Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milovom bratu dozvola za dvije elektrane * Direktor nezakonito zaposlio kćerku i rođaka * Teško zakonu koji Brano sprovodi * Spriječena prodaja deset djevojčica * Milovom bratu dozvola za dvije elektrane * Nemate budućnost izvan zone eura * Riblja čorba u parku, di-džejevi na Škveru
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-11-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dragan Hajduković, naučnik:
– Ministar Pavle Radulović je grobar naše ekologije.

Vic Dana :)

Utrčava čovjek u ordinaciju:
- Doktore, pas me ugrizao za uho!
- Jeste ga dezinficirali?
- Nisam, odmah je pobjegao.
Čovjek leži na samrtničkoj postelji, oko njega čitava porodica, uplakana žena i četiri sina; tri lijepa kao slike a četvrti sav nikakav i ružan.
- Draga, pita samrtnik, odgovori mi iskreno - da li je ovo četvrto dijete zaista moje. Hoću da znam istinu prije nego što odem.
- Jeste, dragi, kunem se očevim i majčinim grobom, ti si mu otac!
I tako, čovjek umre srećan, a udovica mrmlja: „Hvala Bogu da me nije pitao za ostalu trojicu”.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-11-06 TUŽILAŠTVO PODNIJELO ŽALBU APELACIONOM SUDU NAKON ODLUKE O ZASTARI PREDMETA PROTIV TROJE SARADNIKA BIVŠEG GRADONAČELNIKA PODGORICE
Mugoša pred sudom Viši sud srušio dokaze protiv Mugoše Iskazi Dragana Đukića, Dragana Kruščića i Dragice Vidić bili su jedni od ključnih dokaza protiv Mugoše, ali nakon odluke Višeg suda da je u postupku protiv njih nastupila zastara, oni se više ne mogu koristiti u procesu koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice
Dan - novi portal
U podgoričkom Višem sudu neće se suditi bivšem direktoru Direkcije za imovinu Draganu Đukiću, nekadašnjoj savjetnici za imovinskopravne poslove u toj direkciji Dragici Vidić i nekadašnjem gradonačelnikovom savjetniku Draganu Kruščiću, koje je Specijalno tužilaštvo teretilo da su pomogli bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši da ošteti gradsku kasu za više od 6 miliona i 700 hiljada eura. Ne samo da Viši sud nije prihvatio optužnicu protiv njih, već je i obustavio postupak. Iako je tužilaštvo tražilo spajanje postupaka u predmetu „Carine”, a sud prihvatio taj predlog, nakon razmatranja žalbi došlo se do zaključka da je predmet zastario. Iz Specijalnog državnog tužilaštva, „Danu“ je saopšteno da je SDT podnio žalbu Apelacionom sudu, koji će u roku od tri dana odlučiti o rješenju Višeg suda. Ukoliko Apelacioni sud potvrdi odluku Višeg suda da je nastupila zastara, SDT-u će praktično svi dokazi biti srušeni. Iskazi Dragana Đukića, Dragana Kruščića i Dragice Vidić, bili su jedni od ključnih dokaza protiv Mugoše, ali nakon odluke Višeg suda da je u postupku protiv njih nastupila zastara, oni se više ne mogu koristiti u procesu koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice.
Oni su tvrdili da nijesu donijeli odluku o prodaji spornog zemljišta. Sa druge strane Miomir Mugoša je na prvom ročištu prilikom iznošenja odbrane tvrdio da je on ljekar i da je samo potpisao sporni ugovor.
Odluku o eventualnom nastavku procesa protiv Đukića, Kruščića i Vidić može donijeti samo Apelacioni sud.
Kruščić se teretio da je prihvatio uputstvo optuženog Miomira Mugoše da se postupak prava na gradskom zemljištu po zahtjevu za kompletiranje urbanističkih parcela sprovede bez javnog nadmetanja i da se ne vrši procjena vrijednosti, već da se koristi tržišna vrijednost. Kako piše u optužnici, Vidićeva, koja je zadužila ovaj predmet, podstreknuta od Kruščića, unijela je cijenu od 165 eura po metru kvadratnom, nakon čega je takve pripremljene odluke predala Đukiću, tadašnjem direktoru Direkcije za imovinu. On je potom dokumentaciju uputio bivšem gradonačelniku Mugoši, koji je u konačnom i donio odluku o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu.
Prema nezvaničnim saznanjima, vijeće podgoričkog Višeg suda je utvrdilo da je u ovom slučaju nastupila zastara.
Mugoša je na ranijem suđenju negirao da je ustupanjem gradskog građevinskog zemljišta firmi „Carine” oštetio budžet Glavnog grada za preko 6,7 miliona eura. On je u svojoj odbrani naveo da kao gradonačelnik nije donio nijedan akt, već su to radile nadležne službe.
– Te sam odluke potpisivao – dodao je Mugoša i napomenuo da ni za jednu odluku koju je potpisao u svojstvu gradonačelnika dosad nije utvrđeno da je bila nezakonita.
On je optužio tužilaštvo da preduzima strategiju koja nalaže da samo on bude optužen u ovom slučaju.
Još jedan od indikatora da tužilaštvo nije spremno za ovaj postupak je činjenica da je poslednje ročište u podgoričkom Višem sudu odloženo zbog izostanka zastupnika optužnice, tužilaca Ljiljane Lakić i Milivoja Katnića. Sudija Vesna Pean, koja vodi sudski proces protiv Mugoše, saopštila je da je sud 27. juna dobio dopis u kojem ga zastupnici optužnice obavještavaju da iz objektivnih razloga neće prisustvovati suđenju.
Tu­ži­la­štvo sum­nji­či Mu­go­šu da je u slu­ča­ju „Ca­ri­ne” ošte­tio budžet Glav­nog gra­da za vi­še­mi­li­on­ski iz­nos. Is­tra­ga pro­tiv Mu­go­še po­kre­nu­ta je na­kon što su vje­šta­ci ura­di­li pro­cje­nu šte­te na­sta­le 2007. go­di­ne u po­slu ko­ji je Op­šti­na sklo­pi­la sa kom­pa­ni­jom „Ca­ri­ne”, či­ji je vla­snik Če­do­mir Po­po­vić.
Mu­go­ša je po­čet­kom ok­to­bra pro­šle go­di­ne sa­slu­šan u Spe­ci­jal­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu, ali je pu­šten da se u daljem po­stup­ku bra­ni sa slo­bo­de.
Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo je pro­vje­ra­va­lo ugo­vo­re Op­šti­ne i fir­me „Ca­ri­ne” iz 2007. go­di­ne. Is­tra­ži­te­lji sum­nja­ju da je u tom po­slu bu­džet Pod­go­ri­ce ošte­ćen za sko­ro se­dam mi­li­o­na.
Mu­go­ša se te­re­ti da je 2007. zlo­u­po­tri­je­bio po­lo­žaj ta­ko što je bez od­lu­ke lo­kal­ne skup­šti­ne omo­gu­ćio pro­da­ju vri­jed­nog ze­mlji­šta od 15.205 kva­dra­ta na Sta­rom aero­dro­mu.
U me­đu­vre­me­nu, Osnov­ni sud u Pod­go­ri­ci je 2010. go­di­ne po­ni­štio ugo­vor Op­šti­ne i kom­pa­ni­je „Ca­ri­ne” o pro­da­ji op­štin­skog ze­mlji­šta iz 2007. go­di­ne.VJ.D.

Kvadrat prodavali za 165 eura

Na jav­noj li­ci­ta­ci­ji po­nu­đe­no je vi­še od 13 mi­li­o­na eura za ze­mlji­šte, ko­je je po­tom po­seb­nom po­god­bom kup­ca i pro­dav­ca pro­da­to za dva i po mi­li­o­na. Usli­je­di­la je od­lu­ka Vr­hov­nog su­da ko­jom je na­lo­že­no da „Ca­ri­ne” vra­te ze­mlji­šte od 15.205 kva­drat­nih me­ta­ra, a da Glav­ni grad vra­ti toj kom­pa­ni­ji 2.508.825 eura, ko­li­ko je spor­no ze­mlji­šte pla­će­no.
Na­kon što je ze­mlji­šte vra­će­no u vla­sni­štvo Glav­nog gra­da, Mu­go­ša je kra­jem 2011. go­di­ne do­nio od­lu­ku o po­nov­nom pre­no­su ze­mlji­šta na „Ca­ri­ne”, i to po ci­je­ni od 165 eura za kva­drat­ni me­tar (ukup­no dva i po mi­li­o­na) – kao i 2007. go­di­ne, ka­da su pr­vi put sklo­plje­ni spor­ni ugo­vo­ri.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"