Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Uslovno za pranje para od kokaina, kućni pritvor za izdavanje konja * Spriječimo DPS da kupi 5.000 glasova * Kako smo spasili Rudnik uglja spasimo i Aerodrome * Sjever dnevno napusti pet stanovnika * Merkel pozvala Evropu da brani slobodu i demokratiju * Ključni problemi pranje novca i korupcija * Ubrzati proširenje na Zapadni Balkan
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-11-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Jasminka Milošević, profesorica filozofije :
– Naš sistem je u raspadu, jer kada kao profesor u gimnaziji maltene ne možeš da se hraniš ili liječiš, onda je sve jasno.

Vic Dana :)

Dolazi Mujo kući, ulazi i samo se odjednom čuje BAAAAM!
Prodere sa Fata sa sprata:
- Mujo, šta je to palo?!
- Kaput - odgovara on.
- A kako se kaput toliko čuje?
- Bio ja u njemu.

– Uči da se ne udaš kao ja!
– Ali, tata, pa ti si muško!
– Zato ti i kažem.

Kaže učiteljica Perici:
– Perice, navedi mi jednu slučajnost. Perica: – Moji mama i tata su se vjenčali na isti dan!

Mali Mujica za vrijeme ručka pita Muju: - Babo a što s’ ti oženio mater? Mujo ljutito ustaje od stola pa kaže: - Vidiš, bona, ni malome nije jasno!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2019-11-07 NEVRIJEME PARALISALO VEĆI DIO DRŽAVE, NAJKRITIČNIJE U PODGORICI, NIKŠIĆU I KOLAŠINU
Naselje Miločani pod vodom POTOP Nikšićki vatrogasci sinoć oko 17 časova uspjeli su čamcima da evakuišu osam članova porodica Nikolić i Vujović iz poplavljenog Broćanca Od 15 sati do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na putu Podgorica - Kolašin, kod tunela 7,8 i 9 zbog vodenih bujica. Obustavljen je i saobraćaj na putu preko Mateševa za Podgoricu, saopštili su iz AMSCG Rijeka Zeta se konstantno izliva iz svog korita pa je poplavljena većina objekata u njenoj blizini u naseljima Glibavac, Mokra Njiva, Rastovcu, Brezoviku, Manitovcu
Dan - novi portal
Obilne padavine i snažno nevrijeme paralisali su juče veći dio države. U mnogim mjestima kuće su poplavljene, odroni su blokirali puteve, evakuisano je stanovništvo, a najkritičnije je bilo na području Nikšića, Kolašina, Podgorice, Herceg Novog... Iz AMSCG su saopštili da se zbog obilnih padavina saobraća otežano, a na pojedinim dionicama saobraćaj je obustavljen.
-Od 15 sati do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na putu Podgorica - Kolašin, kod tunela 7,8 i 9 zbog vodenih bujica. Obustavljen je i saobraćaj na putu preko Mateševa za Podgoricu, saopštili su iz AMSCG i preporučili putnicima koji idu prema Srbiji da koriste put preko Žabljaka i Pljevalja i granični prelaz Jabuka.
Nikšićki vatrogasci sinoć oko 17 časova uspjeli su čamcima da evakuišu osam članova porodica Nikolić i Vujović iz poplavljenog Broćanca.
Darko Nikolić, koji je bio među evakuisanima, kazao je da je voda prodrla u njegovu kuću i u kuće njegovih stričeva, poplavljeni su im svi pomoćni objekti i pričinjena velika materijalna šteta. Ista situacija je, rekao je Nikolić, i u domaćinstvima čije su kuće nedaleko od njihovih.
Voda je poplavila gotovo sve objekte porodica Stevović, Delibašić, Vuković u selu Crni Do, ispod planine Pusti lisac. Mjesto je od Nikšića udaljeno više od 35 kilometara i tokom dana ekipe vatrogasaca zbog velikog obima posla nijesu uspjele da dođu do tog sela gdje, kako mještani tvrde, nikad ranije nije bilo poplava.
Od ponedjeljka u problemu je i jedan broj mještana sela Crnodoli, a prvi sprat kuće sa svim pokućstvom mještanina Dušana Markovića je pod vodom.
-Pola metra vode je već u kući, kanalizacija izbija na sve strane, a sve što je bilo oko objekta voda je odnijela-drva, sijeno... Čekam da vatrogasci dođu, znam da imaju mnogo posla, i pomognu mi da iz štale evakuišem kravu i svinje, rekao je Marković.
Voda i kanalizacija prodrli su i u kuću njegovog komšije Đoka Damjanovića, a zbog situacije sva okolna domaćinstva u selu isključena su sa elektromreže. U Službi zaštite i spasavanja, prema riječima komandira Veselina Gardaševića, raspodijeljeni su po ekipama koje su konstantno na terenu. Juče tokom dana imali su blizu 100 intervencija na području Nikšića.
-Naša služba posjeduje jedan čamac, a juče smo od Direktorata za vanredne situacije dobili još jedan i čovjeka koji će biti s nama da nam pomaže u slučaju evakuacija, rekao je Gardašević.
Rijeka Zeta se konstantno izliva iz svog korita pa je poplavljena većina objekata u njenoj blizini u naseljima Glibavac, Mokra Njiva, Rastovcu, Brezoviku, Manitovcu. Put od Nikšića prema Gornjem Polju kod brezovičkog mosta juče je ponovo zabranjen za saobraćaj jer ga je Zeta preplavila. Nivo vode u Miločanskom potoku juče tokom dana dodatno je povećan, pa je voda poplavila kuće i pomoćne objekte gotovo svih domaćinstava koja žive uz taj vodotok. U područnom odjeljenju škole „Ivan Vušović“ u Miločanima od ponedjeljka nema nastave. Probleme od poplava od juče ima i većina žitelja sela Šipačno.
Obilna kiša, koja je juče zahvatila područje opštine Herceg Novi, izazvala je plavljenje brojnih javnih površina, a najkritičnije je bilo na Jadranskoj magistrali u Meljinama, kod kružnog toka, kojom zbog bujičnih voda i izlivanja potoka Nemila, nisu mogli saobraćati ni autobusi gradskog prevoza. Sabraćaj se preusmjeravao na naselje Savina.
Nadležni kažu da, uprkos tome što su na vrijeme očistili kanale i vodotokove, oni nisu mogli primiti 90 litara kiše po metru kvadratnom, koliko je palo za svega dva sata. Poplavljene su javne površine i saobraćajnice kod kružnog toka u Meljinama, na Škveru, u Igalu, Savini i na rivijeri.
Prema riječima Marije Bošković, načelnice Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, kol centar je primio oko 30 poziva.
-Uglavnom je riječ o plavljenju prizemlja ugostiteljskih i stambenih objekata. Ekipe su na terenu izlaze po prijavama građana i evidentiraju činjenično stanje, kazala je Boškovićeva.
Da je najkritičnije bilo kod kružnog toka u Meljinama, potvrdio je i Zlatko Ćirović, komandir Službe zaštite i spasavanja.
-Na ovom području se izlio potok Nemila koji je nabujao i ugrožava magistralni put i okolne objekte. Apelujem da niko ko nema potrebe ne ide vozilima prema kružnom toku, jer stvara se saobraćajni čep, a vozila ometaju intervencije službi koje rade na raščišćavanju, kazao je Ćirović.
Obilne padavine praćene jakim južnim vjetrom prouzrokovale su brojne probleme na teritoriji opštine Kolašin, kako u gradu tako i u prigradskim naseljima, a već u ranim popodnevnim satima situacija je postala alarmantna. Formiran je opštinski tim za zaštitu i spasavanje, a predsjednik opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović se dopisom obratio Mirsadu Muliću, direktoru Direktorata za vanredne situacije.
-Zbog obilnih padavina na teritoriji opštine Kolašin došlo je do povećanja nivoa vode u rječnim tokovima što je dovelo do izlivanja rijeka na više lokacija, takođe dolazi do povremenog prekida saobraćaja u više pravaca na magistralnom putu, kao i na lokalnim putevima. Određeni broj objekata je već poplavljen i postoji mogućnost daljeg ugrožavanja gradskih i prigradskih naselja koja gravitiraju uz pomenute rječne tokove. Kako su materijalni i tehnički resursi opštine Kolašin skromni i nedovoljni, a pogotovo u pogledu dostupne građevinske mehanizacije, da se uspješno suprotstavimo mogućim štetama ovim putem vam se obraćamo da hitno preduzmete aktivnosti i radnje iz vaše nadležnosti i ostvarite koordinaciju s nadležnim državnim organima i službama na rješavanju postojeće situacije, navodi se u dopisu kojeg je Bulatović uputio Muliću, dodajući da je opštinski tim za zaštitu i spasavanje obišao ugrožene lokacije i da su preuzeli mjere na prevenciji mogućih šteta i saniranju postojećih.
-Mehanizacija je trenutno na terenu ili se uputila ka svim područjima gdje je situacija kritična. Ugroženi su neki objekti u naseljima Gornji i Donji Pažanj, Mekića Polje, kao i objekti i imanja u Blatini, Bistrici, Sjerogoštu i Lugovima. Probleme je stvorilo izlivanje rijeka Plašnica, Pčinja, Tara, a u naseljima nabujali potoci- rekao je Bulatović.
Direktor direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić odgovorio je na dopis predsjednika, ističući da su upoznati sa situacijom u Kolašinu.
-Saglasni smo da se kapaciteti Vojske Crne Gore, koji su na raspolaganju stave u funkciju Sistema za zaštitu i spasavanje i saniranje posledica nepogoda u opštini Kolašin, naveo je Mulić.
Vatrogasci su intervenisali na nekoliko lokacija, gdje je voda prodrla u podrume kuća ili u turističko-ugostiteljske objekte.
Prema riječima nečelnika kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti Milije Vukanića, nekoliko odrona na magistrali u Sjerogoštu uklonila je mehanizacije Crnagoraputa i privatnih preduzeća. Raščišćeni su odroni i od Crkvina do Kolašina. Ipak, iz policije kažu da je na putu i dalje dosta vode, te da se situacija iz sata u sat mijenja.
Rijeka Plašnica, kako javljaju mještani, ugrožava imanja, mostove, stambene i pomoćne objekte u nekoliko kolašinskih sela. Oba mosta kod stare Ciglane su poplavljena. Ugroženo je nekoliko imanja u Lipovskoj Bistrici, kao i objekti domaćinstva Dragović. Na Blatini je, prema riječima mještana, takođe, ugroženo nekoliko imanja. Ugrožena su i imanja u selu Lugovi, dok je situacija pored benzinske pumpe alarmantna.
Zbog obilnih padavina koje su uslovile povećano zamućenje vode na vodoizvorištima gradskog vodovoda, Kolašincima se savjetuje da vodu prije upotrebe prokuvaju.
Velika količina kiše koja je juče tokom prijepodneva pala na području bjelopoljske opštine pričinila je dosta problema pojedinim domaćinstvima, kazao je Senad Pačariz, rukovodilac RJ „Čistoća” i koordinator svih radnih jedinica u Komunalnom preduzeću „Lim”.
-Trenutno je najkritičnije u naselju Nedakusi. Takođe, poplavljen je magistralni put u Rakonjama, jer su bujični potoci sa brda nanijeli opalo lišće i sasušene grane i začepili propuste , kazao je Pačariz.

B.B.-J.Š.-K.M.-M.N.
Crvena voda prodire u selo Kuti
Enormne količine vode već drugi slivaju se iz rudokopa iznad sela Kuta u Župi nikšićkoj. Tokom dana najugroženije je bilo domaćinstvo Radoja Laketića kojem je voda crvene boje zbog rude boksita prodrla u pomoćne objekte i dio prostorija u kući.

-Čitavo imanje mi je nagrđeno, sve je zagađeno. Slično se dešavalo i prije dvije godine, ali u manjoj količini i nije prodiralo u kuću i ostale objekte. Dolazili su predstavnici Opštine i firme „Uniprom metali“, rekli su da će vidjeti šta uraditi, rekao je juče Laketić.

Crvena bujica oštetila je imanja porodica Tomić i Rašković, a voda je sa sobom donijela i na tone kamenja. Mještanin Milutin Tomić ističe da slični problemi datiraju od prije više od 15 godina, a da je tadašnja firma Rudnici boksita izbjegavala da ih riješi. Firma „Uniprom metali“, koja poslednjih nekoliko godina gazduje imovinom Boksita i koristi rudokope u Župi, angažovala je svu raspoloživu mehanizaciju koja radi na produbljivanju odvodnih kanala i uklanjanju kamenja i pijeska koje bujica nanosi na imanja Župljana.


Morača porasla do 10 metara
Vodostaj na rijeci Morači juče do 13 časova iznosio je gotovo 10 metara. Za samo 12 sati Morača je narasla tri i po metra, javljaju hidrolozi. Rekordni registrovani vodostaj na Morači je 12,26 metara.
–U porastu je i rijeka Zeta kod Danilovgrada gdje je juče vodostaj izmjeren 928 centimetara. Podaci sa Plavnice pokazuju da je vodostaj Skadarskog jezera porastao za 20-ak centimetara u odnosu na jučerašnji dan, što je daleko od rekordnog nivoa koji je uzrokovao poplave na tom području – kažu hidrolozi.
Ekipa Vodovoda i kanalizacije intervenisala je na tuškom podvožnjaku i na podvožnjaku na obilaznici. „Putevi” su čistili odron na putnom pravcu Vranjićke njive- stari put za Danilovgrad. Radilo se i na iskopu drenažnog kanala u Ulici Vladimira i Kosare, kao i na uklanjanju odrona u Mosorskoj ulici. U.S.
Zatvoren putni pravac Mojkovac –Đurđevića Tara

Zbog nevremena koje je zahvatilo dijelove kanjona rijeke Tare, putni pravac Mojkovac –Đurđevića Tara je zatvoren za saobraćaj. Na tom putnom pravcu postoji rizik od odrona, a juče je Podgorički vremeplov objavio fotografiju automobila na koji se obrušilo kamenje i zemlja. Iz OKC-a su saopštili da u pomenutom slučaju nije bilo povrijeđenih, a automobil je oštećen.
B. Je.


Opasnost za priobalje
Skadarskog jezera i Bojane
Iz Direktorata za vanredne situacije upozorili su da je zbog najavljenih obilnih padavina u Albaniji, moguće usložnjavanje situacije u dijelu priobalja Skadarskog jezera i rijeke Bojane.
-Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluje još jednom na građane da usklade svoje aktivnosti sa meteorološkom situacijom, kao i da se pridržavaju uputstava koje dobijaju od nadležnih državnih i opštinskih organa – saopšteno je iz MUP-a.
Podsjećaju da su prethodnih dana i juče na području Crne Gore registrovane velike količine padavina koje pričinjavaju određene probleme.
-Naročito je kritično na području opština Nikšić i Kolašin, što je dovelo do ugrožavanja stambenih i poslovnih objekata i drugih materijalnih dobara. Situacija na ugroženim područjima zahtijeva višednevni neprestani rad pripadnika službi zaštite i spasavanja, komunalnih i drugih službi u jedinicama lokalne samouprave – navodi se u saopštenju. A.O.


Kritično i u Mojkovcu/>Sutuacija je juče bila dramatična i na području mojkovačke opštine. Ulice su bile poplavljene, Dom zdravlja je jedno vrijeme bio bez struje, a najkritičnije je bilo u naselju Ambarine blizu željezničke stanice gdje je voda prodrla u neke objekte.
Prema riječima komandira mojkovačke Službe zaštite i spasavanja Dragana Markovića, saobraćaj na regionalnom putu Mojkovac – Žabljak i Mojkovac – Kolašin juče popodne je bio u prekidu.
-Tri kuće u Babića Polju su bile ugrožene. Uspjeli smo da zaštitimo objekte, kazao je Marković.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"