Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Pozivaju me na raport jer idem na litije * Pokrenut inspekcijski nadzor u svim vjerskim zajednicama * Hvala, ali pošaljite pare na Kosovo * Ukinuta presuda o isplati milion eura Kalićima * Zbog afere „VTE” neko mora da odgovara * Slaba borba protiv pranja novca i šverca koči put u EU * „Slavuj” pjesmom dotakao srca podgoričke publike
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-02-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSA BEČIĆ, LIDER DEMOKRATSKE CRNE GORE:
DPS je pokazao da se plaši slobodnih izbora, a Đukanović slobodnog pravosuđa.

Vic Dana :)

- Otkad tebe poznajem, više ne mogu ni da jedem, ni da pijem, ni da pušim.
- Oh, dragi, zar me toliko voliš?
- Ne, nego sam totalno bankrotirao!

Osudili neku dvojicu zbog teških krađa i stavljeni su zajedno u istu ćeliju. Pita prvi:
- Koliko mjeseci su ti dali?
- 15. A tebi?
- 12!- Onda ti uzmi krevet kraj vrata, ti izlaziš prije.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Moj doktor - datum: 2020-02-18 DR PREDRAG ㏕ILET UPOZORAVA NA VA甆OST BLAGOVREMENOG REAGOVANJA KAD PRIMIJETITE CRVENILO, SVRAB, PECKANJE ILI IRITACIJU KO瓻 Strpljenje je desna ruka u lije鑕nju dermatitisa Iako se mo緀 鑙niti da su nijanse izme饀 ovih vrsta dermatitisa neznatne, radi se o veoma jasnim razli鑙tostima. Najva緉ije od svega je upoznavanje sa simptomima i oblikom dermatitisa 鑙je dijagnostikovanje vr筰 dermatolog - ka緀 dr ﹖ilet
Dan - novi portal
Veoma je va緉o da poznajemo simptome i oblike dermatitisa 鑙je dijagnostikovanje vr筰 dermatolog, tvrdi doktor Predrag ﹖ilet iz Tivta, specijalista dermatovenerologije i estetske dermatologije, predsjednik Udru緀nja dermatovenerologa Crne Gore.
– Dermatitis je akutno oboljenje ko緀, koje prate odre餰ni simptomi poput upale i crvenila ko緀, svrab ili peckanje i iritacija odre餰nog dijela tijela. Ukoliko se ne reaguje na vrijeme mogu se pojaviti i plikovi, pri 鑕mu mo緀 do鎖 i do pucanja tog dijela ko緀, pa 鑑k i do krvarenja - obja筺java dr ﹖ilet.
Koje vrste dermatitisa postoje?
– Iako se mo緀 鑙niti da su nijanse izme饀 ovih vrsta dermatitisa neznatne, radi se o veoma jasnim razli鑙tostima. Najva緉ije od svega je upoznavanje sa simptomima i oblikom dermatitisa 鑙je dijagnostikovanje vr筰 dermatolog.
Dihidroti鑞i ekcem je stanje u kojem ko綼 ne mo緀 sama da se za箃iti kao 箃o bi trebalo. 萫规e je kod 緀na i javlja se usljed stresa, tokom rada, 鑕stim kontaktom sa vodom ili zbog alergija. Suva ko綼 koja 鑕sto svrbi, manji plikovi uglavnom na 筧kama i stopalima su glavni simptomi. Ovi plikovi mogu biti veoma 鑕sti i bolni. Kada se ko綼 o鑙sti od plikova, nakon dvije do tri nedjelje, ko綼 postaje crvena, suva i puca.
Atopijski dermatitis je 鑕sto oboljenje ko緀 kod djece, ali i kod odraslih. Naziva se i ekcem, dermatiris, atopijski ekcem ili atopijski dermatitis. Uglavnom se ispoljava na obrazima, licu, potiljku, 鑕lu i tjemenu. Termin atopijski se koristi da opi筫 grupu stanja kao 箃o su astma, rinitis, dermatitis, jednim imenom nazvane – atopijske bolesti. Atopija se povezuje sa alergijama, ali odre餰ni alergeni su 鑕规i kod ekcema nego kod drugih oboljenja.
Seborei鑞i dermatitis je veoma 鑕sto oboljenje ko緀 koje mnogi ljudi 鑑k i ne znaju da imaju. Zahva鎒ne regije mogu da svrbe, bole, ko綼 mo緀 da bude veoma osjetljiva i da svrbi. Perut je obi鑞o varijanta seborei鑞og dermatitisa na tjemenu glave. Tjeme glave je suvo i svrbi, a bijele i sive, male ili velike flekice se pojavjuju kao perut. I硅e筧ne regije su crvene sa masnim tragovima peruti. Obi鑞o mogu zahvatiti dvije regije, ali mo緀 biti i veoma rasprostranjeno. U mnogim slu鑑jevima mogu praviti i ozbiljnije kraste, a lokacija je obi鑞o: tjeme, predio iza u筰ju, iznad obrva, oko nosa ili grudi.
Kontaktni dermatitis je stanje koje uzrokuje kontakt sa ne鑙m iz okru緀nja. Uglavnom se ispoljava na rukama, 筧kama, licu i nogama.
Dermatitis herpetiformis je stanje povezano sa gluten-senzitivnom enteropatijom i celijakijom. Mo緀 se pojaviti u bilo kom dobu, ali uglavom se javlja kod osoba starosti izme饀 50 i 69 godina. Kod djece se naj鑕规e javlja izme饀 druge i 鑕tvrte godine. Pojavljuje se kao crvena ispup鑕na oblast, koja puca prilikom 鑕筧nja. Osip se uglavnom javlja na obrvama, koljenima, butinama, ali bilo koja regija mo緀 biti zahva鎒na. 萫sto je povezan sa poreme鎍jem 箃itne 緇jezde i atrofi鑛im gastritisom.
Stasis dermatitis, tako餰 poznat kao gravitational dermatitis, varicose eczema, or venous stasis dermatitis, razvija se kod osoba koje imaju slabu cirkulaciju. Ispoljava se na listovima, gdje su izra緀ne vene. Uzrok ovog tipa dermatitisa je slab rad vena usljed starenja.
Nummular dermatitis ili Discoid eczema je dugotrajan ko緉i problem koji uzrokuje svrab, crvenilo, oticanje i pucanje ko緀. Pe鑑ti ekcema obi鑞o mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, mada obi鑞o ne zahvataju lice ili ko緐 glave. Obi鑞o oti鑥 i izlu鑥ju te鑞ost, ali postaju veoma suvi i pucaju. Plikovi se mogu o鑙stiti vremenom sami od sebe, ali mogu pro鎖 nedelje, mjeseci ili 鑑k godine dok tragovi ekcema ne nestanu.
Neurodermatitis je stanje ko緀 koje po鑙nje sa plikovima koji svrbe i koji se nalaze na bilo kojoj povr筰ni tijela. Uobi鑑jeno je da svrab nastaje na rukama, nogama, u pozadini vrata i nije uobi鑑jeno da se javlja na genitalnim delovima. Svrab koji prouzrokuje ekcem se naj鑕规e javlja u toku opu箃anja ili sna i mo緀 biti pod uticajem stresa.
Perioral dermatitis je svrab na licu koji se razvija oko usana. U nekim slu鑑jevima, veoma sli鑑n osip, nalik ekcemu, mo緀 se javiti u predjelu o鑙ju, nosa ili 鑕la. Naj鑕规e se javlja kod mla餴h 緀na, ali poga餫 i mu筴arce. Uzrok ovog tipa dermatitisa nije poznat, ali povezuje se sa steroidnim kremama koje se nanose na lice pri lje鑕nju drugih problema.
Psorijaza – iako tehni鑛i nije oblik dermatitisa, psorijaza se 鑕sto pogre筺o dijagnostikuje kao dermatitis, tako da je va緉o spomenuti razlike i sli鑞osti izme饀 dermatitisa i psorijaze. Psorijaza zahvata dva odsto populacije, jednako se javlja i kod mu筴araca i kod 緀na, u bilo kom dobu i ima tendenciju da se iznenada pojavi ili nestane. Ovo ko緉o oboljenje nije infektivno, ali veoma lo筫 izgleda na ko緄, izazivaju鎖 definisane, masne, crvene i ljuspi鑑ste tragove. Postoje slu鑑jevi da pacijent ima i ekceme i psorijazu, tako da je to veoma ote綼vaju鎒, kako za dijagnostiku tako i za lije鑕nje.
Koja vrsta je najopasnija, u smislu ometanja normalnog 緄vota oboljelog?
– Te筴o je odgovoriti na to pitanje, u smislu svakom svoja bolest smeta, ali recimo da dje鑙ji ekcem predstavlja ozbiljan problem, kako za oboljelu djecu tako i za roditelje. U razvijenim zemljala postoje specijalizovane radionice za edukaciju roditelja, 鑙ja djeca boluju od tog oboljenja. Tako餰, kad je kontaktni dermatitis u pitanju, koji je, kao 箃o sam rekao, naj鑕规e profesionalno oboljenje (npr. higijeni鑑rke, frizerke, pekari, gumari itd) predstavlja ozbiljan problem u smislu njihovih radnih sposobnosti, te su oboljeli prisiljeni da mjenjaju svoju profesiju.
Da li su neka od tih oboljenja prenosiva, zarazna?
– Odgovor je ne, dermatitis nije prenosiv, ni zarazan, ali je strahovito neugodan i iritantan.
Koji su simptomi zajedni鑛i svim vrstama dermatitisa?
– Upale i crvenila ko緀, svrab ili peckanje i iritacija odre餰nog dijela tijela. Ako na vrijeme primijetite ove simptome, va緉o je da se obratite dermatologu. Doktor 鎒 postaviti dijagnozu i prepisati adekvatnu terapiju i svakodnevnu njegu.
Kako se lije鑙 dermatitis uop箃e?
– Dermatolog bi trebalo da utvrdi o kojoj vrsti dermatitisa se radi, kako bi po鑕lo lije鑕nje, uz pitanja: kada su promjene na ko緄 po鑕le, gdje su lokalizovane, kakva je porodi鑞a anamneza. Za lije鑕nje dermatitisa se dosta 鑕sto daju topikalni kortikosteroidi, ali je tako餰 va緉o preporu鑙ti emulzije, odnosno, neutralne kreme za njegu ko緀. U novije vrijeme koriste se kreme koje ne dovode do o箃e鎒nja ko緀 kao 箃o su Tacrolimus Pimecrolimus. Upotreba kortikosteroidnih krema i lokalnih imunomodulatornih sredstava mora biti pod strogom kontrolom dermatologa. Strpljenje je desna ruka lije鑕nja dermatitisa. Odr綼ti ravnote緐 i stanje smirenosti u toku svraba je izuzetno te筴o, ali veoma korisno za dalje tretiranje.
Va savjet?
– Najbitnije je da se pacijent upozna od 鑕ga boluje i strahovito je bitna njegova saradnja u vidu pridr綼vanja uputstava u toku lije鑕nja raznih vrsta dermatitisa, kako bi dobili optimalan rezultat, odnosno izlje鑕nje.
M.D.Popovi

Po鑑st Dermatolo筴e akademije Bugarske
Pored titula po鑑snog 鑜ana nacionalnih dermatolo筴ih akademija Francuske i 萫筴e, doktor Predrag ﹖ilet iz Tivta, specijalista dermatovenerologije i estetske dermatologije, od skora je dobio i titulu po鑑snog 鑜ana Dermatolo筴e akademije Bugarske. Za na list isti鑕 da mu „na li鑞om planu ovo priznanje predstavlja veliku 鑑st jer ga do緄vljava kao 鑙n iskrenog uva綼vanja i po箃ovanja kolega koji su mu je dodjelili”.
– Titula po鑑snog 鑜ana Bugarskog udru緀nja dermatovenerologa ima posebnu vrijednost i zna鑑j ako se zna da ja dolazim iz jedne od najmanjih zemlja Evrope a moje kolege iz inostranstva su ipak, primjetile i vrednovale moj trud i zalaganje da Crnu Goru pove緀m sa regionom i Evropom. Profesionalno, ovo priznanje, kao i prethodne dvije dobijene iz Francuske i 萫筴e, mi pru綼ju mogu鎛ost da kao 鑜an njihovih udru緀nja prisustvujem, pratim i uklju鑥jem se u rad svih profesionalnih okupljanja ove struke u njihovim zemljama, ka緀 ﹖ilet za „Dan” i dodaje da sva ova priznanja mogu biti posticaj i prilika za mlade crnogorske kolege da iskoriste njegove kontakte ukoliko 緀le da se tamo usavr筧vaju.
– Benefite od mog 鑜anstva u stranim nacionalnim udru緀njima ima鎒 tako餰 i pacijenti sa dermatolo筴o-veneri鑞im oboljenjima iz Crne Gore, koje ne mo緀mo ovdje lije鑙ti, a koji 鎒 sada imati direktnu prohodnost u pomenutim zemljama do mojih uva緀nih kolega koji su eksperti za pojedine oblasti dermatovenerologije. Ovo priznanja su podsticaj i putokaz mojim mladim kolegama da iako dolazimo iz male zemlje, svojim zalaganjem i radom mo緀mo puno u鑙niti za profesiju, pacijente, medicinu i na箄 struku. Tako餰 i za Crnu Goru koja tako mo緀 postati prepoznatljiva na evropskoj dermatolo筴oj mapi, 鑕mu u prilog ide 鑙njenica da smo 2018. bili doma鎖ni kongresa u organizaciji Evropske Akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV), najve鎒g nau鑞og skupa ikad odr綼nog u na筼j zemlji - poru鑙o je dr Predrag ﹖ilet, predsjednik Udru緀nja dermatovenerologa Crne Gore, sa ljekarskom praksom dugom 27 godina i 鑜an Borda direktora Evropske akademije dermatovenerologa (EAVD) i Borda „Euromelanoma”.”Upale i crvenila ko緀, svrab ili peckanje i iritacija odre餰nog dijela tijela. Ako na vrijeme primijetite ove simptome, va緉o je da se obratite dermatologu

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadr筴om.

Zabranjen je govor mr緉je, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadr綼j ne鎒 biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar na筫m MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom 鑜anku kr筰 Kodeks novinara, prijavite na筫m Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji 鎒 biti odr綼ni 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"