Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Protiv DPS-a u četiri kolone * Oduzeli mu pištolj jer je lelekao Mila * Tužiocu pretresali stanove * Na stubu srama jer traže prava * Protiv DPS-a u četiri kolone * Dženan pjevao damama u čast * Najgore je stalno stajati u grijehu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Draginja Vuksanović, predsjednički kandidat SDP-a:
– Biću prva predsjednica Crne Gore.

Vic Dana :)

Gdje ti radi sin?
- Radi kao izbacivač.
- U nekom klubu ili...?
- Ne, nego izbacuje po 300 slika dnevno na Instagram.
Zaustavi policajac BMW i odmah saopšti vozaču:
- Prebrzo ste vozili, morate da platite kaznu.
Vozač odgovori:
- Sačekajte malo da pozovem mobilnim vašeg šefa, pa će on riješiti problem oko kazne.
Pošto vozač na telefonu dobi saopštenje da je traženi šef nedostupan, policajac mu saopšti:
- Gospodine, iskoristili ste pomoć prijatelja, publike nema, ostalo vam je samo pola-pola.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2018-03-09 SSCG SE PRIDRUŽIO GLOBALNOJ AKCIJI Stop nasilju na radnom mjestu
Dan - novi portal
Sa­vez sin­di­ka­ta Cr­ne Go­re (SSCG) pri­dru­žio se glo­bal­noj ak­ci­ji Me­đu­na­rod­ne kon­fe­de­ra­ci­je sin­di­ka­ta pod na­zi­vom „Po­dr­ži­te Kon­ven­ci­ju Me­đu­na­rod­ne or­ga­ni­za­ci­je ra­da – STOP rod­no za­sno­va­nom na­si­lju na ra­du“. Cilj ove kam­pa­nje je po­dr­ška usva­ja­nju sve­o­bu­hvat­ne Kon­ven­ci­je MOR-a „pro­tiv na­si­lja i zlo­sta­vlja­nja že­na i mu­ška­ra­ca u svi­je­tu ra­da“, sa sna­žnim fo­ku­som na rod­nu di­men­zi­ju na­si­lja.
– Je­dan od raz­lo­ga za spro­vo­đe­nje kam­pa­nje je da se skre­ne pa­žnja na na­si­lje nad že­na­ma na rad­nom mje­stu, jer ne mo­že­mo go­vo­ri­ti o do­sto­jan­stve­nom ra­du sa raz­li­či­tim ob­li­ci­ma na­si­lja na rad­nom mje­stu – ka­zao je ge­ne­ral­ni se­kre­tar SSCG Du­ško Za­ru­bi­ca.
Dok se i že­ne i mu­škar­ci su­o­ča­va­ju sa na­si­ljem i zlo­sta­vlja­njem u svi­je­tu ra­da, ne­jed­nak sta­tus u dru­štvu i na po­slu če­sto re­zul­ti­ra na na­čin da su že­ne vi­še iz­lo­že­ne na­si­lju i mal­tre­ti­ra­nju.
– Že­ne su naj­če­šće iz­lo­že­ne psi­hič­kom na­si­lju, a tr­pe i eko­nom­sko, fi­zič­ko i sek­su­al­no na­si­lje. Čak 62 od­sto že­na se pla­ši da pri­ja­vi na­si­lje zbog stra­ha od osve­te na­sil­ni­ka, a 24 od­sto zbog osu­de i sra­mo­te – po­ka­za­lo je is­tra­ži­va­nje, ko­je je pro­šle go­di­ne spro­veo UNDP u sa­rad­nji sa Mi­ni­star­stvom za ljud­ska i ma­njin­ska pra­va.
Za­ru­bi­ca je is­ta­kao da ne­ma­mo re­al­nu sli­ku po pi­ta­nju zlo­sta­vlja­nja i na­si­lja na ra­du, jer se mno­gi pla­še da bi im gu­bi­tak rad­nog mje­sta ugro­zio eg­zi­sten­ci­ju.
– Čim ima­mo ta­kvu si­tu­a­ci­ju, zna­či da po­sto­je­ći prav­ni okvi­ri ne pru­ža­ju ade­kvat­nu za­šti­tu žr­tva­ma na­si­lja, i tim pri­je usva­ja­nje, a za­tim ra­ti­fi­ka­ci­ja i pri­mje­na Kkon­ven­ci­je prema našem mišljenju ne­ma al­ter­na­ti­vu – ka­zao je Za­ru­bi­ca.
Do­dao je da po­seb­no za­bri­nja­va to što rod­no za­sno­va­no na­si­lje osta­je jed­no od naj­to­le­rant­ni­jih kr­še­nja ljud­skih i rad­nič­kih pra­va.
– Ka­ko is­tra­ži­va­nja na glo­bal­nom ni­vou po­ka­zu­ju, čak 35 od­sto od 818 mi­li­o­na že­na is­ku­si­lo je ne­ki vid na­si­lja, bi­lo na po­slu, u ku­ći ili u za­jed­ni­ci – ka­zao je Za­ru­bi­ca.
Ipak, ka­ko do­da­je, još ne po­sto­ji prav­ni in­stru­ment na me­đu­na­rod­nom ni­vou ko­ji bi po­sta­vio neo­p­hod­ne stan­dar­de za pred­u­zi­ma­nje kon­kret­ni­jih po­te­za na eli­mi­na­ci­ji na­si­lja i zlo­sta­vlja­nja, uklju­ču­ju­ći i rod­no za­sno­va­no na­si­lje na rad­nom mje­stu.
M.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"