Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
DPS kupovao glasove i bacao suzavac na opoziciju * Pucanj u leđa za tužilaštvo nije teško ubistvo * Firma iz Šangaja olakšala CGES za 11.000 eura * Škrelja krši zakon, Agencija ne reaguje * Kondoliza Rajs smjenjuje Dodika * Sudovi, ludovi * Presuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aida Petrović, direktorica CG ženskog lobija:
– Velika je stopa neprijavljivanja nasilja jer žrtve nijesu ohrabrene da se obrate institucijama. Kod nas se osuđuju žrtve. To nema nigdje u svijetu. Na drugoj strani, nasilnici se oslobađaju i prolaze s opomenama.

Vic Dana :)

Zemunac na sudu kaže svom advokatu:
– Slušaj, ako uspiješ da mi izdejstvuješ da dobijem samo jednu godinu zatvora, ova torba sa parama je tvoja, a ako ne uspiješ, leti ti glava!
Kasnije, sudija izriče presudu:
– Sud donosi presudu: Jedna godina zatvora!
Zemunac, sav srećan, grli advokata i upita ga:
– Jel bilo teško?
– Uh, đavolski teško!
– Zašto?
– Hm, sudija je htio da te oslobodi!


Došla plavuša na selo i naiđe na čobanina kako čuva ovce i pita ga:
– Koliko ova ovca ima godina?
– Ima dvije godine.
– A kako znate da ima toliko?
– Znam po rogovima.
– Vidi stvarno, ima 2 roga!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2017-11-25 PRAVNI ZASTUPNIK „DANA” DOBIO PODRŠKU KOLEGA IZ REGIONA
Asanović na jučerašnjoj konferenciji Hapšenje Asanovića dokaz kršenja ljudskih prava
Dan - novi portal
Advo­kat iz Pod­go­ri­ce Ne­boj­ša Asa­no­vić, ko­ji je i prav­ni za­stup­nik „Da­na”, do­bio je ju­če po­dr­šku od ko­le­ga iz re­gi­o­na na kon­fe­ren­ci­ji „Pri­mje­na Evrop­ske kon­ven­ci­je o ljud­skim pra­vi­ma na na­ci­o­nal­nom ni­vou”. On je na toj kon­fe­ren­ci­ji ob­ja­snio da se sum­nji­či da je po­či­nio kri­vič­no dje­lo uta­ja po­re­za i do­pri­no­sa i is­ta­kao da je je­di­ni advo­kat ko­ji se te­re­ti po tom osno­vu iako ima rje­še­nje Po­re­ske upra­ve u ko­jem je na­ve­de­no da je pla­tio sve po­re­ze za spor­ni pe­ri­od.
Asa­no­vić je uka­zao na vi­še ne­za­ko­ni­tih po­stu­pa­ka slu­žbe­ni­ka Upra­ve po­li­ci­je, na­po­mi­nju­ći da ni­ko od njih zbog to­ga ni­je sno­sio od­go­vor­nost.
– In­spek­to­ri po­li­ci­je su me za­u­sta­vi­li is­pred Osnov­nog su­da i sa­op­šti­li mi da „u ro­ku od od­mah” po­đem s nji­ma u Cen­tar bez­bjed­no­sti Pod­go­ri­ca. Po Za­ko­ni­ku o kri­vič­nom po­stup­ku, „rok od od­mah” ne po­sto­ji, već je iz­ra­žen u sa­ti­ma, da­ni­ma, mje­se­ci­ma i go­di­na­ma. Ja sam im re­kao da taj rok ne po­sto­ji, a oni su mi re­kli da oni ta­ko ra­de, a pro­tiv si­le ne mo­žeš – ka­zao je Asa­no­vić.
Ka­ko je do­dao, ka­da su sti­gli u po­li­cij­ske pro­sto­ri­je, da­li su mu tip­sku slu­žbe­nu za­bi­lje­šku u ko­joj je na­ve­de­no da se li­ša­va slo­bo­de.
– Spo­mi­nja­li su mi za­kon o kri­vič­nom po­stup­ku iako se zo­ve Za­ko­nik o kri­vič­nom po­stup­ku –re­kao je Asa­no­vić.
On je is­ta­kao da po­li­ci­ja ni­gdje ni­je na­ve­la ni­je­dan raz­log zbog če­ga je na­re­đe­no da bu­de li­šen slo­bo­de, kao ni osnov za to. Ta­ko­đe, us­kra­će­no mu je i pra­vo da na tu od­lu­ku ula­že žal­bu.
– Ovaj po­stu­pak je do­kaz ka­ko po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci kr­še za­kon­ske pro­pi­se. Iako je pr­o­pi­sa­no da advo­kat ne smi­je bi­ti uhap­šen bez od­lu­ke sud­skog vi­je­ća, u ovom slu­ča­ju je i taj pro­pis pre­kr­šen – uka­zao je Asa­no­vić.
On je na­gla­sio da je u ovom slu­ča­ju, kao i u svim dru­gim, naj­o­pa­sni­je to što ni­ko ni­je sno­sio od­go­vor­nost zbog kr­še­nja nje­go­vih pra­va.
– Ne­ma in­di­vi­du­al­ne od­go­vor­no­sti slu­žbe­ni­ka zbog ugro­ža­va­nja pra­va. Po­sto­ji sa­mo ko­lek­tiv­na od­go­vor­nost da mi gra­đa­ni zbog pre­kr­še­nih pra­va pla­ća­mo mi­li­o­ne po osno­vu na­kna­de šte­te. U Cr­noj Go­ri ne­ma ni­jed­nog slu­žbe­ni­ka ko­ji je od­go­va­rao zbog kr­še­nja ljud­skih pra­va. Dok god ne­ma utvr­đi­va­nja in­di­vi­du­al­ne od­go­vor­no­sti, kr­še­nje pra­va će se na­sta­vi­ti –re­kao je Asa­no­vić, ko­ji je po­ka­zao rje­še­nja do­bi­je­na u ovom po­stup­ku, a u ko­ji­ma su na­ve­de­ne sve ne­za­ko­ni­to­sti.
Ne­ko­li­ko Asa­no­vi­će­vih ko­le­ga iz re­gi­o­na po­dr­ža­lo je nje­go­vu tvrd­nju da je ovaj slu­čaj do­kaz ka­ko se gra­đa­ni­ma kr­še pra­va, a da za to ni­ko ne sno­si od­go­vor­nost.M.V.P.


Ne­za­ko­ni­to li­šen slo­bo­de

Sa­vjet za gra­đan­sku kon­tro­lu ra­da po­li­ci­je do­nio je od­lu­ku u ko­joj je na­ve­de­no da je advo­kat Asa­no­vić ne­za­ko­ni­to uhap­šen i da su se po­li­caj­ci pre­ma nje­mu op­ho­di­li ne­pro­fe­si­o­nal­no.
Is­pi­tu­ju­ći na­vo­de iz Asa­no­vi­će­ve pri­tu­žbe, Sa­vjet za gra­đan­sku kon­tro­lu ra­da po­li­ci­je utvr­dio je da je on je­di­ni advo­kat ko­ji je uhap­šen zbog na­vod­ne uta­je po­re­za iako vi­še od 700 nje­go­vih ko­le­ga du­gu­je vi­še od šest mi­li­o­na eura. Po­je­di­ni du­gu­ju i mno­go ve­će iz­no­se od nje­ga, ali, ka­ko je tvr­dio Asa­no­vić u pri­tu­žbi, Po­re­ska upra­va ne pod­no­si pri­ja­ve pro­tiv njih, već pre­go­va­ra­ju ka­ko bi dr­ža­vi pla­ti­li ma­kar dio du­ga. Osim to­ga, ne­sum­nji­vo je utvr­đe­no da je Asa­no­vić li­šen slo­bo­de ne­za­ko­ni­to, od­no­sno bez na­red­be su­di­je za is­tra­ge, što je, shod­no za­ko­nu, oba­ve­zu­ju­će ka­da je u pi­ta­nju hap­še­nje advo­ka­ta.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"