Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Onaj kome služite kuću vam je iskopao * Kriju kome su dijelili socijalu pred izbore * Ubica se zna, ko su pomagači * Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Modni start u Šipčaniku * Svuda prođoh, kući dođoh
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 15-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Kaže žena mužu: - Zašto kupuješ CD, a nemaš CD plejer.
- Isto zašto i ti kupuješ grudnjak.

Šta kaže plavuša kad se žali prijateljici na lošeg muža?
- Nisam još udovica, ali radim na tome!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2016-04-14 PO NALOGU TUŽILAŠTVA U KOTORU IZUZETA DOKUMENTACIJA O PRODAJI NEKRETNINA AMD „BLAŽO SMILJANIĆ”
Zgradu i placeve prepisali na sebe, pa prodali za 12 miliona Prikupljeno je dovoljno dokaza za otvaranje istrage, a naloženo je izuzimanje dokumentacije iz katastra i AMD „Blažo Smiljanić”. Provjera obuhvata pojedine službenike kotorskog katastra i čelnike tamošnje opštine, rečeno je u tužilaštvu
Dan - novi portal
Po na­lo­gu Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva, iz­u­ze­ta je do­ku­men­ta­ci­ja iz ka­ta­stra u Ko­to­ru, zbog sum­nji­vih mal­ver­za­ci­ja oko imo­vi­ne Auto-mo­to dru­štva „Bla­žo Smi­lja­nić” iz tog gra­da.
Sum­nja se da je dr­žav­na imo­vi­na te kom­pa­ni­je pre­pi­sa­na na pri­vat­na li­ca, a za­tim pro­da­ta za mi­li­on­ske iz­no­se. Tu­ži­la­štvo spro­vo­di is­tra­gu u ovom slu­ča­ju ka­ko bi utvr­di­li uz či­ju sa­gla­snost je dr­žav­na imo­vi­na, pre­ko ka­ta­stra, pre­pi­sa­na na pri­vat­na li­ca. Pred­met je for­mi­ran, vi­še oso­ba je sa­slu­ša­no u pred­is­tra­žnom po­stup­ku, a spor­no je oko 12 mi­li­o­na eura za ko­li­ko je, na­vod­no, ošte­ćen dr­žav­ni bu­džet.
– Pri­ku­plje­no je do­volj­no do­ka­za za otva­ra­nje is­tra­ge, a na­lo­že­no je iz­u­zi­ma­nje do­ku­men­ta­ci­je iz ka­ta­stra i AMD „Bla­žo Smi­lja­nić”. Pro­vje­ra ob­u­hva­ta po­je­di­ne slu­žbe­ni­ke ko­tor­skog ka­ta­stra, kao i po­je­di­ne čel­ni­ke ta­mo­šnje op­šti­ne – re­če­no na­m je u tu­ži­la­štvu.
Pod lu­pom tu­ži­la­štva su svi ugo­vo­ri ko­je je NVO AMD „Bla­žo Smi­lja­nić” skla­pa­la sa dru­gim prav­nim su­bjek­ti­ma.
Spor­no je ka­ko su na­ve­de­na li­ca osno­va­la NVO sa na­zi­vom Auto-mo­to dru­štvo „Bla­žo Smi­lja­nić” na osno­vu za­ko­na, ali ta NVO, ka­ko se sum­nja, ni­je mo­gla ste­ći tu imo­vi­nu, odnosno is­pi­tu­je se ka­ko su osni­va­či NVO pre­ni­je­li vla­snič­ka pra­va, jer ta imo­vi­na ni u kom slu­ča­ju ni­je mo­gla po­sta­ti vla­sni­štvo NVO.
Izviđajne rad­nje u ovom slu­ča­ju za­po­če­te su još pri­je vi­še od če­ti­ri go­di­ne, ka­da je na če­lu po­li­ci­je u Ko­to­ru bio Zo­ran Br­đa­nin.
Iz tu­ži­la­štva ni­je­su že­lje­li da iz­no­se vi­še in­for­ma­ci­ja is­ti­ču­ći da se po­stu­pak ve­za­no za pred­met AMD „Bla­žo Smi­lja­nić” iz Ko­to­ra na­la­zi u fa­zi iz­vi­đa­ja.
AMD „Bla­žo Smi­lja­nić” bi­lo je u po­sje­du dr­ža­ve sve do 2002. go­di­ne, ka­da je za­kon­skom re­gu­la­ti­vom uki­nu­to i pre­re­gi­stro­va­no kao ne­vla­di­na or­ga­ni­za­ci­ja. Ta­ko je imo­vi­na AMD „Bla­žo Smi­lja­nić” ola­ko pre­pi­sa­na na NVO i pri­vat­na li­ca su po­sta­la vla­sni­ci dr­žav­ne imo­vi­ne bez bi­lo ka­kve na­dok­na­de. Sve to je naj­vje­ro­vat­ni­je ura­đe­no u spre­zi sa po­je­di­nim lju­di­ma iz ka­ta­stra i Op­šti­ne Ko­tor, ko­ji su bi­li du­žni da re­a­gu­ju kad su sa­zna­li da se pre­pi­su­je dr­žav­na imo­vi­na. U me­đu­vre­me­nu, dio te imo­vi­ne, ko­ja se na­la­zi na eks­klu­ziv­nim lo­ka­ci­ja­ma i vri­je­di vi­še mi­li­o­na, pro­da­ta je pri­vat­ni­ci­ma. Pod lu­pom tu­ži­la­štva je i lo­ka­ci­ja na ula­zu u Ko­tor, ko­ja je bi­la u vla­sni­štvu AMD „Bla­žo Smi­lja­nić”, a na ko­joj je iz­gra­đe­na ben­zin­ska pum­pa „Vuk pe­trol”.
To dru­štvo je bi­lo u po­sje­du dr­ža­ve, ali je 2002. go­di­ne pre­re­gi­stro­va­no. Kao ge­ne­ral­ni di­rek­tor tog AMD u Cen­tral­ni re­gi­star Pri­vred­nog su­da upi­san je Tri­po Bu­ki­li­ca, dok je pred­sjed­nik Skup­šti­ne Želj­ko Ba­ni­će­vić.
– Do­šlo se do po­da­ta­ka da je imo­vi­na AMD „Bla­žo Smi­lja­nić” na vol­še­ban na­čin pre­pi­sa­na na NVO. Tim pre­pi­som pri­vat­na li­ca su po­sta­la vla­sni­ci dr­žav­ne imo­vi­ne bez na­dok­na­de. Sve to je ura­đe­no, pre­ma pr­vim in­di­ci­ja­ma do ko­jih smo do­šli, u spre­zi sa po­je­di­nim lju­di­ma iz ka­ta­stra i op­šti­ne Ko­tor. U me­đu­vre­me­nu, dio te imo­vi­ne ko­ja se na­la­zi na eks­klu­ziv­nim lo­ka­ci­ja­ma i vri­je­di vi­še mi­li­o­na pro­dat je pri­vat­ni­ci­ma, rečeno je iz tužilaštva.
U tu­ži­la­štvu ka­žu da su nad­le­žni u op­šti­ni kad su sa­zna­li da se pre­pi­su­je dr­žav­na imo­vi­na mo­ra­li re­a­go­va­ti ka­ko bi za­šti­ti­li ono o če­mu su du­žni da se sta­ra­ju.
Lo­ka­ci­ja na ula­zu u Ko­tor, na ko­joj je iz­gra­đe­na ben­zin­ska pum­pa „Vuk pe­trol”, bi­la je vla­sni­štvo AMD „Bla­žo Smi­lja­nić”, za­tim je pre­pi­sa­na na NVO ko­ja je u me­đu­vre­me­nu osno­va­na, a tu­ži­la­štvo za­ni­ma ka­ko je ona sa­da do­spje­la u ru­ke „Vuk pe­tro­la”. Na pro­vje­ri su ugo­vo­ri iz­me­đu te NVO i čel­ni­ka pred­u­ze­ća „Vuk pe­trol”.
Iz AMD „Bla­žo Smi­lja­nić” su tvr­di­li da su ze­mlji­šte od 7,2 hi­lja­da kva­dra­ta na Sve­tom Sta­si­ju svo­je­vre­me­no za­mi­je­ni­li sa Op­šti­nom za ze­mlji­šte na ula­zu u Ko­tor, na osno­vu od­lu­ke Skup­šti­ne op­šti­ne Ko­tor i uz sa­gla­snost nad­le­žnih re­pu­blič­kih or­ga­na.
D.Ž.


Dali izjave u policiji

Direktor AMD „Blažo Smiljanić“ Tripo Bukilica kaže da su on, sadašnji i pojedini bivši radnici AMD-a 2011. godine dali izjave u kotorskoj policiji.
-Takođe, tada sam ja tužilaštvu dao izjavu u svojstvu građanina i predao određenu dokumentaciju, koju policija, koja je inače i prikupljala, nije imala. Svu raspoloživu dokumentaciju već smo predali. Mi smo u svakom trenutku raspoloženi da se odazovemo na bilo koji poziv tužilaštva jer to nije ničija drugo zemlja, nego Auto-moto društva koje je staro 68 godina, izjavio je Bukilica za „Dan“. On je kategoričan u tvrdnji da nikakav prekršaj, niti krivično djelo nije napravljeno jer je, kako ističe, zemljište na Svetom Stasiju AMS kupilo sopstvenim sredstvima.
- Ni Opština Kotor, niti bilo ko drugi, nije dao nijedan dinar za tu zemlju. Kasnije smo to zemljište zamijenili sa Opštinom, a sa svim radnjama koje smo radili, državni organi i institucije, počev od katastra, bile su upoznate jer smo im predavali dokumentaciju i za sve smo dobijali potvrde. Znači, nije bilo ništa tajno, nego je bilo sve javno – decedirao je on. B.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"