Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Nikšićanin se utopio, potraga za mladićem iz Plužina * Srpska kuća da štiti nacionalne, a ne partijske interese * Dvojicu ubili, spremali nove atentate * Letovi česti, kontrole rijetke * Nikšićanin se utopio, potraga za mladićem iz Plužina * Tragedija je mogla da bude izbjegnuta * Preminula Areta Frenklin
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 17-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MARKO MILAČIĆ, ČELNIK PRAVE CRNE GORE :
Da mi je rođeni otac lider neke partije u vlasti ili u opoziciji 15-20 godina, a sve to vrijeme bez rezultata, rekao bih mu: „odmori, pregazilo te je vrijeme.“

Vic Dana :)

- Kako terorista iskazuje ljubav djevojci?
- Oš’ da ti skinem avion s neba!?
Takmiče se Rus, Amerikanac i Bosanac u čijoj se zemlji proizvodi kvalitetnija guma. Rus:
– Kod nas je guma tako kvalitetna da se šine od nje prave.
Amerikanac:
– Kod nas je guma tako kvalitetna da se sidro od nje pravi.
Bosanac:
– Nije to ništa, kod nas je najkvalitetnija.
Amer i Rus:
– ‘Ajde, dokaži.
Bosanac:
– Moj drug Huso skočio sa desetog sprata u gumenim opancima, sve kosti polomio a opancima ništa.
Pita Perica mamu:
– Mama, je l’ ti tata kupio tu haljinu?
– Nije, sine, e, da sam ja čekala tvog tatu, ni tebe ne bih imala.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-08-09 UPRAVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU ASK DA JE DIREKTORICA MANS-A PREKRŠILA ZAKON
Vanja nezakonito smijenjena, Radonjić lažirao podatke
Vanja Ćalović Marković i Sreten Radonjić Vanja nezakonito smijenjena, Radonjić lažirao podatke Sud je utvrdio da je Ćalović Marković plata smanjena nakon zaključivanja ugovora sa Delegacijom Evropske unije, a ne da je uvećana 20 puta, kako je lažno tvrdio Sreten Radonjić, te da nije stavila privatni interes ispred javnog interesa Upravni sud je utvrdio da ASK nije omogućila Ćalović Marković ni da iznese odbranu, pa je jasno da se radi o političkom revanšizmu vlasti, saopštili su iz MANS-a
Dan - novi portal
Izvršnoj direktorici Mreže za afrimaciju nevladinog sektora (MANS) Vanji Ćalović Marković smanjena je, a ne uvećana zarada nakon zaključivanja ugovora sa Delegacijom Evropske unije (EU) za praćenje izbornog procesa, i kao član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) nije učestvovala u razmatranju inicijativa koje je podnosila NVO na čijem je čelu, utvrdio je Upravni sud i poništio odluku ASK da je navodno prekršila Zakon o sprečavanju korupcije. Time je Upravni sud poništio osnovne razloge zbog kojih je Skupština, ne čekajući presudu, Ćalović Marković razriješila iz Savjeta ASK, utvrdiviši da odluka Agencije o njenom navodnom konfliktu interesa nije zasnovana na tačnim podacima, na čemu je u kontinuitetu insistirao i što je tvrdio direktor ASK Sreten Radonjić.
Vijeće sudija Vojina Lazovića, Svetlane Radošević i Fadila Kardovića naložilo je ASK da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti utvrđene tom presudom i donese na zakonu zasnovanu odluku.
Sud je u presudi konstatovao da se ne može na jasan način utvrditi da je Ćalović Marković data mogućnost da se izjasni na bitne činjenice i okolnosti, koje joj je ASK stavila na teret, kao i dokaze na osnovu kojih je ASK donijela osporenu odluku.
Konstatuje se da ASK u obrazloženju osporene odluke zaključuje da je na osnovu službene evidencije utvrdila da je Ćalović Marković kao član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, koja ima status javnog funkcionera, ostvarila primanje u NVO MANS u iznosu od 1.837 eura, za period januar – decembar 2016. godine, te neto iznos od 1.990 eura za 2017. godinu.
– I da je u odnosu na ugovor o radu tužilje sa MANS-om, kao poslodavcem od 18. januara 2006. godine, ostvarivala bruto zaradu od 140 eura, a da je aneksom istog od 13. januara prošle godine uvećala bruto iznos od 2.741 eura, dovodeći ga u vezu sa ugovorom od 4. decembra 2015. godine, zaključenim između NVO MANS, kojeg je potpisala tužilja kao izvršni direktor, i Delegacije Evropske unije u Podgorici, u iznosu od 149.000 eura, na ime praćenja parlamentarnih izbora 2016. godine i preuzetih obaveza iz navedenog ugovora. Prema ocjeni suda, navedeni razlozi i zaključak tužene u obrazloženju su nejasni i protivrječni, jer se iz spisa predmeta utvrđuje da je tužilji, na osnovu ugovora o radu i aneksa ugovora o radu povodom ponude poslodavca od 28. januara 2015. godine, u stavu 1 člana 5 osnovnog aneksa ugovora, koji se odnosi na zaradu tužilje, uvećana zarada na bruto iznos od 3.309,45 eura za period januar–decembar 2015. godine i da je umanjena za 2016. godinu na 2.741 euro. To potvrđuje da je zarada tužilje uvećana prije zaključivanja ugovora sa delegacijom Evropske unije u Podgorici od 4. decembra 2015. godine, a imajući u vidu i to da navedeni ugovor sa Evropskom unijom i obaveze iz istog ne ukazuju na visinu zarade tužilje, već prava i obaveze ugovornih strana na implementaciji izbornog procesa za 2016. godinu – ocijenile su sudije.
U presudi se navodi da su nejasni razlozi dati u obrazloženju osporene odluke da je Ćalović Marković, kao javni funkcioner, prekršila član 7 stav 1 i 2 i član 8 Zakona o sprečavanju korupcije, tako što je na 29. i 30. sjednici Savjeta ASK učestvovala u raspravama na kojima se odlučivalo po prijavama od strane NVO MANS i, kako je cijenila ASK, „iskazivala kritički odnos na postupanje tužene po tim prijavama”. U sada poništenoj odluci, ASK je tvrdila da je Ćalović Marković na taj način sebe stavila u poziciju „da sudi o sopstvenoj stvari”, i da je lično motivisana da svoj lični interes stavlja ispred javnog.
– Iz zapisnika sa 29. sjednice Savjeta Agencije utvrđuje da u dnevnom redu, a i u toku rasprave, po tačkama dnevnog reda nijesu isticani niti se na toj sjednici raspravljalo o zahtjevima MANS-a. Takođe na 30. sjednici Savjeta, nije konkretno bilo rasprave o podnijetim zahtjevima – inicijativama MANS-a jer Vanja Ćalović nije prisustvovala tački dnevnog reda, a imajući u vidu i član 88 Zakona o sprečavanju korupcije, kojim su propisane nadležnosti Savjeta Agencije, na koji način je počinjena povreda pravila postupka – utvrdio je sud.
Iz MANS-a su saopštili da je Upravni sud ocijenio da je odluka Agencije, po kojoj je Ćalović Marković razriješena iz Savjeta, nezakonita jer je donijeta uz povredu više pravila postupka.
– U svojoj presudi Upravni sud je utvrdio da Ćalović Marković, kao članica Savjeta Agencije, nije odlučivala o inicijativama NVO MANS, iako je direktor Agencije tvrdio suprotno, navodeći da je na taj način stavila privatni interes ispred javnog. Takođe, sud je utvrdio da je zarada Ćalović Marković smanjena nakon zaključivanja ugovora MANS-a sa delegacijom Evropske unije u Podgorici, a ne višestruko povećana kako je to više puta tvrdio direktor Agencije. Pored toga, sud je konstatovao i da se iz spisa predmeta vidi da Ćalović Marković nije bilo omogućeno da se izjasni na optužbe koje joj je Agencija stavila na teret, u skladu sa zakonom – ocijenjeno je iz MANS-a.
Kako ističu, na taj način je presudom Upravnog suda potvrđeno da je ASK više puta prekršila zakon kada je Ćalović Marković neosnovano proglasila krivom, na osnovu čega je, kako dodaju, Skupština razriješila sa pozicije člana Savjeta Agencije.
– To pokazuje da je Ćalović Marković uklonjena iz Savjeta na osnovu isključivo političke odluke, zbog svog upornog zalaganja da Agencija posluje u skladu sa zakonom, a ne instrukcijama vladajuće partije – istakli su iz MANS-a.
ASK je sinoć saopštila da stoje iza svojih odluka i odbacuju komentare o postojanju političkog uticaja na rad Agencije i napominju da je svaka odluka zasnovana na Zakonu o sprečavanju korupcije.
Agencija je najavila da će u ovom slučaju ponovo donijeti rješenje u roku od 30 dana.
A.O.

Direktora razriješiti

Iz MANS-a su ocijenili da bi „ovakav pravni fijasko političkog procesa”, koji je direktor Agencije vodio protiv Ćalović Marković trebalo da rezultira njegovim razrješenjem.
– Ali je jasno da za to neće biti političke volje jer je Radonjić to radio upravo po političkom diktatu. Sramna odluka Skupštine, koja nije čekala sudsku presudu, već je po hitnom postupku razriješila Ćalović Marković, jasan je dokaz da je riječ o političkom revanšizmu za otkrivanje nezakonitosti u finansiranju vladajuće partije – ocijenili su iz MANS-a.

SDP: Dokaz političkog obračuna

Odluka Upravnog suda kojom je smjena Vanje Ćalović Marković iz Savjeta ASK proglašena nezakonitom, dokaz je da je taj slučaj još jedan primjer političkog obračuna sa svima koji kritički promišljaju crnogorsku stvarnost, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).
– Ipak, najtužnije je to što je crnogorski parlament još jednom uvučen u ove obračune i nezakonite smjene, čime je njegov dignitet, zahvaljujući glasačkoj mašineriji vlasti, dodatno srozan – navodi se u reagovanju SDP-a.
Iz SDP-a podsjećaju da je njihov poslanički klub tražio da Skupština sa smjenom Ćalović Marković sačeka do odluke Upravnog suda, ali, kako su naveli, za takav logičan i zdravorazuman predlog nije bilo sluha kod većine.
– Žalosno je da kod poslanika vlasti nije bilo ni minimuma političkog integriteta i elementarnog sluha za ovakav naš predlog, već je svemu tome pretpostavljen goli političko partijski interes obračuna sa neistomišljenicima – naglasili su iz SDP-a, dodajući da su time pokazali antisistemsko djelovanje i elementarno nepoštovanje prema institucijama države, odnosno sudske vlasti.


Pion DPS-a

Presuda Upravnog suda kojom je poništena odluka ASK kojom je Vanja Ćalović Marković razriješena sa pozicije člana Savjeta Agencije potvrdila je da je Sreten Radonjić pion DPS-a, postavljen na funkciju direktora u svojstvu partijskog poslušnika, a ne kao čovjek od znanja i struke, ocijenila je Anđela Peković iz Demokrata. Pekovićeva ističe da je ova presuda pokazala da Agencija nije nezavisna i samostalna u svom radu i da nije institucija koja sprovodi zakon u cilju sprečavanja i suzbijanja korupcije, već institucija koja, kao produžena ruka Demokratske partije socijalista, služi za obračun sa neistomišljenicima.
– Po ustaljenom obrascu – svako ko izrazi svoj stav i mišljenje koje je u suprotnosti sa politikom vladajuće partije i ko ukaže na nezakonitosti koje ona vrši državni je neprijatelj sa kojim se treba obračunati – ocijenila je Pekovićeva, dodajući da je sudska presuda pokazala da je upravo Agencija ta koja je u nekoliko navrata prekršila zakon.
Prema njenim riječima, ova presuda Upravnog suda samo je još jedan u nizu dokaza da u Crnoj Gori postoji znak jednakosti između vladajuće partije i institucija sistema, te da sa druge strane stoji samo deklarativna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.
– Prvi korak nakon pomenute sudske presude koja govori o bezakonju Agencije za sprečavanje korupcije, trebalo bi da bude razrješenje Radonjića sa mjesta direktora Agencije – zaključila je ona.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"