u službi svom narodu – istakao je on.

Pašić je naglasio da njegova jedinica može da realizuje biološku dekontaminaciju ljudi, vozila, opreme, zemljišta i objekata.

Šefica kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije Mina Brajović je kazala da je Institut za javno zdravlje adekvatno odgovorio izazovu koji je donio virus korona. Ona je navela da su to potvrdile ekspertske komisije SZO koje su posjetile njihove laboratorije, gdje rade pravi stručnjaci.

– Preporuka SZO je da se prioritetno preduzmu sve mjere radi zaštite zdravstvenih radnika. Mjera efikasnog odgovora zdravstvenog sistema, posebno u okolnostima kada još uvijek nemamo odgovore na sva važna pitanja, jeste stvaranje uslova da se oboljelom pruži bezbjedna zdravstvena zaštita – kaže Brajović.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje saopštio je da je od presudne važnosti da se poštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, zbog čega apeluju posebno na starije građane da poštuju akciju koja se sprovodi ovih dana i da ostanu u svojim kućama.

Građani su sinoć ponovo aplauzom pružili podršku zdravstvenim radnicima koji vode brigu o zaraženim osobama sa virusom korona.

Posebnim letom poljskog avio-prevoznika LOT, u subotu će se vratiti u Crnu Goru državljani koji su ostali u Poljskoj nakon zatvaranja granica usled izbijanja epidemije virusa korona, saopšteno je iz poljske ambasade.

Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao znak solidarnosti sa inicijativom Vlade Crne Gore, donijelo je odluku da 50 odsto iznosa akademijske nagrade svih članova Akademije za mart uplati Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

Privredna komore Crne Gore obezbijedila je donaciju od 25.000 eura Nacionalnom koordinacinom tijelu (NKD) za suzbijanje posledica korona virusa. Donaciju od 65.000 obezbijedila je firma Monteput.

Crnogorski biznismeni iz inostranstva Veselin Mijač i Hajriz Hačko Brčvak donirali su po 100.000 eura za borbu protiv virusa korona u Crnoj Gori. Oni su donaciju uplatili Nacionalnom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti. Odbornici DPS-a Kotor donijeli su odluku da doniraju jedan mjesečni paušal Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti. Advokatska komora je donirala 5.000 eura NKT. Kompanija Novi Volvoks donirala je 100.000 eura zdravstvenom sistemu, dok je kompanija Vezuv Volkano opredijelila 60.000 eura za borbu protiv virusa korona. Grupa Čelebić obezbijedila je donaciju u iznosu od 20.000 eura i ponudila svoje hotelske kapacitete za saniranje posledica od epidemije virusa korona. Bošnjačka stranka izdvojila je 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti u borbi protiv virusa korona. Građanska alijansa će donirati sredstva i dio plata zaposlenih, a odbornici URA sa Cetinja doniraće NKD po jednu svoju odborničku platu. Opština Danilovgrad i funkcioneri iz tog grada doniraće 17.700 eura. Sindikat prosvjete donirao je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 5.000 eura.

D.B.


U Herceg Novom 335 osoba pod zdravstvenim nadzorom
Epidemiolog Doma zdravlja u Herceg Novom Stefa Glušac informisala je Opštinski tim da je u tom gradu preksinoć potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona. Radi se o ženskoj osobi, starosti 64 godine, koja živi sama. Ova Novljanka je došla iz zemlje regiona za koju u trenutku prelaska granice nije postojala naredba o samoizolaciji.
Nakon potvrde, sanitetskim vozilom je prevezena do infektivnog odjeljenja KC Podgorica. Hospitalizovana je zbog epidemioloških okolnosti (živi sama i jedan je od prvih pozitivnih slučajeva) i u stabilnom je stanju. Predloženo je da karantin bude u Igalu.
U samoizolaciji i pod mjerama sanitarnog nadzora se trenutno nalazi 335 osoba iz Herceg Novog, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će zajedno za Sanitarnom službom vršiti u narednom periodu intenzivniju kontrolu poštovanja izrečenih mjera samoizolacije.
Na Cetinju su Etno-selo „Sveti Georgije” sa Njeguša i hotel „Grand” sa Cetinja stavili lokalnoj upravi i nacionalnim vlastima na raspolaganje smještajne kapacitete kojima raspolažu za potencijalne karantine, a zajedničkoj borbi protiv virusa korona pridružio se i vlasnik „Pansiona 22” Peja Martinović koji je ustupio dva apartmana za smještaj medicinskog osoblja – saopšteno je iz Prestonice Cetinje. Kako dodaju, Opštinski štab za zaštitu i spasavanje je predložio i dio smještajnih jedinica Doma učenika i studenata Cetinje, te o JU odmaralište „Lovćen - Bečići” na Ivanovim koritima.
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor Opšte bolnice Kotor (OBK) dr Ivan Ilić obišli su juče hotel „Porto In” koji će u slučaju potrebe biti karantin za zdravo medicinsko osoblje. U ovom hotelu mogu biti smještene 34 osobe. Pripadnici opštinske Službe zaštite i spasavanja (SZS) juče su izvršili dezinficiju ulica i trgova u Starom gradu. Ekipe su bile raspoređene po grupama, strogo poštujući naredbe, saopštavaju iz lokalne uprave.
K.M.– B.M.


Maske od platna i gaze nemaju efekat za zaštitu
Krojačke radnje u pojedinim crnogorskim gradovima besplatno šiju zaštitne maske za građane, ali Svjetska zdravstvena organizacija i Institut za javno zdravlje kažu da se maske od platna (na primjer pamuka ili gaze) ne preporučuju ni pod kojim okolnostima.
Detaljne preporuke za upotrebu medicinskih maski građani mogu pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje.
Inženjerka za dizajn i tekstil Tijana Todorović iz Podgorice upozorava da maske moraju moraju biti šivene u okruženju koje je sterilisano i poručuje da one kakve ovih dana šiju krojači u više crnogorskih gradova nemaju efekat zaštite poput medicinskih.


U Bijelom Polju, Mojkovcu i Kolašinu 278 osoba u izolaciji
U Bijelom Polju, Mojkovcu i Kolašinu trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 278 osoba koje su boravile na područjima u kojima su registrovani slučajevi zaraze virusom Kovid-19, rekao je dr Aleksandar Jeknić, nadležni epidemiolog za područje koje pokriva bjelopoljski Dom zdravlja.
– Radi se o našim državljanima koji su doputovali iz različitih država koje su pogođene epidemijom virusa korona. Iako su u pitanju zdrave osobe i bez ikakvih simptoma bolesti, obavezne su da 14 dana provedu u samoizolaciji i da se redovno javljaju epidemiologu. U slučaju pojave nekih simptoma posjetiće ih izabrani ljekari – kazao je dr Jeknić. On savjetuje građanima da budu odgovorni prema svom i zdravlju svojih najbližih, kao i čitave zajednice, ostanu u svojim domovima, a da u slučaju potrebe, telefonom kontaktiraju sa izabranim ljekarima i Domom zdravlja.
Građani koji sumnjaju da imaju neke od simptoma sezonskog gripa mogu da se jave na sledeće brojeve telefona u Domu zdravlja Bijelo Polje: Broj dežurnog epidemiologa: 069 333 118, Broj ID za odrasle: 050 431 150; 050 435 187, Broj ID za djecu: 050 432 37.
Brojevi telefona Doma zdravlja Podgorica na koje se mogu dobiti informacije u vezi sa procedurama vezanim za virus korona su 19816, 020 481 900, 067 709 606, 067 709 607, 067 306 242, 067 066 342.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"