Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Onaj kome služite kuću vam je iskopao * Kriju kome su dijelili socijalu pred izbore * Ubica se zna, ko su pomagači * Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Modni start u Šipčaniku * Svuda prođoh, kući dođoh
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 15-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Kaže žena mužu: - Zašto kupuješ CD, a nemaš CD plejer.
- Isto zašto i ti kupuješ grudnjak.

Šta kaže plavuša kad se žali prijateljici na lošeg muža?
- Nisam još udovica, ali radim na tome!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2016-04-14 ZBOG PROŠLOGODIŠNJEG PROTESTA, POKRENUT POSTUPAK PROTIV 35 RADNIKA BOKSITA Krivične prijave umjesto plata
Dan - novi portal
U nik­šić­kom Osnov­nom su­du ne­dav­no je po­čeo kri­vič­ni po­stu­pak pro­tiv 35 biv­ših rad­ni­ka Rud­ni­ka bok­si­ta ko­ji su sre­di­nom ju­na pro­šle go­di­ne pro­te­sto­va­li zbog te­ške si­tu­a­ci­je u toj fir­mi. Kri­vič­ne pri­ja­ve pro­tiv ru­da­ra pod­ni­je­la je po­li­ci­ja ko­ja je 18. ju­na, na­kon vi­še po­ku­ša­ja, uspje­la da ih za­u­sta­vi u nik­šić­kom na­se­lju Ru­be­ža ku­da je tre­ba­lo da pro­đu sa ru­dar­skom me­ha­ni­za­ci­jom ra­di pla­ni­ra­nog štraj­ka is­pred zgra­de Vla­de u Pod­go­ri­ci. Te­ške ma­ši­ne rad­ni­ci su po­kre­nu­li sa ko­pa Za­grad u Žu­pi nik­šić­koj re­vol­ti­ra­ni ta­da­šnjom od­lu­kom od­bo­ra di­rek­to­ra fir­me da od­bi­je po­nu­du kom­pa­ni­je „Nek­san” ko­ja je pred­lo­ži­la da ne­po­sred­nom po­god­bom ku­pi imo­vi­nu Bok­si­ta. Je­dan od op­tu­že­nih biv­ših rad­ni­ka Bo­ži­dar Đi­las ka­zao je da je vi­še od 200 ru­da­ra ta­da tra­ži­lo sa­mo da se pro­blem u pred­u­ze­ću ri­je­ši, od­no­sno da poč­ne pro­iz­vod­nja i da oni pri­ma­ju pla­te.
Ru­da­ri ko­ji su vo­zi­li me­ha­ni­za­ci­ju za­u­sta­vlje­ni su u Ru­be­ža­ma, put Nik­šić–Žu­pa, ko­ji je zbog to­ga bio u blo­ka­di de­vet da­na. Po­li­ci­ja i rad­ni­ci po­vu­kli su se na­kon što je Vla­da od­lu­či­la da bok­si­ta­ši­ma is­pu­ni za­htjev ko­ji se od­no­sio na po­ve­zi­va­nje za­o­sta­log sta­ža po ob­ra­ču­na­tim pla­ta­ma i da poč­ne re­a­liz­ci­ja so­ci­jal­nog pro­gra­ma. Od Za­gra­da do Ru­be­ža po­li­ci­ja je ne­ko­li­ko pu­ta bez­u­spje­šno po­ku­ša­va­la da za­u­sta­vi rad­ni­ke, i tom pri­li­kom do­la­zi­lo je do me­đu­sob­nih kon­ta­ka­ta. Ka­da se sve za­vr­ši­lo iz po­li­ci­je su sa­o­šti­li da su pro­tiv 35 rad­ni­ka pod­ni­je­li pri­ja­ve zbog sum­nje da su po­či­ni­li čak 57 kri­vič­nih dje­la. Iz­me­đu osta­log, te­re­te se za spre­ča­va­nje slu­žbe­nog li­ca u oba­vlja­nju slu­žbe­ne rad­nje, od­u­zi­ma­nje vo­zi­la i na­no­še­nje la­ke tje­le­sne po­vre­de. Tom pri­li­kom ošte­će­no je jed­no po­li­cij­sko vo­zi­lo, a tri po­li­caj­ca su za­do­bi­la lak­še tje­le­sne po­vre­de.
– Mi ni­je­smo kri­mi­nal­ci, ni­ti smo na­mje­ra­va­li da ru­ši­mo po­re­dak, već smo htje­li da skre­ne­mo pa­žnju na pro­ble­me u fir­mi ko­ja je iz­gra­di­la po­la Cr­ne Go­re. Kad je tu­ži­la­štvo već ova­ko ažur­no pa po­kre­nu­lo po­stu­pak pro­tiv nas, pi­tam ih šta je sa kri­vič­nom pri­ja­vom ko­ju smo pod­ni­je­li 10. fe­bru­a­ra ove go­di­ne pro­tiv vi­še oso­ba u Rud­ni­ku zbog zlo­u­po­tre­be slu­žbe­nog po­lo­ža­ja, is­ta­kao je Đi­las.
Pro­šlo­go­di­šnji re­volt ru­da­re je ko­štao i fi­nan­sij­ski jer je ta­da po­li­ci­ja iz­da­la ukup­no 58 na­lo­ga za na­pla­tu man­dat­nih ka­zni za ko­je su se iz­no­si kre­ta­li od 30–80 eura po­je­di­nač­no, a pod­ni­je­li su i tri pre­kr­šaj­ne pri­ja­ve.
Kri­vič­ni po­stu­pak bi­će na­sta­vljen to­kom na­red­ne sed­mi­ce ka­da će se, pre­ma Đi­la­so­vim ri­je­či­ma, pre­gle­da­ti fo­to i vi­deo do­ku­men­ta­ci­ja sa pro­šlo­go­di­šnjih de­ša­va­nja u Ru­be­ža­ma.B.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"