Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Porodica iz Nikšića uzimala milione od kokaina * Glasali umjesto žene koja je bila u bolnici * Cetinje pod vodom * Četvorke nazdravljaju punoljetstvu * Porodica iz Nikšića uzimala milione od kokaina * Muzička čarolija Ivana Zaka * „Zar je moguće” na malim ekranima
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 01-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Ljiljana Raičević, direktorica Sigurne ženske ku&:
– Za nasilje nema opravdanja. Ne postoji „neće više”. Ako te je jednom udario, opet će.

Vic Dana :)

Nastavnica pita Pericu: „Perice znaš li ko je izumio ljuti sos?”
A Perica kaže: „Pa izumio je moj tata jer je sinoć vikao na konzervu sosa.”

Pita učiteljica đake:
– Odakle dobijamo struju?
Perica će na to:
– Iz zoološkog vrta.
– Otkud ti to Perice, pita učiteljica, a on će:
– Pa kad je prije neko veče nestala struja, tata je ljutito rekao:
– Vidi, ovi majmuni opet isključili.

Sjedi Perica ispred zgrade i plače. Prolazi jedna žena i pita ga:
– Je li, dijete, što plačeš?
– Buuu, tata se udario čekićem po prstu.
– A što ti plačeš kad se on udario?
– Pa u početku sam se smijao...







Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-11-30 VLASNICI MINI-HIDROELEKTRANA UŽIVAJU U POVLASTICAMA KOJE IM JE VLADA OMOGUĆILA
Mini HE Građani platili tajkunima 1,76 miliona Preko računa za struju građani su za deset mjeseci vlasnicima mHE platili 1,76 miliona podsticaja. Najviše podsticaja je plaćeno Hidroenergiji Montenegro 1,027 miliona, zatim Kronoru 400 hiljada, Igmi enerdži 150 hiljada i Sinerdžiju 129 hiljada eura
Dan - novi portal
Za de­set mje­se­ci gra­đa­ni su vla­sni­ci­ma mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­na (mHE) is­pla­ti­li 1,76 mi­li­o­na eura pre­ko ra­ču­na za stru­ju, po­ka­zu­ju po­da­ci Cr­no­gor­skog ope­ra­to­ra tr­ži­šta elek­trič­ne ener­gi­je (CO­TEE). Ukup­ni pri­ho­di vla­sni­ka mHE, ko­ji ima­ju sta­tus po­vla­šće­nih pro­iz­vo­đa­ča, za de­set mje­se­ci je iz­no­sio 2,94 mi­li­o­na, što zna­či da se na tr­ži­šnu ci­je­nu elek­trič­ne ener­gi­je od­no­si 1,18 mi­li­o­na eura, a osta­tak na pod­sti­ca­je ko­je pla­ća­ju gra­đa­ni pre­ko ra­ču­na za stru­ju.
Pri­ho­di vla­sni­ka mHE bi bi­li mno­go ve­ći da ni­je bi­lo su­še, pa je zbog to­ga u po­sled­nja tri mje­se­ca, av­gust, sep­tem­bar i ok­to­bar, uku­pan pri­hod če­ti­ri kom­pa­ni­je za de­set mHE iz­no­sio sa­mo 82 hi­lja­de eura. Ko­li­ko je to ma­lo, go­vo­ri po­da­tak da je u ju­lu pri­hod iz­no­sio pre­ko 83 hi­lja­de eura.
Upr­kos ja­ko sla­bom pri­ho­du i go­to­vo ni­ka­kvoj pro­iz­vod­nji po­sled­nja tri mje­se­ca, Hi­dro­ner­gi­ja Mon­te­ne­gro, ko­ja je vla­snik šest mHE u op­šti­ni Be­ra­ne, u 2017. go­di­ni za­ra­di­la je od pro­iz­vod­nje elek­trič­ne ene­gi­je 1,75 mi­li­o­na eura, od če­ga je pri­hod po osno­vu pod­sti­ca­ja iz­no­sio 1,027 mi­li­o­na eura. U po­sled­nja če­ti­ri mje­se­ca pri­ho­di su im iz­no­si­li sa­mo 43 hi­lja­de eura, u av­gu­stu i sep­tem­bru ma­lo pre­ko 100 eura, dok su za šest mje­se­ci za­ra­di­li 1,73 mi­li­o­na eura. Vla­sni­ci Hi­dro­e­ner­gi­je Mon­te­ne­gro su Oleg Ob­ra­do­vić, Alek­san­dar Mi­jaj­lo­vić i Ran­ko Ubo­vić.
Kro­nor, či­ji su vla­sni­ci Kro­ling, Nor­mal kom­pa­ni i Mont hi­dro je na­kon Hi­dro­e­ne­r­gi­je naj­vi­še za­ra­dio. Fir­ma Želj­ka Mi­ško­vi­ća, Žar­ka Bu­ri­ća i Pre­dra­ga Ba­jo­vi­ća, šu­re Igo­ra Luk­ši­ća, za de­set mje­se­ci pri­ho­do­va­la 766 hi­lja­da, od če­ga od gra­đa­na po osno­vu pod­sti­ca­ja 400 hi­lja­da. Ovo­li­ki pri­hod su ostva­ri­li po osno­vu pro­iz­vod­nje iz mHE Ja­ra u op­šti­ni Plav. Po­čet­kom no­vem­bra sta­tus po­vla­šće­nog pro­iz­vo­đa­ča su do­bi­li i za dru­gu mHE u toj op­šti­ni – Ba­bi­no po­lje.
Ig­ma ener­dži, fir­ma Igo­ra Ma­šo­vi­ća, ko­ji je ro­đe­ni brat gra­do­na­čel­ni­ka An­dri­je­vi­ce Sr­đa­na Ma­šo­vi­ća, za pro­iz­vod­nju iz dvi­je mHE u op­šti­ni An­dri­je­vi­ca za­ra­di­la je 230 hi­lja­da eura. Od to­ga se na pod­sti­caj od­no­si 150 hi­lja­da eura. To­kom su­še, od­no­sno po­sled­nja če­ti­ri mje­se­ca, mHE iz An­dri­je­vi­ce su pro­iz­vo­di­le naj­vi­še elek­trič­ne ener­gi­je.
Fir­ma Si­ner­dži, ko­ja ima mHE Vre­lo u Ko­la­ši­nu, a u ko­joj 12 od­sto udje­la pre­ko Kie Mon­te­ne­gro ima Vuk Raj­ko­vić, kum Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, za de­set mje­se­ci pri­ho­do­va­la je 190 hi­lja­da, od če­ga se na pod­sti­ca­je od­no­si 129 hi­lja­da.
Pre­ma ured­bi Vla­de, elek­trič­nu ener­gi­ju ko­ju pro­iz­ve­du mi­ni- hi­dro­e­lek­tra­ne oba­ve­zna je da ku­pi Elek­tro­pri­vre­da (EPCG), ko­ja je ka­sni­je pro­da­je po is­toj ci­je­ni, a no­vac ko­ji je da­la za ot­kup ner­gi­je na­pla­ću­je od gra­đa­na pre­ko ra­ču­na za stru­ju. Pri­je tri go­di­ne, ka­da je po­če­la sa ra­dom pr­va mHE, pod­sti­ca­ji su na pro­sječ­nom ra­ču­nu za stru­ju iz­no­si­li oko tri cen­ta, dok je sa­da na 400 ki­lo­va­ta po­tro­še­ne ener­gi­je, što je oko 40 eura, vri­jed­nost ko­ja se da­je vla­sni­ci­ma mHE dva eura. La­ni je za istu po­tro­šnju pla­ća­no oko po­la eura pod­sti­ca­ja.
Pro­iz­vod­nja stru­je iz mHE je zbog ured­be Vla­de i na­či­na na ko­ji je ure­đen taj po­sao vr­lo uno­san bi­znis. To­me u pri­log go­vo­ri po­da­tak da su vla­sni­ci mHE la­ni ima­li či­stu do­bit od ovog po­sla od 1,8 mi­li­o­na. Na­rav­no, i u tom seg­men­tu je do­mi­ni­ra­la Hi­dro­e­ner­gi­ja ko­ja ima šest mHE.
Kon­ce­si­je za grad­nju dvi­je mHE ima i Bla­žo Đu­ka­no­vić, sin bivšeg pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća. Mla­đi Đu­ka­no­vić je su­vla­snik fir­me BB hi­dro.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

 



 

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"