Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Policija ušla u Duvanski, potraga za Boljevićem * Ubijali vojnike JNA u Čepikućama * Zviždaču prijetili da će ga prebiti * Pod prismotrom 942 građanina * Treći svjetski rat je već u toku * Zbogom tatatatira * Koliko Evrope
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 28-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Džavid Šabović, funkcioner SDP-a:
Izlazak opozicije na lokalne izbore u Herceg Novom 7. maja logičan je korak, jednako kao i bojkot nikšićkih izbora.

Vic Dana :)

Sjede Mujo i Haso u kafani, redaju rakijice jednu za drugom, kad će Mujo:
– Haso, bolan, znaš li ti da su Amer’kanci izmislili teleskop za gledat’ zvijezde?
Haso klimne:
– Znam!
Mujo strese još jednu pa upita:
– A znaš li da su Rusi izmislili periskop za gledat’ iznad vode?
Haso opet klimne:
– Jašta da znam!
Mujo ga pogleda i ispali:
– Pa dobro, a jel’ znaš da su Bosanci izmislili spravu za gledat’ kroz zid?
Haso zbunjeno odgovori:
– Jok, bolan, koja je to sprava, matereti?
Mujo ga udari po glavi:
– Prozor, majmune, prozor!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-03-27 NAKON 25 DANA ŠTRAJKA ISPRED SKUPŠTINE CRNE GORE
Juče ispred Skupštine Majke prekinule proteste Novi protesti će biti organizovani sa političkim strankama koje žele da u Crnoj Gori smijene režim koji je građane doveo do prosjačkog štapa, najavila je Željka Savković
Dan - novi portal
Na­kon 25 dana provedenih ispred Skup­šti­ne Cr­ne Go­re i 11 da­na štrajka gla­đu, maj­ke su si­noć pre­ki­nu­le pro­te­ste, a no­vi najavile za 15 da­na. Ka­ko je re­kla Želj­ka Sav­ko­vić, pred­sjed­nik Ko­or­di­na­ci­o­nog od­bo­ra pro­te­sta maj­ki, no­vi pro­te­sti će bi­ti or­ga­ni­zo­va­ni sa po­li­tič­kim stra­nka­ma ko­je že­le da u Cr­noj Go­ri smi­je­ne re­žim ko­ji je gra­đa­ne do­veo do pro­sjač­kog šta­pa.
– Pre­ki­da­mo pro­te­ste ne za­to što na­še po­ro­di­ce ne mo­gu bez nas, već za­to što ne že­li­mo da do­pu­sti­mo ovom re­ži­mu da gle­da ka­ko ne­sta­je­mo. Oku­pi­će­mo se opet za 15 da­na, pa on­da opet i opet - i sve ta­ko dok gra­đa­ni ne shva­te da sa­mo oni mo­gu Cr­nu Go­ru da sta­ve na no­ge. Ta­da će­mo po­dr­ža­ti sve maj­ke ko­je su pret­hod­nih da­na tra­ži­le da pri­ma­ju na­kna­du ko­ja im po Usta­vu pri­pa­da – re­kla je Sav­ko­vi­će­va na­gla­ša­va­ju­ći da će sle­de­ći put na pro­tes­tu uče­stvo­va­ti kao maj­ka, ali i kao pot­pred­sjed­nik Rad­nič­ke par­ti­je.
Ona je ka­za­la da pri­pa­da De­mo­krat­skom fron­tu i da ni­ka­da to ni­je kri­la jer sma­tra da u Cr­noj Go­ri ni­je sra­mo­ta re­ći gdje pri­pa­da­te i ka­ko se osje­ća­te.
Ona je pre­mi­je­ru Du­šku Mar­ko­vi­ću po­ru­či­la da u Cr­noj Go­ri mo­že da se pro­mi­je­ni vlast i to ta­ko što će se na­rod oku­plja­ti is­pred Skup­šti­ne u sve ve­ćem bro­ju.
– Ne­će­mo se po­mje­ra­ti odav­de dok ne pod­ne­se­te ostav­ke, a dok se to ne de­si za­hva­li­la bih po­li­caj­ci­ma i svi­ma osta­li­ma ko­ji su da­ni­ma bi­li uz nas i odr­ža­va­li nas u bor­bi za na­ša pra­va – po­ru­či­la je ona, is­ti­ču­ći da su ovi pro­te­sti iskra ko­ja je za­pa­li­la Cr­nu Go­ru i ko­ja će do­ve­sti do neo­p­hod­nih pro­mje­na.
Zo­ri­ca Ra­du­lo­vić je po­ja­sni­la da iza pro­te­sta maj­ki ne sto­je po­li­tič­ke stran­ke, već da ih je oku­pi­la bor­ba za do­ži­vot­no ste­če­na pra­va. Ra­du­lo­vi­će­va ka­že da je vje­ro­va­la u dr­ža­vu i za­ko­ne i da ni­je bi­lo ta­ko ne bi na­kon 31 go­di­nu na­pu­sti­la rad­no mje­sto.
Sku­pu su se obra­ti­le i Sne­ža­na Ću­pić iz Šav­ni­ka kao i Ivan­ka Ota­še­vić. One su po­ru­či­le da je Ustav­ni sud pri­je ne­ko­li­ko da­na do­nio par­tij­sku od­lu­ku i da u nje­mu sje­de su­di­je ko­je slu­ša­ju Du­ška Mar­ko­vi­ća, a ni­je ih bri­ga za ugro­že­na pra­va hi­lja­de maj­ki.
Maj­ke su da­no­noć­ne pro­te­ste po­če­le 2. mar­ta. Spa­va­le su na ploč­ni­ku pod ve­drim ne­bom pre­ko pu­ta Skup­šti­ne.
Podsjetimo, su­di­je Ustav­nog su­da su u pe­tak od­lu­či­le da od­red­be iz­mje­na i do­pu­na Za­ko­na o so­ci­jal­noj i dječ­joj za­šti­ti, ko­ji­ma su sma­nje­ne na­kna­de ko­ri­sni­ca­ma pra­va po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce, ni­je­su su­prot­ne sa Usta­vom.
I.M.


Uni­žen prav­ni po­re­dak

Par­ti­ja pen­zi­o­ne­ra, in­va­li­da i re­sti­tu­ci­je (PIR) oci­je­ni­la je da je od­lu­kom Ustav­nog su­da da je uma­nje­nje na­kna­da maj­ka­ma u skla­du sa Usta­vom još jed­nom uni­žen prav­ni po­re­dak.
– Za­ko­nom o iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o so­ci­jal­noj i dječ­joj za­šti­ti iz 2015. go­di­ne, dr­ža­va je ga­ran­to­va­la maj­ka­ma da je pra­vo na na­kna­du po osno­vu tro­je i vi­še dje­ce nji­ho­vo do­ži­vot­no pra­vo, ko­je je utvr­đe­no u fik­snom iz­no­su od 70, od­no­sno 40 od­sto od pro­sječ­ne za­ra­de u Cr­noj Go­ri, ostva­re­ne u go­di­ni ko­ja pred­ho­di go­di­ni ostva­ri­va­nja tog pra­va. PIR po­sta­vlja pi­ta­nje – za­što dr­ža­va ni­je sma­nji­la pen­zi­je po­sla­ni­ka i mi­ni­sta­ra – pi­ta­ju u ovoj par­ti­ji.
Do­da­ju da je prav­na slu­žba PIR-a ura­di­la vi­še sto­ti­na žal­bi maj­ka­ma na rje­še­nja o sma­nje­nju na­kna­da.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"