Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Reklame plaćali iz crnih fondova * Ekspert dobio 4.800, pa hvalio zdravstvo * Tajkunima 25 puta više nego opštini * Psi lutalice napali djevojku * Reklame plaćali iz crnih fondova * Agenti na tragu blaga Pabla Eskobara * Politička socijalizacija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILENA MIJOVIĆ,bivši v.d. direk. „Đina Vrbica”:
– DPS aktivisti ucjenjuju zaposlene i bez dozvole ove stranke ne mogu se izabrati direktor i ostali funcioneri u vrtiću „Đina Vrbica”.

Vic Dana :)

Na sahrani svog muža plavuša se guši u suzama.
- Nemoj toliko plakati - tješi je druga plavuša: - Ti si još mlada i lijepa i sjutra možeš naći drugog muža. - Ma, nemoj mi reći! A šta ću večeras?

Pričaju Njemac, Amerikanac i Bosanac šta će ženama kupiti za rođendan.
Kaže Njemac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 9 sekundi.
Pitaju ga Amerikanac i Bosanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Porše.
Kaže Amerikanac: - Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 6 sekundi.
Pitaju ga Njemac i Bosanac: - Šta je to?
On odgovara: - Ferari.
Kaže Bosanac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 2 sekunde.
Pitaju ga Njemac i Amerikanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Pa, vaga.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Svijet - datum: 2018-01-16 AMERIČKI MILIJARDER DŽORDŽ SOROŠ OPTUŽIO RUSKOG PREDSJEDNIKA
Soroš Iza napada na mene stoji Putin Putin me ne voli, rekao je Soroš, istakavši da je to velikim dijelom zbog njegovog kritičkog stava prema ruskom režimu
Dan - novi portal
U in­ter­vjuu „Faj­nen­šel taj­msu” Džordž So­roš re­a­go­vao je na kri­ti­ke na­ci­o­na­li­sta is­ta­kav­ši da one ne­će spri­je­či­ti nje­go­vu Fon­da­ci­ju za otvo­re­no dru­štvo (OSF) da pro­mo­vi­še li­be­ral­ne ide­je. On je, ta­ko­đe, re­kao da vje­ru­je da Pu­tin sto­ji iza mno­gih na­pa­da na nje­gov ra­čun.
Mi­li­jar­der je iz­ja­vio da će na­sta­vi­ti da se bo­ri pro­tiv ši­re­nja na­ci­o­na­li­zma, ko­ji je po­stao „do­mi­nant­na ide­o­lo­gi­ja” u svi­je­tu.
– Sve je to već vi­đe­no, uz jed­nu ve­li­ku pro­mje­nu – pre­vla­da­va­ju­ća ide­o­lo­gi­ja u svi­je­tu sa­da je na­ci­o­na­li­zam. Evrop­ska uni­ja je na ivi­ci pro­pa­sti, a Ru­si­ja je si­la ko­ja po­no­vo oži­vlja­va osla­nja­ju­ći se na na­ci­o­na­li­zam – re­kao je So­roš.
Fond za otvo­re­no dru­štvo kon­tro­li­še mi­li­jar­de do­la­ra, pri če­mu zna­ča­jan dio tog nov­ca či­ni So­ro­šo­vo lič­no bo­gat­stvo. Or­ga­ni­za­ci­ja dje­lu­je u 140 ze­ma­lja ši­rom svi­je­ta, gdje fi­nan­si­ra raz­li­či­te raz­voj­ne pro­jek­te. Njen cilj je da „iz­gra­di ak­tiv­ne i to­le­rant­ne de­mo­kra­ti­je”, na­vo­di se na saj­tu, a od osni­va­nja 1979. do da­nas po­klo­ni­la je sko­ro 14 mi­li­jar­di do­la­ra. Dva­de­se­tak dje­li­mič­no ne­za­vi­snih ti­je­la od­lu­ču­ju ka­ko će se no­vac tro­ši­ti.
Po­sled­njih mje­se­ci, ma­đar­ski Je­vre­jin, či­je se bo­gat­stvo pro­cje­nju­je na 25 mi­li­jar­di do­la­ra, bio je na me­ti že­sto­kih na­pa­da po­pu­li­sta i na­ci­o­na­li­sta ko­ji ga osu­đu­ju zbog po­dr­ške li­be­ral­nim ci­lje­vi­ma.
So­roš je iz­ja­vio da vje­ru­je da ru­ski pred­sjed­nik Vla­di­mir Pu­tin sto­ji iza ve­li­kog bro­ja tih na­pa­da.
– Pu­tin me ne vo­li – re­kao je, is­ta­kav­ši da je to ve­li­kim di­je­lom zbog nje­go­vog kri­tič­kog sta­va pre­ma ru­skom re­ži­mu. Pri­je tri go­di­ne OSF je iz­ba­čen iz Ru­si­je iz bez­bjed­no­snih raz­lo­ga.
U ok­to­bru 2017, u ma­đar­skom par­la­men­tu po­če­le su „na­ci­o­nal­ne kon­sul­ta­ci­je” o So­ro­šu, na­kon što je op­tu­žen da že­li da uklo­ni ogra­de i otvo­ri gra­ni­ce iz­bje­gli­ca­ma.
Od po­čet­ka mi­grant­ske kri­ze 2015. So­roš se za­la­že za to da se do­zvo­li ra­se­lja­va­nje iz­bje­gli­ca u Evro­pi i tvr­di da je na­pad „za­vje­ra pro­tiv nje­ga”.
Ten­zi­je su po­ra­sle u Ma­ke­do­ni­ji pro­šle go­di­ne na­kon što su uži­va­o­ci­ma gran­to­va OSF u ma­ju po­raz­bi­ja­ni pro­zo­ri u znak osve­te zbog pro­pa­sti de­sni­čar­ske vla­de.
U me­đu­vre­me­nu, vo­đa vla­da­ju­će par­ti­je u Ru­mu­ni­ji iz­ja­vio je da je So­roš „fi­nan­si­rao zlo”, alu­di­ra­ju­ći na nje­go­vu ulo­gu u de­mon­stra­ci­ja­ma pro­tiv ko­rup­ci­je. Eli Ha­zan, di­rek­tor vla­da­ju­će izra­el­ske par­ti­je Li­kud za od­no­se sa ino­stran­stvom, iz­ja­vio je za „Faj­nen­šel tajms” da mu bor­ba pro­tiv So­ro­ša pri­či­nja­va „za­do­volj­stvo”.
– Ako mo­gu da po­mog­nem dru­gim or­ga­ni­za­ci­ja­ma i vla­da­ma u bor­bi pro­tiv So­ro­ša, uči­ni­ću to sa za­do­volj­stvom, jer je ri­ječ o bor­bi ide­ja ko­je bi mo­gle da uti­ču na bu­duć­nost svi­je­ta – re­kao je Ha­zan.
So­roš je pri­znao da ni­je uvi­jek do­no­sio is­prav­ne od­lu­ke, te da je u pro­šlo­sti je po­dr­ža­vao biv­šeg li­de­ra Gru­zi­je Mi­ha­i­la Sa­ka­švi­li­ja, ko­ji je sa­da pod is­tra­gom za­to što na­vod­no do­bi­jao no­vac od oli­gar­ha iz Ru­si­je ka­ko bi de­sta­bi­li­zo­vao Ukra­ji­nu. So­roš je iz to­ga, ka­ko je re­kao, na­u­čio „bol­nu lek­ci­ju” da tre­ba „da se dr­žim po­da­lje od unu­tra­šnje po­li­ti­ke za­ma­lja u ko­ji­ma imam fon­da­ci­je”.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"