Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za ubice iznajmili stanove * Bojkot do novih izbora * Tužilaštvo ohrabruje političku korupciju * Milo otima milione, dok Katnić prevodi * Pretvorio noć u dan * Umjetnici zavičaju * „Žena” protiv predrasuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANjA:
Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu od reakcije hrvatske predsjednice na srpsku čokoladicu.

Vic Dana :)

Kaže zeka zmiji:
- Izvini što sam te zafrkavao što nemaš noge.
- Ma nema veze, bilo pa prošlo.
- Dobro, evo ruka!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2016-12-09 U BEOGRADU ODRŽAN DVANAESTI PLEMENSKI SKUP ŠEKULARACA Kućni prag je najviša planina Šekularci su uvijek bili na braniku vjere i nacije. To su krajišnici koji su se bespoštedno borili za krst časni, kazao je Goran Kiković
Dan - novi portal
BE­RA­NE - Be­o­grad­ski ho­tel „Sla­vi­ja” bio je ovo­go­di­šnji do­ma­ćin dva­na­e­stog ple­men­skog sku­pa Še­ku­la­ra­ca.Sve­ča­nost je odr­ža­na u or­ga­ni­za­ci­ji Za­vi­čaj­nog udru­že­nja „Še­ku­lar“ koje je, po­red svo­jih čla­no­va, oku­pi­lo i broj­ne go­ste iz raz­li­či­tih kra­je­va biv­še Ju­go­sla­vi­je. Sa sku­pa je upu­će­na za­jed­nič­ka po­ru­ka da se mo­ra ču­va­ti i nje­go­va­ti tra­di­ci­ja za­vi­ča­ja i ama­net pre­da­ka ko­ji upu­ću­je ka ja­ča­nju me­đu­sob­ne lju­ba­vi i uva­ža­va­nja. U ime or­ga­ni­za­to­ra pri­god­nu be­sje­du odr­žao je Dra­gan Go­lu­bov Bra­ko­če­vić, pod­sje­ća­ju­ći da je Za­vi­čaj­no udru­že­nje „Še­ku­lar“ for­mi­ra­no mar­ta 1990. go­di­ne. On je ka­zao da sve čla­no­ve po­me­nu­tog udru­že­nja ne­ras­ki­di­vim ni­ti­ma ve­že Še­ku­lar, za­vi­čaj­na oblast ko­ja se pro­sti­re na dva­de­se­tak ki­lo­me­ta­ra uda­lje­no­sti od Be­ra­na.-Še­ku­lar je na­ša ve­li­ka lju­bav i in­spi­ra­ci­ja. Nje­mu se u mi­sli­ma i stvar­no­sti uvi­jek vra­ća­mo, jer ne ka­že se uza­lud: „Kuć­ni prag je naj­vi­ša pla­ni­na“. Na po­se­ban na­čin pri­vla­či nas pla­nin­ski dra­gulj Mo­kra sa okol­nim pla­ni­na­ma i nji­ho­vim za­vi­čaj­nim mi­ri­si­ma ko­ja je od­vaj­ka­da bi­la bra­nik slo­bo­de Še­ku­la­ra i Še­ku­la­ra­ca - ka­zao je Bra­ko­če­vić.On je za­hva­lio svim lju­di­ma ko­ji su i mi­nu­lom pe­ri­o­du na raz­ne na­či­ne ra­di­li na afir­ma­ci­ji Še­ku­la­ra, po­seb­no is­ti­ču­ći do­pri­nos auto­ra tek­sto­va i knji­ga ko­je go­vo­re o isto­ri­ja­tu i tra­ja­nju še­ku­lar­skih se­la. Na sku­pu je go­vo­rio i pred­sjed­nik Skup­šti­ne op­šti­ne Be­ra­ne Go­ran Ki­ko­vić, pod­sje­ća­ju­ći da su broj­ni hro­ni­ča­ri za­bi­lje­ži­li da su Va­so­je­vi­ći naj­broj­ni­je, a Še­ku­lar­ci naj­sta­ri­je srp­sko ple­me u lim­skoj do­li­ni.
-Še­ku­lar­ci su uvi­jek bi­li na bra­ni­ku vje­re i na­ci­je. To su kra­ji­šni­ci ko­ji su se bes­po­šted­no bo­ri­li za krst ča­sni i vje­ru pra­vo­slav­nu i zna­li ko su i od ko­ga su. S ta­kvim isto­rij­skim po­ri­je­klom Še­ku­lar­ci su ve­o­ma br­zo i la­ko pri­hva­ta­li ustan­ke i mno­ge bu­ne i ra­to­ve, a pri­je 140 go­di­na ju­nač­ki su u bo­ju na Še­ku­la­ru po­bi­je­di­li moć­ni­ju tur­sku voj­sku. Ta­da su po­ka­za­li ka­ko se bra­ni rod­na gru­da, kao što i da­nas tre­ba za­jed­no sa svi­ma na­ma da po­ka­žu ka­ko se vo­li i po­ma­že za­vi­čaj – na­veo je Ki­ko­vić.Uče­sni­ci­ma sku­pa se obra­tio i pre­nio im brat­ske po­zdra­ve iz užeg za­vi­ča­ja pred­sjed­nik Mje­sne za­jed­ni­ce Še­ku­lar Ve­sko Da­vi­do­vić, is­ti­ču­ći da su ova­kvi su­sre­ti vi­še­stru­ko zna­čaj­ni u vre­me­nu kad se sve vi­še su­o­ča­va­mo sa po­re­me­će­nim si­ste­mom vri­jed­no­sti. On je ujed­no po­zvao sve da do­đu na skup i sla­vu Še­ku­la­ra za­ka­za­nu za Ilin­dan 2017. go­di­ne.Uz stru­ne gu­sa­la, na­stu­pio je na­rod­ni gu­slar Želj­ko Ču­ro­vić, dok su go­ste za­ba­vlja­li estrad­ni umjet­ni­ci Le­na i Ra­de.
D.J.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"