Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Roganović osumnjičen za lažne dojave * Damjanović: Neću vratiti mandat SNP: Ne valja mu partija, ali valjaju mandat i Prva banka * Cetinjanin ranjen u vrat * Čudotvorac sabrao hiljade vjernika * Mlađi smo nego što smo mislili * Roganović osumnjičen za lažne dojave * Krst Svetog Jovana Vladimira štiti Crnu Goru
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-05-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik URA :
Ni nakon dvije godine gradnje nemamo nijedan metar autoputa. Svaki treći euro u budžetu je pozajmljen, a tek nas čeka zaduživanje za autoput jer je dosad povučeno 200 miliona eura.

Vic Dana :)

Potrošnja
Prodavac automobila objašnjava plavuši:
- Ovaj automobil troši u gradu 8 litara, a na otvorenom troši 6 litara.
Ova ga iznenađeno upita:
- Molim Vas, pa kako auto zna da li je u gradu ?!

Fata: Šta bi ti, bolan, volio da sam ja?Mujo: Kalendar.Fata: Što, je l‘ da me gledaš svaki dan?Mujo: Ne, nego da te mijenjam svake godine!

Sjedi baba u autobusu preko puta nekog momka. On žvaće žvaku, a baba će: - Džabe ti meni pričaš, sinko, ja tebe ništa ne čujem..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-05-12 USTAVNI SUD PRIHVATIO INICIJATIVU UDRUŽENJA MLADIH SA HENDIKEPOM Dio izbornog zakona neustavan Sud utvrdio da važeća norma izbornog zakona nedovoljno definiše kako olakšati pristup biračkom mjestu licima sa invaliditetom
Dan - novi portal
Ustav要i sud po虺re要uo je po貞tu計ak ocje要e ustav要o貞ti od訃ed苑e iz Za虺o要a o iz苑o訃u od苑or要i虺a i po貞la要i虺a ko虻a gla貞i da je iz苑or要a ko衫i貞i虻a dužna da „vo苓i raču要a” da olakša pri貞tup bi訃ač虺om mje貞tu li苞i衫a sa in赳a衍i苓i負e負om. Ka虺o je za „Da要” ob虻ašnje要o u su苓u, ovo prak負ič要o znači da će ospo訃e要a nor衫a bi負i pro茆laše要a ne赴貞tav要om.
Ini苞i虻a負i赳a za po虺re負a要je po貞tup虺a za ocje要u ustav要o貞ti od訃e苑e iz čla要a 26 Za虺o要a o iz衫je要a衫a i do計u要a衫a Za虺o要a o iz苑o訃u od苑or要i虺a i po貞la要i虺a po虺re要u負a je od Udruže要ja mla苓ih sa hen苓i虺e計om Cr要e Go訃e (UMHCG).
Di訃ek負or UMHCG Ma訃i要a Vu虻ačić ka述a衍a je „Da要u” da su dva計ut sla衍i ur茆en苞i虻e Ustav要om su苓u da uzmu u raz衫a負ra要je ini苞i虻a負i赳u i po貞li虻e sko訃o tri go苓i要e do苑i衍i su rješe要je.
– Sva虺a虺o da pri虐va負a要je ini苞i虻a負i赳e ohra苑ru虻e. U usme要oj ko衫u要i虺a苞i虻i su nam na赳e衍i da se Vla苓a i Skupšti要a ni虻e貞u iz虻a貞ni衍e po赳o苓om ini苞i虻a負i赳e (što je kraj要je neo苓茆o赳or要o i do赳olj要o po虺a述u虻e ra述u衫i虻e赳a要je ali i od要os pre衫a ljud貞kim pra赳i衫a oso苑a sa in赳a衍i苓i負e負om), ali da ih to ne spreča赳a da oni od衍uče po našoj ini苞i虻a負i赳i. Ovo je ja虺o važno, po貞eb要o za負o što ta苓a ni dio opo述i苞i虻e ni虻e htio da po苓rži naše amand衫a要e – re虺la je Vu虻ačiće赳a.
Pre衫a ocje要i Ustav要og su苓a, ospo訃e要om nor衫om ni虻e貞u stvo訃e要i nor衫a負iv要i uslo赳i za pu要o i efi虺a貞no učešće li苞a sa in赳a衍i苓i負e負om u po貞tup虺u ostva訃i赳a要ja bi訃ač虺og pra赳a. Sud je našao da su držav要i or茆a要i dužni da kon虺ret要o na赳e苓u po貞eb要e mje訃e ra苓i stva訃a要ja uslo赳a da pra赳a li苞a sa in赳a衍i苓i負e負om bu苓u mak貞i衫al要o zaštiće要a.
U ini苞i虻a負i赳i UMHCG Ustav要om su苓u tvr苓i se da spor要a prav要a nor衫a ne衫a im計e訃a負iv要i ka訃ak負er, jer je dis計o述i苞i虻a nor衫e de苯i要i貞a要a kao dis計o述i苞i虻a nor衫e neo苑a赳e述u虻ućih prav要ih aka負a (pre計o訃u虺a, smjer要i苞a, za虺ljučak i slič要o).
– Kao dužnost se na衫eće „vođe要je raču要a” ko虻a je psi虐ič虺a i um要a ak負iv要ost i ne može se ni objek負iv要o utvr苓i負i, pa se sa衫im tim ne može pri衫i虻e要i負i ni sank苞i虻a uko衍i虺o se ta虺va rad要ja ne pre苓u述me. To upra赳o znači da je zbog ova虺vog de苯i要i貞a要ja nor衫a u pot計u要o貞ti ne計ri衫je要ji赳a. Sa dru茆e stra要e, ter衫i要o衍oška od訃ed要i苞a „olakša負i pri貞tup” pod訃a述u衫i虻e赳a pred赴述i衫a要je fi述ič虺ih ak負iv要o貞ti na pre赳a述i衍aže要ju, a ne ukla要ja要ju fi述ič虺ih pre計re虺a u ostva訃i赳a要ju bi訃ač虺og pra赳a. U tom smi貞lu, za要e衫a訃u虻ući osta負ak nor衫e (pri od訃eđi赳a要ju bi訃ač虺ih mje貞ta), ova for衫u衍a苞i虻a znači衍a bi da su čla要o赳i opštin貞kih ko衫i貞i虻a i od苑o訃a ili li苞a ko虻a oni ovla貞te za to dužni da pri衍i虺om do衍a貞ka li苞a s in赳a衍i苓i負e負om na bi訃ač虺o mje貞to, istom fi述ič虺i po衫og要u da uđe u bi訃ač虺o mje貞to i na taj način ostva訃i svo虻e bi訃ač虺o pra赳o – na赳o苓i se u ini苞i虻a負i赳i UMHCG.
Piše i da „rad要ja” vođe要ja raču要a o olakša赳a要ju pri貞tu計a mo訃a da se pre苓u述me od čla要o赳a opštin貞kih ko衫i貞i虻a i od苑o訃a ili li苞a ko虻a oni ovla貞te za to na dan iz苑o訃a, to jest na dan ka苓a li苞a s in赳a衍i苓i負e負om ostva訃u虻u svo虻e bi訃ač虺o pra赳o i pri負om se sreću s fi述ič虺im pre計re虺a衫a.
– Među負im, po貞to虻eća nor衫a na衍aže da se po衫e要u負a rad要ja spro赳o苓i pri衍i虺om „od訃eđi赳a要ja bi訃ač虺ih mje貞ta”, što je ne衫o茆uće spro赳e貞ti. Na虹衫e, pri衍i虺om od訃eđi赳a要ja bi訃ač虺ih mje貞ta mo茆uće je je苓i要o oda苑ra負i pri貞tu計ač要o, dje衍i衫ič要o pri貞tu計ač要o ili ne計ri貞tu計ač要o bi訃ač虺o mje貞to. Ova nor衫a je, osim što na衫eće oba赳e述u či虻e je krše要je ne苓o虺a述i赳o, i kon負ra苓ik負or要a, jer je rad要ju ne衫o茆uće iz赳rši負i u vri虻e衫e ka苓a se to njo衫e traži – tvr苓i se u tek貞tu ini苞i虻a負i赳e.
M.V.


Krše要je među要a訃od要ih stan苓ar苓a

Iz Udruže要ja mla苓ih sa hen苓i虺e計om Cr要e Go訃e (UMHCG) na赳e衍i su da spor要a nor衫a uka述u虻e i na krše要je među要a訃od要ih stan苓ar苓a na ko虻e se cr要o茆or貞ka drža赳a oba赳e述a衍a.
– Nor衫a ni虻e sa茆la貞na sa Usta赳om Cr要e Go訃e i Kon赳en苞i虻om UN o pra赳i衫a oso苑a s in赳a衍i苓i負e負om, ko虻u je naša drža赳a ra負i苯i虺o赳a衍a 2009. go苓i要e – po訃uču虻u iz UMHCG.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadr隕om.

Zabranjen je govor mr駐je, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadr靠j ne熰 biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar na鈹m MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom 鋩anku kr隘 Kodeks novinara, prijavite na鈹m Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji 熰 biti odr靠ni 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"