Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U novo ljeto sa novom nadom * SDP dobrodošao u građanski blok * Rok istekao „As” Rusima ostao * Vlada svakog stanovnika zadužila po 3.440 eura * Orjen ogrnut sniježnom bjelinom * U novo ljeto sa novom nadom * Zaborav kao izbavljenje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-01-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Radovan Asanović, funkcioner Demosa:
Možda Pozitivna igra igru Slavka Perovića, ali sam najbliži zaključku da međunarodna zajednica igra igru „Milošević’’.

Vic Dana :)

Zaposli se Mujo u Njujorku na pranju prozora i tako se jednog dana oklizne i padne sa 16 sprata na ulicu. Prolaznici se okupili oko njega i u taj tren naiđe i Haso. Gleda on Muja koji je taman počeo dolaziti k sebi i priupita:
- Pa dobro Mujo što je bilo?
- Ma ne znam bolan Haso - evo i ja stigo maločas.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2016-01-13 PREDSTAVNICI MOBILNIH KOMPANIJA NE ŽELE KONKURENCIJU Nema mjesta za četvrtog operatera Crnogorsko tržište nije dovoljno veliko za četiri operatera, saglasni su predstavnici tri mobilne kompanije koje posluju kod nas
Dan - novi portal
Najave da je mo­guć do­la­zak četvtrog ope­ra­te­ra na cr­no­gor­sko tr­ži­šte, ka­ko je na­ja­vio di­rek­tor Agen­ci­je za te­le­ko­mu­ni­ka­ci­je i po­štan­sku dje­lat­nost Zo­ran Se­ku­lić, ni­je­su ob­ra­do­va­le do­ma­će ope­ra­te­re.
Iz Cr­no­gor­skog te­le­ko­ma na­vo­de da iako su sprem­ni za kon­ku­ren­ci­ju, sma­tra­ju da cr­no­gor­sko tr­ži­šte ni­je do­volj­no ve­li­ko da bi bez pro­ble­ma mo­gla da funk­ci­o­ni­šu če­ti­ri ope­ra­te­ra.
– Cr­no­gor­ski te­le­kom ne­ma pro­blem sa kon­ku­ren­ci­jom, jer ko­ri­sni­ci­ma kon­stat­no nu­di­mo ino­va­tiv­ne ser­vi­se ko­ji pru­ža­ju naj­ve­ći ope­ra­to­ri EU i ši­re. Sma­tra­mo da je cr­no­gor­sko tr­ži­šte pre­ma­lo za ta­ko ve­li­ki broj ope­ra­to­ra. Ne­ma pro­sto­ra za pro­fi­ta­bil­no funk­ci­o­ni­sa­nje če­ti­ri ope­ra­to­ra. Svje­do­ci smo da se na dru­gim tr­ži­šta u EU i re­gi­o­nu de­ša­va sa­svim su­prot­no, to jest kon­so­li­da­ci­ja tr­ži­šta. Ima­mo ne­dav­ni pri­mjer spa­ja­nja dva ope­ra­to­ra u Ma­ke­do­ni­ji i to na po­pu­la­ci­ju ko­ja je vi­še ne­go tri pu­ta ve­ća od Cr­ne Go­re – sa­op­šti­li su iz Te­le­ko­ma.
Oni su na­ve­li da je u pr­vih de­vet mje­se­ci 2015. go­di­ne za­bi­lje­žen pad pri­ho­da od pet od­sto u od­no­su na upo­red­ni pe­ri­od 2014. go­di­ne.
– Do to­ga je do­šlo naj­ve­ćim di­je­lom zbog re­gu­la­tor­nog pri­ti­ska, ali i do­la­skom no­vih glo­bal­nih tren­do­va u te­le­ko­mu­ni­ka­ci­ja­ma. Že­li­mo da na­gla­si­mo da smo u isto vri­je­me uspje­li čak i da po­ve­ća­mo obim in­ve­sti­ci­ja, pa smo u raz­li­či­te pro­jek­te, kao što su mi­gra­ci­ja na IP teh­no­lo­gi­ju u fik­snoj mre­ži, do­dat­no ši­re­nje 3G i 4G mre­že, op­tič­ki pri­stup i uvo­đe­nje hi­brid­nog pri­stu­pa, no­vi si­stem za rad sa ko­ri­sni­ci­ma, ulo­ži­li do­dat­na sred­stva – sa­op­šti­li su oni.
Iz Te­le­no­ra su is­ta­kli da je shod­no nji­ho­vom is­ku­stvu sa 13 tr­ži­šta u Evro­pi i Azi­ji po­tvr­đe­no da kon­ku­ren­ci­ja do­pri­no­si bo­ljem kva­li­te­tu pro­iz­vo­da i ser­vi­sa, ali ne sma­tra­ju da je cr­no­gor­sko tr­ži­šte do­volj­no ve­li­ko za još jed­nog ope­ra­to­ra.
– Na cr­no­gor­skom te­le­ko­mu­ni­ka­ci­o­nom tr­ži­štu, ko­je već bi­lje­ži pad eko­nom­skog po­ten­ci­ja­la, te­ško da ima pro­sto­ra za još jed­nog ope­ra­to­ra. To­me u pri­log je i či­nje­ni­ca da je i u evrop­skim ze­mlja­ma, sa mno­go ve­ćim bro­jem sta­nov­ni­ka, pro­sje­čan broj ope­ra­te­ra jed­nak kao u Cr­noj Go­ri, gdje tri ope­ra­to­ra pru­ža­ju uslu­ge za 620 hi­lja­da sta­nov­ni­ka. Na pri­mjer, u Nje­mač­koj ko­ja ima pre­ko 80 mi­li­o­na sta­nov­ni­ka te­le­ko­mu­ni­ka­ci­o­ne uslu­ge pru­ža­ju tri ope­ra­te­ra.
Iz kom­pa­ni­je M:tel su na­ve­li da su oni sprem­ni za kon­ku­ren­ci­ju i da dr­že sta­bi­lan tr­ži­šni udio.
– Mo­ra­mo is­ta­ći da na mno­go ve­ćim tr­ži­šti­ma do­la­zi do kon­so­li­da­ci­je i sma­nje­nja ope­ra­to­ra na tri. Pra­va bit­ka za pri­ho­de i pro­fi­te sa­da se se­li na seg­ment ser­vi­sa i apli­ka­ci­ja, a ne u do­men kla­sič­nih ope­ra­to­ra. Vaj­ber i fej­sbuk su ta­ko­đe jed­na vr­sta ope­ra­to­ra jer se pre­ko nji­ho­vih apli­ka­ci­ja vr­ši ko­mu­ni­ka­ci­ja. Ge­ne­ral­no će u svi­je­tu bi­ti trend sma­nje­nja kla­sič­nih in­fra­struk­tur­nih ope­ra­to­ra, a po­ve­ća­nje ser­vi­snih ope­ra­to­ra – sa­op­šti­li su iz M:te­la.B.Ma.


M:tel imao ve­ći pri­hod i pro­fit

Iz M:te­la su sa­op­šti­li da su ove go­di­ne ušli sna­žno u raz­voj fik­sne te­le­fo­ni­je i in­ter­ne­ta zbog če­ga ni­je­su za­bi­lje­ži­li pad pri­ho­da.
– In­ve­sti­ra­li smo oko 27 mi­li­o­na eura, od če­ga su na­ši vla­sni­ci in­ve­sti­ra­li 10 mi­li­o­na eura. Za­hva­lju­ju­ći ula­sku u fik­snu i po­ve­ća­nju mar­ket ša­re u post pejd seg­men­tu u mo­bil­noj uspje­li smo da za­bi­lje­ži­mo rast, ka­ko u pri­ho­du, ta­ko i u pro­fi­tu – na­ve­li su iz te kom­pa­ni­je.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"