Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučinić osumnjičen za utaju 5,8 miliona * Učenik izboden u školskom dvorištu * Za otpremnine fali 12,5 miliona * Švercerima javljali gdje su patrole * Donald Tramp tražio uslugu za uslugu od Ukrajine * Uslov borba protiv pranja novca * Đukanović i Tači ruše Vučića
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-11-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miodrag Lekić, predsjednik Demosa:
– Vlada pospješuje stambenu korupciju.

Vic Dana :)

Momak u taksiju jede čokoladu i taksista mu kaže: „To će ti uništiti zube.”
Momak odgovara: „Moj djed je živio 102 godine.”
„Zato što je jeo čokoladu?”, pita taksista.
„Ne, nego zato što je gledao svoja posla!", momak će otresito.


Učitelj kaže djeci: „Djeco, napišite za domaći zadatak malo duži tekst od 200 riječi. Pisaćete o tome kako ste proveli vikend."
Perica je domaći zadatak ovako napisao:
„U subotu sam crvenom bojom obojio klupu u dvorištu. To je devet riječi. Ostalih 191 riječi izgovorio je moj tata, kad je na tu, tek obojenu klupu, sjeo! Ne smijem napisati šta je sve izgovorio."Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2019-11-11 SUPRUGA SLAVOLJUBA STIJEPOVIĆA NOVCEM NEPOZNATOG PORIJEKLA KUPILA VRIJEDNU IMOVINU
Zgrada u kojoj je Stijepovićeva supruga kupila stan i dvije garaže za ukupno 175.000 eura Potrošila 215 hiljada koje nije prijavila MANS je došao do podataka da je supruga Slavoljuba Stijepovića, Ljiljana za kupovinu stana, dvije garaže i luksuznog terenca „audi Q3“ potrošila 215.000 eura za koje u zvanično prijavljenim podacima ne postoji jasan dokaz o porijeklu
Dan - novi portal
Ljiljana Stijepović supruga Slavoljuba Stijepovića, višegodišnjeg državnog funkcionera koji se sumnjiči za pranje novca, na kupovinu nekretnina i vozila potrošila je preko 215.000 eura koji nijesu prijavljeni u imovinskom kartonu njenog supruga, otkriva Istraživački centar MANS-a.

Prema fakturi do koje je došao MANS, Stijepovićeva je početkom 2013. godine potrošila skoro 39.000 eura na kupovinu luksuznog terenskog automobila „audi Q3“. U izvještaju o prihodima i imovini za tu godinu Slavoljub Stijepović je prijavio novo vozilo, ali ne i porijeklo novca kojim je automobil kupljen. U trenutku nabavke automobila porodica Stijepović nije imala ušteđevinu niti su prijavili bilo kakav kredit kojim se mogla opravdati nabavka luksuznog terenca. Slično je i sa redovnim prihodima porodice Stijepović koji su 2013. godine iznosili oko 20.000 eura, tek polovinu sume koju su te godine izdvojili za kupovinu Ljiljaninog „audija“.

Na pitanje o porijeklu blizu 39.000 eura za nabavku „audija“, iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, čiji je Stijepović generalni sekretar, odgovorili su da je vozilo „plaćeno u nekoliko rata, a iz redovnih prihoda porodičnog domaćinstva“. U imovinskom kartonu Stijepovića nema informacija o kupovini vozila na rate, niti o ušteđevini iz koje se ona mogla finansirati. Na zahtjev za detaljnije informacije o kupovini vozila na rate, iz kabineta u kom Stijepović radi nijesmo dobili odgovor.

Međutim, to i nije jedina imovina Ljiljane Stijepović čije porijeklo se ne može objasniti zvanično prijavljenim prihodima njene porodice. Naime, Slavoljub i Ljiljana žive u četvorosobnom stanu, površine od 121m2, koji se nalazi u Podgorici u dijelu grada Preko Morače. Dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a pokazuje da je stan plaćen 145.000 eura. Kupoprodajni ugovor je zaključen 2005. godine, kada je Ljiljana uplatila 50.000 eura, dok je ostatak isplaćen u nekoliko rata do kraja 2008. godine. Istovremeno, Stijepovićeva je potrošila još 30.000 eura na kupovinu dva parking mjesta u podzemnoj garaži zgrade u kojoj je stekla već pomenuti stan.

Zvanični podaci o prihodima i imovini Slavoljuba Stijepovića pokazuju da su ukupni prihodi njegove porodice u periodu od 2005. do 2008. godine iznosili oko 62.000 eura. Na pitanje od kojih sredstava su kupljene vrijedne nekretnine, iz kabineta Stijepovića je odgovoreno da je stan Ljiljane Stijepović „obezbijeđen kroz nasledstvo“. Ipak, u imovinskim kartonima za pomenuti period nije prijavljeno bilo kakvo nasleđe ili drugi izvor finansiranja kupovine ovih nekretnina.

Istraživački centar MANS-a i „Dan“ su u nekoliko navrata pokušali da dobiju detaljno pojašnjenje o porijeklu 215.000 eura koliko su plaćeni nekretnine i vozilo, ali do objavljivanja ovog teksta iz kabineta Stijepovića nijesmo dobili odgovor na pitanja koja smo im proslijedili.

Lazar Grdinić (MANS)
„Agencija je garant da je imovina Stijepovića stečena legalno“
Umjesto konkretnog odgovora na pitanje – na koji način je stečena sporna imovina, iz kabineta Slavoljuba Stijepovića su naveli da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) od njega nikada nije tražila da dokaže porijeklo imovine koja se vodi na Ljiljanu.

– Slavoljub Stijepović je u skladu sa obavezama iz Zakona o sprečavanju korupcije, koji ga kao javnog funkcionera obavezuje na dostavljanje izvještaja o svojoj imovini i prihodima, kao i imovini i prihodima bračnog supružnika, uredno podnio isti za svaku godinu od trenutka primjene ovog zakona. Shodno tome, a na osnovu članova 23 i 24 Zakona o sprečavanju korupcije, uredno je prijavio svojinu na nepokretnim i pokretnim stvarima svog supružnika, kao i sve druge obaveze po ovom osnovu. Koristimo priliku i da Vas podsjetimo da u skladu sa članom 30 Zakona o sprečavanju korupcije, ASK provjerava podatake iz izvještaja upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima. Istim članom se precizira da, ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda, što nikada nije bio slučaj kada je u pitanju imovina supruga gospodina Stijepovića. Imajući u vidu sve navedeno, koristimo priliku da Vas obavijestimo da je supruga Slavoljuba Stijepovića dostavila sve neophodne podatke precizirane članovima 23 i 24 Zakona o sprečavanju korupcije – naveli su u odgovorima.

Sa druge strane, ASK se od svog osnivanja proglašava nenadležnim za postupanje u slučajevima koji se odnose na period prije 2016. godine, što jedan od razloga za to što nije provjeravala imovinu Stijepovića.


„Koverta“ nedovoljna za suspenziju
Slavoljub Stijepović je višegodišnji državni funkcioner i istaknuti član DPS-a. Od februara ove godine sumnjiči se za krivično djelo „pranje novca putem pomaganja“, i to nakon što se na snimku koji je objavio biznismen Duško Knežević vidjelo da preuzima kovertu sa 97.500 eura, za koje postoji sumnja da su utrošene za potrebe kampanje DPS-a za parlamentarne izbore održane 2016. godine. Specijalno državno tužilaštvo je nedavno objavilo da je proširilo istragu protiv Stijepovića, a „Danu“ je tada iz SDT-a nezvanično potvrđeno da se vodi istraga o još 30.000 eura koje je Stijepović navodno uzeo od Kneževića. Od januara ove godine, kada je i otvorena afera „Koverat“, nema informacija o tome da je Stijepović zbog tužilačke istrage suspendovan sa funkcije generalnog sekretara predsjednika Crne Gore, a za to vrijeme on se redovno pojavljivao na zvaničnim državnim svečanostima.


„Agencija je garant da je imovina Stijepovića stečena legalno“
Umjesto konkretnog odgovora na pitanje – na koji način je stečena sporna imovina, iz kabineta Slavoljuba Stijepovića su naveli da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) od njega nikada nije tražila da dokaže porijeklo imovine koja se vodi na Ljiljanu.

– Slavoljub Stijepović je u skladu sa obavezama iz Zakona o sprečavanju korupcije, koji ga kao javnog funkcionera obavezuje na dostavljanje izvještaja o svojoj imovini i prihodima, kao i imovini i prihodima bračnog supružnika, uredno podnio isti za svaku godinu od trenutka primjene ovog zakona. Shodno tome, a na osnovu članova 23 i 24 Zakona o sprečavanju korupcije, uredno je prijavio svojinu na nepokretnim i pokretnim stvarima svog supružnika, kao i sve druge obaveze po ovom osnovu. Koristimo priliku i da Vas podsjetimo da u skladu sa članom 30 Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija za sprečavanje korupcije vrši provjeru podataka iz Izvještaja upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima. Istim članom se precizira da, ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda, što nikada nije bio slučaj kada je u pitanju imovina supruga gospodina Stijepovića. Imajući u vidu sve navedeno, koristimo priliku da Vas obavijestimo da je supruga Slavoljuba Stijepovića dostavila sve neophodne podatke precizirane članovima 23 i 24 Zakona o sprečavanju korupcije – navodi se u odgovorima.

Sa druge strane, ASK se od svog osnivanja proglašava nenadležnim za postupanje u slučajevima koji se odnose na period prije 2016. godine, što jedan od razloga za to što nije provjeravala imovinu Stijepovića.


„Koverta“ nedovoljna za suspenziju
Slavoljub Stijepović je višegodišnji državni funkcioner i istaknuti član DPS-a. Od februara ove godine sumnjiči se za krivično djelo „pranje novca putem pomaganja“, i to nakon što se na snimku koji je objavio biznismen Duško Knežević vidjelo da preuzima kovertu sa 97.500 eura, za koje postoji sumnja da su utrošene za potrebe kampanje DPS-a za parlamentarne izbore održane 2016. godine. Specijalno državno tužilaštvo je nedavno objavilo da je proširilo istragu protiv Stijepovića, a „Danu“ je tada iz SDT-a nezvanično potvrđeno da se vodi istraga o još 30.000 eura koje je Stijepović navodno uzeo od Kneževića. Od januara ove godine, kada je i otvorena afera „Koverat“, nema informacija o tome da je Stijepović zbog tužilačke istrage suspendovan sa funkcije generalnog sekretara predsjednika Crne Gore, a za to vrijeme on se redovno pojavljivao na zvaničnim državnim svečanostima.
Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"