Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Srpski pasoš zatražio i vođa „škaljaraca” * Trampov savjetnik radio i za Mila i za Deripasku * Na infuziji osam majki * Iz Brazila uvezeno 100 tona mesa * Srpski pasoš zatražio i vođa „škaljaraca” * Identitet naroda * Mali Alek
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dragan Koprivica, direktor Centra za demokratsku tran.:
– Agencija za sprečavanje korupcije do sada nije kao problem prepoznala pojavu da ministri zloupotrebljavaju javnu funkciju u toku predizborne kampanje.

Vic Dana :)

Uče mama i tata dijete da priča:
- Kako se čuje mačka?
- Mjau, mjau...
- Bravo! A kako se čuje pas?
- Vau, vau...
- Super! A kako se čuje miš?
- Klik, klik..


Mujo napravio neki belaj i doveli ga kod sudije.
- Pa šta vas je dovelo ovdJe? - upita sudija
- Velika marica i četiri policajca - kaže Mujo.


Igraju dvije plavuše fudbala i jedna kaže: -Too dala sam koš! A druga odgovara na to: -Glupačo nije ti ovo odbojka.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2017-03-21 INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE UPOZORIO DA JE ZARAZNA PLUĆNA BOLEST I DALJE PROBLEM KOD NAS Od tuberkuloze oboli 80 osoba Posmatrano tokom perioda od 2000. do 2015. godine primjetna je tendencija pada broja novooboljelih od tuberkuloze, navode iz Instituta
Dan - novi portal
Pre­ma po­sled­njim po­da­ci­ma In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje u Cr­noj Go­ri je od tu­ber­ku­lo­ze (TBC) obo­lje­lo 80 gra­đa­na i ta bo­lest je i da­lje pri­sut­na kao zdrav­stve­ni pro­blem. Iz In­sti­tu­ta is­ti­ču da obi­lje­ža­va­ju 24. mart, Svjet­ski dan bor­be pro­tiv tu­ber­ku­lo­ze, s na­mje­rom da se skre­ne pa­žnja jav­no­sti da je pro­blem TBC-e, iako ne u obi­mu u ko­jem je ne­ka­da bio pri­su­tan, ipak još uvi­jek evi­den­tan u svim, a po­seb­no u ne­raz­vi­je­nim ze­mlja­ma.
– Cr­na Go­ra spa­da u ze­mlje sa ni­skom in­ci­den­ci­jom TBC. Pre­ma po­da­ci­ma In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje u 2015. go­di­ni u Cr­noj Go­ri pri­ja­vlje­no je 80 slu­ča­je­va obo­li­je­va­nja od ak­tiv­ne TBC-e i to: 55 mu­ška­ra­ca, 24 že­ne i jed­no di­je­te. U istom pe­ri­o­du iden­ti­fi­ko­van je je­dan slu­čaj mul­ti­re­zi­stent­ne (MDR) i je­dan pa­ci­jent eks­trem­no re­zi­stent­ne (EDR) TBC-e. Po­sma­tra­no to­kom pe­ri­o­da od 2000. do 2015. go­di­ne pri­mjet­na je ten­den­ci­ja pa­da bro­ja no­vo­o­bo­lje­lih od TBC-e. Pre­ma po­sled­njim po­da­ci­ma sto­pa umi­ra­nja od TBC-a iz­no­si­la je 0,48 na 100 000 sta­nov­ni­ka, na­vo­de u sa­op­šte­nju.
Pre­ma po­da­ci­ma Svjet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je (SZO) TBC je i da­nas glo­bal­na opa­snost jer je i da­lje me­đu pr­vih de­set uzroč­ni­ka smrt­no­sti. Pro­cje­nju­je se da je u 2015. go­di­ni broj no­vo­o­bo­lje­lih u svi­je­tu iz­no­sio 10,4 mi­li­o­na, od ko­jih je 5,9 mi­li­o­na mu­ška­ra­ca, 3,5 mi­li­o­na že­na i je­dan mi­li­on dje­ce.
– TBC je ka­pljič­na in­fek­ci­ja ko­ja se pre­no­si va­zdu­hom, ka­šlja­njem, ki­ja­njem, go­vo­rom. Od svih bo­le­sni­ka obo­lje­lih od TBC-e njih 90 od­sto bo­lu­je od TBC-e plu­ća. Po­sto­je i van­pluć­ni ob­li­ci te se TBC ja­vlja i u lim­fnim čvo­ro­vi­ma, bu­bre­zi­ma, ko­sti­ma i cri­je­vi­ma. Naj­če­šći simp­to­mi je­su ma­lak­sa­lost, gu­bi­tak ape­ti­ta, mr­ša­vlje­nje, po­ja­ča­no noć­no zno­je­nje, po­vi­še­na tje­le­sna tem­pe­ra­tu­ra, uz ka­šalj ko­ji je naj­če­šće gu­stog se­kre­ta, kr­vav i upo­ran, ote­ža­no di­sa­nje, bo­lo­vi u gru­di­ma. Fak­to­ri ri­zi­ka za na­sta­nak ove bo­le­sti su sma­nje­ni imu­ni­tet or­ga­ni­zma, pu­še­nje (pri če­mu se ri­zik po­ve­ća­va sa du­ži­nom pu­šač­kog sta­ža i bro­jem po­pu­še­nih ci­ga­re­ta), zlo­u­po­tre­ba al­ko­ho­la, upo­tre­ba dro­ga, pri­su­stvo hro­nič­nih ne­za­ra­znih bo­le­sti, kao što su di­ja­be­tes i bo­le­sti si­ste­ma kr­vo­to­ka, ni­zak so­cio-eko­nom­ski sta­tus, di­je­lje­nje ži­vot­nog ili rad­nog pro­sto­ra sa obo­lje­li­ma – ob­ja­šnja­va­ju iz In­sti­tu­ta.D.B.


Pre­ven­ci­ja u ško­la­ma i sa Ro­mi­ma

Iz In­sti­tu­ta na­vo­de da mje­re pre­ven­ci­je i kon­tro­le TBC-a, kon­ti­nu­i­ra­no re­a­li­zu­ju cen­tri za pluć­ne bo­le­sti i tu­ber­ku­lo­zu u do­mo­vi­ma zdra­vlja, dok se li­je­če­nje obo­lje­nja spro­vo­di u Spe­ci­jal­noj bol­ni­ci za pluć­ne bo­le­sti u Bre­zo­vi­ku.
– Cen­tar za pro­mo­ci­ju zdra­vlja IJZ or­ga­ni­zo­va­će edu­ka­tiv­ne ra­di­o­ni­ce na te­mu pre­ven­ci­ja i zna­čaj li­je­če­nja TBC-a me­đu pri­pad­ni­ci­ma vul­ne­ra­bil­nih ka­te­go­ri­ja, kao što su Ro­mi i dje­ca u ško­la­ma. TBC je iz­lje­či­va, ako se pra­vil­no li­je­či, ade­kvat­nom te­ra­pi­jom i po­seb­nim re­ži­mom ži­vo­ta. Li­je­če­nje TBC-e je du­go­traj­no, tra­je 6-9 mje­se­ci, a kat­kad i do go­di­ne da­na, uvi­jek uz kom­bi­na­ci­ju vi­še li­je­ko­va – na­vo­de iz In­sti­tu­ta.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"