Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Feljton - datum: 2016-05-30 FILMSKO PREISPITIVANJE : FRENSIS FORD KOPOLA, KUM I
Nastavak oborio rekorde gledanosti Režija: Frensis Ford Kopola; Scenario: Frensis Ford Kopola, Mario Puzo, po romanu Maria Puza; Fotografija: Gordon Vilis; Muzika: Nino Rota i Karmen Kopola, Kuret Alonso ; Uloge : Al Paćino, Robert Dival, Diana Kiton, Robert de Niro, Džon Kazale, Talija Šir, Li Strazberg, Majkl V. Gaco, G.D.Sparadlin , Ričard Brjat, Bruno Kirbi...i dr. Produkcija: SAD Paramount; Graj Frederikson, Fred Ros i Frensis Ford Kopola, 1974.god.
Dan - novi portal
Ko­po­la je svo­jim na­stav­kom, fil­mom „Kum 2” do­ka­zao su­prot­no od uvri­je­že­nog mi­šlje­nja ili ge­ne­ral­nog sta­va da su na­stav­ci sla­bi­ji od pr­vog fil­ma i da se sni­ma­ju sa­mo da bi za­ra­di­li no­vac. Film­ski kri­ti­čar Bi-Bi-Si­ja sa­sta­vio je li­stu 10 naj­bo­ljih film­skih na­sta­va­ka svih vre­me­na, a na pr­vom mje­stu li­ste na­šao se „Kum 2”.
Po­no­vo su sre­di­šnja tač­ka ci­klu­sa po­ro­dič­ne ve­ze. Uvod u film či­ni pom­pe­zna za­ba­va na ima­nju Maj­kla i Kej (Di­a­ne Ki­ton), 50-ih go­di­na na je­ze­ru Ta­hoa, or­ga­ni­zo­va­na u čast kr­šte­nja nji­ho­vog si­na En­to­ni­ja. Sa Maj­klo­vom pri­čom o uspje­hu pre­pli­će se pri­ča o nje­go­vom ocu, pri­ka­za­na u se­ri­ji, ko­ji je emi­gri­rao na Elis Aj­land u Amri­ku.
Vri­je­me i još dva fil­ma is­ta­ći će uspon, oča­ja­nje i ni­hi­li­zam sa­ge o Ku­mu. Pri­ča o mla­do­sti Don Vi­ta je adap­ta­ci­ja po­gla­vlja iz ro­ma­na u ko­ji­ma se rad­nja do­ga­đa u pro­šlo­sti.
U glav­nim ulo­ga­ma u dru­gom na­stav­ku po­ja­vlju­ju se Al Pa­ći­no i Ro­bert de Ni­ro. Ko­po­la nas u pri­ču uvo­di pe­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka. Na če­lu ma­fi­ja­ške po­ro­di­ce Kor­le­o­ne je Majkl (Al Pa­ći­no), ko­ji se tru­di da le­ga­li­zu­je po­slo­ve. nje­go­vi su su­par­ni­ci i ko­le­ge u koc­kar­skom bi­zni­su Haj­man Rot (Li Stra­zberg) i Fren­ki Pan­ta­đe­lo (Majkl V. Ga­co). Nji­ho­vi od­no­si će za­hlad­nje­ti na­kon ne­u­spje­log po­ku­ša­ja aten­ta­ta na Maj­kla ko­ji, na­kon tog do­ga­đa­ja, kre­će u po­tra­gu za iz­daj­ni­kom. Ri­ječ je o oso­bi od po­vje­re­nja, čla­nu po­ro­di­ce.
Upo­re­do sa Maj­klo­vom pra­ti­mo i pri­ču nje­go­vog oca, Don Vi­ta Kor­le­o­nea (Ro­bert de Ni­ro). Kao si­ro­če od­ra­sta na Si­ci­li­ji, a po­tom kao dje­čak od­la­zi u Ame­ri­ku. Svoj pr­vi po­sao do­bi­ja u ma­lom du­ća­nu na­kon če­ga sli­je­di ne­za­u­sta­vlji­vi put pre­ma bo­gat­stvu i mo­ći. U fil­mu se is­ti­če Al Pa­ći­no, ko­ji re­pri­zi­ra ulo­gu Maj­kla iz pr­vog di­je­la, kao i Ro­bert de Ni­ro, ko­ji na­kon Mar­lo­na Bran­da tu­ma­či lik Vi­ta Kor­le­o­nea. De Ni­ro je za ovu ulo­gu na­gra­đen i „Oska­rom”. Po­ro­di­cu Kor­le­o­no­vih je sve vi­še uz­ne­mi­ra­va­la si­tu­a­ci­ja u ko­joj su i sa­mi ži­vje­li i ka­ko čo­vjek mo­že da ži­vi i ka­ko se ko i ka­ko sna­la­zi da­nas i ka­ko je uop­šte mo­gu­će to biv­sto­va­nje u ova­ko oštrim so­ci­jal­nim i dru­štve­nim kon­flik­ti­ma. Ovaj na­sta­vak ori­gi­na­la iz 1972. esen­ci­jal­ni je pro­du­že­tak „za­po­sjed­nut”, pre­ma na­mje­ri Fran­si­sa For­da Ko­po­le, ,,du­hom” pr­vog fil­ma. Iro­nič­no je da je Ko­po­la sko­ro bio ot­pu­šten sa sni­ma­nja pr­vog fil­ma i da je bio za­bri­nut za svo­ju fi­nan­sij­sku si­tu­a­ci­ju da se za­tvo­rio u ho­tel­sku so­bu i pi­sao sce­na­rio za „Ve­li­kog Get­sbi­ja” za vri­je­me pre­mi­je­re „Ku­ma”. Me­đu­tim, ka­ko je film do­ži­vio ve­li­ki uspjeh, Pa­ra­mo­unt je sil­no že­lio na­sta­vak i da­li su mu po­nu­du ko­ju ni­je mo­gao da od­bi­je. Ko­po­li je po­red ve­li­kog di­je­la za­ra­de po­nu­đe­na i pot­pu­na umjet­nič­ka slo­bo­da kon­tro­la nad fil­mom, ko­ju sva­ki re­di­telj pri­želj­ku­je od pro­du­cen­ta.
Rad­nja se sa­sto­ji od dvi­je pri­če, pa­ra­lel­nih to­ko­va. Jed­na go­vo­ri o Maj­klu Kor­le­o­neu 1958. i 1959. go­di­ne, na­kon do­ga­đa­ja iz pr­vog fil­ma; dru­ga je o nje­go­vom ocu Don Vi­tu Kor­le­o­neu, od nje­go­vog dje­tinj­stva na Si­ci­li­ji (1901) do na­stan­ka po­ro­di­ce Kor­le­o­ne u Nju­jo­r­ku (1917-1925) to­kom pr­ve če­tvr­ti­ne 20. vi­je­ka. Film po­či­nje 1901, u gra­du Kor­le­o­ne na Si­ci­li­ji, na po­gre­bu mla­dog Vi­to­va oca An­to­ni­ja An­do­li­ni­ja, ko­ji je ubi­jen jer je od­bio da pla­ti re­ket lo­kal­nom ma­fi­ja­škom še­fu Don Ći­ću. To­kom sa­hra­ne, od­je­ku­ju puc­nji dok že­na vi­če da je Vi­tov sta­ri­ji brat Pa­o­lo ubi­jen, jer se za­kleo na osve­tu Do­nu.
Vi­to­va maj­ka od­la­zi s njim Don Ći­ću da mo­li za mi­lost. Ći­ćo od­bi­ja, zna­ju­ći da će se de­ve­to­go­di­šnji Vi­to kad-tad osve­ti­ti. Maj­ka iz­vla­či nož i sta­vlja ga Don Ći­ću pod vrat da­ju­ći vre­me­na Vi­tu da po­bjeg­ne.
(Na­sta­vi­će se)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"