Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Roganović osumnjičen za lažne dojave * Damjanović: Neću vratiti mandat SNP: Ne valja mu partija, ali valjaju mandat i Prva banka * Cetinjanin ranjen u vrat * Čudotvorac sabrao hiljade vjernika * Mlađi smo nego što smo mislili * Roganović osumnjičen za lažne dojave * Krst Svetog Jovana Vladimira štiti Crnu Goru
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-05-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik URA :
Ni nakon dvije godine gradnje nemamo nijedan metar autoputa. Svaki treći euro u budžetu je pozajmljen, a tek nas čeka zaduživanje za autoput jer je dosad povučeno 200 miliona eura.

Vic Dana :)

Potrošnja
Prodavac automobila objašnjava plavuši:
- Ovaj automobil troši u gradu 8 litara, a na otvorenom troši 6 litara.
Ova ga iznenađeno upita:
- Molim Vas, pa kako auto zna da li je u gradu ?!

Fata: Šta bi ti, bolan, volio da sam ja?Mujo: Kalendar.Fata: Što, je l‘ da me gledaš svaki dan?Mujo: Ne, nego da te mijenjam svake godine!

Sjedi baba u autobusu preko puta nekog momka. On žvaće žvaku, a baba će: - Džabe ti meni pričaš, sinko, ja tebe ništa ne čujem..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-05-12 BRITANSKI ROJTERS PISAO O MOGUĆNOSTI BRISANJA CRNOGORSKOG GRADA SA UNESKO LISTE SVJETSKE BAŠTINE
Prekomjernom gradnjom ugrozili Kotor Prije nego što je zabrana gradnje stupila na snagu 5. aprila, Vlada je dozvolila izgradnju velikih turističkih kompleksa unutar grada, prenosi britanski Rojters
Dan - novi portal
Pre­tje­ra­ni raz­voj ne­kret­ni­na ugro­zio je sta­tus Ko­to­ra kao za­šti­će­nog isto­rij­skog gra­da, zbog če­ga mu pri­je­ti bri­sa­nje sa Une­sko­ve li­ste svjet­ske ba­šti­ne, pre­no­si bri­tan­ski Roj­ters. Ka­ko se na­vo­di u tek­stu ko­ji je ju­če ob­ja­vljen, cr­no­gor­ska Vla­da je 5. apri­la za­bra­ni­la grad­nju u za­šti­će­nom pod­ruč­ju Ko­to­ra, ali je pri­je to­ga do­zvo­li­la iz­grad­nju ve­li­kih tu­ri­stič­kih kom­plek­sa unu­tar gra­da.
Na­vo­di se da se Ko­tor, kao sred­nje­vje­kov­ni grad sa ve­ne­ci­jan­skim i austro­u­gar­skim pa­la­ta­ma i utvr­đe­nji­ma, na­la­zi u ži­vo­pi­snom Bo­ko­ko­tor­skom za­li­vu, te da se na li­sti svjet­ske ba­šti­ne Une­ska na­la­zi od 1979. go­di­ne.
Roj­ters kon­sta­tu­je da je Une­sko upo­zo­ra­vao Ko­tor od ra­nih 2000-ih go­di­na da pre­ko­mjer­na grad­nja ne­kret­ni­na, ne­kon­tro­li­san tu­ri­zam sa pri­sta­ja­njem ve­li­kih bro­do­va u ko­tor­sku lu­ku ugro­ža­va­ju oblast Sta­rog gra­da. Da­lje se na­vo­di da je Une­sko od ju­la pro­šle go­di­ne po­ja­čao pri­ti­sak na Cr­nu Go­ru i dao joj rok do sre­di­ne mar­ta da ri­je­ši pro­blem, uko­li­ko že­li da Ko­tor osta­ne na li­sti svjet­ske kul­tur­ne ba­šti­ne.
– U fe­bru­a­ru je Vla­da Cr­ne Go­re na­re­di­la pri­vre­me­nu za­bra­nu grad­nje u Ko­to­ru, ko­ja je stu­pi­la na sna­gu u apri­lu, oči­gled­no dje­lu­ju­ći sa­mo na vri­je­me da bi iz­bje­gli pro­ce­du­ru ukla­nja­nja gra­da sa li­ste. Ali, pri­je ne­go što je za­bra­na stu­pi­la na sna­gu 5. apri­la, Vla­da je do­zvo­li­la iz­grad­nju ve­li­kih tu­ri­stič­kih kom­plek­sa unu­tar gra­da. Pro­blem je sa­da ogre­zao u spo­ru iz­me­đu lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, ko­jom upra­vlja par­la­men­tar­na opo­zi­ci­ja, na­ci­o­nal­ne Vla­de i pret­hod­ne skup­šti­ne gra­da – na­vo­di se u Roj­ter­so­vom tek­stu.
U iz­ja­vi za Roj­ters, pred­sjed­nik ko­tor­ske op­šti­ne Vla­di­mir Jo­kić ka­zao je da su uvje­re­ni da ima­ju la­žni pro­ces, ko­ji spro­vo­di na­ci­o­nal­na vla­da, sa na­mje­rom da za­u­sta­vi raz­voj gra­da. Sma­tra da se to ra­di pod iz­go­vo­rom da se po­ka­že da se ne­što ra­di, u od­no­su na po­gre­šno či­nje­nje od stra­ne pret­hod­ne lo­kal­ne ad­mi­ni­stra­ci­je.
Roj­ters kon­sta­tu­je da je ne­smo­tre­na stam­be­na grad­nja, če­sto u kom­bi­na­ci­ji sa kro­ni­zmom i ne­po­ti­zmom, uze­la svoj da­nak.
Ar­hi­tek­ta San­dra Ka­pe­ta­no­vić ka­za­la je za Roj­ters da je za­bri­nu­tost zbog bu­ma ne­kret­ni­na sta­ra de­ce­ni­ju.
– Ko­mi­tet Une­ska za svjet­sko na­sle­đe upo­zo­ra­vao je od 2003. go­di­ne na ne­ga­tiv­ne po­sle­di­ce pre­ko­mjer­ne ur­ba­ni­za­ci­je – ka­za­la je Ka­pe­ta­no­vi­će­va.A.O.


Pa­la­te kao pa­tulj­ci

U tek­stu Roj­ter­sa na­vo­di se da je cr­no­gor­ska oba­la, ko­ja je du­ga sa­mo 293 ki­lo­me­tra, sa­da „za­či­nje­na“ objek­ti­ma, uklju­ču­ju­ći de­se­ti­ne ne­do­vr­še­nih i na­pu­šte­nih be­ton­skih kon­struk­ci­ja.
– Ko­tor­ske pa­la­te su pa­tulj­ci u od­no­su na sa­vre­me­ne kon­kret­ne sta­no­ve – na­vo­di Roj­ters.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"