Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Banović krio Srđanovog ubicu * SDP ima predsjedničkog kandidata * Trojicu „Delija” pretukli bejzbolkama * Aco godišnje zaradi stotine hiljada od državnih obveznica * Banović krio Srđanovog ubicu * Rad oslobađa * Čuš
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-08-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Budimir Aleksić, funkcioner Demokratskog fronta:
– Podrška Kosovu u Unesko bio bi klasičan neprijateljski akt prema Srbiji i pogotovo prema onoj Crnoj Gori koju mi predstavljamo, a koja je u vrijeme dinastije Petrovića dominantno stvarana na kosovskoj epopeji.

Vic Dana :)

Ulaze Mujo i Suljo u salon na Divljem zapadu.
- Vidiš onoga u šeširu – pita Mujo.
- Svi su u šeširima – odgovara Suljo.
- Vidiš onog sa pištoljem...
- Svi su sa pištoljima.
Razljućen, Mujo ustane i pobije cijelu kafanu, ostavi samo jednog u ćošku...
Mujo:
- Vidiš onoga što je ostao živ...
Suljo:
- Vidim...
Mujo:
- E, on me strašno nervira!!!

Zašto plavuša ne pravi sok iz kesice?
Pa aj’ ti sipaj litar vode u kesicu!

Pita unuk narkoman babu:
- Baba, jesi li vidjela neke tabletice po sobi?
A baba sva uzrujana reče:
- Pusti sine sad tabletice, jesi li ti vidio one zmajeve u kuhinji?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-08-23 RADNIČKA PARTIJA SMATRA DA SE PRAVA ZAPOSLENIH MORAJU MNOGO BOLJE ŠTITITI Sindikati da ne budu marionete vlasti
Dan - novi portal
Ima­ju li sin­di­ka­ti ima­lo sna­ge i mo­ći da za rad­ni­ke iz­bo­re mi­ni­mal­ne i do­stoj­ne uslo­ve ra­da ili su tu bit­ku dav­no iz­gu­bi­li, pi­tao je pred­sjed­nik Op­štin­skog od­bo­ra Rad­nič­ke par­ti­je Ra­do­van To­ško­vić.
– Ko­li­ko je tom po­ra­zu do­pri­ni­je­la či­nje­ni­ca da je svi­jet ka­pi­ta­la uz pu­nu po­dr­šku dr­ža­ve od­nio pre­va­gu a ko­li­ko im je u to­me po­mo­gla i sa­ma sin­di­kal­na vr­hu­ška? Ona ko­ja i da­nas ži­vi da­le­ko bo­lje od svog član­stva i ne li­bi se apa­na­ža u uprav­nim od­bo­ri­ma dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja i pred­u­ze­ća – re­kao je To­ško­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, mno­gi sin­di­ka­ti ni­je­su for­mi­ra­ni, ne sa­mo zbog to­ga što po­slo­dav­ci ne do­zvo­lja­va­ju nji­ho­vo osni­va­nje, ne­go za­to što su to taj­no usme­no do­go­vo­ri­li po­je­di­ni dr­žav­ni zva­nič­ni­ci sa in­ve­sti­to­ri­ma, a u to­me im po­ma­žu i na­ci­o­nal­ni sin­di­ka­ti ko­ji ne po­di­žu glas pro­te­sta.
– Či­nje­ni­ca da na slom rad­nič­ke kla­se na­ci­o­nal­ni sin­di­ka­ti ću­te go­vo­ri da su ku­plje­ni slu­žbe­nim auto­mo­bi­li­ma, ino­stra­nim kon­gre­si­ma i po­za­ma­šnim pla­ta­ma, a za sva­ku vlast ne­ma ve­će sre­će ne­go ka­da su sin­di­ka­ti ne­moć­ni da šti­te rad­ni­ke. U Cr­noj Go­ri su na­ci­o­nal­ni sin­di­ka­ti su­prot­sta­vlje­ni, sin­di­kal­na sce­na je ras­pra­ča­na, a to po­ka­zu­je da ne­ma za­jed­ni­štva. Ne­moć­ni i po­sva­đa­ni sin­di­ka­ti od­go­va­ra­ju sva­koj bez­um­noj dru­štve­noj tvo­re­vi­ni uklju­ču­ju­ći i dr­ža­vu – na­veo je To­ško­vić u sa­op­šte­nju.
U do­ba glo­bal­nog ka­pi­ta­li­zma, ka­ko je ka­zao, sin­di­ka­ti ula­ze po­di­je­lje­ni i me­đu­sob­no su­ko­blje­ni sa ne­do­volj­no iz­gra­đe­nim iden­ti­te­tom, sa ne­ra­zu­mi­je­va­njem su­šti­ne plu­ra­li­zma i sa vr­lo ne­ja­snim kon­cep­tom od­no­sa pre­ma cen­tri­ma dru­štve­ne i po­li­tič­ke mo­ći.
– U pri­vat­nom sek­to­ru pre­vas­hod­no se do­no­se pra­vil­ni­ci o ra­du, pa ni­je ri­je­dak slu­čaj da su pra­va rad­ni­ka u pri­vat­nom sek­to­ru iz­jed­na­če­na sa za­kon­skim mi­ni­mu­mom ali se ni to ne po­štu­je – re­kao je To­ško­vić.
Pre­ma nje­go­voj ocje­ni, na­ci­o­nal­ni sin­di­ka­ti u ova­kvim slu­ča­je­vi­ma su du­žni da re­a­gu­ju da šti­te član­stvo i rad­ni­ke ko­ji de­ce­ni­ja­ma ne mo­gu da ži­ve od svo­je pla­te.
– U pro­tiv­nom se po­sta­vlja pi­ta­nje oprav­da­no­sti po­sto­ja­nja na­ci­o­nal­nih sin­di­ka­ta. U ova­kvim slu­ča­je­vi­ma oni će bi­ti za­o­bi­đe­ni u svim ključ­nim dru­štve­nim do­go­vo­ri­ma ko­ji se ti­ču rad­ni­ka ili će po­sta­ti ma­ri­o­ne­te vla­sti ko­ja će ih on­da ko­ri­sti­ti pre­ma svo­jim po­tre­ba­ma kao što ih i ko­ri­sti – za­klju­čio je To­ško­vić.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"