Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vozač otkrio šemu šverca duvana * Umjesto dječaka, dali im djevojčicu * Nema vanrednih parlamentarnih izbora * Venecijanci sahranili vladin zakon * Vozač otkrio šemu šverca duvana * U ratu poginulo 360.000 ljudi * Štulić i njegove pjesme tema doktorata
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-09-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zarija Franović, izvršni direktor Luke Bar:
- Ne pada mi na pamet da podnesem ostavku.

Vic Dana :)

Ruski arheolozi iskopali telefonski kabl star hiljadu godina i zaključili da je još tada u Rusiji moglo da se telefonira. Američki arheolozi pronašli optički kabl star dvije hiljade godina i zaključili da je još tada u Americi postojao internet. Čuli to crnogorski arheolozi pa počeše i oni da kopaju neku rupetinu na Cetinju. Pošto nijesu ništa našli, zaključili su da su još prije 5.000 godina Crnogorci imali mobilne telefone!
– Zašto Crnogorac živi u jednosmjernoj ulici?
– Da ne bi morao da okreće glavu na obje strane dok prelazi ulicu!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom - datum: 2018-09-13 SKUPŠTINA GLAVNOG GRADA USVOJILA IZVJEŠTAJ O RADU GRADONAČELNIKA ZA PROŠLU GODINU, LUKA RAKČEVIĆ (URA) OCIJENIO
Odbornicima opozicije neprihvatljiv način raspolaganja novcem iz gradske kase Dali pet miliona za partijsko zapošljavanje U prošloj godini stvorili smo pretpostavke za početak realizacije uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, obezbijedili smo sredstva za izgradnju jugozapadne obilaznice, počeli smo izgradnju druge faze obilaznice oko Golubovaca, rekonstruisali smo i putni pravac Golubovci-Mataguži-Tuzi, dio je projekata koje je nabrajao Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice
Dan - novi portal
Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ostaće upamćen kao neko ko je opteretio finasije Glavnog grada i u nepovrat bacio preko pet miliona eura zbog partijskog zapošljavanja, poručio je Luka Rakčević, šef kluba odbornika URA, komentarišući na sjednici Skupštine Glavnog grada izvještaj o radu gradonačelnika, službi i organa uprave Glavnog grada za 2017. godinu. Izvještaj sa pobrojanim projektima započetim ili završenim u prošloj godini potpisuje Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, a dokument su podržali odbornici vladajuće koalicije, dok su protiv bili odbornici Demokrata, Demokratskog fronta, SNP-a i URA.
–Bivši gradonačelnik je imao ingerenciju za planiranje prostora ali je bio nevidljiv i dozvolio je da se prostori štetuju. Vidjeli ste primjer solitera kod hotela „Podgorica” gdje je bivši gradonačelnik ćutao i dozvolio da se izgradi. Vidjeli ste njegovu ulogu u donošenju dokumentacije za UP Kasarna Morača gdje je predviđeno betoniranje prostora. Vidjeli ste i njegovu ulogu kroz donošenje nacrta plana za Njegošev park. Sve su ovo njegove katastrofalne odluke. On je vodio grad da zaštiti krupni kapital. Stijepović nam je budžet ostavio u deficit od devet miliona eura- rekao je Rakčević.
Nabrajajući investicije koje su započete ili završene u prošloj godini, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković između ostalog je naveo da su stvorili pretpostavke za početak realizacije uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, te da da su posredstvom IFC-a i Vlade obezbijedili sredstva za izgradnju jugozapadne obilaznice.
– Počeli smo izgradnju druge faze obilaznice oko Golubovaca, a rekonstruisali smo i putni pravac Golubovci-Mataguži-Tuzi. U prethodnoj godini smo asfaltirali oko 52 kilometra novih saobraćajnica, a u saradnji sa Vojskom probijeno je 32 kilometra puteva na seoskom području. Na području Kakaricke gore, Bratonožića, Komana, Pipera i opština u okviru Glavnog grada Tuzi i Golubovci sagrađeno je 42 kilometra nove vodovodne mreže. Spisak je dug da bismo mogli projektima posvetiti cijelu sjednicu -saopštio je Vuković.
Odbornik Demokrata Štjefan Camaj ocijenio je da izvještaj o radu gradonačelnika dokazuje da se koristila forma kopi pejst.
–Možemo reći da bivši gradonačelnik nije dobro radio posao, nije završio ono što je obećao – rekao je Camaj.
Šef kluba odborika DPS-a Mihailo Anđušić ocijenio je da je bivši gradonačelnik ostvario impozantne rezultate u dijelu kapitalnog budžeta te da je to najbolji pokazatelj uspješnosti vođenja gradom.
Mitar Vuković (Demokrata) apelovao je na gradonačelnika da obezbijedi radijski prenos sjednice gradskog parlamenta. On je ukazao da još nije urađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda te da je bivši gradonačelnik Stijepović obećavao da će gradnja početi 2016. godine.
– Šta je sa izgradnjom Bulevara Oktobarske revolucije, bulevara od Mareze do Nikšićkog puta, proširenjem Ulice Ivana Milutinovića, Ulicom zmaja Jovina, Veljka Vlahovića? Da li je završen bulevar od Podgorice do Tuzi. Bojim se da nećete u mandatu završiti gradsko pozorište. Ja pitam da li je ovo prevara građana? A kako je radio bivši gradonačelnik vi ste ga sami ocijenili pa nema drugi mandat - rekao je Vuković.
On je tražio da se za iz kapitalog budžeta obezbijedi novac za razvoj Pipera.
Odgovarajući gradonačelnik Vuković je saopštio da su građani stav na sve to dali prije nekoliko mjeseci.
–Ako imate dobru namjeru dođite kod mene, a nemojte da komuniciramo preko medija– rekao je Vuković.
Direktor Puteva Violeta Klikovac poručila je Mitru Vukoviću da je najviše novca opredijeljeno upravo za Pipere.
–Nadam se da ćemo sa vama i mještanima obići Pipere i vidjeti šta treba – rekla je Klikovac.
Šef kluba odbornika SD-a Boris Mugoša koji je u prethodnom sazivu bio zamjenik gradonačenika, pohvalio se šta je sve urađeno u oblasti koju je on pokrivao.
Šef kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović ocijenio je da se o izvještaju o radu gradonačelnika moglo raspravljati 16. marta na sjednici gradskog parlamenta.
–Imate li u izvještaju šta nije realizovano? Nemate jer izbjegavate da govorite o tome. Treba da se pogledamo i kažemo da kolektora neće biti ni u ovom mandatu. Nije problem u nama nego u vama jer vi obećate pa prevarite građane Podgorice – saopštio je Čađenović.
Reagovao je Ivan Vuković, gradonačelnik, poručujući odbornicima da ne manipulišu jer on nije rekao da kolektor neće biti završen u ovom mandatu, već da ne može da obeća da će biti završen u ovom mandatu.
Miodrag Bešović (DF) saopštio je da su gradnja kolektora i otvaranje gradske televizije teme koje su se uvijek provlačile kroz izborne programe DPS-a.
Odbornika DF-a Mariju Marović zanimalo je kada će se lokalna uprava posvetiti Murtovini i Zlatici da građani čamcima ne bi prolazili ulicama kada su kiše.
Gradonačelnik Podgorice poručio je Mariji Marović da Glavni grad vodi brigu o svim građanima, i kao primjer naveo da je razgovarao sa mještanima Ulice Vasa Bracanova koji su podnijeli peticiju tražeći da se saobraćajnica asfaltira.
N.S.

Pokrenuti odgovornost za izgubljene milione u sudskim sporovima

Odbornici su juče dali saglasnost i na završni račun budžeta Glavnog grada za prošlu godinu i polugodišnji izvještaj punjenja budžeta za ovu godinu. Miomir Jakšić, sekretar za finansije, saopštio je da je u oba slučaja Glavni grad ispoštovao smjernice i Vlade i Ministarstva finansija.
–Suštinski, Glavni grad uvijek ima više sredstava nego što ih je potrošio zbog čega ih prenosi u narednu godinu. Dokle god je tako, dobro je. Ne može se potrošiti 100 posto planiranih sredstava, a ne može se trošiti ni nešto što nije predviđeno u budžetu. Do kraja godine imamo još četiri mjeseca i treba svi da preduzmemo sve mjere da bi se realizovale aktivnosti koje smo planirali – poručio je Jakšić.
Završnim računom za prošlu godinu zadovoljan je Andrija Klikovac, odbornik DPS-a.
–Krediti su redovno servisirani, kada je u pitanju otplata duga uzrokovana sudskim sporovima za njih su prihodi iz budžeta bili dovoljni. To ukazuje da Glavni grad može da odgovori takvim rizicima. Nastavljen je trend smanjenja javnog duga, nije bilo zaduženja što je pohvalno – rekao je Klikovac.
Odbornik Demokrata Sonja Radunović ukazala je da Glavni grad svake godine ima problema kada je u pitanju naplata po osnovu sudskih izvršenja.
–Na prinudnu naplatu po sudskim izvršenjima otišlo je 2,6 miliona eura. Ko će snositi odgovornost za to što Glavni grad godinama ima ovaj problem – navela je Radunović.
Mitar Vuković je ukazao da se dugo vremena skriva koliko je novca isplaćeno zbog tužbi zaposlenih zbog umanjenja ličnog dohotka. Vuković je tražio od gradonačelnika Podgorice da se matičarima obezbijedi naknada. Gradonačelnik je saopštio da po pitanju te naknade ne može ništa da obeća bez sekretara, ali da će pokušati da u budžetu za narednu godinu pronađu sredstva za ovu namjenu.

Sledeće nedjelje ugovor sa konsultantom za kolektor

Zamjenik direktora Vodovoda Filip Makrid saopštio je da je u toku završna faza za izbor konsultanta za implementaciju projekta za prečišćavanje otpadnih voda.
–Implementacija će početi sledećeg mjeseca potpisivanjem ugovora sa konsultantom – saopštio je Makrid.

Novih 16 odbornika

Skupština Glavnog grada verifikovala je juče mandate 16 novih odbornika. U pitanju je 14 odbornika vladajuće koalicije koji su na toj funkciji zamijenili ministre i direktore koji su ostavke podnijeli zbog konflikta interesa, ali i dva odbornika iz redova opozicije koji su na lični zahtjev podnijeli ostavke.

Vuković dobio zamjenike

Skupština Glavnog grada imenovala je juče Časlava Vešovića i Slađanu Vujačić za zamjenike grdonačelnika. Njihov izbor podržali su odbornici vlasti, dok su odbornici Demokrata, DF-a, SNP-a i URA napustili zasijedanje prije glasanja.
Odbornici su usvojili stratešku kartu buke za aglomeraciju, a data je saglanost i na DUP Nova varoš 2, UP Hemomont, DUP Titeks, DUP Tološi 1, DUP Dahna 2, DUP Vranjićke njive, kao i DUP Gornja Gorica 2- dio zone B. Usvojeni su i DUP Zona centralnih djelatnosti –Cetinjski put, DUP Zelenika, DUP Zabjelo B2, DUP Blok 35 i 36. Data je saglasnost i na DUP Čepurci-dio, DUP Zabjelo 8, DUP Dajbabe-Zelenika-dio planske zone 11-izmjene i dopune. Usvojeni su izvještaj o sprovođenju plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom u Glavnom gradu u prošloj godini, kao i izvještaj o postupanju u upravnim stvarima kod organa uprave Glavnog grada a prošlu godinu. Odbornici su usvojili i informaciju o pripremljenosti turističke sezone u Glavnom gradu u ovoj godini.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"