Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kašćelana traže zbog ubistva advokata * Ne damo da DPS izigra plan izbornih reformi * „Prigušivač ili snajper će da radi” * Povučen plan za Porto Skadar lejk * Kilogram se udebljao * Kašćelana traže zbog ubistva advokata * Mi smo pravi rijaliti pobjednici
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 29-09-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vuk Janković, koordinator Pravnog programa MANS-a:
–Najviše informacija kriju ministarstva zdravlja, ekonomije, unutrašnjih poslova i saobraćaja i pomorstva, koja pokrivaju višemilionske budžete.

Vic Dana :)

Dvoje zaposlenih u firmi razgovaraju i muškarac kaže:
- Mislim da bih se mogao malo odmoriti od posla.
- A kako misliš to izvesti? pita ga plavuša.
- Evo kako, reče on i popne se na ormar. Zatim se zakači nogama za vrh i objesi naglavačke.
Malo kasnije ulazi šef, vidi ovoga kako visi i pita ga:
- Što, za ime Boga, tu radiš?
- Ja sam sijalica! odgovori ovaj.
- A ja mislim da bi bolje bilo da uzmeš nekoliko dana slobodno. odgovori mu šef.
Tip se otkači s ormara i izađe iz kancelarije. Plavuša krene za njim prema vratima.
- A gdje ćeš ti? upita šef plavušu.
- Kući. Ne mogu raditi u mraku.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-09-20 NASTAVLJENA ČISTKA ĐUKANOVIĆEVIH KADROVA U POLICIJI
Lješković i Banović Lješković i Banović udaljeni iz SAJ-a Doskorašnji komandant SAJ-a Radoslav Lješković i njegov zamjenik Mirko Banović biće raspoređeni u sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata u mnogo nižem rangu nego što je to bio slučaj u dosadašnjem toku njihovih karijera
Dan - novi portal
Bivši ko­man­dant Spe­ci­jal­ne an­ti­te­ro­ri­stič­ke je­di­ni­ce Ra­do­sav Lje­ško­vić i njegov zamjenik Mirko Banović udaljeni su iz te jedinice nakon što je za novog starješinu SAJ-a izabran Miloša Radulović. Na taj način je nastavljena čistka u Upravi policije, a na udaru su uglavnom kadrovi koji su pod kontrolom aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića. Premijer Duško Marković je čistkom u SAJ-u dodatno ojačao poziciju u bezbjednosnim službama.
Kako je prije dva dana saopšteno iz policije, Lješković i Banović će biti raspoređeni na druge poslove. Prema našim saznanjima, Banović je raspoređen u sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata u mnogo nižem rangu od dosadašnjeg, a Lješković je vraćen u taj sektor, odakle je svojevremeno prešao u SAJ. Obojica će biti vođe odjeljenja u okviru sektora za zaštitu ličnosti i objekata, čime su dodatno degradirani.
Odluka o njihovom razrješenju sa mjesta komandanta, odnosno zamjenika komandanta SAJ-a donesena je na kolegijumu Uprave policije koji je održan početkom nedjelje, a odluka o njihovom udaljenju iz SAJ-a donijeta je juče.
Nijesu navedeni konkretni razlozi za njihovu smjenu, a spekuliše se da se radi o nastavku sukoba u DPS-u. Uz to, ova odluka se tumači i kao pokušaj otklona od dvojice policajaca koji su u više navrata bili u sukobu sa zakonom. Lješković je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja aktera zvjerskog prebijanja Mija Martinovića i mirnih demonstranata tokom protesta koje je organizovao Demokratski front (DF). Vi­je­će Vi­šeg su­da u Pod­go­ri­ci po­tvr­di­lo je pre­su­du ko­jom je Lje­ško­vić ogla­šen kri­vim jer je svje­sno sa­krio iden­ti­tet sa­jo­va­ca ko­ji su bru­tal­no pre­bi­li gra­đa­ne na ne­ko­li­ko lo­ka­ci­ja u Pod­go­ri­ci na­kon raz­bi­ja­nja pro­te­sta DF-a. Interesantno je da je sud Lješkoviću odredio kaznu čije mu trajanje omogućava povratak u službu. U spuškom zatvoru je proveo samo nekoliko dana, a ostatak je proveo u bolnici.
Pr­vo­ste­pe­nu pre­su­du iz­re­kla je su­di­ja Osnov­nog su­da u Pod­go­ri­ci Želj­ka Jo­vo­vić. Ona je Lje­ško­vi­ća ogla­si­la kri­vim za kri­vič­no dje­lo po­moć uči­ni­o­cu po­sli­je iz­vr­še­nog kri­vič­nog dje­la. U obra­zlo­že­nju pre­su­de je na­ve­la da je Lje­ško­vić, ne pred­u­zi­ma­ju­ći rad­nje ko­je je bio du­žan da oba­vi, sa­krio ime­na slu­žbe­ni­ka SAJ-a ko­ji su na tri lo­ka­ci­je pre­tu­kli gra­đa­ne Mi­lo­ra­da Mi­ja Mar­ti­no­vi­ća, An­dri­ju Ra­či­ća, Mar­ka Ra­ko­če­vi­ća, Dar­ka Šće­pa­no­vi­ća, Bra­ni­mi­ra Vuk­če­vi­ća i Mom­či­la Ba­ra­ni­na.
Su­di­ja Jo­vo­vić je tada ob­ja­sni­la da je Lje­ško­vić znao da su sa­jov­ci pre­ma gra­đa­ni­ma ne­za­ko­ni­to pri­mi­je­ni­li sred­stva pri­nu­de, a da je on dao la­žne po­dat­ke o okol­no­sti­ma iz­vr­še­nja tog kri­vič­nog dje­la.
– Lje­ško­vić je do­zvo­lio da 54 pri­pad­ni­ka SAJ-a sa­či­ne za­jed­nič­ki iz­vje­štaj o pri­mje­ni sred­sta­va pri­nu­de nad Mar­ti­no­vi­ćem. On je ta­kav iz­vje­štaj, sa ne­tač­nim i ne­pot­pu­nim in­for­ma­ci­ja­ma, pot­pi­sao i pre­dao na­čel­ni­ku Cen­tra bez­bjed­no­sti Pod­go­ri­ca – navodi se u presudi.
​Pripadnici SAJ-a, na čelu sa Lješkovićem, tokom suđenja su čak kazali su da sumnjaju da su sajovci uopšte na snimcima na kojima se vidi prebijenje Martinovića i drugih građana.M.V.RAKČEVIĆ

Arhivirani predmet

Kada su u pitanju sukobi sa zakonom, za Lješkovićem nije zaostajao ni Banović. Pro­tiv njega je podneseno vi­še op­tu­žbi, ali naj­ve­ći broj njih ni­ka­da ni­je is­tra­žen ili su po­stup­ci za­star­je­li. Banović je svojevremeno bio optuživan da je prijetio is­tra­ži­va­ču kr­še­nja ljud­skih pra­va Alek­san­dru Sa­ši Ze­ko­vi­ću. Pre­ma do­stup­nim in­for­ma­ci­ja­ma, tu­ži­la­štvo ni­ka­da ni­je po­krenulo po­stu­pak utvr­đi­va­nja od­go­vor­no­sti zbog pro­pu­sta u tom predmetu. O tom slu­ča­ju je pi­sao i Stejt de­part­ment u iz­vje­šta­ju za 2009. go­di­nu. Ba­no­vić je bio i među policajcima kojima je pred Osnov­nim su­dom u Ba­ru suđeno zbog zlo­sta­vlja­nja i mu­če­nja gra­đa­ni­na M.B. Iako su u pr­vo­ste­pe­nim po­stup­ci­ma bi­li osu­đe­ni za to kri­vič­no dje­lo, pre­ma na­šim in­for­ma­ci­ja­ma, i u ovom slu­ča­ju je do­šlo do za­sta­re. Do zastare ili nepokretanja istrage kada je u pitanju Banović došlo je u još najmanje dva predmeta.
Sve to mu nije smetalo, baš kao ni Lješkoviću, da godinama obavlja najodgovornije funkcije u Upravi policije.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"