Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Milo gura Vešovića dok ga Katnić izviđa * „Teroristima” po pet mjeseci zatvora * Pored sina plaćamo kumove i drugove * Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Ne planiramo više duete * Sunčane igrarije u Delti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-01-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zdenka Popović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore:
– Milovi prijatelji državi dužni stotine miliona eura.

Vic Dana :)

Ide zec šumom i vidi da svi odjednom bježe pa zaustavi malog miša i upita ga:
- Je li, mišu, što svi bježe?
A miš će njemu:
- Lav je provalio da ga lavica vara pa bježe svi sumnjivi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-01-25 UPRKOS KRIZI, U MONTENEGROERLAJNSU NE ŠTEDE NA RUKOVODIOCIMA
Za direktora traže duplo veću platu Uprava nacionalne avio-kompanije traži od Vlade da prihvati izmjene statuta i profesionalizuje funkciju predsjednika borda. Time bi predsjednik borda imao ugovor i zaradu u visini od dvije ili tri prosječne plate u državi. Trenutno je za tu poziciju predviđena naknada u visini jedne prosječne plate
Dan - novi portal
Upra­va Mon­te­ne­gro­er­laj­nsa (MA) po­sla­la je Vla­di pred­log iz­mje­na i do­pu­na sta­tu­ta dru­štva ko­ji­ma tra­ži da se funk­ci­ja pred­sjed­ni­ka od­bo­ra di­rek­to­ra pro­fe­si­o­na­li­zu­je. Ti­me bi pred­sjed­nik od­bo­ra di­rek­to­ra MA imao ugo­vor i pla­tu u pred­u­ze­ću, za raz­li­ku od tre­nut­nog sta­nja, gdje za taj po­sao pri­ma na­kna­du.
Funk­ci­ja pred­sjed­ni­ka od­bo­ra di­rek­to­ra i čla­no­va tog ti­je­la je de­pro­fe­si­o­na­li­zo­va­na 2012. go­di­ne, ka­da je Vla­da za­ključ­kom oba­ve­za­la dr­žav­na pred­u­ze­ća, da pred­sjed­nik bor­da pri­ma na­kna­du u vi­si­ni pro­sječ­ne pla­te u dr­ža­vi, a čla­no­vi po­lo­vi­nu tog iz­no­sa. Pri­je to­ga, čla­no­vi bor­da u dr­žav­nim pred­u­ze­ći­ma pri­ma­li su ve­li­ke svo­te nov­ca za oba­vlja­nje te funk­ci­je.
Uko­li­ko Vla­da pri­hva­ti iz­mje­ne i do­pu­ne sta­tu­ta, pred­sjed­nik od­bo­ra di­rek­to­ra MA imao bi pla­tu u vi­si­ni od hi­lja­du ili hi­lja­du i po eura, od­no­sno dvi­je ili tri pro­sječ­ne za­ra­de u dr­ža­vi. Tre­nut­no funk­ci­ju pred­sjed­ni­ka bor­da oba­vlja Da­li­bor­ka Pe­jo­vić, ko­ja je na toj po­zi­ci­ji od po­lo­vi­ne 2013. go­di­ne, za šta pri­ma nak­ndu od 500 eura. Ona je po­čet­kom de­cem­bra pod­ni­je­la ostav­ku na tu funk­ci­ju, ka­da je iza­bra­na za po­sla­ni­ka u Skup­šti­ni.
Ko­nač­nu ri­ječ o sta­tu­tu i čla­no­vi­ma od­bo­ra di­rek­to­ra tre­ba da da Vla­da, i to do pet­ka, za ka­da je za­ka­za­na skup­šti­na ak­ci­o­na­ra na či­jem su dnev­nom re­du te dvi­je tač­ke.
„Dan” je ju­če po­slao pi­ta­nja Vla­di i Mi­ni­star­stvu sa­o­bra­ća­ja u ve­zi sa sta­tu­tom i od­bo­rom di­rek­to­ra, ali ni­je­smo do­bi­li od­go­vo­re. Ne­zva­nič­no smo do­bi­li in­for­ma­ci­ju da još ni­šta ni­je de­fi­ni­sa­no u ve­zi sa sta­tu­tom i čla­no­vi­ma od­bo­ra di­rek­to­ra. Ka­ko smo sa­zna­li, sa­mo je od­re­đe­no da će Vla­du na skup­šti­ni, kao i u po­sled­njih ne­ko­li­ko na­vra­ta, za­stu­pa­ti po­moć­nik mi­ni­stra sa­o­bra­ća­ja Ne­boj­ša Kr­sta­jić.
Ime­na no­vih čla­no­va bor­da, uko­li­ko uop­šte do­đe do pro­mje­na, za­vi­si­će i od ko­a­li­ci­o­nog do­go­vo­ra iz­me­đu par­ti­ja na vla­sti. Tre­nut­no su u MA ka­dro­vi DPS-a i SD. Osim Pe­jo­vi­će­ve, tu su Mi­o­drag Ko­lje­vić, Ivo Đo­ko­vić, Nu­sret Ećo i Da­ni­lo Po­po­vić.
Zbog gu­bit­ka od 60 mi­li­o­na eura i ve­li­kih pro­ble­ma u po­slo­va­nju, MA, ni­je pre­vi­še in­te­re­san­tan ko­a­li­ci­o­nim part­ne­ri­ma i si­gur­no ni­je kom­pa­ni­ja oko ko­je će se oti­ma­ti po­li­tič­ke par­ti­je. Pro­ble­mi u MA su po­seb­no po­sta­li iz­ra­že­ni po­sled­njih sed­mi­ca, ka­da su jed­nog da­na ka­sni­li le­to­vi zbog bo­le­sti ko­pi­lo­ta, da bi dru­gog da­na bi­li ot­ka­za­ni jer je grom uda­rio u je­dan od avi­o­na. U po­sled­njih go­di­nu da­na za­po­sle­ni­ma se kon­stant­no du­gu­je po ne­ko­li­ko pla­ta. To je je­dan od raz­lo­ga zbog ko­jeg su ko­pi­lo­ti pro­šle sed­mi­ce ja­vi­li da su bo­le­sni, uz po­ru­ku da ne­će le­tje­ti dok ne do­bi­ju za­ra­de. Nji­ma po­čet­kom ja­nu­a­ra ni­su bi­le is­pla­će­ne ni ok­to­bar­ske za­ra­de, dok je pi­lo­ti­ma ta­da is­pla­će­na no­vem­bar­ska pla­ta.
Sko­ro sto­po­stot­ni vla­snik MA je dr­ža­va. Pre­mi­jer Du­ško Mar­ko­vić za­tra­žio je pro­šle sed­mi­ce od mi­ni­stra sa­o­br­ća­ja Osma­na Nur­ko­vi­ća da u naj­kra­ćem ro­ku do­sta­vi Vla­di in­for­ma­ci­ju o sta­nju u na­ci­o­nal­nom avio-pre­vo­zni­ku.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"