Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Sveta i Miloša ne traže ni poslije godinu i po * Filip pogazio ono što je obećao * Bošnjaci nijesu moneta za potkusurivanje * Petorica osumnjičeni za pomaganje džihadistima * Kosim trotoarima mažu oči da brinu o OSI * Sveta i Miloša ne traže ni poslije godinu i po * Kako se prave punđe
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 18-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milorad Martinović, žrtva policijske torture:
- Tužilaštvo je trebalo da pozove komandira i direktora policije i primora ih da odaju zvjeri koje su učestvovale u mom prebijanju. Umjesto toga, oni kao i svi u državi, poštuju mafijaški zakon omerta i ćute.

Vic Dana :)

Šta radi medvjed kad sretne Čak Norisa?
Legne i pravi se mrtav.
Šta je Čak Noris slušao sedamdesetih?
- Devedesete!

Došao Perica kući iz škole i pita ga mama:
- Je li sine, jel ti koji predmet bio posebno težak?
- Da klupa, pala mi je na nogu!

Mladi bračni par ne priča već tri dana.
Četvrti dan žena nađe na stolu papir na kojem piše:
- Probudi me sjutra u sedam sati, tvoj muž.
Sjutra muž se probudi u pola deset i vidi papir na kojem piše:
- Probudi se sedam je sati, tvoja žena.

Ulazi Ciga u kuću, i na sto stavlja ponosno novi telefon, pa ga žena upita:
• Jel’ ti to novi telefon?
• Jašta, novi Ajfon!
• Auu... pa kol’ko s’ ga platijo?
• Ništa, osvojio ga na trci...
• Kakvoj trci, ko je trč’o?
Ciga će:
• Vlasnik Ajfona, pandur i ja!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2018-03-17 USLED OBILNIH PADAVINA, UGROŽENA DOMAĆINSTVA NA PODRUČJU PODGORICE, CETINJA I BARA
Poplavljeni i kuće i putevi Komšija koji živi između Kurila i Bistrica već dva dana čamcem dolazi do kuće, kazao je mještanin Kurila
Dan - novi portal
Usled ogromne količine kiše koja je pala prethodnih dana, brojne kuće i objekti u Zeti, Vranjini, Rijeci Crnojevića, Virpazaru i Murićima su ugroženi, putevi, dvorišta i imanja su već poplavljeni, a mještani strahuju za svoje domove. Pojedini stanovnici Zete čamcima dolaze do svojih kuća i strahuju da će se ponoviti scenario od prije sedam godina, kada su ovo područje pogodile katastrofalne poplave, dok su u Virpazaru spremni za eventualnu evakuaciju stanovništva.
Situacija u priobalnim naseljima u Zeti juče popodne je bila kritična. Na Vranjini je poplavljen put i domićinstvo Ulićevića, dok je u Pothumu voda potpuno prekrila brojna imanja.
Na području glavnog grada najkritičnije je na Vranjini, pa je porodica Gavra Ulićevića iseljena prije nekoliko dana.
Mještanin Vranjine Lazar Pekić je za „Dan“ kazao da se plaše da će za vikend voda ući i u kuće najbliže putu.
– Zasad je iseljena porodica iz jedne kuće, ali plašimo se da će ih za vikend biti više. Biće kritično jer je put već danima pod vodom. Tokom petka nivo jezera nije rastao ali očekujemo da će noć da učini svoje. Obilazili su nas iz Gradske opštine Golubovci i ostavili su broj telefona da se javimo ako nam šta bude trebalo – rekao je Pekić.
U Kurilu je nivo vode porastao za 20 centimetara. Mještanin Nebojša Matović kaže da su dvorišta pod vodom.
– Komšija koji živi između Kurila i Bistrica već dva dana čamcem dolazi do kuće. Za vikend su najavili padavine i biće kritično – smatra Matović.
On ističe da ih niko iz GO nije obilazio.
– Sve institucije koje zasijedaju i alarmiraju narod preko TV bolje bi bilo da nas obiđu i nađu rješenje. Da se ozbiljnije pozabave ovim problemom, ali kad kiša prestane da pada jer se sad ništa ne može. Nema ovo veze sa politikom. Voda kad ulazi u kuće ne gleda da li je domaćinstvo opozicija ili vlast – poručio je Matović.
Mještaninu Bistrica Svetozaru Dobroviću voda je ispred praga.
– Još 50 centimetara i voda će mi ući u kuću. Kritično će biti ovih dana, a plašimo se jer je kiša najavljena i za sledeću nedjelju. Vlast je neodgovorna kad su poplave u pitanju. Sedam je godina od katastrofalnih poplava kada su slike iz Zete obišle svijet i niko ništa nije uradio po pitanju prevencije – kazao je Dobrović.
Od poplava strahuju i stanovnici Pothuma.
– Trenutno imamo problema, a biće ih još. Prijeti potop. Voda se primakla kućama – kazao je mještanin Željko Milić.
Usled obilnih kiša vodostaj Rijeke Crnojevića je u porastu, a voda je ušla u pojedine objekte koji se nalaze u blizini šetališta, saopštio je predsjednik Mjesne zajednice Peđa Ivanović. On je kazao da je kompletno šetalište poplavljeno, te da je voda ušla u pojedine kuće.
– Sve što je u zoni poplava sada je pod vodom. Sad možemo očekivati samo da vodostaj još raste – rekao je juče oko 16 časova Ivanović, dodavši da su uspjeli da sklone stvari sa nižih spratova kuća.
Načelnik Službe zaštite i spasavanja Prestonice Cetinje Aleksandar Zuber kazao je da su ekipe na terenu i da prate situaciju.
– Ekipe su upravo otišle da pomognu jednoj starijoj osobi kojoj je potrebna pomoć oko stvari. Obilazimo teren i dajemo uputstva da se sklone stvari koje mogu biti sklonjene, a mi pomažemo kome je potrebno – kazao je Zuber.
On je istakao da na području grada nema većih poteškoća, te da će službe nastaviti da dežuraju i prate situaciju.
Komandir cetinjske Vatrogasne službe Peđa Moštrokol rekao je za „Dan” da je nivo vode na Rijeci Crnojevića neznatno veći u odnosu na prethodni dan.
– I juče smo čitavog dana bili na Rijeci Crnojevića. Pratimo razvoj situacije i pomažemo lokalnom stanovništvu. Obilazimo i druga potencijalno ugrožena mjesta, a obišli smo i Dodoše i tamo su neki pomoćni objekti poplavljeni. Iako je u ovom trenutku nezahvalno davati bilo kakve procjene, s obzirom na to da se najavljuje slabiji intenzitet, a možda i prestanak padavina tokom noći, nadamo se da će situacija biti bolja – kazao je Moštrokol.
Poplave su juče pogodile i barsku opštinu, a stanje je kritično u Virpazaru i Donjim Murićima.
Predsjednik MZ Crmnica Đuro Marković ističe da je u petak ujutro voda bila u najnižoj takči, u ravni sa površinom trotoara u Virpazaru. Prema njegovim riječima, voda za sada nije poplavila objekte, ali su poplave neminovne ako nivo Skadarskog jezera nastavi da raste.
– Obišli smo najugroženija mjesta, Virpazar i naselje kod željezničke stanice. Obavijestili smo stanovništvo da pripreme plin, baterijske lampe, spreme zalihe vode za piće, hranu, i da namještaj sa donjih spratova objekata iznesu na gornje nivoe objekata, ili na druga bezbjedna mjesta. Ako eventualno bude neophodno, ugroženo stanovništvo evakuisaćemo u apartmane Vatrogasne jedinice u Baru – kazao je Marković.
Hasan Muratović, vlasnik turističkog komplpeksa kaže da je kritično i u Donjim Murićima, gdje voda prodire u turistički kompleks i izletište.
– Nivo vode u Skadarskom jezeru porastao je za dva i po metra. Ako nivo naraste za još 20 cm, što će se vjerovatno desiti, voda će ući u prostorije. Već ulazi ispod terase, a vrlo vjerovatno će preplaviti i prilazni put. Ne smijemo ni razmišljati o tome šta se može desiti ako dođe do pucanja brane na Drimu u Albaniji, jer bi nas zadesilo teže stanje od poplava iz 2010. godine – kaže Muratović.
U MZ Ostros stanje je za sada pod kontrolom, uprkos kiši koja neprestano pada. Zbog ovakve situacije u Opštini Bar je juče zasijedao Tim za vanredne situacije.
Direktorat za vanredne situacije upozorio je da postoji mogućnost znatnog porasta nivoa Skadarskog jezera i rijeke Bojane, što može uzrokovati pojavu poplava u priobalnom području Skadarskog jezera i ušća rijeke Bojane. Kako su saopštili, očekuje se da do 19. marta u pojedinim predjelima države padne ukupna količina kiše od oko 200 litara po metru kvadratnom, a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 litara po metru kvadratnom.
Uprkos tome što se Crna Gora često suočava sa nepogodama poput požara, poplava, čak pet opština nijesu ispoštovale zakonsku obavezu i donijele planove za zaštitu i spasavanje od različitih vrsta rizika. To su Tivat, Budva, Šavnik, Petnjica i Gusinje. U izvještaju o stanju zaštite i spasavanja konstatovano je da objekti u kojima su smještene službe zaštite i spasavanja u Kotoru, Danilovgradu, Budvi, Nikšiću, Pljevljima, Tivtu i Kolašinu nijesu adekvatni.
– U službama za zaštitu i spasavanje u Plavu, Šavniku, Andrijevici, Žabljaku, Mojkovcu, Danilovgradu, Kolašinu, Rožajama i Ulcinju nedostaje lična i kolektivna oprema za kvalitetan odgovor na pojedine hazarde (požare u zatvorenim prostorima, tehničke intervencije prilikom saobraćajnih udesa, poplave, zemljotres, HBRN itd.) – navode u Direktoratu.
EKIPA „DANA“


Voda i na šetalištu

Obilnije padavine koje su juče zahvatile područje Herceg Novog dovele su do plavljenja javnih površina u centru grada i na šetalištu, a palo je 76 litara kiše po metru kvadratnom.
Kanal za odvod atmosferskih padavina koji se proteže duž Stepeništa Sima Matavulja, juče je kao i uvijek tokom kiša postao uzburkana rijeka, pa je plavio platoe i stepenište, udarajući u fasade kuća. U Službi komunalne policije kažu da situacija nije vanredna, da nijesu primili nikakve pozive građana, ali da obilaze teren i da su u pripravnosti.
Jasmina Konjević, direktorka Komunalno stambenog preuzeća, kazala je da su imali jednu prijava zbog srušenog stabla, koje su uklonili, ali da nije bilo prijava građana vezanih za šetalište.
– Opačica je na granici izlivanja i ekipe su u pripravnosti. U principu nemamo prijava, ali vidimo da je na terenu konstantno prisutna velika količina vode. Kada je riječ o rijeci Sutorini, nije bilo prijava iako je vodostaj porastao. Ekipe su izlazile na teren do gornjeg vodostaja prema Tijesnom klancu, gdje su konstatovani uobičajeni bujični potoci, koji se javljaju u ovakvim vremenskim prilikama – kazala je Konjević, poručujući da je situacija pod kontrolom.K.M.


Mulić: Situacija pod kontrolom

Direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić kazao je juče da prate situaciju na terenu i da građani nemaju razloga za brigu.
-Mogu reći da je situacija pod kontrolom. Vidjećemo šta će se narednih dana dešavati, mi smo spremni da sve resurse na lokalnom i državnom nivou upotrijebimo da zaštitimo građane - kazao je Mulić Televiziji Crne Gore.
On je rekao da vjeruje da se neće ponoviti 2010. godina.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"