Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ubio djevojku, pa presudio sebi * Neistomišljenike prijavljuje policiji * Funkcioneri DPS-a kupovali glasove za Brajovića * Ako DPS ne podrži smjene, raskinućemo koaliciju * Zablistali na pet jezika * Čovjek u plamenu ispao iz auta * Ubio djevojku, pa presudio sebi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-06-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije:
Dok su drugi trgovali i pogađali se sa Milom Đukanovićem, srpski narod je nepokolebljivo stajao u opoziciji nakaradnom, kriminalizovanom i korumpiranom režimu.

Vic Dana :)

Razgovaraju dva ludaka od kojih jedan plete džemper:
- Šta to radiš?
- Pletem džemper.
- Koje će boje da bude?
- Je l’ znaš onu boju trula višnja?
- Znam.
- E, isti takav samo zelen.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2015-06-10 UNIJA SREDNJOŠKOLACA TRAŽI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA ZBOG LOŠE ORGANIZOVANOG MATURSKOG TESTIRANJA Na ispitu koristili mobilne
Dan - novi portal
Iz Uni­je sred­njo­ško­la­ca Cr­ne Go­re tra­ži­li su sa­sta­nak sa pred­stav­ni­ci­ma Mi­ni­star­stva pro­svje­te i Is­pit­nog cen­tra ka­ko bi im iz­ni­je­li pro­ble­me sa ko­ji­ma su se uče­ni­ci su­sre­ta­li to­kom eks­ter­nog is­pi­ta iz cr­no­gor­skog-srp­skog, bo­san­skog i hr­vat­skog je­zi­ka i knji­žev­no­sti. „Dan” je pro­šle sed­mi­ce ob­ja­vio da se vi­še od 300 uče­ni­ka ža­li­lo na re­zul­ta­te eks­ter­nog is­pi­ta, iako je 93 pro­cen­ta sred­njo­ško­la­ca po­lo­ži­lo ma­tu­ru. Pred­sjed­nik Uni­je Jo­van Bo­jo­vić tvr­di da su uče­ni­ci i pro­fe­so­ri uoči­li mno­go ne­pra­vil­no­sti u ve­zi sa ocje­nji­va­njem ko­je je vr­še­no u Is­pit­nom cen­tru.
– Pro­te­klih da­na ne­za­do­volj­ni ma­tu­ra­nti pod­ni­je­li su ve­li­ki broj žal­bi. Zbog jed­ne po­gre­šne ili ne­do­volj­no pre­ci­zne ri­je­či, uče­ni­ci­ma ni­je­su pri­zna­ti od­go­vo­ri, što ni­je na­čin ocje­nji­va­nja na ko­ji su na­vi­kli. Ta­ko­đe, u sa­mom is­pit­nom te­stu uoče­no je mno­go gre­ša­ka, naj­ba­nal­ni­ja gre­ška de­si­la se sa­sta­vlja­či­ma isto­ga u di­je­lu fra­ze­o­lo­gi­za­ma, gdje su uče­ni­ci­ma pre­do­či­li za ta­čan od­go­vor ne­što što je da­le­ko od to­ga, a sve tač­ne ili od­go­vo­re slič­ne tač­ni­ma od­bi­ja­li – ob­ja­snio je Bo­jo­vić.
Bo­jo­vić je na­gla­sio da su se na ma­tur­skom is­pi­tu iz en­gle­skog je­zi­ka su­o­či­li sa teh­nič­kim pro­ble­mi­ma u audio-di­je­lu te­sta. Ka­ko na­vo­di, u ne­kim ško­la­ma audio-za­pis ni­je se mo­gao raz­go­vjet­no ču­ti, što je uče­ni­ci­ma one­mo­gu­ći­lo tač­nu iz­ra­du te­sta, dok im je u isto vri­je­me sa­op­šte­no da test ne­će bi­ti po­no­vljen.
– Po­je­di­ni test ad­mi­ni­stra­to­ri ni­je­su na kraj­nje ozbi­ljan na­čin shva­ti­li va­žnost ovih is­pi­ta, pa su čak do­zvo­lja­va­li raz­go­vor i ko­ri­šće­nje mo­bil­nih te­le­fo­na za vri­je­me tra­ja­nja is­pi­ta. Sma­tra­mo da je va­žno da se iz­me­đu Mi­ni­star­stva pro­svje­te, Is­pit­nog cen­tra i sred­njo­ško­la­ca us­po­sta­vi di­ja­log sa ci­ljem rje­ša­va­nja na­sta­le si­tu­a­ci­je. Po­treb­no je da se pa­žlji­vo ana­li­zi­ra­ju pro­ble­mi na ko­je uka­zu­ju ma­tu­ran­ti, da se obez­bi­je­di oba­ve­zna edu­ka­ci­ja test ad­mi­ni­stra­to­ra o va­žno­sti ma­tur­skih is­pi­ta, kao i da se uče­ni­ci­ma omo­gu­ći uvid u nji­ho­ve is­pit­ne te­sto­ve – po­ru­čio je Bo­jo­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, nad­le­žne in­stitu­ci­je mo­ra­ju po­dr­ža­ti uče­nič­ki ak­ti­vi­zam jer Uni­ja sred­njo­ško­la­ca pred­sta­vlja krov­nu or­ga­ni­za­ci­ju sred­njo­škol­skih par­la­me­na­ta i na taj na­čin efi­ka­sni­je ri­je­ši­ti pro­ble­me sa ko­ji­ma se su­sre­ću.
D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"