Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milov, Lidijin i Branov provod u Dubaiju platio 29.500 eura * Migo preuzeo krivicu na sebe * Braća ranjena, otac prošao bez povreda * Na konsultanske usluge troše 385.000 eura * Đukanovića smijeniti jer brutalno krši Ustav * Ana, brate, opusti se * Izbrisali vrtić zbog hotela Roćenovog kuma
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-02-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović, predsjednik GP URA:
Zanimljivo je zašto o aferi „Koverat” ćuti premijer Duško Marković.

Vic Dana :)

Pita sin oca programera:
– Tata, šta je to brak?
Otac odgovara:
– Sine, hoćeš da ti objasnim šta je to brak? Pa ovako, zamisli da imaš brzi, besplatni Internet bez limita koji otvara samo jedan sajt...

– Šta kaže haker kada počne da mu slabi vid?
– Oslabila mi grafička..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2019-01-30 TUŽILAŠTVO ĆUTI O ZLOUPOTREBI DRŽAVNIH INSTITUCIJA U SLUČAJU UZIMANJA KREDITA KOD PIREUS BANKE
Mitrović Mitrović lažirao podatke o Milovom prvom milionu Đukanoviću su prijatelji iz poslova tranzita cigara pomogli oko obezbjeđivanja sredstava koja je on položio na ime garancije za uzeti kredit. Neka kaže ko su oni. Ako neće on, ja ću – poručio je Knežević Odbjeglo lice sa potjernice nastavlja sa hiperprodukcijom klasičnih izmišljotina, podmetanja i manipulacija – saopštili su iz DPS-a
Dan - novi portal
Državno tužilaštvo ćuti o zloupotrebama državnih institucija u slučaju kredita koji je firma Kapital invest, koju je osnovao šef države i DPS-a Milo Đukanović, podigla kod Pireus banke u Londonu. Naime, Uprava za sprečavanje pranje novca neistinito je informisala javnost da su kupljene akcije Prve banke garancija za kredit i prikrila je da je pravi žirant bio čelnik Atlas grupe Duško Knežević. Atlas grupa je objavila dokumenta koja dokazuju da je Kneževićev depozit bio kolateral, a u ugovoru o kreditu koji su oni objavili nema ni pomena o akcijama kao garanciji.
Nakon što je 11.jula 2007. podigla kredit kod Pireus banke, Đukanovićeva firma je 3. avgusta te godine, pod izuzetno povoljnim uslovima, po cijeni od 127 eura, preuzela akcije Prve banke putem dokapitalizacije.
Javnost je brzo posumnjala da se radi o nezakonitim poslovima jer su objavljeni podaci o milionskim transakcijama lica koje prije toga nije imali ništa prijavljeno na svoje ime, osim stana i za crnogorske uslove nešto veće plate. Sam Đukanović je u februaru 2007.godine u imovinskom kartonu naveo da nema ušteđevine, a nekoliko mjeseci kasnije je priznao da nema novca za pokretanje privatnog biznisa. Tada je uslijedila reakcija Uprave za sprečavanje pranja novca, na čijem je čelu sredinom te 2007. godine bio Predrag Mitrović, istaknuti funkcioner DPS-a. Uprava je 19.avgusta 2007.godine saopštila da su akcije u Prvoj banci poslužile kao garancija za kredit kod Pireus banke, a onda je MANS-u zabranila uvid u dokumenta o tom predmetu, proglašavajući to tajnom. Po ocjeni opozicije, sve je urađeno da se prikrije kako je Đukanoviću za kredit garantovao Knežević, to jest njegova firma s Kipra Komsel limited, pa je neistinito prikazano da su akcije garancija iako one nijesu bile ni kupljene u vrijeme podizanja kredita.
Duško Knežević je nedavno zatražio da Đukanović kaže ko je pucao na Predraga Mitrovića i zašto je šef države bio jedini funkcioner koji ga nakon toga nije posjetio u bolnici. Knežević je juče saopštio da su Đukanoviću prijatelji iz poslova tranzita cigareta pomogli oko obezbjeđivanja sredstava koja je on položio na ime garancije za uzeti kredit. On je saopštio da je njegova kompanija bila garant sa keš kolateralom, o čemu, kako tvrdi, posjeduje dokumentaciju.
– Đukanović je preko noći zaradio mnogo veće pare na osnovu fingirane pravne radnje. Ja sam, sa zaduženjem da to tehnčki sprovedem preko berze, bio član grupe čiji je zadatak bio da mu se omogući da putem navodne berzanske transakcije zaradi milion i po eura – kazao je Knežević.
On je potvrdio da su Đukanoviću dva prijatelja pomogla oko obezbjeđivanja sredstava koja je položio na ime keš garancije za uzeti kredit.
– Riječ je o njegovim pravim prijateljima iz posla tranzita cigareta. Neka saopšti njihova imena i proda ih, kao i mnoge do sada. Samo ne znam kako bi ti ljudi sa svojom vrstom biznisa mogli da prođu kod inostrane banke, da se prikažu kao kredibilni klijenti i da prođu provjeru. Ja sam se očito „sam ponudio” da odradim provjeru, pronađem stranu banku koja će ga kreditirati, formalno mu založim bratove akcije i omogućim mu da zaradi milion i po na fiktivnoj transkaciji na berzi – rekao je Knežević.
On je istakao da bi Đukanoviću bilo bolje da shvati u kakvoj se situaciji nalazi, nego da šalje policiju na njegovu A1 TV, pokušavajući da zatvori sve njegove biznise.
– To je uradio sa bolnicom Meljine preko stečajne mafije na čelu sa Blažom Jovanićem. Skinuo mi je iz Atlas banke 15 miliona nepostojeće garancije sa azerbejdžanskim ministrom Hajdarevim za firmu Kaspija, za koju britanski mediji navode da je umiješana u ubistvo novinarke na Malti. Preko Specijalnog tužilaštva drži mi u blokadi 80 miliona u dvije banke i pokušava preko stečajnih postupaka i lokalnih firmi da sve prebaci na Prvu banku – kazao je Knežević.
On je pozvao Đukanovića da sam progovori o privatizaciji Telekoma, EPCG sa A2A i bolnice Meljine i njegovoj ulozi u tome.
– Neka kaže ko su mi bili partneri i ko je postavio menadžment u bolnici, da sam kaže sve o aferi garancija i Kaspija. Ako neće on, ja ću morati. Za sve posjedujem dokumentaciju, a za dio tih afera i originalne video-snimke. Uzgred, neka kaže ko je vlasnik parcele u Budvi, na Jadranskom sajmu, koju koristi kompanija Safiro beč rizort. Umjesto što mene lažno optužuje za pranje para, bilo bi bolje da se pozabavi pranjem para u Prvoj banci i bankarskim cunamijem koji je počeo povlačenjem depozita iz banaka – istakao je Knežević.
On tvrdi da šefa DPS-a napuštaju prijatelji, od kojih dobija informacije o njemu, njegovim poslovima, reketiranju stranih investitora i donžuanskom životu.
– Đukanović je u pravu kad kaže da mu ja ne mogu biti prijatelj. To prijateljstvo koje on gaji na dvoru ogleda se u tome da mu „pravi prijatelji” podmeću žene i kćerke da bi dobili neku od funkcija ili neki od poslova. Ja na takav „moral“ ne pristajem. Ja svoju familiju držim hiljadama milja daleko od dvora – naglasio je Knežević, koji je optužio Đukanovića i da je bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom omogućio da pobjegne preko Crne Gore.
Iz DPS-a su saopštili da odbjeglo lice sa potjernice nastavlja sa hiperprodukcijom klasičnih izmišljotina, podmetanja i manipulacija „u očajničkom, ali bezuspješnom pokušaju da stvaranjem buke i zagađivanjem crnogorskog javnog prostora, sa bezbjedne destinacije, sebe spasi krivične odgovornosti”.
– Duško Knežević svakoga dana biva uhvaćen u novim lažima. Frapantno je da osoba na pragu sedme decenije pokazuje takvu neodgovornost, pa svaki put kad bude uhvaćen u laži, on se ne zastidi, već, oslonjen na logistiku opozicionih medija, lansira novu laž – navodi se u reagovanju DPS-a.
Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je da je gotovina stečena kriminalnim aktivnostima (šverc cigareta) od organizovane kriminalne grupe ubačena u legalne tokove preko firmi van Crne Gore, fiktivnig kredita (Pireus banke) i lažnog kolaterala (akcije Prve banke u vlasništvu Aca Đukanovića).
– Taj novac je opran preko fiktivnih berzanskih transakcija između braće Đukanović. To je školski primjer pranja novca – zaključio je Medojević.
M.V.
Prikrili činjenice
Objavljivanjem ugovora i novih detalja koji objašnjavaju prirodu garancija datih za kredit firme u vlasništvu Mila Đukanovića otvaraju se brojna nova pitanja od javnog interesa i značaja, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Instituta „Alternativa” Stevo Muk. On je kazao da na ta pitanja odgovore moraju dati državne institucije, ali i sam Đukanović.
– Nova saznanja ukazuju na to da Đukanović svojevremeno nije govorio istinu, kao i da je od javnosti sakrio ključne elemente važne za razumijevanje svog „ugleda“, na koji se pozivao kao na nesporni osnov povjerenja „jedne inostrane banke“. Sada je jasno da objašnjenje koje je dala Uprava za sprečavanje pranja novca ne daje odgovor na pitanja koja su i tada i sada s pravom postavljana. Štaviše, pokazuje se da je proglašavanje tajnom dokumentacije koju je pribavila agencija bilo isključivo u interesu prikrivanja cijele istine i zaštite privatnih interesa Mila Đukanovića i povezanih lica – smatra Muk.


Sve je po zakonu
Iz firme Kapital invest su saopštili da ih raduje činjenica da je Knežević priznao da novac koji je u kratkom periodu poslužio kao garancija za kredit ove kompanije nije njegov, kako je to plasirao u ponedjeljak.
– Takođe, u svom reagovanju je priznao da je njegova uloga bila samo tehnička i kratkoročna, iako je svoj značaj namjerno precijenio i doveo takozvane istraživače i javnost u zabludu. Najnoviji pokušaj da dovede u pitanje regularnost poslovne transakcije podjednako je neuspješan kao onaj kad je podmetnuo lažnu tvrdnju da je svojim novcem obezbijedio kredit firmi Kapital invest. Regularnost poslovanja ocjenjuju nadležne institucije, a ne lice koja plasiranjem neistina i manipulacija pokušava sebe da spasi od krivičnog gonjenja – navodi se u saopštenju.


Partneri dijelili švercersku dobit
Poslednji navodi da su dva partnera Mila Đukanovića iz posla sa švercom cigareta njemu pomogla da zaradi milion i po eura na osnovu fingirane pravne radnje vraća poznatu duvansku aferu u centar pažnje, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.
– U tekstu hrvatskog „Nacionala” iz 2001.godine pod naslovom „Glavni mafijaški bos Balkana“ piše da je Đukanović koristeći ovlašćenja predsjednika koja je tada imao pokrivao mafijašku organizaciju za šverc cigareta. U istom tekstu se navodi da je Đukanovićev ortak i poslovni partner u tom poslu bio Stanko Subotić, sa kojim je Đukanović dijelio švercersku dobit od više milijardi. Veoma je simptomatično što se kriju imena navodnih Đukanovićevih prijatelja koji su mu omogućili podizanje kredita kod Piraeus banke i sticanje, kako žele predstaviti, prvog miliona – saopštile su Demokrate.


Ništa nije bilo sumnjivo
Nekadašnji direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (USPNFT) Predrag Mitrović rekao je za „Dan” da je sve u slučaju provjere kredita kod Pireus banke urađeno u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca.
– Nemam komentar na vaše pitanje jer USPNFT istražuje samo je li transakcija sumnjiva ili ne. U ovom slučaju izvor sredstava je iz banke, garancije su date i nije bilo prijave sumnjive transakcije od obveznika – kazao je Mitrović odgovarajući na naše pitanje da li je kao direktor USPNFT neistnito prikazao opkolnosti pod kojim je dobijen kredit i da li je ispitao sumnje u pranje novca i druge zloupotrebe za koje se goni po službenoj dužnosti.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"