Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Došao kao podstanar, odlazi kao milioner * Sudiji Ustavnog suda stan za 10.000 eura * Mujovićevoj kćerki prijetili odsijecanjem ruku i nogu * Velimiroviću nude da bude svjedok saradnik * Kopači zlata donijeli bolest * Evropa ne smije da prepusti Balkan * Barak Obama će nedostajati Evropi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-11-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Duško Marković, zamjenik predsjednika DPS-a:
Evroatlantska agenda Crne Gore biće u vrhu prioriteta nove izvršne vlasti, čije formiranje se očekuje u nekoliko narednih dana.

Vic Dana :)

Gostuje Mujo na radiju, a voditelj ga pita:
- Znači, Mujo, Vi ste pjesnik?
- Da, ja sam pjesnik - odgovara Mujo.
Voditelj pita:
-Amater?
A Mujo odgovara:
- A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2016-11-20 RADNICI GORICE GODINAMA NE MOGU DA NAPLATE POTRAŽIVANJA Plate im ne daju, zemljište otimaju Radnici nijesu primali platu od 2002. do 2012. godine, dok se u međuvremenu imovina našeg preduzeća nemilice otuđuje. Očekujemo i od vrhovnog državnog tužioca da ispita postupak otuđenja zemljišta Gorice, jer sumnjamo na izvjesne koruptivne radnje i zloupotrebe, rekao je Vujačić
Dan - novi portal
Dok rad­ni­ci GP Go­ri­ce i da­lje če­ka­ju is­pla­tu sto­ti­nu pla­ta ko­je im se du­gu­ju, po­ve­zi­va­nje rad­nog sta­ža i ot­prem­ni­ne, Vr­hov­ni sud još ni­je za­vr­šio re­vi­zi­ju pre­su­de Ape­la­ci­o­nog su­da ko­jom je po­tvr­đe­na pre­su­da Pri­vred­nog da ze­mlji­šte na Za­bje­lu pri­pa­da gra­đe­vin­skom pred­u­ze­ću a ne Glav­nom gra­du. Ra­di se o 25 hi­lja­da kva­dra­ta ze­mlji­šta ko­je je Glav­ni grad već de­ce­ni­ju iz­da­vao i ubi­rao pri­ho­de od to­ga ze­mlji­šta, a ono, ka­ko je tri pu­ta po­tvr­dio Pri­vre­di sud, pri­pa­da Go­ri­ci.
Sto­ga rad­ni­ci ape­lu­ju da Vr­hov­ni sud što pri­je za­vr­ši re­vi­zi­ju ne bi li se bar dje­li­mič­no na­pla­ti­li od imo­vi­ne ko­ja im po za­ko­nu pri­pa­da.
Vi­še od 200 rad­ni­ka, pre­ma ri­je­či­ma pred­stav­ni­ka biv­ših za­po­sle­nih Lju­ba Vu­ja­či­ća, na­la­zi se u ja­ko te­škoj ma­te­ri­jal­noj si­tu­a­ci­ji i je­dva sa­sta­vlja­ju kraj sa kra­jem, a ni­ko od nad­le­žnih ne­će ni­šta da ura­di po tom pi­ta­nju. Vu­ja­čić pod­sje­ća da se rad­ni­ci­ma po osno­vu pla­ta du­gu­ju 2,5 mi­li­o­na eura.
– Rad­ni­ci ni­je­su pri­ma­li pla­tu od 2002. do 2012. go­di­ne, a u me­đu­vre­me­nu se imo­vi­na na­šeg pred­u­ze­ća ne­mi­li­ce otu­đu­je. Oče­ku­je­mo i od vr­hov­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca da is­pi­ta po­stu­pak otu­đe­nja ze­mlji­šta Go­ri­ce, jer sum­nja­mo na iz­vje­sne ko­rup­tiv­ne rad­nje i zlo­u­po­tre­be ko­je su se de­ša­va­le u na­šoj kom­pa­ni­ji – re­kao je Vu­ja­čić.
Pod­sje­ća da su pro­ble­mi u pred­u­ze­ću po­če­li od 2002. go­di­ne, ka­da se seg­men­ti­sa­lo na pet ak­ci­o­nar­skih je­di­ni­ca.
Rad­ni­ci po­ru­ču­ju da ne­će od­u­sta­ti od pro­te­sta ko­je su po­če­li u sep­tem­bru pro­šle go­di­ne. Na­kon što su po­če­li sa pro­te­sti­ma oni su se sa­sta­ja­li sa pred­sjed­ni­kom par­la­men­ta i pred­stav­ni­ci­ma re­sor­nih mi­ni­star­sta­va, i obe­ća­no im je da će na­ći na­čin da im se is­pla­ti ma­kar dio pla­ta. Me­đu­tim, čim su pro­te­sti ob­u­sta­vlje­ni sva­ka pri­ča se za­vr­ši­la.
Pri­vred­ni sud je tri­put do­no­sio pre­su­du u ko­rist rad­ni­ka gra­đe­vin­skog pred­u­ze­ća Go­ri­ca u ste­ča­ju i vra­tio im par­ce­lu na Za­bje­lu. U tre­ćem spo­ru ko­ji je gra­đe­vin­sko pred­u­ze­će Go­ri­ca vo­di­lo pro­tiv Glav­nog gra­da Pri­vred­ni sud je utvr­dio da je ta par­ce­la vla­sni­štvo Go­ri­ce. Ape­la­ci­o­ni sud je do sa­da uki­dao dvi­je pre­su­de Pri­vred­nog su­da, po­zi­va­ju­ći se na stav Vr­hov­nog su­da pre­ma ko­me jav­na pred­u­ze­ća ne mo­gu da stek­nu imo­vi­nu. Me­đu­tim, ka­ko sa­zna­je­mo, taj stav se ne mo­že od­no­si­ti na Go­ri­cu ko­ja je ta­da bi­la dru­štve­no pred­u­ze­će.
Rad­ni­ci po­ru­ču­ju da su i su­do­vi po­tvr­di­li da se nji­ho­va imo­vi­na oti­ma­la i za­to tra­že od nad­le­žnih in­sti­tu­ci­ja da pre­du­zmu od­go­va­ra­ju­će mje­re ka­ko bi se za­vr­ši­la nji­ho­va ago­ni­ja.
– Od iz­da­va­nja ze­mlji­šta na Za­bje­lu, ko­je je Glav­ni grad ne­za­ko­ni­to da­vao u za­kup ve­li­kim pri­vat­nim kom­pa­ni­ja­ma i na go­di­šnjem ni­vou ubi­rao ogrom­ne pri­ho­de, mi smo se do sa­da mo­gli na­pla­ti­ti i mo­gli da ži­vi­mo ži­vot do­sto­jan čo­vje­ka, a ne ova­ko. Lju­di od pre­ko 60 go­di­na mo­ra­ju da iz­la­ze na uli­ce i da tra­že ono što im po za­ko­nu pri­pa­da. Uko­li­ko se ci­je­la pri­ča oko ze­mlji­šta ne za­vr­ši u do­gled­nom ro­ku, no­vi ma­sov­ni i ra­di­kal­ni pro­te­sti su nam je­di­ni iz­laz – ka­za­la je gru­pa rad­ni­ka „Da­nu”.
B.Ma.


Ste­čaj uve­den pri­je če­ti­ri go­di­ne

Pred­u­ze­će Go­ri­ca for­mi­ra­no je pri­je 24 go­di­ne i za­po­šlja­va­lo je 740 rad­ni­ka, a od 1996. do 2002. go­di­ne po­slo­va­lo je kao ak­ci­o­nar­sko dru­štvo, na­kon če­ga se kom­pa­ni­ja seg­men­ti­sa­la na pet pro­iz­vod­nih je­di­ni­ca. Ste­čaj u Go­ri­cu je uve­den 2012. go­di­ne. Rad­ni­ci tra­že da se is­pi­ta pro­da­ja imo­vi­ne tog pred­u­ze­ća od uvo­đe­nja ste­ča­ja.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"