Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Akcije prodaju Vladi iza leđa * Pacijente pregledali u hotelu * Uhapšen kum Brana Mićunovića * Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Kompromis je kockanje sa samim sobom * Hrvati i Švajcarci vide Rusiju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Mihailo Babović, Pozitivna Crna Gora:
– Ovih 35 pari klompi koje doniramo i te kako poboljšavaju zdravstvenu zaštitu sistema.

Vic Dana :)

–Sada možete da skinete masku, gospode doktore. Ja sam vas prepoznao! - reče pacijent u operacionoj sali.

Starija dama je došla kod zgodnog hirurga i pita ga:
– Doktore, možete li da me proljepšate?


– Žao mi je, odrubljivanje glave je u našoj državi zabranjeno.


Mlada pacijentkinja se po povratku iz bolnice hvali prijateljici šta je doživjela:
– Uradili su mi sve pretrage i uradili sve što je bilo u njihovoj moći: mamografiju, tomografiju, pornografiju...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Sport - datum: 2017-11-09 NACRT ZAKONA O SPORTU CRNE GORE KROZ PRIZMU SPORTISTA, SPORTSKIH ORGANIZACIJA I SPORTSKIH RADNIKA
Nacrt centralizacije moći Ponuđeni Nacrt Zakona umjesto depolitizacije nudi centralizaciju, koncentracijom nadležnosti Ministarstva sporta i resornog ministra. Jačanje COK je od prvorazrednog značaja za nesmetan razvoj sporta. Povlačenje Nacrta i ponovna priprema je najbolje rješenje
Dan - novi portal
Nacrt zakona o sportu koji je Ministarstvo sporta ponudilo na uvid javnosti naišlo je na burnu reakciju sportista, sportskih radnika, predstavnika klubova, saveza, organizacija... Mnogo je primjedbi, a za naše novine primjedbe Džudo saveza komentariše bivši poslanik u Skupštini Crne Gore i advokatica Azra Jasavić.
Kao dokazani pravnik o ponuđenom Nacrtu zakona Azra kaže: - Zakon je neprimjenjiv ako se ne uvaže mnogobrojne pristigle primjedbe u toku javne rasprave. Jedan od ciljeva Zakona o sportu treba da bude stavljanje sporta u službu razvoja zdravog društva, koga nema bez zdravih ljudi, kojih će biti sve manje ako gušimo a ne popularizujemo sport. Nacrt Zakona ne popularizuje sport, marginalizuje amaterski sport, nacionalne saveze, COK i uvodi nove centralizovane procedure za registraciju sportskih subjekata, gdje je najveći broj nadležnosti u rukama ministarstva, što ovu oblast birokratizuje i komplikuje.
Da li, prema vašem mišljenju, ima pravnih nelogičnosti, tačnije rečeno nepravilnosti? Ako ih ima, na koji način se one mogu prevazići?
- Jedna od najvećih novina zakona je najavljena depolitizacija sporta. Ponuđeni Nacrt Zakona umjesto depolitizacije nudi centralizaciju, koncentracijom nadležnosti Ministarstva sporta i resornog ministra. To znači koncentraciju moći u rukama jednog političara a to je ministar, što je suprotno proklamovanom načelu depolitizacije. Nacrtom Zakona je uloga COK marginalizovana, što nije dobro, imajući u vidu značaj i organizaciju COK kao krovne asocijacije nacionalnih sportskih saveza sportova koji su na programu olimpijskih igara. Savjet za sport je bez neophodnih ovlašćenja a njegov sastav ne obećava depolitizaciju, već suprotno, kaže Azra i u ime Džudo saveza predlaže: - Da depolitizaciji sporta, da kvalitetnoj kontroli trošenju budžetskih sredstava u sportu i ne centralizaciji sporta i strogom dirigovanju od strane izvršne vlasti, jer to je suprotno autonomiji sporta koju baštini moderni svijet.
Je li Džudo savez, koji vas je delegirao na Okrugli sto, imao primjedbi na Nacrt zakona o sportu i u čemu se one ogledaju?
- Na održanom okruglom stolu Džudo savez je ukazao na nedostatke Zakona i ponudio rješenja kojim ga je potrebno poboljšati, kaže Jasavić i nastavlja: - Ukazali smo na značaj Savjeta za sport koji mora biti prepoznat kao najviše stručno i savjetodavno tijelo koje se brine za razvoj i kvalitet sporta u Crnoj Gori, što u Nacrtu Zakona nije dovoljno prepoznato. Predloženi koncept Savjeta za sport u Nacrtu zakona, ne obećava da će do depolitizacije zaista efektivno i doći već, obrnuto. Zato smo predložili depolitizaciju Savjeta, kroz izbor članova, koji bi činili istaknuti stručnjaci i naučni radnici iz oblasti sporta, koji će se baviti prvenstveno stručnim pitanjima iz oblasti sporta, koji će biti kompetentni a ne politički podobni. Predložili smo veća ovlašćenja Savjeta u odnosu na dosadašnja. Savjet bi morao davati mišljenja u izboru sportskih programa koji će se finansirati iz budžeta, utvrđivati smjernice za kategorizaciju sportova, davati mišljenja i preporuke na nacrte predloga propisa koji se odnose na sport, davati prethodno mišljenje o postojanju interesa za prijem u crnogorsko državljanstvo sportiste koji je strani državljanin i dr... Vjerujemo da nije dobro da Savjet za sport predlaže sportistu, gdje ministarstvo od tri ponuđena predloga donosi odluku za sportistu godine. Ovo iz razloga što u dosadašnjoj praksi u izboru sportiste godine nije bilo drastično podijeljenih mišljenja i kontraverzi, jer je u dosadašnjem procesu izbora bio uključen zavidan broj sportskih subjekata i sportskih novinara, zbog čega smo predložili da taj posao obavlja COK kroz formiranje komisije koja vrši izbor sportiste godine, jasno stavlja do znanja predstavnik Džudo saveza, Azra Jasavić.
O kategorizaciji sportista Džudo savez predlaže da se razmisli o modelu koji prepoznaje Hrvatska. Takođe smo predložili Ministartvu da u saradnji sa resorom prosvjete, unaprijede propise koje bi kategorizovanom sportisti omogućili da može upisati pohađati i završiti osnovno i srednje obrazovanje prema posebnim uslovima koje propisuje ministar, a visoko školsko obrazovanje samo ako nije protiv autonomije Univerziteta. Na ovaj način bi olakšali školovanje sportista i učinili ih samostalnim i konkurentnim na tržišti rada, smatra Azra Jasavić.
Ona dalje navodi da je Džudo savez predložio brisanje odredaba o CSNS kao krovne asocijacije nacionalnih sportskih saveza koji nisu na programu Olimpijskih igara a priznati su od strane MOK-a. Ovo iz razloga što nije jasno zašto se ustanovljava CSNS kad te sporotve priznaje i COK. Jačanje COK-a od prvorazrednog je značaja za nesmetan razvoj sporta. Predložili smo brisanje odredaba člana 37 kojim se minorizuje značaj nacionalnih sportskih saveza u učlanjenju sportskih subjekata u saveze, gdje se nameću kratki rokovi za učlanjenje i visoke kaznene odredbe, jer je suprotan pravilima po kojima funcionišu Evropska i Svjetska džudo federacije, kazala je Jasavić.
Takođe je potrebno razmisliti o dodavanju odredaba o poništavanju registracija sportskih organizacija, te jasno propisati uslove kada se to radi i način na koji se to radi, uz propisivanje sadržaja registra. Predložili smo, takođe da poslove sekretara može obavljati i lice iz drugih oblasti obrazovanja a ne samo iz oblasti društvenih ili humanističkih nauka. Ova odredba je rigorozno postavljena zbog previsokog nivoa obrazovanja, pa valja razmotriti mogućnost da se norma u tom pravcu poboljša, ali ne na uštrb kvalitetnog obavljanja poslova u oblasti sporta.
U pogledu odredaba o nadzornom odboru, pozdravljamo inicijativu ministarstva da uspostavi kontrolu zakonitosti rada i finasijskog poslovanja sportske organizacije, jer se mora znati gdje i kako se troše budžetska sredstva, ali ne način kako to Nacrt predviđa. U tom pravcu predlažili smo da se detaljnije razrade odredbe Nacrta u dijelu nadzora i ovlašćenja inspektora za sport. Takav model kontrole smatramo efikasnijim i efektivnijim od predloženog Nacrtom, gdje bi ministrastvo imala svoje predstavnike u nadzorne odbore, što je neprihvatljivo. Nametanje članova u sastav COK je suprotno Olimpijskoj povelji koja decidno propisuje da države, vlade ili druge javne vlasti ne mogu imenovati članove NOO-a.
Takođe smo ukazali na prenisko odmjeren iznos za transformaciju amaterskog sportskog kluba u profesionalni, te nelogičnosti odredaba o sportskom administratoru, posebno u članu 69 koji propisuje da lice imenovano u organe upravljanja sportske organizacije mora imati položen stručni ispit za rad u oblasti sporta. Ove norme su nepotrebne.
Za Džudo savez nijesu prihvatljive odredbe vezane za naknadu vrhunskim sportistima sa 35 godina života. Smatramo da starosna granica treba da bude 45 godina života. Jedan od ključnih uslova za naknadu treba da bude i prebivalište sportiste u Crnoj Gori.
Zbog poštovanja principa transparentnosti javne uprave u dijelu koji se odnosi na evidencije u sportu predložili smo da Ministrarstvo obezbjeđuje javnu dostupnost svih podataka iz javnih evidencija koje vodi uz puno poštovanje propisa o zaštiti privatnosti ličnosti.
U dijelu Nacrta zakona koji se odnosi na finasiranje sporta predložili smo da se u skladu sa praksom regiona omogući sportskim subjektima osnivanje privrednih društava radi pribavljanja sredstava za ostvarivanje sportskih ciljeva.
Očekujete li da ministar Janović i njegova Radna grupa "posluša" glas sportskih subjekata i u kojoj mjeri?
- Dijalog sportskih subjekata i ministarstva mora biti intezivniji, uz međusobno uvažavanje. Resorno ministarstvo mora čuti glas onih na koje se zakon odnosi, posebno pri činjenici da sportski subjekti argumentovano ukazuju na neprimjenjivost izvjesnog broja odredaba. Hoću da vjerujem da će ministar imati sluha za argumente iznijete u toku javne rasprave.
Šta je činjeti sa ovako "šupljikavim" Nacrtom?
- Mislim da je najbolje rješenje da ministar formira novu radnu grupu, u kojoj bi učešće uzeli sportski i naučni radnici koji ovu oblast dobro poznaju radi pripreme kvalitetnijeg teksta Zakona.
Da li je realno očekivati njegovo povlačenje i rad iz početka?
- Bilo bi razumno povući zakon i kroz kvalitetan dijalog doći do optimalnih zakonskih rješenja.
Veselin Drljević


Nema sporta bez novinara

Jasavićeva je komentarisala i ulogu sportskih novinara u Nacrtu zakona. Ona je na tu temu rekla: -Bez kvalitetno izvještavanja o sportu nije moguća popularizacija sporta, što je bez dobrih novinara nemoguće postići. Zato je uloga novinara i medija u ovoj oblasti ogromna, jer sportski novinari jesu i uvijek će biti dio sporta. Veliki je značaj sportskih novinara u procesu izbora sportise godine, na čemu i dalje treba insistirati.


Ministar da nadvisi sebe

Na pitanje kako nakon objelodanjivanja Nacrta zakona o sportu doživljava ministra Janovića, Azra Jasavić kaže: - Ministar Janović je zlatni olimpijac, mnoga srca sportske i druge crnogorske javnosti polagalo je nade u njegov sportski duh u odlučnim sekundama prelomnih sportskih borbi, koje su za cijelu Crnu Goru bile više od igre. U žaru sportske borbe nije iznevjerio naša očekivanja. Mnogo teži zadatak od sportskih bitaka, koji predstoji ministru Janoviću, je borba da nadvisi sebe i uvaži sve sportiste koji su dali argumentovane primjedbe a koji su svoje najbolje godine, upravo kao i on, posvetili snaženju nacionalnog ponosa kroz sport.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"