Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milov, Lidijin i Branov provod u Dubaiju platio 29.500 eura * Migo preuzeo krivicu na sebe * Braća ranjena, otac prošao bez povreda * Na konsultanske usluge troše 385.000 eura * Đukanovića smijeniti jer brutalno krši Ustav * Ana, brate, opusti se * Izbrisali vrtić zbog hotela Roćenovog kuma
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-02-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović, predsjednik GP URA:
Zanimljivo je zašto o aferi „Koverat” ćuti premijer Duško Marković.

Vic Dana :)

Pita sin oca programera:
– Tata, šta je to brak?
Otac odgovara:
– Sine, hoćeš da ti objasnim šta je to brak? Pa ovako, zamisli da imaš brzi, besplatni Internet bez limita koji otvara samo jedan sajt...

– Šta kaže haker kada počne da mu slabi vid?
– Oslabila mi grafička..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2019-02-06 BRANKO RADULOVIĆ U RAZGOVORU ZA „DAN” ISTAKAO DA VJERUJE U DOGOVOR ANTIREŽIMSKIH SNAGA
Branko Radulović Sva opozicija pod jedan barjak ■ Dosta je bilo uslovljavanja, blefiranja, jalovih konflikata, parcijalnih interesa, čekanja da se režim sam od sebe uruši, da to učine EU, SAD ili neko treći. Razlike među nama su zanemarljive u odnosu na veličinu zajedničkog interesa – smatra Radulović
Dan - novi portal
Crna Gora je po svom ustrojstvu višepartijska kleptokratija i klijentelistički parazitski sistem, kazao je juče u razgovoru za „Dan” zamjenik predsjednika Pokreta za promjene (PzP) i poslanik DF-a Branko Radulović. On je istakao da su mnogi, pojedine partije, NVO ili mediji, i dosad ukazivali na kriminalnu crnogorsku zbilju, sa brojnim konkretnim dokazima i aktivnostima.
– Zbog toga su neki pojedinci, nažalost, likvidirani, mnogi su proganjani, a neki su ignorisani. Novina je što poslednje afere dolaze iz srca same kriminogene hobotnice i razobličavaju u potpunosti monstruozni karakter režima i ovu bolesnu, izvitoperenu i perverznu stvarnost. Građani su i do sada dobro znali gdje i kako žive, bilo da su saučesnici ili žrtve. Ove afere samo su direktni šamar u lice, šamar otrežnjenja i opomene da više ne smije biti relativizacije i amnestije od ovakvih činjenja – rekao je Radulović.
Po njegovom sudu, Crna Gora je zarobljena država, i sve u njoj je lažno – predsjednik, Vlada, funkcioneri.
– O institucijama da ne govorim. Neke ćuti, neke zatvaraju, neke lažu, neke krivo sude. Posebno je instrumentalizovana policijsko-tužilačko-sudska struktura, kao najvažniji mehanizam vladanja kriminalne hobotnice. Nepotizam, klijentelizam i partijska podobnost, te ogoljeni interes, jedini su kriterijumi za pripadnost ogromnoj parazitskoj birokratiji. Milo Đukanović je glava hobotnice i vrhovni sudija koji određuje nagradu, reket ili kaznu podanicima i interesnim grupama. Prvi uz njega su „Crna kutija“, „Dlakava ruka“, „Prvi pendrek“, „Dželat“, „Prvi brat“, „Prva sestra“, „Prvi brk“. Slično je i u biznisu. Svako plaća reket, a procenat zavisi od monopola i imena, da li je ono pozajmljeno ili stvarno – kazao je Radulović.
Kako je dodao, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nas je podsjetio i na nešto poražavajuće, „na bolest, perverznost i razvrat ove družine”.
– Pojedini nesrećnici nude svoje supruge i ćerke kao konkubine velikom šefu. No, toga je bilo i u „slavnoj“ crnogorskoj prošlosti, za vrijeme osmanlija, a i pojedinih Petrovića. A i u bliskoj prošlosti, veliki Živko Nikolić nam je to dočarao, a sjećamo se i mnogih priča iz 1948, za vrijeme dugih kožnih crnih mantila. Zabrinjavajući je stepen degradacije i kontaminacije moralnih vrijednosti, navikavanje na lažni život i prihvatanje takvog izvitoperenog života, posebno kod mladih ljudi. U kakvom smo izopačenom stanju pokazuje kukavičluk univerzitetskih profesora i studenata i to da se svako i na svaki način ogrnuo najvećom naučnom titulom – smatra Radulović.
Kako je istakao, Knežević, kao pokajnik, insajder, žrtva i borac, zato je ljekovit i značajan za potpuno otrežnjenje i ozdravljenje bolesnog i zatočenog crnogorskog društva.
– To treba cijeniti i podržati, ali na principijelan način. Moji „insajderi” – frizer, piljar, mesar, kasirka, kažu mi da su se sluge režima „skamenile“, da nema nikoga ko će reći da je za njih. Dobro je ako se stide ili su pokajnici, no bojim se da je u pitanju već viđena crnogorska dvoličnost i čekanje raspleta – rekao je poslanik DF-a.
On je naglasio da su afere „Atlas” i „Prvi milion“ potvrdile kriminalno djelovanje u finansijskom sektoru i „preduzetničke“ sposobnosti naših „biznismena“.
– Potvrdile su i da je porodica Đukanović nosilac svih korupcionaških i švercerskih poslova – od šverca cigara do afera „Telekom“, „KAP” „Željezara“, „EPCG“, „Avala“, „Pomorska plovidba“, „Limenka“, „Crveni boksiti“ i mnogih drugih. Predate su mnoge krivične prijave u vezi sa ovim aferama, koje čekaju nezavisno tužilaštvo. Jedan je put crnogorskog izbavljenja: moramo se osloboditi kriminalne hobotnice, proći kroz katarzu i sučeljavanje sa istinom, kroz reviziju i odgovornost za učinjeno, svako ponaosob. Tek na takvim temeljima može se izgraditi slobodno, održivo i progresivno društvo. Za istorijski preporod potrebna je ogromna energija, pamet i sloga – istakao je Radulović.
On je podvukao da nam slobodu ne može niko donijeti, a „kakva će biti Crna Gora zavisi isključivo od nas, od alternative”.
– Slobodni izbori su pitanje svih pitanja. Jesen 2020.godine je sjutra. Treba imati u vidu i degradirajuće procese, materijalne i etičke. Preostala zdrava supstanca se troši. Ukoliko ne učinimo potrebno i dovoljno, ukoliko Crna Gora ostane u čeljustima režima, od nje neće biti ništa – smatra naš sagovornik.
Na zahtjev da konkretizuje zajedničke aktivnosti opozicije, Radulović je odgovorio: „Saberimo se napokon pod jedan jedini barjak – za slobodnu Crnu Goru“.
– Dosta je bilo uslovljavanja, blefiranja, jalovih konflikata, parcijalnih interesa, čekanja da se režim sam od sebe uruši, da to učine EU, SAD ili neko treći. Razlike među nama su zanemarljive u odnosu na veličinu zajedničkog interesa. Sve se možemo dogovoriti. DF je nastao kao potreba toga, pokretao brojne inicijative, prolazio i prolazi kroz golgotu. Krajem prošle godine uputili smo poziv liderima parlamentarnih partija na dogovor u formi „bijelog papira“, sa samo jednim uslovom – protestima do slobodnih izbora. Neki su ostali nijemi, neki su predložili emisare, pa smo saopštili da će DF podržati svaku institucionalnu i vaninstitucionalnu inicijativu u cilju smjene režima – rekao je Radulović.
Osvrćući se na građanski protest održan prošle subote, Radulović je poručio da se raduje svakom vidu građanskog aktivizma.
– Cio život sam dio toga. No, bojim da ovi protesti mogu biti nedorečeni ili kratkog daha, ne smije biti podjele građana, uslovljavanja, prisvajanja i soliranja. Zbog istine, većina prisutnih bili su prepoznatljivi slobodnomisleći građani, aktivisti i opozicioni lideri i funkcioneri. Energija mora da raste kontinuirano, svi u istom stroju svake subote, pa zatim svakog dana u svakom gradu, do opštegrađanskog bunta. Nek se trese Crna Gora! Treba jasno artikulisati proteste, usvojiti platformu i agendu, ispostaviti zahtjeve. Konkretno – ostavke, prelazna vlada, slobodni izbori na svim nivoima. Ističem na svim nivoima jer svi su bili lažni. Ostaviti Đukanovića za presjednika bila bi najveća prevara i samoubistvo. Tako će nas čuti i uvažiti svi unutar i van Crne Gore i uspjeh je zagarantovan – istakao je Radulović.
M.V.
Uzdrmana kriminalna klika
Kako je istakao Radulović, pobjeda na izborima je imperativ za kriminalnu hobotnicu – to je njihovo biti ili ne biti.
– Zato ne prezaju ni od čega. Spremni su i na monstruozna djela. Kontinuirani atak na DF u gestapovskom maniru je potvrda toga. Đukanović i klika su uzdrmani. Na poslednjoj sjednici predsjedništva DPS-a u monologu je saopštio da je udar na njega udar na Crnu Goru. To je ludilo svojstveno svakom diktatoru na kraju „mandata“. Đukanovićeva lažna konstrukcija se već realizuje na tkz. javnom servisu i u režimskim medijima. Aktivirani su svi domaći i strani plaćenici da je spinuju i nadograđuju – kazao je Radulović.


EK prati najnovije skandale
Raduloviće se prije nekoliko dana, zajedno sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, sastao sa ambasadorom EU Aivom Oravom. On je rekao da je taj sastanak bio sadržajan i krajnje otvoren.
– Predmet razgovora su bile aktuelne teme. Ambasador Orav iznio je jasan stav da EU podstiče nastavak rada opozicije u parlamentu, da ne razumije što rade Demokrate, da je DPS svjestan potrebe održavanja vanrednih sjednica povodom aktuelnih afera, da preporučuje učešće opozicije u Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, da od toga može imati korist samo opozicija, a ne DPS. Istakao je da će se aktuelni skandali naći u sledećem izvještaju EK, koji se već piše. Na našu primjedbu da javnost očekuje aktivniju ulogu EU, ambasador Orav je kazao da to kakva će biti Crna Gora zavisi od opozicije, da je potrebno da ona bude jaka i objedinjena, da je EU posmatrač i aktivna u mjeri kontrole integracija. Upoznali smo ga i sa našom skupštinskom inicijativom za utvrđivanje odgovornosti Mila Đukanovića za selektivno, instruirano, protivustavno i protivzakonito djelovanje pravosudnih organa, posebno SDT-a – kazao je Radulović.


Spremni smo da podržimo sve akcije za rušenje režima
Upitan u kojoj mjeri se Front vraća u Skupštinu, Radulović je kazao da će parlament koristiti samo zbog istine i razobličavanja laži, zbog razgrtanja ovog mraka, zbog zdravog razuma, zbog ogoljavanja režima, zbog ukazivanja na pogubne odluke, zbog nuđenja optimalnih rješenja, buđenja nade, zbog pravog razloga i adrese krivca za male penzije i plate, zbog pouke kako da one budu mnogo veće.
– Na kraju, ili na prvom mjestu, zbog sopstvenog čistog obraza. Uostalom, kao i do sada. U kojem obliku i kada, zavisi od drugih. Sada smo odlučili da podržimo inicijativu SDP-a, a uputićemo i našu inicijativu ostatku opozicije za razrješenje Đukanovića. Ogromne su mogućnosti koje nudi mehanizam sinhronizovanog djelovanja 30 opozicionih poslanika kroz kontrolnu funkciju parlamenta, kao i iznošenje stavova kroz pojedine forme organima i članicama EU. Ponavljam da je DF spreman za svako sinhronizovano institucionalno, vaninstitucionalno ili kombinovano djelovanje koje doprinosi smjeni režima – rekao je Radulović.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"