Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ubio djevojku, pa presudio sebi * Neistomišljenike prijavljuje policiji * Funkcioneri DPS-a kupovali glasove za Brajovića * Ako DPS ne podrži smjene, raskinućemo koaliciju * Zablistali na pet jezika * Čovjek u plamenu ispao iz auta * Ubio djevojku, pa presudio sebi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-06-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije:
Dok su drugi trgovali i pogađali se sa Milom Đukanovićem, srpski narod je nepokolebljivo stajao u opoziciji nakaradnom, kriminalizovanom i korumpiranom režimu.

Vic Dana :)

Razgovaraju dva ludaka od kojih jedan plete džemper:
- Šta to radiš?
- Pletem džemper.
- Koje će boje da bude?
- Je l’ znaš onu boju trula višnja?
- Znam.
- E, isti takav samo zelen.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2015-06-10 NA KONFERENCIJI O POGLAVLJU 23 U PREGOVORIMA SA EU PREDSTAVNICI NVO KRITIKOVALI INSTITUCIJE Vlada krije izvještaje o pregovorima sa EU
Dan - novi portal
Uspjeh u pre­go­va­rač­kom po­gla­vlju 23 ge­ne­ri­sa­će na­pre­dak u svim drug po­gla­vlji­ma, a raz­vo­ja ne mo­že bi­ti bez sna­žnih in­sti­tu­ci­ja i po­što­va­nja ljud­skih pra­va i uko­li­ko je u si­ste­mu pri­sut­na ko­rup­ci­ja, po­ru­če­no je na okru­glom sto­lu po­sve­će­nom tom po­gla­vlju.
Iz­vr­šna di­rek­tor­ka Cen­tra za raz­voj ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja (CRN­VO) Ana No­va­ko­vić je ka­za­la da se iz­go­vor za lo­še sta­nje u obla­sti­ma pra­vo­su­đa i bor­be ko­rup­ci­je vi­še ne mo­že tra­ži­ti u pi­sa­nju za­ko­na i in­ten­ziv­noj le­gi­sla­tiv­noj agen­di. Ka­ko je po­ja­sni­la, to je za­to što su ključ­ni pro­pi­si za te obla­sti ma­hom za­vr­še­ni.
– Za­to su od sa­da je­di­na pi­ta­nja ko­ja tre­ba da po­sta­vi­mo – gdje su re­zul­ta­ti pri­mje­ne tih za­ko­na i gdje su re­zul­ta­ti ra­da in­sti­tu­ci­ja – po­ru­či­la je No­va­ko­vi­će­va na okru­glom sto­lu o „Po­gla­vlju 23 – gdje smo sa re­for­ma­ma i ka­ko obez­bi­je­di­ti na­pre­dak”.
Ka­ko je re­kla, po­gla­vlje 23, ko­je se od­no­si na pra­vo­su­đe, ko­rup­ci­ju i ljud­ska pra­va, je­ste te­melj de­mo­krat­skih re­for­mi u dru­štvu i uspjeh u tom po­gla­vlju ge­ne­ri­sa­će uspjeh u svih dru­gim. Ona sma­tra da u no­voj fa­zi pro­ce­sa tre­ba osna­ži­va­ti gra­đa­ne da tra­že spro­vo­đe­nje re­for­mi i da po­zi­va­ju na od­go­vor­nost ad­mi­ni­stra­ci­ju i iza­bra­ne pred­stav­ni­ke.
No­va­ko­vi­će­va sma­tra da ono što je sa­da na re­du ne mo­že spro­ve­sti Evrop­ska ko­mi­si­ja, ni­ti bi­lo ko­ji spolj­ni ak­ter jer su to do­ma­ći po­slo­vi ko­je će čla­ni­ce Evrop­ske uni­je (EU) in­ten­ziv­no po­sma­tra­ti i ocje­nji­va­ti, ali ih ne­će spro­vo­di­ti.
– Za­to je spro­vo­đe­nje oba­ve­za, pri­ti­sak da se sta­nje po­bolj­ša, in­si­sti­ra­nje na tra­že­nju od­go­vor­no­sti i stal­no za­la­ga­nje za re­for­me – za­da­tak do­ma­ćih ak­te­ra – ad­mi­ni­stra­ci­je, po­sla­ni­ka, ne­vla­di­nog sek­to­ra, me­di­ja i gra­đa­na – za­klju­či­la je No­va­ko­vi­će­va, a pre­no­si Mi­na.
Ko­or­di­na­tor u Ini­sti­tu­tu Al­ter­na­ti­va (IA) Jo­va­na Ma­ro­vić tvr­di da je ta or­ga­ni­za­ci­ja po­kre­nu­la pi­ta­nje o tran­spa­rent­no­sti pro­ce­sa i na­či­nu iz­vje­šta­va­nja o sve­mu što se de­ša­va u obla­sti EU in­te­gra­ci­ja.
– Ni kvar­tal­ni iz­vje­šta­ji nam ni­je­su nu­di­li re­al­nu sli­ku o to­me šta su na­pre­dak i mjer­lji­vi re­zul­ta­ti – sma­tra Ma­ro­vi­će­va.
Ona je uka­za­la da se rad­na gru­pa ko­ja se ba­vi po­gla­vljem 23 jed­nom sa­sta­la u ovoj go­di­ni i da ni­je po­kre­nu­la va­žna pi­ta­nja.
– Pred­stav­ni­ci rad­ne gru­pe tra­ži­li su in­for­ma­ci­je upra­vo zbog tog no­vog na­či­na iz­vje­šta­va­nja i pro­ble­ma­tič­no je što nam ni­je­ste do­sta­vi­li te in­for­ma­ci­je – za­klju­či­la je Ma­ro­vićeva.
Glav­ni pre­go­va­rač Cr­ne Go­re sa EU Alek­san­dar An­dri­ja Pe­jo­vić uka­zao je na ulo­gu ne­vla­di­nog sek­to­ra u in­te­gra­ci­ja­ma.
– Iz­vje­štaj ko­ji smo do­bi­ja­li od Ko­a­li­ci­je ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja za nad­gle­da­nje i spro­vo­đe­nje ak­ci­o­nih pla­no­va bio je ve­o­ma ko­ri­stan i slu­žio nam je da sa­gle­da­mo gdje bi­smo mo­gli una­pri­je­di­ti re­ak­ci­ju na pla­no­ve i me­ha­ni­zme spro­vo­đe­nja – ob­ja­snio je Pe­jo­vić.M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"