Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * ANB krenula u predizbornu kampanju * Braća tražila reket od 200 hiljada * Pomoćniku dala stan na časnu riječ * Mjesecom tekle rijeke magme * Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * Samir i Kiki u muzičkoj misiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-08-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Zaustavi pandur dizelaša i traži mu vozačku dozvolu. Naravno, dizelaš je nema. Pandur traži ličnu kartu ili pasoš. Dizelaš kaže da nema ništa od toga.
●Dobro, šta imate? - pita pandur.
●Imam retrovizor! - kaže dizelaš.
●Dobro, dajte.
Dizelaš iščupa retrovizor i da mu. Pandur pogleda, pa kaže:
●Pa, kolega, što ne kažete da ste u civilu?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2016-08-12 MINISTARSTVO RADA USVOJILO PRIGOVOR DOSKORAŠNJEG ČELNIKA SINDIKALNE ORGANIZACIJE MOJKOVAČKE FABRIKE „TARA“
Marić Ponavljaju postupak za izbor predstavnika radnika
Dan - novi portal
Mi­ni­star­stvo ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja po­no­vi­će po­stu­pak upi­sa pro­mje­ne sin­di­kal­nog pred­stav­ni­ka Sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je fa­bri­ke Ta­ra u re­gi­star sin­di­kal­nih or­ga­ni­za­ci­ja. U po­no­vlje­nom po­stup­ku pre­i­spi­ta­će se ra­ni­ja od­lu­ka mi­ni­star­stva da se za sid­ni­kal­nog pred­stav­ni­ka rad­ni­ka moj­ko­vač­ke fa­bri­ke upi­še Go­ran Kr­go­vić, za ko­jeg u Uni­ji slo­bod­nih sin­di­ka­ta Cr­ne Go­re (USSCG) sma­tra­ju da je iza­bran ne­sta­tu­tar­no i mi­mo pro­pi­sa.
Pre­ma rje­še­nju mi­ni­stra ra­da Bo­ri­sa Ma­ri­ća, u po­no­vlje­nom po­stup­ku odr­ža­će se usme­na ras­pra­va 29. av­gu­sta. Pri­go­vor na rje­še­nje Mi­ni­star­stva ra­da o pro­mje­ni upi­sa sin­di­kal­nog pred­stav­ni­ka pod­nio je do­ta­da­šnji pred­sjed­nik sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je fa­bri­ke oruž­ja „Ta­ra“ Ma­rin­ko Me­do­je­vić. On je za „Dan“ ka­zao da je za­do­vo­ljan od­lu­kom mi­ni­star­stva da po nje­go­vom pri­go­vo­ru po­no­vi po­stu­pak, te da se na­da da će taj re­sor is­pra­vi­ti ne­pra­vil­no­sti ko­je su pra­ti­le upis no­vog sin­di­kal­nog pred­stav­ni­ka za­po­sle­nih tog pred­u­ze­ća.
Me­do­je­vić po­ja­šnja­va da mu je rad­ni od­nos u fa­bri­ci „Ta­ra“ pre­stao 15. sep­tem­bra 2015, dok je za pred­sjed­ni­ka sin­di­ka­ta iza­bran 2012, sa man­da­tom od pet go­di­na, od­no­sno do apri­la 2017.
– Po pre­stan­ku rad­nog od­no­sa, vla­sni­ci i me­nadž­ment fa­bri­ke kre­nu­li su u pro­ce­du­ru iz­bo­ra no­vog sin­di­ka­ta fa­bri­ke. Vr­ši­li su pri­ti­sak na iz­vr­šni od­bor sin­di­ka­ta, i on je, iako ni­je mo­rao, vr­šio pro­vje­ru po­vje­re­nja član­stva pre­ma iz­vr­šnom od­bo­ru sin­di­ka­ta i me­ni kao pred­sjed­ni­ku. Od 167 čla­no­va, njih 127 da­lo je po­vje­re­nje iz­vr­šnom od­bo­ru i pred­sjed­ni­ku sin­di­ka­ta. Ne­za­do­volj­ni ta­kvom od­lu­kom, iz­vr­šni di­rek­tor i me­nadž­ment fa­bri­ke or­ga­ni­zu­ju ini­ci­ja­tiv­ni od­bor da smi­je­ne me­ne kao pred­sjed­ni­ka i iz­vr­šni od­bor. Taj ini­ci­ja­tiv­ni od­bor bro­ji če­ti­ri čla­na, od ko­jih dva ni­je­su čla­no­vi sin­di­ka­ta. Je­dan je ro­đe­ni brat iz­vr­šnog, a dru­gi teh­nič­kog di­rek­to­ra. Pri­ku­pi­li su pot­pi­se i or­ga­ni­zo­va­li iz­bo­re ko­ji ni­je­su sta­tu­tar­ni – us­tvr­dio je Me­do­je­vić.
Me­do­je­vić na­vo­di da su do­pi­som po­ku­ša­li da upo­zo­re Mi­ni­star­stvo ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja da ne re­gi­stru­je sin­di­kal­nog pred­stav­ni­ka ko­ji je iza­bran po ne­sta­tu­tar­nim iz­bo­ri­ma.
– Či­nov­ni­ci Mi­ni­star­stva ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja iz­vr­ši­li su upis i pre­re­gi­stro­va­li no­vog pred­stav­ni­ka sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je Go­ra­na Kr­go­vi­ća, i na taj na­čin su mi us­kra­ti­li pra­vo da oba­vljam funk­ci­ju do is­te­ka man­da­ta. Na ini­ci­ja­ti­vu iz­vr­šnog od­bo­ra sin­di­ka­ta pod­nio sam pri­go­vor Mi­ni­star­stvu ra­da na upis pro­mje­ne sin­di­kal­nog rje­še­nja. Za­do­volj­ni smo što je mi­ni­star ra­da Bo­ris Ma­rić do­nio rje­še­nje ko­jim se po­na­vlja po­stu­pak upi­sa pred­sjed­ni­ka sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je i za­ka­zao sa­sta­nak po­vo­dom to­ga za 29. av­gust – ka­zao je Me­do­je­vić.
Tvr­di da je raz­log pre­stan­ka nje­go­vog rad­nog od­no­sa u fa­bri­ci „Ta­ra“ taj što je šti­tio pra­va za­po­sle­nih i što je uka­zi­vao da po­re­zi i do­pri­no­si ni­je­su upla­će­ni pet go­di­na.
– Je­di­ni raz­log zbog ko­jeg sam ostao je­ste bor­ba za rad­nič­ka pra­va, a oni su stvo­ri­li sin­di­kat po mje­ri po­slo­dav­ca. Je­di­ni cilj im je bio da me­ne uklo­ne i da stvo­re sin­di­kat po svo­joj mje­ri – sma­tra on.
Me­do­je­vić is­ti­če da je nje­go­vom po­slo­dav­cu sud­skom od­lu­kom na­lo­že­no da ga vra­ti na po­sao, te da je na rad­no mje­sto vra­ćen sve­ga 20 da­na, da bi mu po­no­vo bi­lo uru­če­no rje­še­nje o pre­ki­du an­ga­žma­na.
A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"