Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Izgubio posao pa život * Nijesu čuvali svjedoka saradnika * Nema slobode gdje ubijaju novinare * Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Zakoni o kleveti ne treba da ućutkaju medije * Vatra gutala četiri pravoslavne svetinje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2016-05-02 MJEŠTANI POTKOVAČA ODLUČILI DA POMOGNU OPSTANAK DIVOKOZA U KANJONU ĆEHOTINE, ALI TVRDE DA EFEKTA NEMA Na nišanu krivolovaca i pitome koze Prije tri godine u stijene Skreče pustio sam tri koze i jarca i oni su se veoma brzo prilagodili na život u šumi i opstanak sa drugim divokozama, ali u poslednje vrijeme njihov broj se znatno smanjio, što nam govori da su se našle na udaru krivolovaca - kaže Obrad Ćeranić
Dan - novi portal
PLjE­VLjA – Up­kos na­po­ri­ma mje­šta­na Pot­ko­va­ča da u ka­njo­nu ri­je­ke Će­ho­ti­ne po­ja­ča­ju broj di­vo­ko­za, ta­kav po­du­hvat ni­je mo­guć zbog dje­lo­va­nja kri­vo­lo­va­ca. Na­i­me, u pred­je­lu stje­no­vi­tog dije­la ka­njo­na, zva­nog Skre­če, mje­šta­ni Pot­ko­va­ča su u dva na­vra­ta pu­sti­li pi­to­me ko­ze, ko­je su vre­me­nom po­di­vlja­le i pri­la­go­di­le se ži­vo­tu u di­vlji­ni. Nji­hov broj se, ka­žu, u jed­nom mo­men­tu uve­ćao, ali u posldnje vri­je­me pri­mjet­no je da ih je sve ma­nje, jer, ka­ko tvr­de mje­šta­ni, ko­ze su na ni­ša­nu kri­vo­lo­va­ca.
-Pri­je tri go­di­ne u sti­je­ne Skre­če pu­stio sam tri ko­ze i jar­ca. Ko­ze su se ve­o­ma br­zo pri­la­go­di­le na ži­vot u šu­mi i već na­red­nih go­di­na ima­li smo pri­li­ku da vi­di­mo nji­ho­ve mla­dun­ce, ali i njih, ka­ko se ve­ru po ne­pri­stu­pač­nim sti­je­na­ma. Na­ža­lost, u po­sled­nje vri­je­me nji­hov broj se znat­no sma­njio što nam go­vo­ri da su se na­šle na uda­ru kri­vo­lo­va­ca - ka­že mje­šta­nin Pot­ko­va­ča Ob­rad Će­ra­nić ko­ji je i pred­sjed­nik mje­sne za­jed­ni­ce.
On ka­že da u sti­je­no­vi­tom dije­lu ka­njo­na, zva­nom Skre­če, po­sto­je iz­u­zet­no do­bri uslo­vi da se ko­ze sa­ču­va­ju od vu­ka i da pro­sto ni­je mo­gu­će da su se na­šle na uda­ru pre­da­to­ra. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, ni­je do­bro da se na taj na­čin po­stu­pa sa ži­vo­ti­nja­ma, jer one ni­ko­ga ne ugro­ža­va­ju ni­ti pri­či­nja­va­ju ne­ku šte­tu.
-Mi­slim da bi bi­lo do­bro da se po­ja­ča broj ove di­vljač i da se omo­gu­ći da ko­ze ko­je su pu­šte­ne u šu­mu do­đu u do­dir sa di­vo­ko­za­ma i da se ta­ko nji­hov broj umno­ži, ali ako kri­vo­lov­ci na­stave ka­ko su po­če­li usko­ro ov­dje ne­će bi­ti ni ko­za ni di­vo­ko­za - ka­že Će­ra­nić.
Ne­ko­li­ko go­di­na ra­ni­je u Skre­če je pet ko­za i jar­ca pu­stio i Mi­o­drag Sa­raj­li­ja iz za­se­o­ka Pre­a­ri. I on tvr­di da je broj ko­za u po­sled­njoj go­di­ni znat­no opao. Sa­raj­li­ja ka­že da je sa­svim si­gur­no da su se ko­ze na­šle na me­ti kri­vo­lo­va­ca.
-Mi­slim da se dr­žav­ni or­ga­ni mo­ra­ju po­za­ba­vi­ti ovim de­ša­va­nji­ma. Jer je oči­gled­no da kri­vo­lov­ci ubi­ja­ju ko­ze ko­je su se sa­svim pri­la­go­di­le uslo­vi­ma ži­vo­ta u di­vlji­ni- ka­že Sa­raj­li­ja.
I Će­ra­nić i Sa­raj­li­ja na­gla­ša­va­ju da se na pod­ruč­ju Skre­če na­la­ze se­la ko­ja su već odav­no pu­sta ili u ko­ji­ma ži­vi ma­li broj uglav­nom sta­rač­kih do­ma­ćin­sta­va, te da kri­vo­lov­ci vje­ro­vat­no do­la­ze sa dru­gog te­re­na i ubi­ja­ju ko­ze pu­šte­ne u di­vlji­nu.
Oni su ape­lo­va­li i na lo­vo­ču­va­re da po­ve­du vi­še ra­ču­na o za­šti­ti di­vo­ko­za.
B. Je.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"