Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Izgubio posao pa život * Nijesu čuvali svjedoka saradnika * Nema slobode gdje ubijaju novinare * Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Zakoni o kleveti ne treba da ućutkaju medije * Vatra gutala četiri pravoslavne svetinje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2016-05-02 SLAVICA ŠĆEKIĆ PODNIJELA OPTUŽNI PREDLOG PROTIV BILJANE USKOKOVIĆ, SLAVKE VUKČEVIĆ, MILENKE ŽIŽIĆ I VALENTINE PAVLIČIĆ Nesavjesne sudije pomagale ubicama
Dan - novi portal
Pod­go­ri­čan­ka Sla­vi­ca Šće­kić, se­stra ubi­je­nog po­li­cij­skog funk­ci­o­ne­ra Sla­vo­lju­ba Šće­ki­ća, pod­ni­je­la je Osnov­nom su­du u Pod­go­ri­ci op­tu­žni pred­log pro­tiv su­di­ja Bi­lja­ne Usko­ko­vić, Slav­ke Vuk­če­vić, Mi­len­ke Ži­žić i Va­len­ti­ne Pa­vli­čić, ko­je je op­tu­ži­la da su ne­sa­vje­snim ra­dom do­ve­le do ne­stan­ka CD-a sa is­ka­zom za­šti­će­nog svje­do­ka u pred­me­tu za ubi­stvo nje­nog bra­ta. Ona je po­me­nu­te su­di­je okri­vi­la da su po­či­ni­le kri­vič­na dje­la zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja, ne­sa­vje­stan rad u slu­žbi i spre­ča­va­nje do­ka­zi­va­nja.
Šće­ki­će­va je ra­ni­je pod­ni­je­la kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv istih su­di­ja zbog ne­stan­ka CD-a, ali ju je dr­žav­ni tu­ži­lac u Osnov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu Vu­kas Ra­do­njić od­ba­cio, uz obra­zlo­že­nje da se iz spi­sa pred­me­ta, od­no­sno iz is­ka­za okri­vlje­nih su­di­ja, nji­ho­vih ko­le­ga i spi­sa pred­me­ta ni­je mo­glo utvr­di­ti u kom pe­ri­o­du, na ko­ji na­čin, pod ko­jim oklo­no­sti­ma i u ko­joj or­ga­ni­za­ci­o­noj je­di­ni­ci su­da je do­šlo do ne­stan­ka CD-a. Zbog to­ga, obra­zlo­žio je Ra­do­njić u od­lu­ci, tu­ži­la­štvo ni­je mo­glo utvr­di­ti da li su ne­ka li­ca iz su­da, kao ni su­di­je ko­je je se­stra ubi­je­nog in­spek­to­ra okri­vi­la, po­ve­za­na sa ne­stan­kom tog do­ka­za.
Šće­ki­će­va je su­di­je Vuk­če­vić, Usko­ko­vić, Ži­žić i Pa­vli­čić okri­vi­la da su od 2009. do 2012. go­di­ne iz­gu­bi­le CD sa snim­kom sa­slu­ša­nja za­šti­će­nog svje­do­ka Zo­ra­na Vla­o­vi­ća, či­me su po­mo­gle u pri­kri­va­nju do­ka­za za ubi­stvo nje­nog bra­ta.
– O ne­stan­ku CD-a sa­či­nje­na je slu­žbe­na za­bi­lje­ška da­na 24. apri­la 2012. go­di­ne. Za ne­sta­nak CD-a, kao i za po­sto­ja­nje slu­žbe­ne za­bi­lje­ške, sa­zna­lo se na glav­nom pre­tre­su da­na 23.1.2015. go­di­ne. Po­sta­vlja se pi­ta­nje za­što je sklo­njen CD sa snim­kom sa­slu­ša­nja za­šti­će­nog svje­do­ka ka­da sva­ko ko je bi­lo ka­da imao po­sla u su­du zna da sva­ki do­ku­ment ko­ji slu­ži kao do­kaz mo­ra bi­ti u pred­me­tu kom pri­pa­da, a ne u ne­či­joj fi­o­ci ili ka­si – pi­še u op­tu­žnom pred­lo­gu ko­ji je pre­da­la se­stra ubi­je­nog in­spek­to­ra.
Šće­ki­će­va tvr­di da je upra­vo zbog ne­sa­vje­snog ra­da su­di­ja su­đe­nje op­tu­že­nim za ubi­stvo nje­nog bra­ta tra­ja­lo de­set go­di­na, a pre­su­de su uki­da­ne zbog teh­nič­kih gre­ša­ka u pi­sa­nju i mi­ste­ri­o­znog ne­stan­ka CD-a sa snim­kom sa­slu­ša­nja za­šti­će­nog svje­do­ka.
– Gu­bit­kom CD-a sa snim­kom sa­slu­ša­nja za­šti­će­nog svje­do­ka po­me­nu­te su­di­je su one­mo­gu­ći­le re­pro­du­ko­va­nje audio-vi­zu­el­nog snim­ka sa­slu­ša­nja, što je od stra­ne Vr­hov­nog su­da na­zna­če­no kao bit­na po­vre­da od­re­da­ba kri­vič­nog po­stup­ka. Iako su bi­le svje­sne da se zbog gu­bit­ka CD-a, od­no­sno ne­re­pro­du­ko­va­nja audio-vi­zu­el­nog snim­ka sa­slu­ša­nja, mo­že uki­nu­ti pre­su­da, ola­ko su dr­ža­le da do to­ga ne­će do­ći – pi­še u op­tu­žnom pred­lo­gu. M.V.P.

Mak­si­mal­ne ka­zne
Za ubi­stvo Sla­vo­lju­ba Šće­ki­ća osu­đe­ni su Sa­ša Bo­re­ta, Lju­bo Bi­go­vić, Lju­bo Vu­ja­di­no­vić i Mi­lan Šće­kić. Vr­hov­ni sud Cr­ne Go­re je kra­jem de­cem­bra pro­šle go­di­ne po­tvr­dio pre­su­du ko­jom su osu­đe­ni na po 30 go­di­na za­tvo­ra, dok je op­tu­že­ni Alan Ko­žar u slu­ča­ju pod­me­ta­nja bom­be na gra­di­li­štu ho­te­la Splen­did osu­đen na je­din­stve­nu ka­znu za­tvo­ra u tra­ja­nju od šest go­di­na i dva mje­se­ca.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"