Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kod Aca oročili pet miliona po najgorim kamatama * Staviću tačku na podjele u partiji * Mržnju i podmetanja ostavljam drugima * Baćinom sinu kazna osam mjeseci i 30.000 * Kod Aca oročili pet miliona po najgorim kamatama * Čovjek miš * Srpski zavoj o srpsko rame
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-08-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
IVAN VUJOVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
Premijeri Albanije i Makedonije nisu imali previše partnerskog razumijevanja zbog bojkota parlamenata, ali su istrajali i danas su lideri koji su pobijedili autokratije.

Vic Dana :)

Čovjek i žena spavaju. Usred noći odjednom se začuje neka buka spolja. Žena sva zbunjena i preplašena počne da viče:
- Jao, to mora da je moj muž!
Čovjek na to iskoči iz kreveta i sav unezvjeren, i kao od majke rođen, pobježe kroz prozor. Nakon nekoliko minuta vraća se on, sav izgreban, penje se u spavaću sobu i viče na ženu:
- Objasni mi šta ti znači ono „to je moj muž”, pa ja sam ti muž!
A žena će na to:
- Prvo ti meni objasni što si onda bježao?!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-08-07 NAPAJANJE DOMAĆINSTAVA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM ZNATNO SLABIJE U 2016. GODINI
Povećan broj prekida napajanja u 2016. Struja neplanski nestajala 15.000 puta U 2016. godini struja je domaćinstvima neplanski nestala 14.914 puta, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje od čak 5,6 hiljada, jer je prije dvije godine struja neplanski nestajala 9,3 hiljade puta
Dan - novi portal
Po­tro­ša­či, pri­klju­če­ni na 0,4 ki­lo­volt­ni (kV) na­pon, ko­ji u naj­ve­ćem di­je­lu či­ne do­ma­ćin­stva, u 2016. go­di­ni su bez stru­je osta­ja­li čak 18 hi­lja­da pu­ta i bez elek­trič­ne ener­gi­je bi­li pre­ko 50 hi­lja­da sa­ti. Od tog bro­ja, pla­ni­ra­na su bi­la 3.074 pre­ki­da, dok je stru­ja ne­plan­ski ne­sta­la 14.914 pu­ta, po­ka­zu­ju po­da­ci ener­get­skih su­bje­ka­ta, do ko­jih je Re­gu­la­tor­na agen­ci­ja za ener­ge­ti­ku (RAE) do­šla na­kon nad­zo­ra tih kom­pa­ni­ja.
Broj pre­ki­da se za ka­te­go­ri­ju po­tro­ša­ča, pri­ka­če­nih na 0,4 kV na­pon, po­ve­ćao u od­no­su na 2015. go­di­nu za sko­ro pet hi­lja­da. Plan­ski pre­ki­di su u 2015. go­di­ni bi­li ve­ći za hi­lja­du, dok su ne­plan­ski pre­ki­di bi­li čak 5,6 hi­lja­da pu­ta ve­ći, pa se mo­že re­ći da je na­pa­ja­nje do­ma­ćin­sta­va u 2016. go­di­ni bi­lo zna­čaj­no sla­bi­je ne­go go­di­nu pri­je.
Na 0,4 kV na­pon su pri­ka­če­na do­ma­ćin­stva, njih 334,2 hi­lja­de i osta­li kup­ci ko­jih ima 33,7 hi­lja­da. U Cr­noj Go­ri je na kra­ju go­di­ne bi­lo 367.996 ku­pa­ca elek­trič­ne ener­gi­je, od če­ga su če­ti­ri di­rekt­na, 25 je pri­klju­če­no na 35 kV na­pon­ski ni­vo, 526 na 10 kV, 33.141 ku­pac iz ka­te­go­ri­je osta­la po­tro­šnja pri­klju­če­nih na 0,4 kV i 334,2 hi­lja­de do­ma­ćin­sta­va.
Pre­ma po­da­ci­ma iz iz­vje­šta­ja o ra­du RAE, na 35 kV na­pon­skom ni­vou bi­lo je sko­ro 1,4 hi­lja­de pre­ki­da, od če­ga 1.062 ne­pla­ni­ra­nih pre­ki­da na­pa­ja­nja stru­jom. Na 10 kV su bi­la 11,3 hi­lja­de pre­ki­da, od če­ga je stru­ja ne­plan­ski pre­ki­nu­ta 8.720 pu­ta.
Pri­je dva da­na se mi­ni­star­ka eko­no­mi­je Dra­gi­ca Se­ku­lić sa­sta­la sa pred­stav­ni­ci­ma ener­get­skih kom­pa­ni­ja u ve­zi sa na­pa­ja­njem elek­trič­nom ener­gi­jom i sta­bil­no­sti si­ste­ma. Re­kord­na po­sje­će­nost na Pri­mor­ju, plus vi­so­ke tem­pe­ra­tu­re, do­ve­le su do to­ga da su eki­pe pri­prav­ne 24 sa­ta, ka­ko bi ot­klo­ni­le even­tu­al­ne kva­ro­ve ko­ji mo­gu na­sta­ti zbog pre­op­te­re­će­nja mre­že.
Za raz­li­ku od pre­ki­da na­pa­ja­nja, u pro­šloj go­di­ni su sma­nje­ni gu­bi­ci na mre­ži, o če­mu je „Dan” već pi­sao. La­ni su gu­bi­ci na di­stri­bu­tiv­noj i pre­no­snoj mre­ži iz­no­si­li 15,6 od­sto, što je ma­nje u od­no­su na 2015. ka­da su bi­li 17,07 od­sto ukup­ne po­tro­šnje.
La­ni su iz­no­si­li 523 gi­ga­vat-sa­ta (gVh) elek­trič­ne ene­gi­je, a go­di­nu pri­je 445 gVh. Na­bav­ka elek­trič­ne ener­gi­je za po­kri­va­nje gu­bi­ta­ka ko­šta­la je ener­get­ska pred­u­ze­ća 19 mi­li­o­na eura, a gra­đa­ni su od te su­me pre­ko ra­ču­na za stru­ju, pla­ti­li 12,4 mi­li­o­na.
RAE od­re­đu­je pro­ce­nat do ko­jeg ener­get­ske kom­pa­ni­je mo­gu da na­do­mje­ste gu­bit­ke pre­ko ra­ču­na za stru­ju, dok pre­ko tog iz­no­sa pred­sta­vlja nji­hov tro­šak.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"