Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Preljuba završila ubistvom * Nanizali bisere rasute po Adi * Srbija odbila da izruči Zindovića * Smanjite plate ministrima pa će biti za sve * Preljuba završila ubistvom * Đoković nakon preokreta srušio Delpa * Opravdali ulogu favorita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
STEVO MUK, predsjednik UO Instituta Alternativa :
– Imenovanje Zorana Jelića u Senat DRI je udar na nezavisnost i integritet vrhovne revizorske institucije, čiji je zadatak da čuva budžet od zloupotreba kojima je upravo Jelić godinama pribjegavao.

Vic Dana :)

Šta ne može kornjača kada se okrene na leđa?
- Ne može da vjeruje.

- - - - - -

Idu dva digitrona ulicom i vide kompjuter. Jedan kaže:
- Vidi štrebera!?!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2017-03-02 STEKLI SE USLOVI DA MLAĐI MAROVIĆ OSTANE BEZ CRNOGORSKOG DRŽAVLJANSTVA
Milošu ispunili želju
Dan - novi portal
Mi­ni­star­stvo unu­tra­šnjih po­slo­va Cr­ne Go­re po­kre­nu­lo je po­stu­pak za od­u­zi­ma­nje cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva Mi­lo­šu Ma­ro­vi­ću, si­nu biv­šeg pot­pred­sjed­ni­ka DPS-a Sve­to­za­ra Ma­ro­vi­ća. Iz MUP-a ka­žu da su do­bi­li do­ku­men­ta­ci­ju na osno­vu ko­je su se ste­kli for­mal­ni uslo­vi da mla­đi Ma­ro­vić iz­gu­bi cr­no­gor­sko dr­ža­vljan­stvo. Ka­ko na­vo­de iz MUP-a, Di­rek­ci­ja za dr­ža­vljan­stvo po­kre­nu­la je po slu­žbe­noj du­žno­sti za­htjev za gu­bi­tak cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva po si­li za­ko­na.
– Pre­ma od­red­bi Za­ko­na o cr­no­gor­skom dr­ža­vljan­stvu, nad­le­žni organ je oba­ve­zan da od­lu­ku o sti­ca­nju i gu­bit­ku cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva do­ne­se u ro­ku od jed­ne go­di­ne od da­na po­kre­ta­nja po­stup­ka – na­vo­di se u od­go­vo­ru se­kre­ta­ra Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va Dra­ga­na Pe­ja­no­vi­ća.
U ob­ja­šnje­nju iz MUP-a ko­je su pre­ni­je­li pod­go­rič­ki por­ta­li pi­še da su re­a­go­va­li na­kon iz­ja­ve advo­ka­ta Zdrav­ka Be­go­vi­ća ob­ja­vlje­ne u me­di­ji­ma 14. fe­bru­a­ra da je nje­gov bra­nje­nik Mi­loš Ma­ro­vić kra­jem pro­šle go­di­ne do­bio dr­ža­vljan­stvo Re­pu­bli­ke Sr­bi­je.
Pre­ma va­že­ćem Za­ko­nu o cr­no­gor­skom dr­ža­vljan­stvu, pu­no­ljet­ni cr­no­gor­ski dr­ža­vlja­nin ko­ji ima i dr­ža­vljan­stvo dru­ge dr­ža­ve po si­li za­ko­na gu­bi cr­no­gor­sko dr­ža­vljan­stvo ako je do­bro­volj­no ste­kao dr­ža­vljan­stvo dru­ge dr­ža­ve. Po­sto­je i iz­u­ze­ci, ali se oni od­no­se sa­mo na dvoj­no dr­ža­vljan­stvo, ko­je je mo­gu­će ima­ti na osno­vu me­đu­na­rod­nih ugo­vor i spo­ra­zu­ma, ali ta­kav do­ku­ment Cr­na Go­ra i Re­pu­bli­ka Sr­bi­ja ni­su pot­pi­sa­le. MUP kao nad­le­žni or­gan ima oba­ve­zu da po slu­žbe­noj du­žno­sti po­kre­ne po­stu­pak za gu­bi­tak cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva.
– Cr­no­gor­sko dr­ža­vljan­stvo gu­bi se po si­li za­ko­na da­nom na­stu­pa­nja či­nje­ni­ca ili okol­no­sti iz čla­na 24 ovog za­ko­na, o če­mu nad­le­žni or­gan, po slu­žbe­noj du­žno­sti, do­no­si rje­še­nje. S tim u ve­zi, Di­rek­ci­ja za dr­ža­vljan­stvo, ko­ja se na­la­zi u sa­sta­vu Di­rek­to­ra­ta za gra­đan­ska sta­nja i lič­ne is­pra­ve, i či­ja je nad­le­žnost, iz­me­đu osta­log, spro­vo­đe­nje za­ko­na i dru­gih pro­pi­sa i me­đu­na­rod­nih do­ku­me­na­ta iz obla­sti dr­ža­vljan­stva, kao i vo­đe­nje po­stu­pa­ka po za­htje­vi­ma za pri­jem, ot­pust i gu­bi­tak cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva, 15. fe­bru­a­ra je po slu­žbe­noj du­žno­sti po­kre­nu­la za­htjev za gu­bi­tak cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva po si­li za­ko­na. Ovaj or­gan je pro­sli­je­dio pred­met na do­pu­nu Bu­dvi, pre­ma mje­stu pre­bi­va­li­šta – pi­še u obra­zlo­že­nju za po­kre­ta­nje po­stup­ka.
Ma­ro­vić je u me­đu­vre­me­nu do­sta­vio iz­vod iz knji­ge dr­ža­vlja­na Sr­bi­je i zva­nič­nu iz­ja­vu ko­je dr­ža­vljan­stvo že­li da za­dr­ži.
On je kra­jem ju­la pro­šle go­di­ne osu­đen na jed­no­go­di­šnju za­tvor­sku ka­znu, na­kon što je Vi­ši sud pri­hva­tio spo­ra­zum o pri­zna­nju kri­vi­ce ko­ji je sklo­pio sa tu­ži­la­štvom.
„Dan“ je pro­šle ne­de­lje ob­ja­vio da je Mi­loš Ma­ro­vić oba­vi­je­stio cr­no­gor­skog mi­ni­stra unu­tra­šnjih po­slo­va Me­vlu­di­na Nu­ho­dži­ća da je po­stao dr­ža­vlja­nin Sr­bi­je i da Cr­na Go­ra po auto­ma­ti­zmu tre­ba da mu odu­zme dr­ža­vljan­stvo. D.Ž.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"