Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milo da ne širi govor mržnje * Lakić: Objaviću snimke o "Vardar grupi" * Odbijeno izručenje Saše Sinđelića * Kokainom snabdijevao Kotorane i klan iz Tuzi * Sutjeska preko Slovana do APOEL-a * „Odupri se” postaje NVO * Prijete mi ubistvom zbog imovine koju smo kupili
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-06-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki:
– Vlada radi za interese „Velike Albanije”.

Vic Dana :)

Ide čovjek ulicom i naleti na razbojnika:
– Ruke u vis! Pare ili život!“
Čovjek: – Ali … ja sam oženjen.
Razbojnik:
– Kakve sad to veze ima?
Čovjek:
– Pa ja nemam ni pare ni život.

Čak Noris je jedini čovjek koji je uspio da ubijedi svoju babu da nije gladan.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2019-06-16 TROJIČINDANSKI SABOR U PODGORICI SABRAO HILJADE VJERNIKA, U PROGLASU EPISKOPA I SVEŠTENSTVA PORUČENO
Hiljade vjernika ispred hrama Žešća odbrana svetinja ako se ne povuče zakon Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava, poručio je vladika Joanikije na Trojičindanskom saboru Predlogom zakona priprema se otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posledicama, upozoreno je u proglasu
Dan - novi portal
Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica produbljuju se podjele u ionako podijeljenom crnogorskom društvu i bez ikakve potrebe iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na vjerskoj i etničkoj osnovi, poruka sa jučerašnjeg Trojičindanskog sabora, održanog ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koji je sabrao hiljade vjernika. Upozoreno je da predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori ne kriju da je predlog zakona zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, od kojih je više od 95 odsto državljana Crne Gore. Na skupu je od Vlade zatraženo da povuče predlog zakona i donese novi, usklađen sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima.

Proglas je pročitao episkop budimljansko-nikšićki, vladika Joanikije, koji je kazao da predlog zakona, koji je 16. maja ove godine utvrdila Vlada Crne Gore, nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Budimljansko-nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske, koje, kako je rekao, imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora.

– Predlog zakona je pripremljen jednostrano, isključivo od predstavnika Vlade Crne Gore, kome nije prethodio istinski, javni, transparentni i stalni dijalog predstavnika državne vlasti sa predstavnicima naše Crkve i drugih vjerskih zajednica. Prekršene su i brojne odredbe obavezujuće, propisane procedure. Crkva i vjerske zajednice su bile diskriminisane od početka netransparentne i zakulisne pripreme veoma lošeg nacrta do utvrđivanja još goreg predloga zakona. I pored više zahtjeva, predstavnicima naše Crkve nije omogućeno učešće u radnoj grupi za izradu zakona. Do danas nije poznato ko su članovi radne grupe i da li ona uopšte postoji. Ni u jednoj fazi ovog postupka nijesmo imali pravo na učešće, što predstavlja presedan svoje vrste – saopštio je vladika Joanikije.

Poručio je da je više nego jasno da se predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa, kako je rekao, zlokobnim i nesagledivim posledicama.

– Zakon, dakle, nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovijesti i pravnog položaja Crkve i vjerskih zajednica, već isključivo protiv Crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vjernika koja im pripadaju i po Božjem i po ljudskom pravu. Pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja je, sudeći po tim izjavama, samo sredstvo da se ostvaruju ideološki i politički ciljevi. I to sve da bi se, sa pozicija javne vlasti, kršio Ustav Crne Gore i na brutalan i nasilan način, kako je najavljeno sa najvažnijih državnih adresa, stvarala lažna crkvena organizacija kao „državna vjerska zajednica“ u sekularnoj državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države – poruka je mitropolita Amfilohija, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, mileševskog Atanasija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, dioklijskog Metodija, umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasije, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, koju je pročitao vladika Joanikije.

Vladika Joanikije je kazao da pored pripreme pljačke crkvene imovine, postoje i druga pitanja koja duboko vrijeđaju dostojanstvo, počev od toga, kako je upozorio, da se Crkva i vjerske zajednice na prikriven način zapravo prikazuju kao kriminalne organizacije.

– Stvar je dovedena do apsurda, jer se Crkva koja je vjekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnavljala svetinje služeći u njima svete službe Božje, optužuje da je navodno „nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem“ iz vremena Kraljevine Crne Gore. I umjesto da kao i sve druge države u Evropi, državna vlast u Crnoj Gori izvrši restituciju i obeštećenje za imovinu koju je od Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice, oduzela komunistička vlast, danas se priprema oduzimanje svetinja i pljačka crkvene imovine od strane sekularne državne vlasti – naglasio je vladika Joanikije.

Umjesto uvažavanja i ostvarivanja saradnje radi opšteg dobra i napretka zajednice, kako je rekao vladika Joanikije, državna vlast nastoji da ukine ranije stečene i priznate statuse pravnih lica tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, odnosno da izvrši njihovu likvidaciju u pravnom smislu, kako bi se one ponovo osnivale i evidentirale.

– Postoje desetine drugih primjera koji nepobitno svjedoče antivjerski karakter predloga zakona i najavljuju anticrkvene aktivnosti državne vlasti. Istina, u predlogu zakona nema odredbe po kojoj se zabranjuje hrišćanstvo. Ali, to se, shodno duhu ovog akta i ciljevima koje vlast želi njime da postigne, zapravo podrazumijeva i samo po sebi nameće kao zabrana – ocijenjeno je u poruci sa Trojičindanskog sabora.

Episkop budimljansko-nikšićki je naglasio da je Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori do sada preduzeo brojne aktivnosti kako bi se nadležnim organima i relevantnim međunarodnim subjektima argumentovano ukazalo na sve problematične i neodržive odredbe predloga zakona, ali i na, kako je rekao, ozbiljne probleme koje bi navedeni zakon proizveo.

– Naša Crkva ne traži nikakve privilegije, niti bilo kakve zabrane, nego samo i jedino poštovanje prava na slobodu vjere i imovinu svih, pa i Pravoslavne crkve i njenih vjernika, i to u sopstvenoj državi koju su stvarali i za koju su ginuli njihovi preci sa crnogorskim mitropolitima na čelu – poručio je vladika Joanikije.

Istakao je da je Crkva dužna da svjedoči Hrista raspetog i vaskrslog svima i u svako vrijeme, ali i da su dužni da čuvaju dostojanstvo, identitet i svetinje Crkve kojoj pripadaju i kojoj su kroz svu istoriju Crne Gore pripadali i naši preci.

– Neka Sveta i živonačalna Trojica, Bog ljubavi, izlije svoju bogatu milost i povrati razum i spokoj među sve vjernike i ljude dobre volje da, po riječima patrijarha Pavla, budemo i ostanemo ljudi. Iz tih razloga, zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se pred Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja zavjetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote naših svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka – istakao je vladika Joanikije.

Kako je rekao, neophodno je da se „onako kako Bog zapovijeda i kako ljudski zakoni uređuju, a to nije u suprotnosti jedno sa drugim, otvori javni i institucionalni dijalog Vlade sa crkvama i vjerskim zajednicama kako bi se pristupilo pripremi novog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica po mjeri Božije i istinske ljudske pravde, uz poštovanje svih ljudi, vjera i različitosti“.

– Vlada Crne Gore ima obavezu da pripremi zakon koji će obezbijediti ravnopravnost i jednakost i koji će dobrovoljno biti poštovan i primjenjivan od svih zajedno i od svakoga pojedinačno. Samo na taj način Crna Gora može da bude sigurna da je kuća svih njenih građana, a posebno vjernika kao najbrojnije populacije crnogorskog društva. U suprotnom, i na način na koji je to predviđeno predlogom zakona, produbljuju se podjele u ionako podijeljenom crnogorskom društvu i bez ikakve potrebe iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na vjerskoj i etničkoj osnovi – upozorio je episkop Joanikije.

Trojičindanskom saboru prethodila je liturgija koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je u obraćanju vjernicima kazao da vjekovima ljubavlju ratuju protiv zla i tame. Mitropolit je pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, i da ne stvara razdore i mržnju.

– Samo ljubavlju mi ratujemo kroz vjekove protiv zla, grijeha, protiv smrti, protiv bezbožništva i protiv nečovječstva. To je ono naše čime se mi branimo i čime svjedočimo da smo sinovi svjetlosti, a ne sinovi tame. Nema čovječnosti bez onoga što je božansko. Nažalost, ovdje kod nas se na bogoubistvu rađalo krvavo bratoubistvo i možda rijetko gdje u svijetu kao što se to dogodilo u Crnoj Gori. Bratoubistvo u ime Marksa i Engelsa, Staljina i Broza, koje je zatrovalo mnoga ljudska srca mržnjom, diobama, svađama i onim što razara jedinistvo i zajedništvo u narodu i zemlji – naglasio je mitropolit.

Poručio je da postoje dvije vrsta sabora na zemlji.
– To je sabor u ime Božanske ljubavi, Boga oca, sina i duha svetoga. Sabor koji je sabor ljubavi prema Bogu i jednih prema drugima, ljudima. Drugi sabor je oko demonske, satanske sile, koja nosi zlo, mržnju, razdore, skrnavi ljudsko biće – upozorio je mitropolit Amfilohije.

Trojičindanski sabor, kako je rekao, moli se i traži od onih koji su danas na vlasti u Crnoj Gori da se iscijeli taj bratoubilački i bogoubilački duh.

– Zato oni koji bi htjeli da skrnave mošti svetitelja naših, da razbijaju te sabore, oko ćivota Svetog Vasilija, Svetog Petra Cetinjskog i ove i ovakve sabore, neka se vrate sebi, svojoj savjesti, Bogu – pozvao je vladika cetinjski.

A.O.

Sušta suprotnost slobodi vjere i toleranciji
Vladika Joanikije je istakao da predlog zakona, u znatnom broju njegovih odredbi, predstavlja suštu suprotnost svemu što je sloboda vjere, tolerancija i dijalog u njihovom savremenom i svevremenom izrazu, koji vode ka normativnom regulisanju pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica.

– Pravo na slobodu vjeroispovijesti u njegovom individualnom i kolektivnom aspektu mora biti svuda u istom obimu i izrazu. Crna Gora, u tom pogledu, ne može i ne smije da predstavlja izuzetak. Crnoj Gori jeste potreban novi zakon u ovoj oblasti, ali zakon koji će biti pripremljen sa pažnjom, u atmosferi dijaloga i uvažavanja, od predstavnika Vlade, Crkve, vjerskih zajednica, eksperata i zainteresovanih lica, a ne suprotno kao što je bilo i 2015. i 2019. godine. Novi zakon mora da bude u funkciji svake vjere i svih vjera zajedno, svakoga vjernika pojedinačno i svih zajedno, a ne protiv jedne vjere, Pravoslavne crkve, njenih episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vjernika – kako je već u javnosti prepoznat predlog zakona – naglasio je vladika.


Peticijom traže povlačenje predloga zakona
Više hiljada građana potpisalo je juče peticiju kojom se traži povlačenje vladinog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Sveštenik Predrag Šćepanović kazao je da će građani, koji to već nijesu uradili, peticiju moći da potpišu do Vidovdana, 28. juna, u svim hramovima u sve četiri eparhije.


Nikoga da ne stigne kletva Sv. Vasilija
Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je da je Sveti Vasilije kupovao imovinu i zavještao je da je niko ne otuđi jer će ga proklinjati.
– A znate kakvo je njegovo prokletstvo. Ne daj Bože da nekoga stigne. On je obišao sve naše krajeve, bio je i na Cetinju, i u Svetoj zemlji, i na Hilandaru. Nemojte nas iz Hercegovine neko da provocira pa da uzmemo Svetog Vasilija u njegov Mrkonjić. Ne dao Bog da Crna Gora doživi sudbinu koju naš narod i Crkva preživljavaju na Kosovu – istakao je Atanasije.


Patrijarh Irinej: Đukanović hoće da uništi Crkvu koja je stvorila Crnu Goru
Postupci predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića izazivaju čuđenje čitavog svijeta, ocijenio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej. On je ocijenio da je žalosno da „čovjek koji je na tronu svojih predaka čini ono što ni Turci nijesu činili“.
– Turci nijesu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda – ocijenio je patrijarh Irinej.
Naglasio je da niko ne razumije to što Đukanović čini.
– Ja ne znam kako na to gleda svijet koji poštuje istoriju i nasleđe – naveo je Irinej, prenosi Tanjug.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Crna Gora prezrela njegovu molbu da se ne usvaja sporni zakon. Poručio je ranije da neće da ulazi u pravljenje dodatne zle krvi i sukoba na relaciji Srbija – Crna Gora.


DPS počeo da popušta
DPS je spreman za dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ali neće biti kompromisa koji bi značio štetu po crnogorske državne interese, poručio je poslanik te partije Miloš Nikolić, prenijela je TV „Vijesti“. Nikolić je ponovio stav lidera DPS-a Mila Đukanovića da će ta partija predano raditi na obnovi autokefalnosti takozvane CPC. Nikolić kaže da nije tačno da vlast nastoji da stvori novu crkvu u Crnoj Gori već da obnavlja ono što je bilo kroz istoriju.


Mitropolit: Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu
Mitropolit Amfilohije kazao je da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori. Mitropolit je za RTS kazao da će dokument predstaviti i međunarodnoj javnosti.
– Od svih crkava samo jedna kapela u Bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868, i 1878. godine, i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno – saopštio je Amfilohije.
Poručio je da MCP traži da se crkvena imovina koja je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je kasnije ukinuta.


Bećković: Milo pravi eparhiju škaljarsko-kavačku
- Milo pravi eparhiju škaljarsko-kavačku”, poručio je srpski akademik Matija Bećković, kome su vlasti u Podgorici prošle godine zabranile ulazak u Crnu Goru.
On je to izjavio povodom najave režima u Podgorici da će otimati hramove i svetinje SPC, jedine kanonske crkve.
Bećković je u izjavi za „Politiku” kazao da će Srbi u Crnoj Gori biti jedini narod koji nema svoju crkvu.
- Oni su se odrekli svog imena, pisma, vjere i nema razloga da se na tome zaustave. Ta nova crkva u Crnoj Gori može imati samo novu škaljarsko-kavačku eparhiju - rekao je Bećković.


Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"