Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG * Za stanove prevario 200 Tuzlaka * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću * Putin naredio povlačenje * Bez SPD-a nema stabilne vlade * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2017-12-11 IZ UNIJE STOČARA SJEVERA TRAŽE POMOĆ MINISTRA POLJOPRIVREDE Premije da ne zavise od računa klanice
Dan - novi portal
PLjE­VLjA – Pred­stav­ni­ci Uni­je sto­ča­ra sje­ve­ra po­zva­li su mi­ni­stra po­ljo­pri­vre­de Mi­lu­ti­na Si­mo­vi­ća da što pri­je omo­gu­ći sto­ča­ri­ma da pro­da­ju tov­na gr­la i ma­njim pre­ra­đi­va­či­ma me­sa, a da pri­tom ne gu­be pra­vo na pre­mi­je. Mo­guć­nost da se do pre­mi­je do­đe sa­mo ako se tov­na gr­la pre­da­ju ve­li­kim kla­ni­ča­ri­ma, ote­ža­va na­pre­dak u to­vu bi­ko­va, jer ve­li­ki kla­ni­ča­ri dr­že mo­no­pol, ucje­nju­ju sto­ča­re sa ni­skom ci­je­nom, a pri­tom su i ma­nji me­so­pre­ra­đi­va­či pri­nu­đe­ni da od ve­li­kih ku­pu­ju ju­ne­će me­so.
– Do­sa­da­šnja prak­sa da sto­ča­ri mo­gu po­di­ći pre­mi­ju od dr­ža­ve ili lo­kal­ne upra­ve sa­mo ako ima­ju ra­čun o ot­ku­plje­nim gr­li­ma od ve­li­kih me­snih pre­ra­đi­va­ča, njih tro­ji­ce, po­ka­za­la se kao ja­ko lo­ša. Ve­li­ki pre­ra­đi­va­či su ta­kvu od­lu­ku mi­ni­star­stva zlo­u­po­tri­je­bi­li, sma­nji­li ot­kup­nu ci­je­nu ži­ve mje­re bi­ko­va, a pre­mi­je ko­je sto­ča­ri do­bi­ja­ju na­dok­na­đu­je se raz­li­ka iz­me­đu tre­nut­ne ot­kup­ne ci­je­ne i re­al­ne ci­je­ne me­sa. Zna­či pre­mi­je ne idu sto­ča­ri­ma, već pre­ra­đi­va­či­ma me­sa. Sa­da smo na kra­ju go­di­ne, ka­da je ot­kup pri kra­ju, ka­da se su­mi­ra­ju re­zul­ta­ti ra­da i bi­lo bi zna­čaj­no da Mi­ni­star­str­vo po­ljo­pri­vre­de u na­red­noj go­di­ni omo­gu­ći da sto­ča­ri mo­gu pro­da­va­ti tov­na gr­la bi­ko­va i ma­njim me­snim pre­ra­đi­va­či­ma, a da pri­tom ne gu­be pra­vo na pre­mi­ju – na­vo­di se u sa­op­šte­nju Uni­je sto­ča­ra sje­ve­ra, ko­je je pot­pi­sao pred­sjed­nik Mil­ko Živ­ko­vić.
On na­vo­di da bi ta­kva pro­mje­na ohra­bri­la sto­ča­re i da bi se za­u­sta­vi­lo sma­nje­nje bro­ja gr­la.
– Ako sto­čar ima ured­nu do­ku­men­ta­ci­ju o po­ri­je­klu gr­la, a sa­da to ima sva­ki sto­čar, jer se sva­ko gr­lo re­gi­stru­je, on­da u če­mu je pro­blem da uz ra­čun bi­lo kog me­so­pre­ra­đi­va­ča do­bi­je pre­mi­ju. Zlo­u­po­tre­ba ni­je mo­gu­ća, pa sa­mim tim ni­je ni ja­sno zbog če­ga se for­si­ra­ju ve­li­ki me­so­pre­ra­đi­va­či na šte­tu sto­ča­ra – na­vo­di Živ­ko­vić i do­da­je da bi se na taj na­čin pro­ši­ri­la mo­guć­nost sto­ča­ri­ma da pro­da­ju svo­ja tov­na gr­la.
U pr­vom re­du, ka­že Živ­ko­vić, ma­nji me­so­pre­ra­đi­va­či, ugo­sti­te­lji ili slič­no mo­gli bi da vr­še di­rek­tan ot­kup gr­la, od­no­sno da jev­fti­ni­je do­la­ze do ju­ne­ćeg me­sa, po­ja­ča­ju ot­kup­nu ci­je­nu i pro­ši­re ot­kup­ne ka­pa­ci­te­te za sto­ča­re.
– Po­seb­no su na gu­i­bit­ku sto­ča­ri u plje­valj­skoj op­šti­ni gdje dr­ža­va da­je 140 eura pre­mi­je po jed­nom gr­lu, a lo­kal­na pra­va 100 eura, dok je ot­kup­na ci­je­na, ko­ja se sa dva eura pa­la na euro i 40 ili 70 cen­ti. Ta­ko plje­valj­ski sto­ča­ri sa­svim si­gur­no gu­be 240 eura. Da se za pre­mi­ju pri­zna­ju ra­ču­ni ma­lih pre­ra­đi­va­ča, sa­svim je si­gur­no da bi ot­kup­na ci­je­na ju­na­di bi­la dva eura, kao ra­ni­je a sto­ča­ri bi 240 eura pre­mi­je mo­gli da is­ko­ri­ste za una­pre­đe­nje pro­iz­vod­nje. Sa­da su sa­mo na do­bit­ku kla­ni­ča­ri, tvr­di Živ­ko­vić i po­zi­va mi­ni­stra po­ljo­pri­vre­de i pot­pred­sjed­ni­ka Vla­de Cr­ne Go­re Mi­lu­ti­na Si­mo­vi­ća da pri­hva­ti ova­kvu ini­ci­ja­ti­vu ako za­i­sta že­li da po­mog­ne sto­ča­ri­ma. B. Je.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"