Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Sveta i Miloša ne traže ni poslije godinu i po * Filip pogazio ono što je obećao * Bošnjaci nijesu moneta za potkusurivanje * Petorica osumnjičeni za pomaganje džihadistima * Kosim trotoarima mažu oči da brinu o OSI * Sveta i Miloša ne traže ni poslije godinu i po * Kako se prave punđe
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 18-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milorad Martinović, žrtva policijske torture:
- Tužilaštvo je trebalo da pozove komandira i direktora policije i primora ih da odaju zvjeri koje su učestvovale u mom prebijanju. Umjesto toga, oni kao i svi u državi, poštuju mafijaški zakon omerta i ćute.

Vic Dana :)

Šta radi medvjed kad sretne Čak Norisa?
Legne i pravi se mrtav.
Šta je Čak Noris slušao sedamdesetih?
- Devedesete!

Došao Perica kući iz škole i pita ga mama:
- Je li sine, jel ti koji predmet bio posebno težak?
- Da klupa, pala mi je na nogu!

Mladi bračni par ne priča već tri dana.
Četvrti dan žena nađe na stolu papir na kojem piše:
- Probudi me sjutra u sedam sati, tvoj muž.
Sjutra muž se probudi u pola deset i vidi papir na kojem piše:
- Probudi se sedam je sati, tvoja žena.

Ulazi Ciga u kuću, i na sto stavlja ponosno novi telefon, pa ga žena upita:
• Jel’ ti to novi telefon?
• Jašta, novi Ajfon!
• Auu... pa kol’ko s’ ga platijo?
• Ništa, osvojio ga na trci...
• Kakvoj trci, ko je trč’o?
Ciga će:
• Vlasnik Ajfona, pandur i ja!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2018-03-17 ZADRUŽNA IMOVINA U LUBNICAMA  DVIJE I PO DECENIJE PREPUŠTENA PROPADANJU
Zadružni dom u ruševinama Dom pretvoren u zmijarnik Umjesto da u zgradi seoskog doma danas imamo prerađivačke kapacitete i otkupni centar, ona predstavlja pravu ruinu  u centru Gornjoselske župe. Očigledno da je neko smišljeno krenuo da uništi i selo i poljoprivredu, ali i naše tradicionalne vrijednosti, ocjenjuje Miloš Raković
Dan - novi portal
Više od dvije i po decenije zgrada zadružnog doma u Lubnicama, koja zahvata površinu od nekoliko stotina kvadratnih metara, prepuštena je konstantnom propadanju. Dom se iz dana u dan urušava, a pod njegovim krovom nekada se nalazila otkupna stanica, prodavnica, kafana, pošta i ambulanta. U zadružnom domu, koji je na neki način bio i nosilac razvoja Gornjoselske župe, koju čine sela: Lubnice, Praćevac, Bastahe, Glavaca, Kurikuće i Vuča, radilo je petnaestak radnika. Mještani navode da je nekada u zadružnom domu, između ostalog,vršen otkup ljekobilja i poljoprivrednih proizvoda, što je lokalnom stanovništvu donosilo značajan dohodak. Mještani ističu da ne znaju ko je pravi vlasnik cjelokupne zadružne imovine te da je krajnje vrijeme da se izvrši sanacija oronulog objekta.
-Lubničani su svojevremeno uz velike napore i pomoć šire društvene zajednice izgradili ovaj objekat. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka zadružni dom je zatvoren, da bi sniježne padavine 2011. godine potpuno urušile krov zgrade. Neko je, izgleda, kupio zadružni dom za male pare i nakon toga ga prepustio konstantnom propadanju. To je za svaku osudu, jer ruinirana zgrada u centru Lubnica ne može služiti na čast onima koji su je osudili na propast. Zato bi bio red da se izvrši sanacija zgrade i da se ustupi nekome ko će je ponovo staviti u funkciju – sugeriše predsjednik Mjesne zajednice Lubnice Miloš Raković.
On kaže da se svako ko u 21 vijeku prođe kroz Lubnice zgražava kad vidi kako izgleda objekat, koji, kako navodi, ukazuje da je nekadašnje društveno bogatstvo nemilice uništavano, dok su lokalnom stanovništvu nuđena lažna obećanja.
-Umjesto da u zgradi seoskog doma danas imamo prerađivačke kapacitete i otkupni centar, ona predstavlja pravu ruinu u sred centra Gornjoselske župe. Očigledno da je neko smišljeno krenuo da uništi i selo i poljoprivredu, ali i naše tradicionalne vrijednosti. Ako se takvim nastojanjima ne stane na kraj sigurno da nam se ne piše dobro. Zato tražimo od nadležnih da shvate da sadašnji izgled ovog objekta, koji je pretvoren u zmijarnik, predstavlja sveukupnu društvenu sramotu – naveo je Raković. Iz ko­a­li­ci­je Zdra­vo Be­ra­ne na­vo­de da je pri­va­ti­za­ci­ja u po­sled­njih dva­de­se­tak go­di­na, po kon­cep­tu ko­jeg je spro­vo­di­la vla­da, na­ni­je­la ne­pro­cje­nji­vu šte­tu svim raz­voj­nim gra­na­ma, pa i po­ljo­pri­vre­di.
- Po­ljo­pri­vred­ne za­dru­ge bi­le su pra­vi ma­li gi­gan­ti u sko­ro svim mje­snim cen­tri­ma. Pre­ko njih se od­vi­jao ži­vot. Tr­go­va­lo se, stva­rao se do­ho­dak. Lo­kal­no sta­nov­ni­štvo je u nji­ma na­la­zi­lo za­po­sle­nje. Me­đu­tim, do­la­skom no­vo­kom­po­no­va­nih bi­zni­sme­na ko­ji su pre­ko no­ći za ma­le pa­re po­ku­po­va­li ne­što sto su broj­ne ge­ne­ra­ci­je de­ce­ni­ja­ma stva­ra­le za­dru­ge su jed­no­stav­no iz­bri­sa­ne iz re­gi­stra ži­vih, dok je za­dru­žna imo­vi­na pot­pu­no de­va­sti­ra­na. Ne­ka­da­šnje dru­štve­no bo­gat­stvo je na­mjer­no uni­šte­no da bi pri­vi­le­go­va­ni po­je­din­ci iz­vu­kli od­re­đe­nu do­bit. Sve to uka­zu­je da se u upra­vljač­kim struk­tu­ra­ma na­la­zi­la jed­na neo­zbilj­na dru­ži­na ko­ja je, uni­šta­va­njem za­dru­ga, za­da­la smr­to­no­sni uda­rac na­šim se­li­ma, su­o­če­nim sa sve pri­sut­ni­jom mi­gra­ci­jom sta­nov­nip­štva – na­gla­si­li su iz ko­a­li­ci­je Zdra­vo Be­ra­ne.
D.J.

Slič­no i u osta­lim se­li­ma

To­kom po­sled­njih de­ce­ni­ja pro­šlog vi­je­ka u sko­ro svim mje­snim cen­tri­ma na pod­ruč­ju be­ran­ske op­šti­ne po­sto­ja­le su po­ljo­pri­vred­ne za­dru­ge ko­je su upo­šlja­va­le zna­ča­jan broj rad­ni­ka. Me­đu­tim, to­kom tran­zi­ci­o­nih pro­ce­sa sve te za­dru­ge su uga­še­ne dok su nji­ho­vi objek­ti i imo­vi­na pre­pu­šte­ni kon­stant­nom pro­pa­da­nju. O nji­ho­vom po­sto­ja­nju da­nas je­di­no svje­do­če ru­i­ni­ra­ne zgra­de broj­nih za­dru­žnih do­mo­va iz­gra­đe­nih u do­ba so­ci­ja­li­zma. Svi ti do­mo­vi i na se­o­skom pod­ruč­ju i u pri­grad­skim na­se­ljim osta­vlje­ni su na mi­lost i ne­mi­lost zu­bu vre­me­na, upot­pu­nju­ju­ći pri­ču o uga­še­noj pri­vre­di na sje­ve­ru Cr­ne Go­re. O to­me po­red objek­ta u Lub­ni­ca­ma, svje­do­če zgra­de za­dru­žnih do­mo­va na Bu­ču, kao i oni na pod­ruč­ju Še­ku­la­ra i Po­li­ce.


Vlast od se­lja­ka pra­vi­la si­ro­ma­ha

Iz ko­a­li­ci­je Zdra­vo Be­ra­ne tvr­de da je po­ljo­pri­vred­na za­dru­ga u Lub­ni­ca­ma, kao i osta­le u be­ran­skim mje­snim cen­tri­ma, na­mjer­no uga­še­na ka­ko bi se, po una­pri­jed pri­pre­mlje­nom kon­cep­tu, uni­šti­lo se­lo i po­ljo­pri­vre­da.
- Ak­tu­el­na cr­no­gor­ska vlast je ima­la na­mje­ru da od se­lja­ka na­pra­vi si­ro­ma­ha, ko­ga će ka­sni­je la­ko ku­po­va­ti uoči svih iz­bo­ra. Ta­ko su da­nas u našm se­lim uzor­na ga­zdin­stva po­sta­la ri­jet­kost. Ta ista vlast je za po­če­tak uga­si­la po­ljo­pri­vred­ne za­dru­ge ko­je su da­va­le mo­guć­nost in­di­vi­du­al­nim pro­iz­vo­đa­či­ma da na lak na­čin pla­si­ra­ju svo­je tr­žne vi­ško­ve. Za svo to vri­je­me za­dru­žni do­mo­vi su se pre­tvar­li u ru­i­ne i to na­o­či­gled onih ko­ji se hva­le ka­ko se iz agro­bu­dže­ta iz­dva­ja­ju ogrom­na sred­stva za po­spje­ši­va­nje po­ljo­pri­vred­ne pro­iz­vod­nje. Ti­me je jed­nim ne­do­ma­ćin­skim od­no­som ak­tu­el­nog re­ži­ma uni­šte­no ne­što što je mo­glo da pred­stva­lja re­al­nu raz­voj­nu šan­su – na­ve­li su iz ko­a­li­ci­je Zdra­vo Be­ra­ne.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"