Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Pozivaju me na raport jer idem na litije * Pokrenut inspekcijski nadzor u svim vjerskim zajednicama * Hvala, ali pošaljite pare na Kosovo * Ukinuta presuda o isplati milion eura Kalićima * Zbog afere „VTE” neko mora da odgovara * Slaba borba protiv pranja novca i šverca koči put u EU * „Slavuj” pjesmom dotakao srca podgoričke publike
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-02-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSA BEČIĆ, LIDER DEMOKRATSKE CRNE GORE:
DPS je pokazao da se plaši slobodnih izbora, a Đukanović slobodnog pravosuđa.

Vic Dana :)

- Otkad tebe poznajem, više ne mogu ni da jedem, ni da pijem, ni da pušim.
- Oh, dragi, zar me toliko voliš?
- Ne, nego sam totalno bankrotirao!

Osudili neku dvojicu zbog teških krađa i stavljeni su zajedno u istu ćeliju. Pita prvi:
- Koliko mjeseci su ti dali?
- 15. A tebi?
- 12!- Onda ti uzmi krevet kraj vrata, ti izlaziš prije.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2020-02-24 SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA POZVALA ČELNIKA PORESKE UPRAVE NA ODGOVORNOST
Miomir M. Mugoša Mugoša da podnese ostavku Tolerisanje poreskih dugova svima onima koji su bliski vlasti ili sa kojima vlast, odnosno njeni favoriti, imaju razne unosne biznis dilove praksa je zbog koje direktor Poreske uprave treba da podnese neopozivu ostavku, saopštili su iz SDP-a
Dan - novi portal
Socijaldemokratska partija Crne Gore pozvala je čelnika Poreske uprave Miomira M. Mugošu da podnese ostavku zbog tolerisanja poreskih dugova „svima onima koji su bliski vlasti ili sa kojima vlast, odnosno njeni favoriti, imaju razne unosne biznis dilove”.

– Tolerisanje poreskih dugova svima onima koji su bliski vlasti ili sa kojima vlast, odnosno njeni favoriti, imaju razne unosne biznis dilove praksa je zbog koje direktor Poreske uprave treba da podnese neopozivu ostavku. Zahvaljujući toj praksi i takvom bezakonju građani Crne Gore su, po priznanju Poreske uprave, ostali uskraćeni za stotine miliona eura poreskih dugova koji nikada neće biti naplaćeni. Ovakva praksa je veoma slikovit prilog tezi o nefunkcionalnim i zarobljenim institucijama u državi Crnoj Gori – navode iz SDP-a.

Dodali su da priznanje direktora Mugoše o milionskom dugu jedne vjerske zajednice „prosvijetlilo je samo neupućene – one koji nijesu informisani o decenijskom partnerstvu aktuelnih žestokih oponenata”.

– Sada otkrivamo da je to partnerstvo, osim danas aktuelnih nezakonitih katastarskih akrobacija tokom devedesetih godina prošlog vijeka, imalo i svoj iskaz u vidu „žmurenja” na milionske poreske dugove. Naravno, sve po džepu građana, kojih se direktor Mugoša sjetio tek nakon što se partijski poklopio sa javnim interesom. Nastup i priznanje nerada i nemoći Poreske uprave postavlja jedno logično pitanje – da li ih građani plaćaju da sprovode zakon jednako prema svima ili da svojim neradom uskraćuju građane za milionske iznose poreza. U Crnoj Gori, a izjava direktora Mugoše je najbolja potvrda, poštuju se zakoni onda kada to odgovara vlastima, odnosno partiji. Zato smo danas tu gdje jesmo, i zato nam se i može dešavati to što nam se dešava – kazali su iz SDP-a.

Istakli su da je Mugoša dužan da odgovori crnogorskoj javnosti zašto se tek sada, odjednom, sjetio ovih milionskih dugova.

– Gdje je bio do sada i zašto se nije miješao u svoj posao? Kako je od jednom saznao za kompanije i unosne biznise, za imovinu jedne vjerske zajednice? Zbog čega ga plaćaju građani ove države – da li ga plaćaju da vodi brigu o njihovom novcu uvijek i u svakoj prilici ili samo onda kada mu naredi partija? Ko mu je dozvolio da bilo koga stavlja iznad zakona ove države? Ukoliko crnogorskoj vlasti nije jasno zbog čega nazadujemo u procesu evropskih integracija, upravo ovaj slučaj sa kojim nas je direktor Mugoša prosvijetlio daje najbolji odgovor. On glasi: „Zato što naše institucije ne rade po Ustavu i zakonu već po diktatu partije. Zato što zakon nije jednak za sve. Zato što jednima može biti da ne plaćaju milione poreza, ako su tajkuni vlasti, dok se snaga države trenira nad ogromnom većinom ostalih koji poštuju svoje zakonske obaveze”, saopštili su iz SDP-a.

Dodali su da ako vlast, koja se odjednom sjetila i dijaloga o evropskoj budućnosti, želi da na konkretnom primjeru pokaže da je spremna da promijeni dosadašnju nakaradnu praksu „onda treba da smijeni Mugošu, naplati poreske dugove, jer je to novac građana i pokrene svaku vrstu odgovornosti svih koji kreiraju ambijent povlašćenih tajkuna i vjerskih zajednica praveći jednu “klasu” koja je iznad građana, Ustava i zakona”.

– To bi bilo, istovremeno, i državotvorno i evropski. Poslanički klub Socijaldemokratske partije zatražiće kontrolno saslušanje direktora Poreske uprave kako bi javnosti ovaj put imala priliku i da mu postavi još po neko pitanje – najavili su iz SDP-a.

Iz Poreske uprava saopštili su juče da koriste propisana ovlašćenja za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza u cilju zaštite građana i budžeta Crne Gore i u skladu sa zakonima koje svi moraju poštovati.

Istakli su da hajka protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) ne postoji. Iz PU su juče reagovali na saopštenje MCP-a da se ta institucija uključila u „dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve”.

– Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša saopštio je podatke kojima raspolaže Poreska uprava iz evidendije koju ista vodi na osnovu dokumentacije dostavljene upravo od strane MCP-a, a koja, suprotno zakonu, nije ažurirana od te vjerske organizacije više od devet godina – piše u saopštenju. Zbog toga su, kako su objasnili iz PU, podaci u nepotpuni i netačni, a oni onemogućeni da izvrši tačan i precizan obračun poreskih obaveza, baš kako je i saopšteno.

Iz PU su naglasili da je MCP izdvojena kao subjekat sa najnižim stepenom poreske discipline, imajući u vidu da jedina od svih vjerskih zajednica nije dostavila zakonom propisanu dokumentaciju na osnovu koje bi se izvršila prijava svještenika na osiguranje.

Na taj način, kako su naveli, „kršenjem zakonskih odredbi, MCP je onemogućila je naplatu poreskih obaveza, ali i uplatu penzijsko-invalidskog osiguranja na štetu sveštenih lica Mitropolije”.

– Upravo zbog toga Poreska je održala sastanak sa predstavnicima MPC, na kojem je predočila zakonske norme i obavezu iste da Poreskoj upravi dostavi potpune i tačne podatke o sveštenicima sa pratećom dokumentacijom, kako bi se za iste utvrdile poreske obaveze od 2003. godine do danas – navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da imajući u vidu da je procijena iznosa poreske obaveze zasnovana na broju od 38 sveštenika MCP, koji su bili prijavljeni do 2010. godine, po podnošenju potrebne dokumentacije izvršeće se zaduženje poreske obaveze, „čime će biti potvrđena izjava Mugoše da je dug Mitropolije višemilionski”.

– Koliko je nizak stepen poštovanja poreskih propisa od MCP-a najbolje govori i podatak da je ta vjerska organizacija za devet godina (2011. do 2019. godine) izvršila uplate za dva sveštenika koji su stekli uslov za odlazak u penziju putem individaulnih računa, a ne preko računa Mitropolije – piše u saopštenju PU.

Time je, kako su kazali iz PU, prekršen Zakon o objedinjenoj registraciji i naplati, poređenja radi, Mešihat Islamske zajednice za isti period je prijavio na osiguranje 123 vjerska službenika.

Iz PU su naglasili da aktivnost povećanja stepena poreske discipline nije usmjerena samo na Mitropoliju.

Vl.O.
Vučić: Srbija će platiti dug SPC
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da će Srbija će, ako treba, pomoći SPC u Crnoj Gori, kako se ne bi oduzimale svetinje.

Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitroplija ne plati dug dobrovoljno, naplata biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.

– Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliiji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi uduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo – poručio je Vučić gostujući na Prvoj TV.


DF: Znali smo da Srbija neće ostaviti bez podrške eparhije SPC u Crnoj Gori
Demokratski front (DF) pozdravio je juče izjavu predsjednika Srbije da će ta država da plati sve što treba za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori.
– Naša pomjesna SPC postoji na čitavom zemljinom šaru, ali je samo tako grubo ugrožena u malenoj Crnoj Gori. Ovdje režim izmišlja njene poreske i finansijske dugove i želi da navodne dugove naplaćuje tako što će otimati njenu imovinu – rekao je Andrija Mandić, koji je kazao da su znali da Srbija neće ostaviti bez podrške eparhije SPC u Crnoj Gori.
Dodao je da je Srpskoj kući, koju je država Srbija finansirala i darivala srpskom narodu u Crnoj Gori, nezakonito spriječen povraćaj PDV-a a istovremeno su firme bliske režimu na osnovu lažnih faktura, koje nikada nisu realizovane, dobijale povraćaj PDV-a.
– Jednaku zahvalnost dugujemo i za informaciju da je Srbija iz centara odlučivanja u Beogradu udaljila stranu agenturu koja je prvenstveno radila protiv srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori – kazao je Mandić.
Istakao je da srpska solidarnost koja se pokazuje na svakom mjestu i u svakoj prilici je najbolja i najsnažnija podrška njihovim legitimnim zahtjevima da odbrane „sopstveno pravo na opstanak na prostoru koji su svojom žrtvom obilježili i očuvali naši preci”.


Simović: Vučić da ostavi Crnu Goru na miru
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović reagovao je na izjave predsjednika Srbije ističući da je to još jedna potvrda direktnog miješenja u unutrašnje stvari Crne Gore. Poručio je Vučiću da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.
Simović je dodao da to nije prvi put da Vučić radi, ali da je ovog puta bilo neuobičajeno i brzo reagovanje predsjednika druge države, na izjavu direktora Poreske uprave Crne Gore.
– On „velikodušno” nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže „da nam ne bi oduzimali svetinje”. O kojim svetinjama govori predsjednik Vučić? Direktor Poreske uprave je jasno saopštio da bi se u slučaju neizmirivanja dug Mitropoloije-crnogorsko primorske (MCP) eventualno naplatio sredstvima sa računa ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama – rekao je, između ostalog, Simović.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"