Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za ubice iznajmili stanove * Bojkot do novih izbora * Tužilaštvo ohrabruje političku korupciju * Milo otima milione, dok Katnić prevodi * Pretvorio noć u dan * Umjetnici zavičaju * „Žena” protiv predrasuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANjA:
Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu od reakcije hrvatske predsjednice na srpsku čokoladicu.

Vic Dana :)

Kaže zeka zmiji:
- Izvini što sam te zafrkavao što nemaš noge.
- Ma nema veze, bilo pa prošlo.
- Dobro, evo ruka!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2016-12-09 MJEŠTANI AZANA TRAŽE DA BOR U NJIHOVOM SELU DOBIJE POSEBNU ZAŠTITU
Crkva Svete Trojice i bor u selu Azane Očuvati sveto drvo Mještani su, pored crkve Svete Trojice, negdje u 15. vijeku, posadili bor da bi zamijenio porušenu svetinju
Dan - novi portal
PET­NjI­CA - Ži­te­lji pra­vo­slav­ne vje­ro­i­spo­vi­je­sti iz se­la Aza­ne po­no­vo su od nad­le­žnih in­sti­tu­ci­ja za­tra­ži­li da do­ne­su ured­bu na osno­vu ko­je bi go­ro­sta­sni bor u ovom mje­stu do­bio po­seb­nu za­šti­tu. Na­vo­de da taj bor, za ko­ji se tvr­di da je je­di­ni ta­kve vr­ste u či­ta­voj Evro­pi, do­sti­že vi­si­nu do 40 me­ta­ra, dok je obim sta­bla u pri­zem­nom di­je­lu šest me­ta­ra. Pod­sje­ća­ju da je bor star ne­ko­li­ko vje­ko­va i da je do­sad uspje­šno odo­li­je­vao zu­bu vre­me­na.
-Mje­šta­ni su, po­red cr­kve Sve­te Tro­ji­ce, ne­gdje u 15. vi­je­ku, po­sa­di­li bor da bi za­mi­je­nio po­ru­še­nu sve­ti­nju. Bor je kroz mi­nu­le vje­ko­ve odo­li­je­vao broj­nim uda­ri­ma. Bra­ni­li su ga ži­te­lji svo­jim ti­je­li­ma, gi­nu­li po­red nje­ga, bra­ne­ći da ga Tur­ci po­si­je­ku i uni­šte. Oki­va­li su sta­blo u vi­si­ni od tri me­tra ek­se­ri­ma i me­tal­nim plo­ča­ma ka­ko „zla sje­ki­ra“, ne bi uni­šti­la nje­go­vu ve­li­či­nu. Ta­ko je ovaj bor po­stao sve­ti­nja mje­šta­na. Nje­ga su po­što­va­li i mu­sli­ma­ni iz su­sjed­nih se­la. Bog je htio da bor, tu na srp­skom pra­vo­slav­nom gro­blju, po­no­vo do­bi­je i svog vjer­nog „kom­ši­ju“ cr­kvu Sve­te Tro­ji­ce, po­dig­nu­tu na te­me­lji­ma sta­rog ma­na­sti­ra. Za­to od nad­le­žnih in­sti­tu­ci­ja tra­ži­mo da bor, kao sve­to dr­vo u Aza­na­ma, do­bi­je po­seb­nu za­šti­tu kao isto­rij­ski spo­me­nik i sim­bol na­šeg op­stan­ka na ovim pro­sto­ri­ma - na­ve­li su mje­šta­ni Aza­na, pod­sje­ća­ju­ći da su u ovom mje­stu na vje­kov­nim og­nji­šti­ma, okru­že­ni kom­ši­ja­ma mu­sli­ma­ni­ma, osta­la da ži­ve brat­stva Po­po­vić, Pe­tro­vić, Ive­zić, Lu­ko­vić, Sta­ni­šić i Vu­kaj­lo­vić.
Mje­šta­ni su po­čet­kom de­ve­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka po­kre­nu­li ini­ci­ja­ti­vu za ob­no­vu cr­kve u Aza­na­ma. Ide­ju je po­dr­ža­la i Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko-pri­mor­ska, ci­je­ne­ći gol­go­tu kroz ko­ju su pro­la­zi­le broj­ne ge­ne­ra­ci­je po­no­snih mje­šta­na. U po­moć su im pri­te­kli i broj­ni do­na­to­ri, kao i pri­ja­te­lji mu­sli­ma­ni. Ta­ko je 2000. go­di­ne sa­gra­đe­no sve­to zda­nje ko­jeg je osve­štao epi­skop bu­di­mljan­sko- nik­šić­ki Jo­a­ni­­ki­je.
Mje­šta­ni is­ti­ču da se vjer­ni na­rod če­sto oku­plja oko cr­kve i bo­ra ču­va­ju­ći tra­di­ci­ju i uspo­me­ne na mi­nu­la vre­me­na kad se ra­đa­la slo­bo­da i kad je na ovim pro­sto­ri­ma bi­lo mno­go vi­še na­ro­da.
-Cr­kva u Aza­na­ma je po­no­vo vas­kr­sla ču­va­ju­ći iden­ti­tet srp­skog na­ro­da. Ona je u stva­ri bo­ži­ji dar. Kad se uđe u no­vo­sa­gra­đe­nu cr­kvu, vi­de se osta­ci sta­rog hra­ma ko­ji je imao po­seb­ni zna­čaj u mi­nu­lim vre­me­ni­ma. Oni svje­do­če da su cr­kve iz tog pe­ri­o­da uglav­nom po­sve­ći­va­ne Sve­toj Tro­ji­ci i da je sad­nja bo­ra na tom mje­stu imala po­seb­nu sim­bo­li­ku– na­gla­ša­va­ju mje­šta­ni.
D.J.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"