Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Mila ni da pomenu, a kamoli da ga uhapse * Državne bolnice napustilo 150 ljekara * Stvoriti uslove za prekid bojkota * Čarapići naslijedili četiri stana i dvije kuće * Dinosaurusi ponovo među nama * Sjajnija od supernove * Mila ni da pomenu, a kamoli da ga uhapse
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Đorđije Pinjatić, bivši poslanik DPS-a :
Ruskom partneru uzeo sam 300.000 eura za nelegalno finansiranje kampanje DPS-a.

Vic Dana :)

Kaže muž ženi:
- Draga, kad umrem, želim da me kremiraš.
- A koliko to košta?
- Oko 500 eura.
- Ih, kad se radi o tvom zadovoljstvu, tebi ništa nije skupo!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-06-20 SDT PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV OLEGA OBRADOVIĆA I MIODRAGA IVANOVIĆA ZA AFERU „TELEKOM“
Obradović i Ivanović „Prvu sestru” ni da pomenu U tužbi na osnovu koje je pokrenuta istraga navedeno je da su trojica mađarskih direktora, podmitili više predstavnika crnogorske vlade, kao i „sestru najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom”, ali u optužnici toga nema
Dan - novi portal
Bivši čelnici Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović optuženi su zbog zloupotrebe položaja u aferi „Telekom”. Optužnicu protiv njih juče je podiglo Specijalno državno tužilaštvo. Njihov branilac, advokat Zoran Piperović za „Dan” je potvrdio da je optužnica podignuta, ali još nije imao uvid u taj dokument zbog čega ne zna detalje.
– Upravo sam iz tužilaštva dobio informaciju da je podignuta optužnica protiv mojih branjenika Obradovića i Ivanovića. Nijesam uspio da saznam pravnu kvalifikaciju, kao ni koje radnje im se dispozitivom stavljaju na teret. Sačekajmo da dobijem optužni akt, pa ću tada dati tačnu informaciju koje krivično djelo je u pitanju i kako se opisuju radnje mojih klijenata – kazao je Piperović.
Kao jedan od aktera afere „Telekom” godinama se spominjala i Ana Đukanović, sestra sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića. Ona je sve vrijeme demantovala te navode.
Tokom istrage Obradović i Ivanović saslušani su zbog sumnje da su kao sa­i­zvr­ši­o­ci po­či­ni­li kri­vič­no dje­lo zlo­u­po­tre­ba po­lo­ža­ja u pri­vred­nom po­slo­va­nju. Navodno, na taj način su prisvojili oko 2,3 miliona eura. Ipak, oni su pred specijalnim tužiocem negirali optužbe.
Is­tra­ga pro­tiv sada dvojice optuženih po­kre­nu­ta je zbog tri kon­sul­tant­ska ugo­vo­ra iz 2005. go­di­ne, za ko­je je ame­rič­ka is­tra­ga utvr­di­la da su la­žni.
Postupak o pri­va­ti­za­ci­ji Te­le­ko­ma po­kre­nu­t je kra­jem 2011. go­di­ne, na­kon što su ame­rič­ke vla­sti sa­op­šti­le da ima­ju do­ka­ze da je pri­va­ti­za­ci­ju Cr­no­gor­skog te­le­ko­ma pra­ti­la ko­rup­ci­ja. Doj­če te­le­kom još u de­cem­bru 2011. go­di­ne pri­stao je da pla­ti 95 mi­li­o­na do­la­ra ka­zne kroz po­ravna­nje sa ame­rič­kom Ko­mi­si­jom za har­ti­je od vri­jed­no­sti (SEK), ko­ja je u svo­joj is­tra­zi do­šla do do­ka­za da su sa 7,3 mi­li­o­na eura pod­mi­će­na na­vod­no dva cr­no­gor­ska zva­nič­ni­ka i „se­stra naj­vi­šeg vla­di­nog zva­nič­ni­ka, ko­ja se ba­vi advo­ka­tu­rom”. Od­mah na­kon što je u de­cem­bru 2011. go­di­ne obje­lo­da­nje­na tu­žba SEK-a pro­tiv tro­ji­ce biv­ših di­rek­to­ra Ma­đar te­le­ko­ma, cr­no­gor­ska jav­nost je u for­mu­la­ci­ji „se­stra naj­vi­šeg vla­di­nog zva­nič­ni­ka” pre­po­zna­la advo­ka­ta Anu Đu­ka­no­vić. Ipak, ona je svaki put ne­gi­ra­la bi­lo ka­kvu po­ve­za­nost sa ne­za­ko­ni­tim rad­nja­ma, a tu­ži­la je me­di­je ko­ji su je po­ve­zi­va­li sa ovom afe­rom.
Prav­ni za­stup­nik ame­rič­ke Ko­mi­si­je za har­ti­je od vri­jed­no­sti Ro­bert Dodž iz­ja­vio je ranije da po­sje­du­ju do­ku­men­ta i do­ka­ze na osno­vu ko­jih su do­šli do za­ključ­ka da je Ma­đar te­le­kom sa vi­še od se­dam mi­li­o­na eura pod­mi­tio vi­še vla­di­nih zva­nič­ni­ka u po­stup­ku ku­po­vi­ne Te­le­ko­ma Cr­ne Go­re 2005. go­di­ne, ali ta­da do­ku­men­ta ni­je­su bi­la do­stup­na jav­no­sti. Slu­čaj je okon­čan, a ame­rič­ki or­ga­ni su dio do­ku­men­ta­ci­je do­sta­vi­li cr­no­gor­skom tu­ži­la­štvu. U me­đu­vre­me­nu su Doj­če te­le­kom i nje­go­va kćer­ka fir­ma Ma­đar te­le­kom pri­sta­li da pla­te sko­ro 100 mi­li­o­na do­la­ra kako nju­jor­ški Okru­žni sud ne bi na­sta­vio pro­ces zbog mal­ver­za­ci­ja pri­li­kom ku­po­vi­ne cr­no­gor­skog te­le­ko­mu­ni­ka­ci­o­nog ope­ra­te­ra. Doj­če te­le­kom je, na­vod­no, pre­ko svo­je po­dru­žni­ce Ma­đar te­le­kom cr­no­gor­skim zva­nič­ni­ci­ma u po­stup­ku pri­va­ti­za­ci­je Cr­no­gor­skog te­le­ko­ma is­pla­tio vi­še­mi­li­on­ski mi­to, a u tu­žbi ame­rič­ke Ko­mi­si­je za har­ti­je od vri­jed­no­sti je na­ve­de­no da su pod­mi­ći­va­nje u Cr­noj Go­ri u ime Ma­đar te­le­ko­ma omo­gu­ći­la tri di­rek­to­ra, i to pre­ko če­ti­ri la­žna ugo­vo­ra o kon­sul­tant­skim uslu­ga­ma ukup­ne vri­jed­no­sti se­dam mi­li­o­na i 350.000 eura. Ob­ra­do­vić je, na­vod­no, su­pot­pi­snik dva, a Iva­no­vić jed­nog od če­ti­ri kon­sul­tant­ska ugo­vo­ra sklo­plje­na 2005. go­di­ne za ko­je je ame­rič­ka is­tra­ga utvr­di­la da su la­žni.
M.V.P.

Tužba

Ame­rič­ka ko­mi­si­ja u svo­joj tu­žbi tvr­di da je dva ugo­vo­ra sa kom­pa­ni­ja­ma ko­je u svom na­zi­vu ima­ju ri­je­či Sig­ma i Ro­li sklo­pi­la ćer­ka kom­pa­ni­ja Ma­đar te­le­ko­ma. Ugo­vor sa Sig­mom sklo­pljen je u ma­ju 2005. go­di­ne, ali je da­ti­ran na 6. april 2005.godine, ne­pun mje­sec da­na na­kon što je Ma­đar te­le­kom zva­nič­no po­stao ve­ćin­ski vla­snik Cr­no­gor­skog te­le­ko­ma. Pot­pi­sao ga je je­dan od čla­no­va ta­da­šnjeg od­bo­ra di­rek­to­ra i Ob­ra­do­vi­ćev ko­le­ga Ta­maš Mor­vai, pro­tiv ko­jeg je Ko­mi­si­ja po­kre­nu­la tu­žbu. Vri­jed­nost tog ugo­vo­ra bi­la je 2,88 mi­li­o­na, od če­ga je „se­stri ta­da­šnjeg naj­vi­šeg zva­nič­ni­ka Vla­de ko­ja se ba­vi advo­ka­tu­rom” is­pla­ćen dio ili cio iz­nos od 580.000.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"